Vábnička na Brutal Assault 2019 - pátek, sobota

Vábnička na Brutal Assault 2019 - pátek, sobota

Druhý díl o letošním festivalu Brutal Assault - jaké kapely vidět a slyšet v pátek a sobotu.

Po roce jsme tady opět s naším malým návodem, co na letošním festivalu Brutal Assault vidět, slyšet a neminout. Vzhledem k rozsáhlosti článku, který v podstatě koresponduje s rozmáchlostí festivalu, je článek rozdělen na dvě části - v prvním dílu jsou kapely, které vystoupí v úterý na warm-up párty a regulérní hrací dny - středa a čtvrtek. V pokračování pak najdete pátek, sobotu a speciální odstavec věnovaný pouze "oddechové" KAL stage, která v době přípravy tohoto článku ještě neměla pevně daný rozpis.

Uvedeny jsou začátky setů, které jsou poslední dobou na BA vcelku dodržovány. Pokud dojde k výpadkům elektřiny (už jsme zažili bouřky i technické problémy), může dojít ke zdržení. Takže si pro jistotu stáhněte aplikaci do telefonu a budete vždy vědět, nebo prostě sledujte obrazovky v areálu, jako vždy. A nezapomeňte, že BA není jenom o hudbě, ale i o celé řadě dalších doprovodných programů.

V závorce je uvedeno pódium, na kterém daná kapela hraje: hlavní pódia jsou tradičně umístěna vedle sebe na hlavní ploše - Jägermeister Sea Shepherd stage (JMS / SSS) . V zadní části areálu se pak ve stanu nachází Obscure stage (OBS). Ve vnitrobloku tradičně naleznete Octagon (OCS) a KAL je opětovně umístěna v budově na zadním nádvoří u distro stánků. Výjimkou je úterní warm-up párty, kdy se hraje pouze na jednom pódiu.

PÁTEK

11:05 UNPROCESSED (SSS)
LooMis: Kopie Tesseract / Animals As Leaders (se zpěvem) nebo kapela s vlastním ksichtem? Uvidíme, uslyšíme.

12:50 WORMED (JMS)
mIZZY: Pátek bude hodně náročný hlavně v noci, jestli ale půjdu do areálu i v poledne, bude to na Wormed. Jejich brutálně technický death je slušný mazec.
LooMis: Minulý rok přišla rána v podobě smrti bubenického monstra Guillerma Calera, náhradou je Gabriel Valcázar, ale teda to nové EP mě nějak nepřesvědčilo, takže doufám, že bude retro výlet směrem ke Krighsu a Exodromos.

13:30 THE CONTORTIONIST (SSS)
LooMis: Další moderní prog/djent metalisti, kteří zejména s albem Language u mne zabodovali. Předloňské Clairvoyant už je takové divně rozjímací, takže tady to vidím buď na to, že mě to chytne, nebo hned zkraje zmizím.

14:10 GOROD (JMS)
LooMis: Těším se na Julienovi proslovy v češtině a těším se, že se bude hodně pidlikat a sypat. Aktuální deska Aethra každopádně patří mezi TOP loňského roku.

16:20 ABORTED (SSS)
onDRajs: Loni na podzim jsem je v klubu nestihl, tentokrát je dám, i kdybych měl před pódium dojít po rukách. Bedene na Hrad!

17:50 IMMOLATION (SSS)
vaněna: Povinně!
onDRajs: Nejlepší by bylo, kdyby se vykašlali na novinky a udělali set zaměřený na Here In After nebo Close to a World Below. Koncert s otazníkem, ale asi je nevynechám.

18:50 ANATHEMA (JMS)
Mystic: Jedna z mých největších srdcovek. Raději bych si Brity užil v klubu, i tak se ale přijdu mrknout na jejich romantický a zasněný rock. Anathema jsou mistři dojemných melodií, mistri v navození romantických nálad a skvělí hudebníci a zpěváci. Kvalita zaručena!
mIZZY: Mějte mě za teplouše, ale když hrála Anathema na BA naposledy, tak mě fakt bavila. Pravda, od té doby vydali několik desek, které jsem ani neslyšel, i tak jsem ale na jejich slaďoučkej rock zvědavý.

19:40 AFTER THE BURIAL (OBS)
LooMis: Tohle asi bude jeden z mála (djentujících) metalcorů letošního BA, co si dám od začátku do konce, a na který se vyloženě těším. Evergreen je venku cca 3 měsícea už teď je to pro mne jedna z nejposlouchanějších desek letoška.

19:45 AU-DESSUS (OCS)
Mystic: Au-Dessus jsou nadějí post-black metalu z Litvy. Jejich přístup k žánru je osobitý ve své nepředvídatelnosti v samotných postupech. Škoda jen, že není kapela více aktivní.
mIZZY: Litevský black, který naživo skvěle šlape. Au-Dessus by mohli potěšit fanoušky Svartidauði a podobného islandského blacku.

20:00 EMPEROR (SSS)
vaněna: V pátek můžem Emperor konfrontovat s Vargrav, i když popravdě nevím, jaký bude letos setík.
onDRajs: Nad Emperor jsme všichni slintali minule, když v Josefově přehráli Anthems. Co budou hrát tentokrát?
mIZZY: Tady není samozřejmě o čem, minule byli Emperor absolutní top, takže je velká šance, že tomu tak bude i letos. Jsem jen zvědavý, jestli pořadatelé udělají něco s poněkud nesmyslným překryvem s Nordjevel.
LooMis: Na Nory se čekalo u nás také požehnaně let a ejhle, během 3 let je máme na BA znovu. Copak si pro nás Císař asi nachystal tentokrát?

20:50 HEILUNG (JMS)
mIZZY: Sice nejsem fanouškem podobných kapel, ale když mě naživo bavila Wardruna, snad mě přesvědčí i Heilung.

20:50 ENTROPIA (OBS)
Mystic: V pátek mě nejvíce zajímá polská Entropia. Jejich zvuk je zhulenecky hypnotický, ve svých strukturách kombinuje trance, psychedelii se sludge a post-metalem s občasnými vlivy black metalu. Nálady jsou zde plné barev, kapela však dovede posluchači zamotat hlavu a uvrhnout jej do depresí. Opravdu jsem zvědavý, zda Entropia zvládne předat tyto pocity i naživo.
mIZZY: Koho ale Heilung vůbec nezajímají, doporučuji jít dozadu na Poláky. Entropia do sludge/blacku čím dál více míchají psych-rockové prvky, a jejich koncerty jsou parádní.

21:00 ZURIAAKE (OCS)
Mystic: Podle mne jedna z nejzajímavějších kapel na letošním BA. Exotičtí náladotvůrci z Číny budou na festivale čarovat temné atmosféry se svou tajemnou vizáží a atmosferickým black metalem.

23:10 ELECTRIC WIZARD (JMS)
mIZZY: Funeralopolis na závěr byla minule mega-šleha, na stoner bohy Electric Wizard se ale vyplatí vydržet nejen kvůli jednomu songu. Hlavně ať mají pořádně nahulený zvuk! Škoda, že tou dobou hrají i Taake.

23:10 TAAKE (OBS)
vaněna: Trochu bych se ochladil u Taake, který sice z desek trošku zívačka, ale živě by to mohlo fungovat.

01:00 HELLHAMMER - TRIUMPH OF DEATH (JMS)
mIZZY: Fischer poskládal dohromady sestavu, s kterou hraje songy Hellhammer. Jestli na Triumph of Death nějaký blackmetalista nepůjde, tak nemusí na Brutal jezdit vůbec.

01:50 GODFLESH (OBS)
mIZZY: Po dvou koncertech na hlavní stage se tentokrát, celkem překvapivě, přesouvají Godflesh dozadu. Snad zde budou mít taky podobně ničivý zvuk, aby pořádně vyzněl jejich industrial mrdanec.

SOBOTA

11:05 MALLEPHYR (JMS)
mIZZY: Kvůli Mallephyr, jakožto prvotřídní české black/death kapele, se opravdu vyplatí vstávat včas.
LooMis: Tahle česká Mlha zraje jak víno a v zástupu českých kapel, které letošní BA obsahuje patří mezi ty nejvýznamější.

11:40 ALTARAGE (SSS)
vaněna: Chystají i separé společný koncert s Eskhaton, ale tohle se určitě neoposlouchá. Nechám se namasírovat tlakem.
Mystic: Rád bych vypíchnul i Španěly, kteří se svým disharmonickým death/black metalovým hnusem vychází ze zvuku ohavných Portal. Pokřivenost a zvuková schizofrenie, pokud nebude přehulený zvuk, mohlo by jít o “příjemný” koncert.
mIZZY: Nedovedu si moc představit, jak podobný Portal worship může vyznít na poledním slunci, ale Altarage patří k těm kapelám, kteří na australskou death scénu docela úspěšně navazují, tudíž se jedná o povinnost.

12:55 CYTOTOXIN (SSS)
LooMis: Relativně nedávnou jsem je propáslo s Aborted, takže tentokrát si snad na německé brutal death metalisty rád zajdu.

13:35 VAMPILLIA (JMS)
Mystic: Japonce jsem viděl minulý rok v Praze s Alcest. Post-rock s experimenty s notnou dávkou japonského šílenství mě spíše pobavil, dobré momenty tam ale byly.
mIZZY: Těžko říct, jaký druh setu si pro nás Japonci Vampillia tentokrát připraví. Jejich koncerty bývají ale dobře švihnuté, zábavné, avantgardní, a sem tam dojde i na black metal.

15:00 NECROS CHRISTOS (JMS)
mIZZY: Letošní koncert Necros Christos ve Vopici mě až překvapivě bavil. Jedna z Německých death/black kapel, co stojí za pozornost.

16:35 DEMOLITION HAMMER (JMS)
LooMis: Další z klasických kapel, které vynechat je trestuhodné.

17:25 VLTIMAS (SSS)
mIZZY: Sice zjišťuji, že mě hudba Vltimas nebaví tolik, jak jsem si ze začátku myslel, ale přijít si poslechnout Blasphemerovy riffy je povinnost.

17:40 VIOLENT MAGIC ORCHESTRA (OBS)
Mystic: Asijská magorovina, někde na pomezí noise, drone, hluku, bordelu s prvky black metalu. Tento koncert beru spíše pro zajímavost, útvar zaposlouchaný nemám a ani nevím, zda do toho chci jít.
mIZZY: Koncert VMO v Crossu byl divoký mix black metalu, techna a teatrálního šílenství. Pokud to na Brutalu bude aspoň z poloviny podobně švihnuté, má smysl na Japonce kouknout.

18:15 ANIMALS AS LEADERS (JMS)
vaněna: Počítám s nima.
onDRajs: Tahák soboty, já je ještě pořád neviděl. Očekávám notovou profesuru a technický diktát.
LooMis: Tosina bych raději uvítal v klubu, ale i poslední vystoupení na BA byla uchu i oku lahodící, takže bude repete.

18:55 SAOR (OBS)
Mystic: Irský projekt mě bavil spíše na prvních dvou deskách, ty nadcházející dvě jsou jen kýč a vata. I samotného koncertu se obávám, ze záznamů to působí všelijak. I tak, pokud bude čas, tento set poslechnu.
vaněna: Odpočinkově.

19:05 ANAAL NATHRAKH (SSS)
mIZZY: Vlastně ani nevím, jestli se na Anaal Nathrakh po jejich posledních koncertech těším. Minimálně Bellum Omnium Contra Omnes si ale zajdu poslechnout. Snad se aspoň částečně přiblíží jejich prvním vystoupením.

20:00 VED BUENS ENDE (OBS)
vaněna: V sobotu bude zásadní tohle vystoupení. Doufám ve velký zážitek. Ve skutečnosti, jak se znám nestihnu ani polovinu, ale Ved Buens Ende a Daughters by mě opravdu mrzelo proflákat.
onDRajs: Written in Waters považuju spíš za studiovou záležitost s dost nepřenositelnou atmosférou. Tak uvidíme.
mIZZY: Kdybych neviděl Ved Buens Ende na Chaos Descends v Německu, tak napíšu něco jako „nejdůležitější kapela festivalu!“ Jelikož už mám ale splněno a tak epické jako v lesích to asi nebude, pomyslný vrchol očekávám až od další bandy. Norové jsou ale ve skvělé formě, a vzhledem k tomu, že se jedná o největší kult norské avantgardy, je třeba si VBE zopakovat.

21:00 ANTAEUS (OCS)
mIZZY: NEJDŮLEŽITĚJŠÍ KAPELA FESTIVALU! První koncert Antaeus v ČR, a kdo ví, jestli ne i poslední (není to tak dávno, kdy psali, že už odmítají hrát). Násilný blackmetalový kult z Francie, během kterého snad poteče krev. Jsem zvědavý, zda Antaeus dosáhnou úrovně koncertů Aosoth. Cut Your Flesh and Worship Satan!

22:30 ESKHATON (OCS)
mIZZY: Minule na té samé stage doplatili Eskhaton na zvuk, ale na afterparty ve Vopici to byla hrozná smrt. Doufám, že to tentokrát Australanům vyjde, a předvedou pořádné deathmetalové peklo.
vaněna: Nechám se namasírovat tlakem.

22:30 CASPIAN (OBS)
Mystic: V sobotu jsou pro mě nejvíce zajímaví američtí post-rockeři Caspian, kteří předvedou svůj náladotvůrný instrumentální set.
vaněna: Odpočinkově.

23:05 MGŁA (SSS)
mIZZY: Přijde mi už zbytečné psát, že jsou Poláci ve skvělé formě, ale jelikož jsem je viděl letos už třikrát, a všechny jejich koncerty byly super, zajdu na Mgłu s radostí i počtvrté.

00:10 CARCASS (JMS)
LooMis: Další z kapel, které se dlouho odhodlávaly k návratu a vida, ono to funguje. Na BA sice již byli, ale i v tomto případě je jaksi opakování matka moudrosti. Těším se hlavně na kytaru Billa Steera, která dokáže nemilosrdně rubat a obratem ruky hardrockově pohladit.

00:50 MIDNIGHT (OBS)
mIZZY: Stále se doslýchám, jak skvělý speed/black Midnight naživo hrají. Nezbývá nic jiného, než se o tom také přesvědčit.

02:00 SHAPE OF DESPAIR (OBS)
mIZZY: Funeral doomová tečka na závěr Brutalu patří, a Shape of Despair by mohli být kapelou, která nás nejen uspí, ale snad také překvapí silnou atmosférou.

A na úplný závěr co bude hrát na KAL stage a doporučuje mIZZY. (edit LooMis: v době uzávěrky článku ještě nebyl znát rozpis, který nyní ale doplňujeme. A kdo nebude mít po celém dni dost, může tady do 04:00 do rána poslouchat a křepčit na rychty, masakry a výplachy v podání KALTEK.)

PRURIENT: Pro mě hlavní jméno letošní KAL stage. Už delší dobu jsem doufal, že jej na Brutal pozvou, jelikož Prurient kromě ambientu a líbivého techna umí také rozjet totální harsh noise výplach a zničit vše okolo.

FINAL: Kromě setu s Godflesh vystoupí Justin Broadrick také se svým power electronics projektem Final.

MARIAJIKU: Maria Jiku je známá svým bičováním během noisových setů. Loni na Hradbách Samoty ale potvrdila, že umí předvést i dobrou vokální performance.

JUDE: Jude hrají kytarový industrial/noise s punkovými vlivy, který dovede být dobře ničivý naživo.

ANTELOGOS: Antelogos je sólový projekt člena Haiku Funeral, s kterým se zaměřuje na satanistický rituální ambient, jenž by mohl být dobře pohlcující.

A to je vše, přátelé, těšíme se na vás pod pódii, na (komentovaných) prohlídkách a samozřejmě u nezbytných festivalových tekutin.

aktuálně

diskuze