Březnové koncerty 2023

Článek

Kayo Dot se setem k dvacátému výročí od vydání Choirs of the Eye nás z březnových koncertů lákají nejvíce. A Sinister Purpose festival v Lipsku a hromada dalších akcí rovněž vypadají skvěle.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

čtvrtek 2. března

Kayo DotKAYO DOT + VOLUPTAS (Underdogs', Praha) – FB event

AddSatan: Po několika personálně úsporných koncertech přijedou KD v sedmičlenné sestavě (takže i dechy a housle – mj. Timba Harris z SC3) a přehrají celý debut Choirs of the Eye. A možná i něco od maudlin of the Well? Jsem mj. zvědavý, jak vyzní čisté zpěvy Choirs… v podání současného Drivera. Mno a kdyby mi někdo před (třeba) 10 lety řekl, že si před nimi zahrajeme, tak bych se asi zasmál. Snad bude i saxofon (a nějaká ta ostuda jako lití piva do prodlužky apod.)

LooMis: Naprosto unikátní koncert spojený – jak co do desky, tak samozřejmě i sestavy – k tomu možnost předkoncertní přednášky od dua Toby Driver & Jason Byron? Předkapela Voluptas? A za tuhle cenu

JSt: Turné k debutu jedné z nejlepších kapel v metalu, není moc co dodat, tzv. povinnost. A jsem celkem zvědavý, jak to teď naživo hraje Voluptas, vlastně jsem je asi neviděl od gigu s Alkerdeel…

mIZZY: Nejzásadnější březnový koncert a celkově gig, na který se fakt mega těším. Když hráli Kayo Dot na Štvanici, byl to pro mě koncert roku. Teď navíc hrají celý debut a dle nedávného setlistu třeba aji Ocellated God. Voluptas snad nějakou extra ostudu tentokrát dělat nebudou. A pokud ano, minimálně Ondrax se saxofonem by to mohl zachránit :)

GRAVPEL + TRESPASSER + BAHRATAL (Kabinet Múz, Brno) – FB event

Dantez: Black metalová levičárna pro všechny fajn lidi. Projekt, který zaujme prezentací á la MIsfits, kteří čuměli na Mad Maxe. Hudba až pak. Živě ale může jít o solidní rozjeb.

pátek 3. března

MessaMESSA + JULINKO + FVNERALS (Chemiefabrik, Dresden) – FB event

AddSatan: Tour italských doom metal/rock/folkerů se nám opět vyhne, nejblíž budou v Drážďanech, navíc v pátek. Chuť vyrazit by byla, ALE…

SATAN AGAINST PUTIN: BENEFICE PRO UKRAJINU (Underdogs’, Praha) – FB event

mIZZY: Název akce mluví za vše. Zahrají Dreven, Sekeromlat, Opium Warlock a The Owl.

SatanENSLAVED + JO QUAIL (USF Verftet, Bergen) – FB event

MXL: Release party k šestnácté studiovce Heimdal viking blackových progresivců se odehraje v jejich domovském Bergenu a nebude to jen tak obyčejný koncert. Doprovází ho tématická výstava fotografií, projekce speciálního vystoupení The Otherworldly Big Band Experience a společně s Enslaved se v rámci jejich skladeb na pódiu představí Einar Selvik a jeho parťáci z Wardruny Lindy-Fay Hella a Eilif Gundersen. To samo o sobě slibuje nevšední zážitek. Připočteme-li support neoklasicistní Jo Quail s jejím cellem a looperem, čeká nás parádní zpestření dovolené v Norsku.

sobota 4. března

TitanicTITANIC + PAČESS + DESTROY (Modrá Vopice, Praha) – FB event

Kafe: Když to Marthus Škaroupka zrovna netluče u Cradle Of Filth, jezdí po českých klubech s tuzemskými kapelami. Na přelomu února a března jezdí s brněnskou heavy legendou Titanic, turné ve společnosti Pačess zakončí první březnovou sobotu v pražské Modré Vopici. Na jedné straně ostřílené legendy, na druhé dravé mládí, jako první totiž zahraje nejmladší tuzemská metalová kapela Destroy.

LooMis: Nemůžu si pomoct, ale Titanic jsou srdcovka a vlastně jediná/poslední kapela, která to za těch +30 od revoluce pořád pravověrně metalově hrne. Léta přibývají (R.I.P. Milan Hanák), ale polovina „mladé“ krve z CoF Ashok a MarThus(!) to dokázala správně nakopnout.

neděle 5. března

FREAKINGS + REFORE + DESTROY (Hells Bells, Praha) – FB event

Kafe: Mladíci z Destroy si dají pražský víkendový dvoják, protože už delší dobu měli na 5. března naplánovaný křest debutového minialba "Pomsta společnosti". To pokřtí v rámci poslední zastávky valašsko-švýcarského thrashového turné Refore / Freakings. V Hells Bells mají koncerty pekelnou atmosféru a tahle thrashová trojka bude stát určitě za to!

LooMis: Český thrash jak řemen v kultovním HáBéčku na Smíchově? Škoda, že neděle a akcí je moc.

středa 8. března

LeprousLEPROUS + MONUMENTS + KALANDRA (Palác Akropolis, Praha) – FB event

vihkav: Naprosto luxusní prog dvojice, které doprovází jemnější, ale vkusná Kalandra. Must-see.

LooMis: Tak tady to je na hraně, jestli zkusit dát Leprous šanci. O Monuments nemám pochyb, že budou vynikající, jako loňská deska.

pátek 10. března

PliniPLINI + JAKUB ZYTECKI + OWANE & JACK GARDINER (Rock Café, Praha) – FB event

vihkav: Další prog, ale poněkud více na klídeček. Setkání moderních snových sólíčkařů.

LooMis: Večer kytarových ekvilibristů. Další slova jsou zbytečná.

MURCOF – FESTIVAL SPECTACULARE (Evangelický kostel U Salvátora, Praha) – FB event

AddSatan: S Truffazem a Garciou to bylo před 9 lety v Akropoli fajn, takže věřím, že bude Coronův mix potemnělé elektroniky (ambient, IDM, glitch, drone) a moderní klasiky (minimálně) fajn i sólově. Loni vyšly remasterované reedice Remembranza a Cosmos, což by mohlo naznačovat, že bude hrát hlavně z nich? U Salvátora je to pěkný (kališnicky nepřezdobený), bude i projekce.

sobota 11. března

DisillusionDISILLUSION + TENGRI + ETERA (Klubovna Dejvice, Praha) – FB event

vihkav: Klubovnu miluju, ale jen na pívo. Tohle by si zasloužilo lepší koncertní prostor.

LooMis: Jelikož jsem už 2x „úspěšně“ Disillusion minul, doufám, že do třetice to vyjde. Loňská deska Ayam sice kvalit kultovní Back to the Times of Splendor nedosahuje, ale tohle je progová povinnost března!

KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD + LOS BITCHOS (Lucerna - velký sál, Praha) – FB event

mIZZY: Loňský gig KGLW v Arše byl super, takže si moc rád dám repete. Vyprodaný koncert není žádným překvapením.

pátek 17. března

HORRIBLE CREATURES + ČAD + MALIGNANT TUMOUR + CRIPPLED FINGERS (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

vihkav: Jsem prostý člověk - hrajou Čad, jdu.

sobota 18. března

BRUTUS + QUENTIN SAUVÉ (Kasárna Karlín, Praha) – FB event

Brutusvihkav: Předskokan jakože fakt netáhne, ale Brutus naposledy před Cult of Luna famózní. Jestli dokážou překonat svůj vzestup, tak to vidět chci.

mIZZY: Brutus jsem viděl naživo dvakrát, a vždycky byli hrozně fajn. Aji bych šel zase, ale nejspíše budu muset mimo Prahu.

$UICIDEBOY$ + SKI MASK THE SLUMP GOD + GERM + SHAKEWELL + CHETTA (Sportovní Hala Fortuna, Praha) – FB event

Dantez: Přehlídka přepáleného trapu, který v ohledu na kotel přebije velké číslo punků a metalů. Shows prý občas hyzdí přeřvaný half-playback, v rámci energie to ale musí stát za vidění.

NOISE FEST Czech Republic 2023 – mini edition (Sibiř, Brno) – FB event

Dantez: Přehlídka hlukařin, která kromě projektů z Japonska a Švýcarska nabízí i dostatek ověřených jmen z domácí scény. Kombo Grasha/Obstík může být více než fajn.

BLACK ZONE MYTH CHANT + EVIL MEDVĚD + FREDDY RUPPERT (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Red for Colourblind (aka jeden z krásných okrajových úkazů pražské scény, lidi z Lightning Glove, Sister/Body atp.) letos slaví deset let a dovezou Black Zone Myth Chant, celkem našláplou psychedelickou elektroniku. K tomu si po dlouhé době zahraje Freddy Ruppert aka Former Ghosts s "fake soundtracky" a rozlámaná rytmická špína Evil Medvěd. Plus lokální DJové, čekám dobrou party.

neděle 19. března

Left to DieLEFT TO DIE + SNĚŤ (Futurum, Praha) – FB event

mIZZY: Po DTA je tady další revival Smrti s bývalými členy. Klidně bych se na to vysral, ale jelikož mají hrát hlavně z debutu a Leprosy, nakonec se asi ukážu. A Sněť bude určitě taky opět super. Tentokrát prý jeden z mála letošních koncertů, jelikož v Praze už nebudou hrát každej druhej pátek.

MXL: Další inkarnace Death revivalu s původními hudebníky? Tady není co řešit, z toho headbangingu půjde mozek na podlahu.

JOKE LANZ & VRRRBITCH + ANOUCK GENTHON & LIONELL MARCHETTI + JENA JANG (Puntum, Praha) – FB event

AddSatan: Experimental, volná improvizace, noise atd. na gramofony (Lanz byl na Alternativě 2019 dost zábavný) & dechové nástroje/elektroniku + housle & synťáky + jihokorejský divnošamanismus.

THURSTON MOORE GROUP (MeetFactory, Praha) – FB event

AddSatan: Kytarista a zpěvák + bubeník ze Sonic Youth a baskytaristka z My Bloody Valentine. Jestli půjdu, tak budu doufat v převahu těch divnějších no wave/noise/post-punk/rock tremolo-hypno poloh (třeba Locomotives) a málo obyčejnějších písniček.

pondělní 20. března

Progres 2PROGRES 2 (Lucerna Music Bar, Praha) – FB event

vihkav: Jako by toho progresu nebylo dost, přichází Progres sám.

čtvrtek 23. března

OTTONE PESANTE + GRIDE + MASÁŽ (Divadlo pod Lampou, Plzeň) – FB event

Ottone Pesantevihkav: Z Ottone stihnuta na BA půlka. Gride na OEF super. Masáž nestihnuta kvůli devalvaci příliš utaženého náramku. No jasně, že přismažím. Fakt dík Obscure za další zastávky Ottone, protože plán na další dny je jinde.

pátek 24. březen

TIGRAN HAMAYSAN TRIO (Sono, Brno) – FB event

vihkav: Meshuggah-style arménský klavírista dorazí se svým ansámblem. Chtěl bych na Archspire, ale tohle je vzácnější.

ARCHSPIRE + PSYCROPTIC + BENIGHTED + ENTHEOS (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

LooMis: Archspire minulý rok vypadli ze sestavy turné Faces Of Death, takže tu máme náhradu v podobě Tech Trek 2023. A také tahle sestava je náramná, včetně Entheos!

sobota 25. března

Cannibal CorpseCANNIBAL CORPSE + DARK FUNERAL + INGESTED + STORMULER (Holešovická tržnice, Praha) – FB event

Dantez: Cannibal Corpse nezklamou asi nikdy, o supportu jde polemizovat. Nejde ale o nic, co by nevynenahradil Corpsegrinderův ne-krk a headbang battle při I Cum Blood.

vihkav: Kéž by se mi to nekřížilo s klasikou, Dark Funeral po Brutalu bych znova rád a ti Stormruler zní fakt dost dobře.

Carbon Based LifeformsCARBON BASED LIFEFORMS + OMNION + 5-MEO-TAR (MeetFactory, Praha) – FB event

vihkav: Švédská hypnotická elektronika poprvé zde. Kdybych se mohl roztřetit, tak nabíhám.

MXL: Za třicet let své existence si Švédové vybudovali kultovní status downtempo a ambientní scéně a v ČR dosud nikdy nevystoupili. Pro milovníky psychedelic landscapes naprostá povinnost. Meetfactory zažije i premiéru s halucinační “tekutou světelnou show” v podání 5-MeO-TAR crew a hudební support Tomáše Reindla s jeho Omnion nasazuje laťku hodně vysoko.

Ottone PesanteOTTONE PESANTE + GRIDE + MASÁŽ + MASSOLA (NOX Klub Brno, Ostrava) – FB event

Dantez: Blast beaty, kytary a dechy. Demence? Velká! Tudíž jasný důvod, proč vyrazit.

NIKOLAJ LUGANSKIJ (Rudolfinum, Praha) – FB event

vihkav: Nejlepší interpretátor Rachmaninova opět v Praze na sólovém klavíru.

neděle 26. března

XiaoXIAO + LYCANTHROPHY + SKIPLIFE (007 Strahov, Praha) – FB event

AddSatan: Švédský a český power violence/hardcore/punk, ale jestli vyrazím, tak hlavně na vlkodlačí grindviolence.

středa 29. března

CULT OF LUNA + RUSSIAN CIRCLES + SVALBARD (Roxy, Praha) – FB event

Cult of Lunavihkav: Sice měla být druhá kapela Alcest, ale náhrada adekvátní. Asi dám.

mIZZY: Tak to já jsem zase moc rád, že na Alcest čumět nemusím a Russian Circles dám mnohem raději, haha. Poslední deska COL je teda strašná nuda, ale naživo byli pokaždé super, tudíž jim asi dám opět šanci.

čtvrtek 30. března

FDKFDK + NUUMMITE (Café v lese, Praha) – FB event

vihkav: I u nás Pražáků proběhne uctění nového alba FDK.

čtvrtek 30. března až sobota 1. dubna

A SINISTER PURPOSE V (UT Connewitz, Leipzig, Německo) – FB event

A Sinister PurposeAddSatan: Kdybych neviděl Ved Buens Ende a Alkerdeel před půl rokem, tak vůbec neváhám a jedu, ale takhle ještě uvidím, protože… nicméně určitě doporučuji. Budou tam i Skepticism, Rippikoulu a další.

vihkav: Ved Buens Ende a Skepticism tak blízko nás? Jo, ale má to háček. Rozdělili to na zbytečně dlouhé tři dny - čtvrtek jen po čtyřech kapelách a zbylé dva po šesti. Přičemž v pátek, což je prostřední den, tam není absolutně nic, kvůli čemu bych cestoval. Fakt asi nejstupidnější organizační nápad ever, což i s tím, že je to drahé jak debil i pro Němce, potvrdili kolegové z Lipska. Jebat, ale škoda.

mIZZY: Tak to já tentokrát nevynechám. Jen ještě nevím, jestli pojedu na celý fest nebo jen na sobotu s VBE a Alkerdeel. Páteční Ondskapt s Rippikoulu a čtvrteční Skepticism ovšem taky hodně lákají.

Vložit komentář

AddSatan - 15.03.23 22:32:03
v sobotu 18.3. Massola, Impulsealer, SpecialxDelivery v Recyklu (románský sklep u Karlova mostu) - grindcore, free jazz, power violence: www.facebook.com/events/126392996897653/

Zkus tohle