Zářijové koncerty 2023

Článek

Druhý ročník Tones of Decay festivalu nabitý deathmetalovými kapelami a Jednota Neratov se Supersilent v kostele nás ze všech zářijových koncertů lákají nejvíce.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

pátek 1. září

MUTOID MAN + THULSA (Kabinet Múz, Brno) – FB event

Sicky: Nová deska Amíků zní velmi zajímavě. Mix heavy metalu, hardcoru a punku bych rád poslechl i naživo. Bohužel akce se koná v Brně.

sobota 2. září

CODEINE + HAMELN (Underdogs', Praha) – FB event

AddSatan: Zakladatelé slowcore, zvláštní odnože melancholického indie rocku, po 11 letech v Evropě a asi poprvé v ČR?

JSt: Slowcoreová legenda po skoro třiceti letech a nejspíš naposled v Praze.

BLACK NIGHT OF BLASPHEMY: SPEEDHAMMER + ZMYRNA + NECROMANTH (007 Strahov, Praha) – FB event

Dantez: Dostavení několika pohledů na černý kov z Prahy a Chile ve strahovské Sedmičce. Poctivost, procítěnost i hevíková zábava. Bluegh!

vihkav: Zmyrnu jsem zatím zvládl jen jednou a od té doby vyhlížím další příležitosti. Ovšem uvítal bych méně stísněný klub a navíc se to kříží s plzeňským Armageddonem, takže se ještě uvidí.

METAL!!! (Slezskoostravský Hrad, Ostrava) – FB event

Dantez: Asphyx se do Ostravy vracejí rádi a Ostraváci je opětovně rádi vítají. Pořadatelé z Barráku se z loňského roku poučili – místo dvoudenního festivalu se z trojvykříčníkového metalu stává jednodenní akce. Soupiska se tak zhušťuje a nehýří příliš nezajímavými jmény. Jo. A Vajolenti jako otvírák!

čtvrtek 7. září

OF FEATHER AND BONE + SEDIMENTUM + AUTOPHAGY (Sibiř, Brno) – FB event

Dantez: Of Feather and Bone: jedno z hlavních lákadel na letošní Tones of Decay. Pro ty kteří se na druhý ročník festivalu z jakéhokoliv důvodu nechystají, se death metalový večer v Sibiři může jevit jako fajn kompenzace.

mIZZY: Jo, na Of Feather and Bone bych šel hned, sice mi ani tahle akce nevyjde, ale Brňákům doporučuji zajít na pořádný deathmetalový sekec.

čtvrtek 7. až sobota 9. září

SOULBÖNDING TRIP 2023 (Soulkostel, Vernéřovice) ­– FB event

mIZZY: Již tradiční sešlost v Soulkostele, kde letos vystoupí Der Blutharsch (byť už bez Albina), podivná rybí rychta Oderfisch, blackaři Sznur, Yarrdesh s DJ setem, M.A.C of Mad, Vyšehrad a samozřejmě pořádající Big Bad Trip s Bön a hromadou dalších. No a hlavně tam bude Máňa! Škoda, že já ne.

pátek 8. až neděle 10. září

SOKOŁOWSKO JAZZ MEETS PUNKT FESTIVAL (Sokołowsko, Polsko) – FB event

AddSatan: Jestli mi nevyšel Henriksen s Bangem v srpnu v Kutné Hoře, budu zvažovat možná i zajímavější náhradu o 2 týdny později, v polském příhraničí (10 km od Broumovska). V Sokołowsku, které hostí festival Sanatorium of Sound, budou totiž v sobotu 9. září oba dva + i Erik Honoré živě remixovat Lutosławski Quartet (ansámbl). Takže obdoba Punkt meets Music Infinity před lety v Praze.

neděle 10. září 

MALEVOLENT CREATION + GODLESS TRUTH (Modrá Vopicey, Praha) ­­– FB event

LooMis: Hmmm, tak tohle mi o den nevyjde, jelikož už budu na cestě do hor. MC u nás tak často nehrajou a myslím, že naposledy jsem je viděl na BA, když nastoupili na pódium zablácení od hlavy k patě a vystřihli set jak z partesu. Support zhmotněný v podobě Godless Truth – co chtít víc?

bizzaro: Malevolent do Vopice přivezou svých 10 přikázání, který zpečetěj s moravskejma Godlessákama.

středa 13. září

HEXIS + DECULTIVATE + ZMAR (007 Strahov, Praha) – FB event

Sicky: Blackened hardcore Dánové na Sedmičce + plus support v podobě českých chaotic nářezů, tip pro pro milovníky hlasité, tvrdé a divoké muziky.

mIZZY: Hexis už mám po těch letech fakt v píči, ale na Zmar jsem nedávno zašel a byli dost fajn, tak se možná na kopec taky kouknu. Decultivate bych v nové sestavě taky někdy rád dal.

středa 13. až pátek 15. září

SYNAPSE AGAIN (MeetFactory, KD Barikádníků, Fuchs 2, Praha) – FB event

AddSatan: Carmen Villain, Martyna Basta, Stine Jarvin – ambientní, experimentální elektroakustika využívající vokály, smyčky, field recordings. Basta i citeru, kytaru, Villain prvky jazzu, ethna, dubu atd. Abadir bude party/rychta mj. s arabskými rytmy. A další…

JSt: Nerad to říkám, protože to je brutálně přegrantované, ale ta dramaturgie je fakt dobrá. Stine Motland mívá super vystoupení, kde hudbu doprovází choreografie a světla, Daniel Blumberg je osobitý písničkář, který je prý naživo enormně intenzivní, Carmen Villain nabízí jeden z aktuálně nejpřesvědčivějších pohledů na čistý ambient, Martyna Basta tu hrála loni, ale je moc dobrá, konečně tu zahraje KMRU aka jedno z nejskloňovanějších jmen v ambientu / sound artu / field recordings posledních pět let. A tak dále.

čtvrtek 14. září

MALEVOLENT CREATION + WITCHMASTER (Rokáč, Jablunkov) – FB event

Dantez: Americká klasika s polskou blackthrashovou nasraností v zádech uvnitř jednoho z nejlepších a nejhezčích klubů na území ČR. Rokáč i navzdory zasazení mimo velká města republiky dokáže stále vábit.

pátek 15. až sobota 16. září

TONES OF DECAY 2023 (MeetFactory, Praha) – FB event

AddSatan: Škoda, že to není jen koncert finských funebráků Tyranny (!) a Rippikoulu, na mě „zbytečně“ moc kapel :) (takže moc penízků) – nejsem cílovka, byť věřím, že i některé další smrtikovy můžou živě překvapit. Moc to nevidím, ale ještě uvidím… pro cílovku asi „povinnost“.

Dantez: Oslava zetlelého metalu smrti se naopak rozrůstá na dvě noci – soupiska je od minula striktněji death metalová, z osobního pohledu ovšem o něco méně napěchovaná než první ročník. Oddané milovníky žánru ovšem Tones of Decay zklamat nemůže.

mIZZY: Tak neasi, druhý ročník festivalu prohnilých death kapel opět nabízí hodně solidní line-up. Rippikoulu v Lipsku solidně vraždili, Siege Column bude totální facka, Tyranny s exkluzivní reunion show jsou rovněž velký tahák a Of Feather and Bone budou taky přísnej sypec. Až mě mrzí, že tou dobou budu někde jinde.

Doporučuje také bizzaro.

pátek 15. až neděle 17. září

COSMIC VOID FESTIVAL (Londýn, Anglie) – FB event

mIZZY: Darkspace, Sinmara, Ved Buens Ende, Mišpyrming, Borknagar, Slagmaur, Mephorash, hromada dalších a samozřejmě Mare. Jestli tohle není povinnost, tak už pičo nevím. Navíc vše v několika klubech v centru Londýna, kde jsem ještě nebyl a docela se těším, až se tam podívám. Škoda stejného termínu jako Tones, ale sataňizmus holt nad death metalem vítězí.

pátek 22. září

WARM UP PARTY STOP & GO! (007 Strahov, Praha) – FB event

AddSatan: Lycanthrophy, Controlled Existence, No God Rhetoric, Turtle Rage. Fastcore, grindcore, power violence.

Sicky: Extrémní grindcore-powerviolence večírek.Větší výplach navštívíte jen stěží.

mIZZY: Docela mě tenhle den láká jet na jiný metal smrti do Německa, ale pokud to neklapne, tak power violence večer it is.

KAFEST 6.66 WELCOME PARTY (Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Exorcizphobia se nedávno podařilo prodrat do finále předskokana Megadeth (gratulace, byť to nevyšlo). Do Vopice ale přijede pokřtít novou desku Spiritual Exodus (vydají Doomentia Records). Sekundovat jim k tomu budou Deadroots a Slováci Acid Force! Druhý den bude thrashový náhul pokračovat.

Sicky: Exorcizphobia křtí novou desku, účastnit se budou ještě Deadroots a Acid Force

NO CLASH FEST I. (Kulturní Centrum Provoz, Ostrava) – FB event

Dantez: Jeden z prvních řádnějších křtů přestavěného ostravského Provozu punkovo-grindovo-blackmetalovým bordelem. V Ostravě pořád unikum, takže honem tam!

ALTARS + FOSSILIZATION + CORPSEROT (Hühnermanhattan Klub, Halle (Saale), Německo) – FB event

mIZZY: Australští Altars a brazilské death doom svinstvo Fossilization (s členy Jupiterian) v Německu. Kousek vedle Lipska, tedy kousek za hranicemi, den před koncertem Mare, který je rovněž poblíž. Zatím těžko říct, zda tohle klapne, ale rád bych zastávku tohoto turné, které tentokrát vynechává ČR, s výletem do Zwickau spojil.

sobota 23. září

JEDNOTA NERATOV (Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Neratov v Orlických horách) – FB event

AddSatan: Nejspíš nejzajímavější tuzemská zářijová akce, ne-li podzimní sezóny? Geniální Supersilent budou opět vyučovat, jak skloubit naprostou volnost s ničivostí i krásou. Erika Skodvina už jsem viděl v rámci Deaf Center a B/B/S, ale jako Svarte Greiner ještě ne, byť debut Knive byl pro mě jednou z prvních kombinací dark ambientu, moderní klasiky, musique concrète atd., která se mi dostala do uší. Eraldo Bernocchi má na kontě mj. remixy Ephel Duath (Pain Remixes…), spolupráce se Zu, Bong Ra, Haroldem Buddem a hlavně Mickem Harrisem – industriálnímu dubu Scorn je v rámci SIMM velmi blízko. Dále vystoupí Xiu Xiu, Moin, 3Phaz a Amelie Siba. A bude se to konat ve velkém barokním kostele (opravená ruina bez pozlátka a andělíčků) s prosklenou střechou. Léčivý pramen a další ezo-vibe included.

mIZZY: Tak neasi, Supersilent jsou jednou z nejlepších věcí, co jsem kdy viděl. V kombinaci se zajímavým místem konání a dalšími kapelami to jistě bude super zážitek. Jenže letošní rok holt patří Mare.

JSt: Největší z našich putovních akcí po kostelech na konci světa, tentokrát v epickém chrámu s prosklenou střechou, který dává od devadesátek dohromady místní komunita. Co se týče lineupu, u Supersilent jsem si bezprostředně po posledním koncertě říkal, že to byla nejlepší věc, co jsem kdy slyšel, moc se těším na „doom ambient“ Svarte Greinera, temné písničky od Moin  ft. bohyně groovu Valentina Magaletti budou určitě super. Egyptské námely od 3Phaze, scornoviny od industriální legendy Eralda Bernocchiho, rozervanost Xiu Xiu si po čase dám moc rád.

MARE + THORYBOS + PALE SPEKTRE (Club Seilerstrasse, Zwickau, Německo) – FB event

AddSatan: Přestože si myslím, že Jednota Neratov bude celkově zajímavější a silnější zážitek, tak mě mIZZYho report nahlodal a zvažuju, že místo kostela na východě vyrazím opačným směrem, do klubu, za black metalem. Sice nahrávky Mare kdovíjak neuctívám, ale věřím, že to podobně jako Sortilegia může být naživo výrazně silnější a chtěl bych tu jejich černou magii koncertně zažít, ideálně mimo festival. A Supersilent jsem už viděl 2x. Nerozhodný budu ale asi až do poslední chvíle…

mIZZY: Jediná letošní nefestivalová šance vidět Mare. Navíc kousek za hranicemi jen 3 hodiny z Prahy. Supersilent bych tedy viděl taky hrozně rád, ale touha vidět všechny letošní koncerty Mare je holt silnější.

LITURGY (Underdogs‘, Praha) – FB event

vihkav: Na Liturgy v Praze čekám už léta, jenže letos byli mimo jiné i v Kodani, takže jsem z nedočkavosti balil kufry a jel. Mohu tedy potvrdit, že uděláte velkou chybu, když nezkusíte naživo tuhle partu. Originální přístup k euforickému black metalu, který ovlivňuje stoner, klasická hudba a glitch elektronika, vás nenechá chladnými. Naživo výmaz!

mIZZY: Tohle mě taky trochu mrzí, že vynechám, ale i kdybych nejel na Mare, tak stejně vyhrají Supersilent.

KAFEST 6.66 (Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Kafe si nedá pokoj a 2 dny do nás chce rvát thrash. Nejsem si úplně jistý tím, že takhle monotematický koncept je ideální, na druhou stranu – takhle kvalitní spolky v jeden den a na jednom pódiu se hned tak neuvidí. Za mne rozhodně minimálně polovina je jak cyp: Lahar, Refore, Laid To Waste, Faüst, Force Of Hell a Destroy!

bizzarro: Thrashová metelice by Kafe s Bulhary Terravore, litevskými Phrenetix, píseckými Lahar, zbojníky Catastrofy, valachy Refore a dalšími.

DARKSPACE + TODESSTER (Cinematograph, Innsbruck, Rakousko) – FB event

mIZZY: Jen pro info, kdyby těch akcí nebylo málo, tak je možnost jet ještě na Darkspace do Innsbrucku, kde je jejich koncert spojený s promítáním kultovního Aliena.

neděle 24. září

COMBICHRIST + MEGAHERZ (Futurum, Praha) – FB event

Sicky: Populární elektro-industrial aggrotech kapely společně v Praze.

pondělí 25. září

PANZERBALLETT + VIRGIL DONATI (Klubovna, Praha) – FB event

LooMis: Němečtí Panzerballett si Prahu, potažmo dejvickou Klubovnu, zamilovali a opět přijedou předvést svou nespočitatelnou jazzem načichlou metalovou estrádu, tentokrát za zády s legendou prog/fusion planetárních šťouchů Virgilem Donatim. A pokud promo nelže, tak na druhou kytaru bude hostovat Rafael Trujillo (Obscura, Obsidious). Aaaaargh!

THIS WILL DESTROY YOU + THE OCEAN (Rock Café, Praha) – FB event

vihkav: Náprava za letošní technicky nevydařené The Ocean na Brutalu je namístě, sice ne v úplně ideálním klubu, ale budiž. Rád se nechám poučit i o headlinerech. Oceánskou partu tourování očividně nikdy neunavuje, to je panečku hvězdný život.

úterý 26. září

SOEN (Palác Akropolis, Praha) – FB event

LooMis: Bývalý bubeník Opeth, Martin Lopez, pomalými krůčky buduje popularitu svých dark/progových Soen a desku po desce se mu to daří lépe a lépe. Poslední klubové vystoupení bylo sice takové lehce introvertní, ale magie tam byla. Na loňském Brutalu jsem je neviděl, jelikož jsem absentoval, takže letošní zastávka mi nesmí uniknout.

čtvrtek 28. září

BELZEBONG (Modrá Vopice, Praha) – FB event

mIZZY: Na Josefstadtu byli Belzebong solidní stoner/sludge zlo. Aji bych si rád zopakoval, byť den před Celebrare Noctem to asi neklapne.

pátek 29. září

MOAAN EXIS + BBYB + M.A.C. OF MAD + BOLEHLAV (Underdogs, Praha) – FB event

bizzarro: Rytmy, beaty, skřeky, noizy, elektronika. Brufen párty.

mIZZY: Tyvole, tohle mě mrzí jak cyp, ale holt tou dobou budu v Rakousku. Každopádně doporučuju všem, co si rádi dají digital hardcore, cybergrind a podobné rychto bordely. Totální destrukce a tancovačka je zaručena, pane!

pátek 29. až sobota 30. září

CELEBRARE NOCTEM FEST VIII (Alter Schlachthof, Wels, Rakousko) – FB event

mIZZY: Mare, Vemod, Misotheist, Akhlys, Death Worship, Ominous Resurrection, Krolok a další. Ve výsledku jeden z nejvíce nabitých ročníků Celebrare Noctem festu, kam velmi rád jezdím už sedm let. No a jelikož tu jsou letos Mare, tak není co řešit, i kdyby tam nic dalšího nehrálo, žejo.

sobota 30. září

ŠKVÍRY & SPOJE + ADÉLA KONEČNÁ + GEORGIJ BAGDASAROV (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Škvíry a spoje byla první Vrbova věc, co jsem viděl, super redukcionismus s citem pro zvuk, tak doufám, že to pořád platí. Plus se po dlouhé době ukáže saxofonový bijec Bagdasarov.

Vložit komentář

AddSatan - 13.09.23 10:42:50
Fossilization
nová deska příjemně překvapila, takhle dobře složenou Incantation (místy s přesahy k Immolation/Portal disonancím, tudíž i Dead Congregation) "vykrádačku" jsem už dlouho neslyšel, škoda čvachtáků... a že nebudou i tady...
AddSatan - 07.09.23 22:14:17
27. 9. PoiL Ueda + madebythefire v Underdogs' https://www.facebook.com/events/6175228059243852
gába - 01.09.23 13:51:17
Fossilization jasná volba. Blbý je, že ta nejbližší zastávka je už na konci turné, takže s merchem to bude asi dost slabý :-/

Zkus tohle