BRUIT ≤, TENGRI

report

Hudební euforii post-rockových průvodců katarzí Bruit ≤ otevírali do večera se skvěle hodící Tengri.

BRUIT ≤ z Toulouse bojkotují Spotify, naproti tomu v alianci s Pelagic Records zhotovili působivé vinylové vydání svého debutu The Machine is Burning and Now Everyone Knows It Could Happen Again. Přestože Francouzi odmítají streamovací platformy, kritici i náhodní kolemjdoucí před kluby stále častěji zmiňují jejich jméno v superlativech. Proč tomu tak je, pochopil každý, kdo navštívil ve čtvrtek 17. listopadu pražský cross][club.

Za pět minut dvanáct však značně multižánrový pořadatel Fource pozval na otvíračku velkolepé události pražské TENGRI. S těmito pionýry českého post-rocku okořeněného houslemi jsem měl tu čest v polovině měsíce v Kaštanu. Ve čtvrtek jsem stihl jen závěr koncertu, z něhož však bylo patrné, že vhodnější český support k BRUIT ≤ neznám. Zvukový rituál dynamiky zvukové intenzity. Zaručená skladatelská katarzní rovnice.

Bruit ≤ © Alexandru DonciuPak už se ale za bicí usadil Julien Aoufi. Jakmile dal gestem pokyn k tomu, abychom se přesunuli blíže k pódiu, začali se dít slovy těžko popsatelné, zvukově expresivní divy. Koncert BRUIT ≤, kteří poprvé zahráli tak daleko od domova, nedisponoval jedinou vadou na kráse. A i když se říká, že dokonalost neexistuje, oni tohoto ideálu v onom večeru dosáhli. Přesto vystupovali až překvapivě skromně. Kapela se podivovala, že setu věnuje pozornost více než deset lidí.

Mikina Amenry kytaristy Théophilea Antolinose mi vnukla myšlenku, že mají Belgičani s BRUIT ≤ leccos společného. Ve tvorbě BRUIT ≤ se sice setkává post-rocková a elektronická moderna s dávným klasickým uměním, během setu však dosahují instrumentální a emocionální euforie, kterou v ten samý moment prožívá i posluchač pod pódiem. Hudebníci i posluchači se setkávají v podvědomém vesmíru, uprostřed katarzního rauše mimo reálné bytí.

Tohle pnutí emocí místy až k prasknutí drží a pak uvolňuje synchronizovaná virtuozita cella a houslí Luca Blanchota a Clémenta Libese, který svůj nástroj během setu střídá s výrazně dunivou basou, kaskádově dramatické bicí přechody, kytara tvořící pedálové efekty či hutné, syrové zvukové masivy a odevzdaný prožitek s obrovským nasazením tělesa. Inspiraci tvorby BRUIT ≤ pak odráží projekce, která za zády kapely vyobrazuje lidské mraveniště šířící průmyslovou smrt. Vzhledem k aktuální klimatické situaci a emocionální povaze hudby BRUIT ≤ performance reálně klimatickou úzkost vyvolávala.

Symfonie konce všech dní.

Setlist(Unknown) – new song, Industry, The Fall, Bloom, The Machine is Burning

Vložit komentář

Zkus tohle