Březnové koncerty 2022

Článek

V březnu nás čekají a snad ani neminou koncerty Hagzissa, Celeste, Alameda, Fred Frith Trio, Space Afrika, Hate & Merda a mnoho dalších.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

pátek 4. března

LEGALISE DRUGS AND MURDER (Balada Bar, Praha) – FB event

Dantez: Na první březnový pátek se v Praze chystají zvukové bahenní lázně. Bar balada bude hostit tři kapely uctívající vše hutné a pomalé s brněnskou Slatí v první linii, která nedávno povstala ze zbytků Nikander. Dále vystoupí Sloth a Opium Warlock.

sobota 5. března

HAGZISSA + HEXENBRETT + BAHRATAL + OTRAS (Klub 007, Praha) – FB event

mIZZY: Koncert, který měl být už v lednu, ale teď se ho už snad opravdu dočkáme. Hagzissa je kapela Bastiana z Kringy, kterou jsem měl možnost vidět už dvakrát, a vždy byla naživo hodně super. Na Hexenbrett jsem ale také hodně zvědavý, a Bahratal jakožto český support rozhodně ostudu neudělají. Na poslední chvíli přibyl v lineupu navíc i další black punk, Otras z Košic. A s výjimkou Otras stejná sestava zahraje také o den dříve v Českých Budějovicích.

brutusáček: Přesunuté rouhání z ledna na březen na studentském kopci.

CRIPPLED FINGERS + ELYSIUM + CONGENITAL ANOMALIES (Hells Bells, Praha) – FB event

LooMis: Jenže – ve stejný den se nedaleko od Futura bude konat tahle vypečená akce, kde obzvlášť nelítostný stroj Crippled Fingers by měl přitáhnout pozornost. První ale začínají nestoři Elysium, kde to vzadu hrne Peter Heteš, který se náramně předvedl s Altars Ablaze na posledním Brutalu.

brutusáček: Metalový maják na pražském Andělu hostí první březnovou sobotu tvrdší metal, než tam zaznívá běžně z repráků, bude veselo.

HENTAI CORPORATION + ČAD (Barrák, Ostrava) – FB event

Dantez: Z kraje března se na Česko vyřítí bodře pojmenované miniturné Covideostop pod taktovkou Hentai Corporation a Čad, kteří na konci minulého roku vypustili více než solidní Medvede. Za sebe zvu na ostravskou zastávku v Barráku.

INSANIA + DETHERITORY (Rock Café, Praha) – FB event

LooMis: GRRRotesky tour. 25/02 vyšla nová deska téhle brněnské legendy a vzhledem k tomu, že se koncertní situace dostává pomalu do normálu, proběhne rovnou i turné. Poly je mistrem pera a jeho trefné texty patří k tomu nejlepšímu, co může tuzemská scéna nabídnout.

čtvrtek 10. března

DOUBLE LUNAR CELEBRATION (Libeňská Synagoga, Praha) – FB event

mIZZY: Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip nahráli s Poláky Bön kolaborační desku. Naživo už spolu rovněž spojili síly, ale vždy to proběhlo v Soulkostele. Tentokrát se sejdou v Libeňské synagoze, kterou vyzdobí speciální dekorací, k tomu zde budou projekce od Weird Visuals, takže by se mohlo jednat o dost nevšední zážitek.

OTK + SRPR (V. kolona, Praha) – FB event

brutusáček: Legendární české indie v malebném prostředí psychiatrické léčebny.

pátek 11. března

WHITE WIGWAM + PSYCHEDELISCHE WIEHNACHTEN + BOYSE + HRB/BOL FT. CÁB + DJ ŠKRTÍM SRNKY (Underdogs, Praha) – FB event

JSt: Rozlehlý večer minimalabelu Antimother se synťákovým mágem White Wigwamem nebo společným projektem trumpetisty Petra Vrby s elektronikem Martinem Nábělkem. Bude moc pěkně.

FILMMAKER + AUTUMNS (Ankali, Praha) – FB event

JSt: Tady se asi bude pokračovat rovnou z Underdogs dlouho do rána. Moc pěkná akce od Wrong. Filmmaker je špinavá a barevná elektronika z Opal Tapes, Autumns výborný elektronický post-punk z Downwards.

HENTAI CORPORATION + ČAD + STELLARIS (Palác Akropolis, Praha) – FB event

bizzaro: Kultura se rozjíždí, čehož důkazem je i víkendové tour Hentai s Čad po Čechách. A v Praze předskočí Stellaris, důvod fakt jít.

pátek 11. až sobota 12. března.

NOISE FOR PEOPLE XXL (Jeden Tag Nibiru, Ostrava) – FB event

Dantez: Kde jinde se vrhnout do náruče všeho hlučného než v industriální Ostravě. Noise for People chystá dvoudenní porci lomozu všeho druhu s osvědčeným strýčkem Grashou coby hlavním tahákem.

sobota 12. března

ALAMEDA + LINN (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Polský experimental inspirovaný africkými rytmy, resp. taneční elektronikou batida, Jakub Ziołek (Stara Rzeka aj.), bicí a perkuse, tropical-industrial psychedelie + dánská divnopísničkářka.

JSt: Alameda, dříve Alameda 5 (případně 4 a 3) je něco jako all-star band polské alternativní scény, vyniká tam Kuba Ziolek aka mozek projektu Stara Rzeka, ale dohromady je těch spřízněných kapel třeba dvacet. Aktuálně se zbláznili a z progresivně jazzových a rockových variací přešli na batidu s dvěma bubeníky a spoustou elektroniky, čili tam bude spousta synkopace a napnutých rytmů. Jako předkapela bude brutalistický pop dánské písničkářky Linn.

HALALÍ + EJAKULUJÍCÍ KOKOS + MIKE WAZOWSKI (Hospoda Brouk, Praha) – FB event

LooMis: Kolem Anděla to začíná žít a kulturní vyžití (nejen s pivem) poskytne i další sešlost vášnivých nimrodů.

HENTAI CORPORATION + ČAD (Hvejzda, Teplice) – FB event

DR: Pražský Výběr s Axel Rosem je naživo pořádná zábava, navíc okřeněná kvalitním muzikantstvím.ČADíci mají novou desku a Hvjezda je super klub, takže zřejmě vyrazím.

neděle 13. března

HANNES BUDER + RADIM HANOUSEK & ROBERTA LEGROS ŠTĚPÁNKOVÁ (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Docela osobitý cellista, který je na jednu stranu přístupný, melancholický a melodický, ale na druhou dost artový na to, aby to nebyl banální kýč. Plus vystoupení jednoho z aktivnějších českých improvizátorů na saxofon/basklarinet za doprovodu současného tance.

středa 16. března

FRED FRITH TRIO (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Kytarista, resp. multiinstrumentalista z avant/prog/jazz-rockových Henry Cow, Art Bears, Naked City, skladatel, improvizátor, experimentátor, preparátor a konstruktér vlastních kytar, spoluzakladatel Rock in Opposition atd. atd. Dá se očekávat svérázný zvuk i hra, rozbitost i groove, „cokoliv“ od ambientu až po noise (jazz/rock?). Na Lucernu, jako v roce 1979, už to nejspíš není, ale nebude nám v Punctu přece jen trochu těsno?

JSt: Naprostá legenda avantgardní a experimentální hudby.

čtvrtek 17. března

CELESTE + CONJURER (Modrá Vopice, Praha) – FB event

mIZZY: Jak jsme zmínili v recenzi, nové album Celeste je až moc uhlazenej popík. Naživo ale takhle kapela vždycky měla větší energii a zrovna v Modré Vopici by to mohl být hukot. Tak snad nebudeme zklamaní jako po poslechu novinky.

brutusáček: Francouzi vydali desku slabší, ale snad ty čelovky pořád mají a Vopice zhasne.

bizzaro: Novinka Celeste je sice přístupnější, ale poslouchá se fajn. Na blízko ve Vopici s výtečnými Conjurer by mohli nandat.

pátek 18. března

HORRIBLE CREATURES + WICTIMS + MAD RABBITS + BOUND TO BREAK (Futurum, Praha) – FB event

LooMis: Ještě než se Horrible Creatures představí v květnu v Pardubicích před Marduk, vyzkouší si roli headlinera na tomto dýchánku. O rozehřátí circle pitu se bezpochyby postarají minimálně Wictims, Mad Rabbits jsem naposledy ve Vopici prováhal, a uvidíme, jak budou metal louskat nováčci Bound To Break.

bizzaro: Nová sestava Horrible Creatures si troufá na svůj headline, sestava pěkná, nu uvidíme!

DOSHASKA! + MAGADAN + UGFC + SÄKKIKANGAS + VJ JV (Bajkazyl, Brno) – FB event

mIZZY: Velmi slušná sešlost tuzemských industrial/noise jmen v Brně. Být to v Praze, tak jdu hned.

úterý 22. března

HATE & MERDA + GODDESS LIMAX BLACK (Chapeau Rouge, Praha) – FB event

mIZZY: Že prej kombinace sludge, noise rocku, black metalu a dronu. Vlastně o tom vím úplné hovno, ale jelikož to dělá Gorth s Merdusem, tak by to nemuselo být blbý.

JSt: Po delší době děláme něco kytarového a poměrně brutálního, H&M jsou něco jako zrychlený sludge, příjemný námel, GLB drone doom, který by naživo mohl pěkně pracovat.

pátek 25. března

GRIND SHAMPOONS DOWN XI (MusicClub Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Šampóní akce vstupuje do druhé desítky a tentokrát se sjedou kapelu opravdu ze všech končin - až ze Slovenska dorazí smrtonoši Realms of Chaos, ze západních Čech (stále podceňovaní?) technici Neurotic Machinery a Moravu budou reprezentovat začernění Trigonum Mortis.

brutusáček: Vlasová kosmetika po jedenácté modelem budou; Realms of Chaos, Neurotic Machinery, Trigonum Mortis a samozřejmě Shampoon Killer.

pátek 25. až sobota 26. března

A SINISTER PURPOSE IV (UT Connewitz, Lipsko, Německo) – FB event

mIZZY: Poměrně fajn blackmetalovej festival v Německém Lipsku, který jsem už jednou navštívil. Letošní ročník byl vyprodanej prakticky hned, takže to evidentně neklapne, ale nemohu říct, že by mě třeba první koncert Death Worship, Hail Conjurer, Fuoco Fatuo nebo Djevel nezajímali. No co, pojede se místo toho uctívat šeď do Plzně.

sobota 26. března

UMBRTKA + MORTIFILIA (Šeříkovka, Plzeň) – FB event

mIZZY: Oslava šedesátých narozenin páně Umbrtky měla proběhnout už před dvěma lety, což kvůli covidu samozřejmě neklaplo. No co se dá dělat, oslaví se dvaašedesátiny! Navíc kapela slibuje, že tentokrát zazní i hity jako Salám dobyvatel a další pecky. Škoda jen, že Mallephyr nakonec nemohou vystoupit, ale Mortifilia snad bude taky fajn.

neděle 27. března

SPACE AFRIKA + RACINE + QOW (MeetFactory, Praha) – FB event

AddSatan: Zvukové koláže a (městské) krajiny, ambient, terénní nahrávky, dub techno, rap, útržky z rozhovorů atd. Asi poměrně (pře?)hypeované jméno, jehož hudba mě oslovuje spíš jen částečně, ale vzhledem k tomu, že se koncem března asi nic moc zajímavějšího dít nebude (?) …

JSt: Jeden z nejoceňovanějších projektů loňského roku + jedna z výraznějších postav současné digitální experimentální scény + autor jednoho z nejlepších u nás vydaných alb posledních let.

pondělí 28. března

THE PICTUREBOOKS + BLACK MIRRORS (Futurum, Praha) – FB event

bizzaro: Nejsem přívrženec blues a amerických kultur, ale Němci The Picturebooks znějí fakt dobře a vyvolávají spoustu vzpomínek na ty nejlepší filmy, jež se americkými pláněmi prohnaly.

úterý 29. března

MORBIDFEST 2022 (Futurum, Praha) – FB event

bizzaro: Jasně, není to Morbid Angel, ale 30 let "Blessed are the Sick" s hlasem Vincenta láká, byť u toho v roli supportu bude zas Belphegor. Ale "Blessed are the Sick"!

středa 30. března

AUTHOR & PUNISHER + MVTANT (Modrá Vopice, Praha) – FB event

brutusáček: Industriální bordel se do té naší oblíbené špeluňky ve Vysočanech bude náramně hodit.

bizzaro: Tristan Shone alias AUTHOR & PUNISHER svou mašinu miluje a tahá ji s sebou po celém světě. Svým industrial doomem navozuje atmosféru Posledního soudu, živá tkáň v jeho hudbě není vítána. Člověk a stroj, to je prostě láska.

Vložit komentář

AddSatan - 23.03.22 14:40:03
30. 3. Johanna Hedva + Pak Yan Lau v Punctu JH doom blues (folk-rock? poloakustický brnkání prostě), drone, noise vazbení, cca kombinace Jarboe, Keiji Haina, Boris, možná (!) i pro fanoušky smutných písničkářek jako Chelsea Wolfe apod., ale je to míň libivý a víc syrový... a duchů z asijských horrorů :) PYL elektroakustický ambient se spoustou nástrojů / objektů www.facebook.com/events/777199007003712 Fred Frith Trio dobrý, byť na dnešní poměry už převážně takovej "improv standard", ale na to, že jen kytara, basa, bicí, tak místy celkem vynalézavý, asi jsem ještě neviděl kytaristu použít k hraní tolik různých předmětů - vždy účelně/smysluplně, i když na strunách točil káču :) ... z ex-Naked City lidí, který jsem viděl (Frisell, Zorn) mě Frithova hra bavila nejvíc Hackedepicciotto v únoru taky dobrý, hlavně Hacke, ale De Picciotto taky fajn :)

Zkus tohle