Voluptas

Lednové koncerty 2022

Covidové restrikce nejsou k pořádání koncertů příliš příznivé, ale minimálně koncert Voluptas, Očí vlka, Sweeps 04 a Yarrdeshe spolu s pár dalšími snad proběhne.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

sobota 8. ledna

(přesunuto předběžně na 24. června) HOLY SIMILAUN + MOR WEN (Punctum – Krásovka, Praha) – FB event

AddSatan: Elektronika, prý na pomezí klubové a abstrakce a ... no, přečtěte si promotext na eventu, nebudu to opisovat.

neděle 9. ledna

VOLUPTAS + OČI VLKA + SWEEPS 04 + YARRDESH  (Underdogs', Praha) – FB event

AddSatan: Oslava Míšových 30 obrácených křížků jest nesvatou povinností! A taky se dost těším a jsem zvědavý, jak živě vyzní Yarrdeshovo Blití po keťáku. Oči Vlka a Sweeps 04 budou určitě fajn a Voluptas zahrají pár nových skladeb (podruhé v Praze), poprvé se starým basákem.

LooMis: Tristní koncertní situace bude mít pokračování i letos, takže podpora jakékoliv domácí akce se počítá. Takže o žádné protekci Voluptas se nedá mluvit :-) O velkou parádu se určitě postará i Yarrdesh, takže cítím, že na oslavu mIZZYho 30 se bude vzpomínat po zbytek roku.

mIZZY: Nejdůležitější akce ledna, žejo! Přijďte, bude to za dobrovolný vstup. A doufejme, že to covid restrikce neposerou.

brutusáček: Satanista, rouhač a Moravák v jedné osobě vkračuje do věků třicetiletých, takže nebude nouze o trocha té zábavy v UD.

čtvrtek 13. ledna

LORENZO ABATTOIR + VERONIKA SVOBODOVÁ (Punctum – Krásovka, Praha) – FB event

JSt: Solidní dávka soundartu, vlastnoručně vyráběných nástrojů a performativity. Co je ale hlavní, oba projekty mi dávají smysl i kompozičně, nemělo by jít jen o zajímavou podívanou.

pátek 14. ledna

THISTLE + NÁRODNÍ DIVADLO + T16C (Punctum – Krásovka, Praha) – FB event

AddSatan: Ambient, psychedelie, akustické nástroje, elektronika, field recordings atd.

JSt: Mí oblíbení dronoví šamani s citem pro detail budou křtít nové album, které vydává Stoned to Death. A zábava by mohlo být i Národní divadlo, přijde mi to někde mezi free jazzem a starou českou alternativou, ve své podstatě staromilská, ale také příjemná záležitost. A do třetice T16C ze slovenského labelu LOM bude moc pěkný ambient / field recordings.

sobota 15. ledna

JULIUS EASTMAN: CRAZY NIGGER (Rudolfinum, Praha) – FB event

AddSatan: Tenhle intezivní, hlučný a promyšlený minimalismus pro 4 klavíry mi před 2 lety "utekl" v Ostravě, takže snad budu moci sjednat nápravu (repríza ještě 12. února). Před koncertem komentovaná prohlídka výstavy Not Without Joy v Galerii Rudolfinum, která se mj. Eastmana týká.

sobota 22. ledna

HAGZISSA + HEXENBRETT + BAHRATAL (Klub 007, Praha) – FB event

Dantez: Neoficiální výkop koncertní sezóny roku 2022 připadá na obskurní blackmetalové vystoupení pod záštitou Hagzissa, Hexenbrett a místních Bahratal. Všehovšudy jde o zajímavá jména, která přistupují k černému kovu svéráznými, poměrně neotřelými způsoby. Ze soupisky by mě nejvíce zajímali Hexenbrett, kteří snad Prahu poctí jejich zásadní vypalovačkou „Spalovač Mrtvol“.

mIZZY: Kapelu Bastiana z Kringy jsem měl možnost vidět už dvakrát a vždy byla Hagzissa naživo hodně super. Na Hexenbrett jsem ale také hodně zvědavý, a Bahratal jakožto český support rozhodně ostudu neudělají.

pondělí 24. ledna

WITOLD LUTOSŁAWSKI: KONCERT PRO VIOLONCELLO A ORCHESTR + JOHANNES BRAHMS: NĚMECKÉ REQUIEM (Rudolfinum, Praha) – FB event

AddSatan: Lutoslawského skladbu s (mj.) působivým, disonantním Finale zahraje Symfonický Orchestr Českého rozhlasu spolu s violoncellistou Albanem Gerhardtem.

úterý 25. ledna

GOJIRA + ALIEN WEAPONRY + EMPLOYED TO SERVE (Forum Karlín, Praha) – FB event

brutusáček: Podezřelé ticho se line ohledně tohoto koncertu, vše velké se ruší, ale Frantíci proběhnou???

čtvrtek 27. ledna

HARSHOCALYPSE NOW! (Balada Bar, Praha) – FB event

AddSatan: Harsh noise a power electronics výplach s USNU?, Drén, Violence Junkie a Dimmacherus.

mIZZY: Minimálně Drén a USNU? jsou naživo vždy pořádné výplachy. S dalšími vystupujícími jsem ještě neměl live tu čest, ale o důvod více se na tuhle akci těšit.

HENRY ROLLINS (Divadlo u Hasičů, Praha) – FB event

Dantez: Nehudební stand-up comedy bez snahy o vtip. Seance mluveného slova hardcore-punkové legendy se stihly stát už docela tradičními a nyní míří i do Prahy. Rollinsův světonázor se sice nemusí trefit každému do noty, stále ovšem může jít o poutavý, energií nabitý a místy i zábavný večer.

sobota 29. ledna

ANCST + BRUTALLY DECEASED + DECULTIVATE (Modrá Vopice, Praha) – FB event

mIZZY: Nablacklý crust ANCST s tuzemskou DM stálicí a dekultivovaným hardcorem. Stejná akce proběhne i o den dříve v plzeňském Divedle Pod lampou.

brutusáček: Super kombinace, triatlon špíny na tři různé způsoby. Fast and Furious! Sluší se dodat, že o den dřív se tahle trojice ukáže v Plzni.

neděle 30. ledna

WIEGEDOOD + PORTRAYAL OF GUILT (Fuchs 2, Praha) – FB event

Dantez: Blackmetalová psychedelie s tradičním black základem a tendencemi k efektivní repetici mě dosud z desek Wiegedood docela bavila. Zastávka v pražském Fuchs 2 slouží jako promo k novince, která číselnou kontinuitu předešlých počinů opouští a dle ukázek se vydává experimentálnější cestou. Minimálně místní se o novém směřování mohou dojít přesvědčit poslední lednovou neděli naživo.

brutusáček: Já si pamatuju Wiegedood ještě na lodi pro pár nadšenců, dneska je to už větší kapela, jejich ohně taky přitvrdili tak když dojedou, bude kaskáda.

aktuálně

diskuze