Červnové koncerty 2022

Článek

Miasmatic Necrosis, Septage a Sick Destroyer na Sedmičce nebo Dälek ve Fuchs2. Jedny z mnoha červnových koncertů, na které se těšíme.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

středa 1. června

BOY HARSHER + HIDE (Divadlo Archa, Praha) ­– FB event

Dantez: Po dvou letech konečně realizovaný večírek předního EBM projektu. Boy Harsher s Hide měli před pandemií vystoupit v Brně, kde jsem se chystal, na pražské přeložení se žel asi vyseru, avšak okolním je nutno zastávku vřele doporučit – ať už kvůli temně svůdným pulsům Boy Harsher, nebo pro disonantně industriální oplzlost Hide, kterou loni Marast poctil výstižnou recenzí.

pátek 3. června

SEKEROMLAT + ASGARD (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Sekeromlat křtí svou novou kazetu Drápy a tesáky a na křesti si přizvali brněnské Asgard.

sobota 4. června

LINEA ASPERA + DMITRIEVNA (Kasárna Karlín, Praha) – FB event

Dantez: Temně chladný minimal synth s tanečním drivem a uhrančivým vokálem Zanias. V návaznosti na středeční Boy Harsher naprosto ideální kombo.

RANJEVŠ & ÓBASZ + KARM + ELEONORA (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Dvě dosti solidní improvizační dua, ke kterým jsem ale propašoval experimentující zpěvačku eleOnoru, což by mohl být docela masakr a rituál k tomu.

pondělí 6. června

WIEGEDOOD + HEXEN (Underdogs, Praha) – FB event

brutusáček: Odložený koncert belgické bm kaskády.

mIZZY: Koncerty nalfákaný týden začíná belgickými Wiegedood, kteří nám dovezou představit své nové album There's Always Blood at the End of the Road, o kterém jste si u nás už mohli počíst. Pokud živák bude aspoň z části tak jedovatý a intenzivní jako je začátek desky, mohlo by to být hodně fajn.

úterý 7. června

DÄLEK (Fuchs2, Praha) – FB event

Dantez: Dälek se svým rapově industriálním lomozem obráží Evropu docela pravidelně a navzdory sestupných kvality diskografie projektu je záhodno pražskou zástavku doporučit. Lze totiž očekávat, že Dälek postaví set zejména na osvědčených, zvukově nejhutnějších věcech.

brutusáček: Dälek opět ve městě a s novou deskou!

mIZZY: S novou deskou Dälek se taky moc nekamarádím, ale jestli dojde aspoň na několik traičních hluko-hitů, měl by být koncert v pořádku.

E + VLNĚNA (Strahov 007, Praha) – FB event

brutusáček: Indie noise rock na Sedmičce

středa 8. června

MIASMATIC NECROSIS + SEPTAGE + SICK DESTROYER (007 Strahov, Praha) – FB event

AddSatan: 2x oldschool gore grindcore / death metal, worship / vykrádačka starých Carcass, Regurgitate, General Surgery apod. z USA a Dánska, zvláště Septage zní, že ví, jak se na pitevním stole leží. A česko-slovenský „all star“ :) raw grindcore.

Dantez: Celkem mimo můj záběr, avšak pro milce forenzních prasopalů nevynechatelná událost, zejména kvůli Miasmatic Necrosis, kteří před dvěma lety vysekli v daném žánru desku nadstandardních kvalit.

mIZZY: Grcky a sypačky. Osobně sem půjdu celkem naslepo, ale pevně věřím, že Kreas moc dobře ví, koho sem zvou.

DR: Totální povinnost pro fandy Dead Infection nebo Regurgitate. Grind core or die!

čtvrtek 9. června

MIDNIGHT + NIGHT DEMON (Modrá Vopice, Praha) – FB event

Dantez: Pokud někdo v úterý plánuje Dälek a vzápětí goregrind, může ve čtvrtek navázat a rozmanitou šňůru ukončit speed metalem. Modrá Vopice bude hostit Night Demon, ale především Midnight, kteří pravidelně servírují jedny z nejzábavnějších (nejen) metalových vystoupení vůbec. Snad účast nebude kolísat kvůli blížícímu se Obscene Extreme – i zde totiž Midnight zahrají.

mIZZY: Sice Midnight uvidím i za měsíc na Chaos Descends, ale ve Vopici to bude určitě dost intenzivní nářez.

INNODE (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Elektronika/synťáky (Stefan Németh z Radian) a bicí, glitch, noise, (post-)industrial (kraut/post-rock?), cca něco mezi Alva Noto a Radian, místy i s trochou IDM a Nine Inch Nails. Odměřeně chladná, ale zároveň i celkem chytlavá hudba.

pátek 10. června

DECIBELY HNĚVU 2 (Futurum, Praha) – FB event

bizzaro: Rap a metal na jedný stagi. Ve Futuru na vás 10. června čekaj tvrdý kytary i rapeři, který se s ničím nepářou. Vystoupí: Sodoma Gomora, Hentai Corporation, Projekt Parabelum, Fatal a Monaste.

sobota 11. června

THE HERE AND NOW (Lucky Pery Club, Jindřichův Hradec) – FB event

AddSatan: Náv, Tengri, Indrid Cold a Voluptas. Black a post-rock/metaly. V Jindřichově Hradci jsem asi nikdy nebyl, takže to (nejspíš) napravím, dokonce to vypadá na rodinnou dovolenou.

mIZZY: Popravdě jsem vůbec nevěděl o tom, že v JH funguje nějaká alternativnější metalová scéna. Když nám ale s Voluptas přišla od Indrid Cold pozvánka na akci s Tengri a Náv, rádi jsme ji přijali a těšíme se.

neděle 12. června

NICK MASON'S SAUCERFUL OF SECRETS (Forum Karlín, Praha) – FB event

mIZZY: Bubeník Pink Floyd hrající ty největší hity ze začátků kapely. Posledně v Lucerně to bylo výborný a vzhledem k vhodnějšímu místu konání a dokonce snad i ještě nadupanějšímu setlistu věřím, že tentokrát to bude ještě lepší.

úterý 14. června

PKF PRAGUE PHILHARMONIA – PENDERECKI, GÓRECKI, KRAUZE (NoD, Praha) - event

AddSatan: Komorní kusy od polských skladatelů z let 1956 až 2000.

čtvrtek 16. až sobota 18. června

METALGATE CZECH DEATH FEST (Červený Kostelec) – FB event

AddSatan: Vážení přátelé, metalová veselice s Dying Fetus, Skeletal Remains, Vomitory, Sedna, Somniate … pivo, rybník (do kterýho neskákejte po hlavě!) a Voluptas!

mIZZY: Voluptas se vrací na MGCDF. A kromě našeho koncertu se rozhodně těším na Dying Fetus, The Ocean, Destinity a Somniate. Zároveň mě mrzí, že neuvidím Sednu, která hraje až v sobotu, kdy se musím přesunout na další akci na Šumavě.

sobota 18. června

POTHEAD + CAPSAICIN STITCH RUPTURE + PROLAPSED + HALALÍ + CRIPPLED FINGERS + CONGENITAL ANOMALIES (Modrá Vopice, Praha) – FB Event

LooMis: Vyhulení Vopičáci Pothead slaví 15 let za asistence kapel velice spřízněných. 

brutusáček: Pothead slaví 15 let, já jsem vlastně strejdu moliTa nikdy neviděl hrát.

MAGICK MUSICK 2022 (Bouda, Čermná u Sušice) – FB event

mIZZY: Fesťák na Šumavě, který pořádá Berry z Magick Disk Musick. A jelikož předloni vydal desku Brauncholdy, tak se zde letos ukážeme. V line-upu jsou také Děti Deště, Bolehlav a třeba Náv, takže se dost těším, až se sem konečně podívám.

pondělí 20. června

SOČR + ALBAN GERHARDT – WITOLD LUTOSŁAWSKI: KONCERT PRO VIOLONCELLO A ORCHESTR (Rudolfinum, Praha) - event

AddSatan: Přesunuto z ledna. Na programu je kromě Lutoslawského i Symfonie č. 7, A-dur od Beethovena, ale před tím preventivně uteču.

středa 22. června

NILS PETTER MOLVÆR GROUP (Jazz Dock, Praha) - event

AddSatan: Po cca 3/4 roce Molvær zase v Praze, tentokrát s bubeníkem Erlandem Dahlenem a basákem Jo Berger Myhrem.

čtvrtek 23. června

VEIN.FM + HIGHER POWER + DRAIN (007 Strahov, Praha) – FB event

bizzaro: Koncentrovaný, regulovaný chaos. VEIN.FM jsou prostě starej dobrej mathcore, kterej využívá výbušné síly na rozbíjení atomů. Fanoušci Dillinger Escape Plan, Botch, Converge, Code Orange, Every Time I Die, Loathe ad. by měli být na místě!

čtvrtek 23. až neděle 26. června

BASINFIRE FESTIVAL (Spálené Poříčí, Plzeňský kraj) – FB event

LooMis: A samozřejmě se začíná rozjíždět i festivalová sezóna. Velice zajímavou (především) hevačovou sestavu nabízí západočeská alternativa MOR – Saxon, Blind Guardian, Grave Digger a Symphony X. Plus samozřejmě BFF byl vždycky o podpoře tuzemských kapel, takže je zapotřebí zmínit minimálně Asmodeus, Bohemyst, Debustrol, Exorcizphobia, Ferat (jako že se zase dali dohromady?), Hentai Corporation, Hypnos, Malignant Tumour, SSOGE nebo slovenská Tublatanka. Nicméně tahákem by mohli být i Death To All, Frog Leap, Moonspell, Obscura, Rotting Christ i Vltimas. A jako černé koně festivalu bych tipoval Heilung a Steve 'N' Seagulls.

pátek 24. června

FLORA YIN-WONG + HOLY SIMILAUN + CLARDY & KOTOUČEK (Punctum, Praha) – FB event 

JSt: Velice současné abstraktní a místy i rytmické elektroniky, dost se na tohle těším.

sobota 25. června

OF THE WAND & THE MOON + KOLLAPS + TREPANERINGSRITUALEN (Underdogs, Praha) ­­­– FB event

AddSatan: OtW&tM bych si zopakoval rád, ale budou hrát hlavně z nového alba, které mě moc neoslovilo. Rozhodnu se asi podle toho, kolik bude starých věcí (jestli bude setlist známý dopředu).

mIZZY: Budu pryč, takže to nezvládám, ale mrzí mě to. Na tohle kombo bych okamžitě šel. OFWATM i TxRxP byli loni na Islandu super a v Underdogs to bude určitě hodně osobní a intenzivní. Být AddSatanem, tak neřeším setlist a jdu :)

TÝNECKÝ MAZEC (areál Ostrov, Týnec nad Labem) ­– FB event

bizzaro: Kdo nejede na Obscuru, Death to All a Symphony X na Basin, ten může do Týnce na Controversial, Sphere a Elysium.

nedělě 26. června

LOUP UBERTO + ALDANA DUORAAN (Libeňská synagoga, Praha) – FB event

JSt: Francouzský soundartista, který naživo evidentně umí s prostorem dělat hodně zábavné věci, plus jakutské zaříkávání na chomus, to by v synagoze mohlo být dost pěkné.

úterý 28. června

FIVE THE HIEROPHANT + WYATT E. (Chapeau Rouge, Praha)

mIZZY: Ten den se zrovna vracíme ze Slovinska, tak nevím, jak to budu stíhat, pevně ale věřím, že Five the Hierophant uvidím. Jejich loňská deska je výborná, takže věřím, že i naživo zahrajou skvělý post metal se saxofonem.

středa 29. června

JERRY CANTRELL (Lucerna Music Bar, Praha) – FB event

Dantez: Cantrell na půlkulatém pódiu s vlastní tvorbu, která pořád vykazuje devadesátkový cit pro řádný riff. Vše navíc bohatě opepřeno tím nejlepším z katalogu Alice in Chains. Neber to.

LooMis: Před třemi roky tu byli Alice In Chains a pak Tool. Letos jsme se už se ženou přiToolili a místo Alice si dáme sólově Jerryho. Cena lístku mě mimochodem (v tomto případě) velmi příjemně překvapila.

čtvrtek 30. června

HELLOWEEN (O2 aréna, Praha) – FB event

LooMis: Jako láká mě zase mrknout po takřka čtvrtstoletí na legendu speed metalu živě, navíc v sestavě, která se nemusí opakovat, tudíž se skladbami kultovními. 

AIDAN BAKER TRIO (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Baker tentokrát v písničkovější poloze, která popravdě může být dost příjemným osvěžením, sety Nadji byly poslední roky dost neměnné...

Vložit komentář

Leif - 23.06.22 19:23:41
YT kanál francouzské televize Arte má několik vybraných komplet vystoupení z Hellfestu. DoF zatím ne, ale třeba se tam ještě objeví. https://www.youtube.com/playlist?list=PL66OD4JjS_2PQTMDC3jP1iZJx30dG2Eia
onDRajs - 23.06.22 11:42:57
Do píči, na Hellfestu hrajou Deeds of Flesh. Neeeeeeeeeeeee!!!! Stream asi nehrozí, že jo...
AddSatan - 31.05.22 09:49:22
Taky doufám, že se tam dostanu. MN budou naživo asi makat dobře, ale na domácí poslech mě spíš zaujali ti Septage, víc death metalu, promakanější songwriting, na tom loňským EP mě někde překvapilo i dobrý basový sólo, což si z podobný hudby nevybavuju. Jsou to teda 2 Turci (mj. z Hyperdontia, Taphos atd.) a jeden Dán. + jsem zapomněl přihodit: sobota 25. června až čtvrtek 30. června NEW OPERA DAYS OSTRAVA (různá místa, Ostrava) Festival moderní / současné opery uvede díla od: Luigi Nono (Prometeo. Tragedia dell'ascolto), Petr Kotík, Salvatore Sciarrino, Miro Tóth, Judith Berkson a Matouš Hejl. Tam se sice skoro určitě nedostanu, což mě zvláště u toho Nona štve, ale i zbytek bude určitě dobrej: www.facebook.com/events/284381493816181
gába - 31.05.22 09:19:57
Miasmatic Necrosis parádní vykrádačka :-) jel jsem hodně minulej rok. Pokud to jen trochu půjde dorazím.

Zkus tohle