Novinky ze světa filmu (47. týden)

Článek

Skandinávská detektivka se opět žene do amerických filmových studií, Scarlett Johansson debutuje jako režisérka a Ricky Gervais zase pozuráží půlku Hollywoodu na Zlatých glóbech. A co je dál nového?

Zlaté Glóby bude letos opět zábava sledovat. Hollywoodská asociace zahraničních novinářů oznámila, že provázet slavnostním předáváním opět bude britský komik Ricky Gervais (Kancl). Otázkou je, zda nebude Ricky muset lehce otupit ostrý humor, který loni vzbuzoval u některých přítomných pohoršení. Jediné, co k tomu Ricky řekl, byl vzkaz Billy Crystalovi, že jeho na jeho vtipy o holocaustu a pedofilech si má zajít na Oscarech chuť. A já se těším!
 
Guillermo del Toro připravuje akční snímek ve stylu starých japonských filmů o monstrech. Bude se jmenovat Pacific Rim a bude pojednávat o tom, co by se západní civilizací udělalo objevení obrovských mořských monster, která by se pustila do boje s obrovskými roboty. A to včetně dopadu na politiku a životní prostředí. Jednu z lidských rolí si zahraje i del Torovo oblíbené pekelné monstrum Ron Perelman, dále uvidíme Idrise Elbu či Charlieho Daye.
 
Angelina Jolie dokončila natáčení svého filmu In The Land of Blood And Honey a neudělala radost americkým distribučním společnostem. Rozhodla se totiž, že v Severní Americe se film bude promítat v původním znění (jazyk Bosny a Hercegoviny) s anglickými titulky, a to od druhé poloviny prosince. Příběh dvou obyvatel Bosny rozdělených etnickým konfliktem v 90. letech v režii Jolie bude k dispozici v angličtině později na DVD. Je vidět, že Angelina má větší koule než kdejaký režisér a nebojí se donutit Američany číst titulky.
 
Skandinávské detektivní příběhy jsou čím dál tím populárnější a po Stiegu Larssonovi se filmaři soustředí na romány Jo Nesbøa. Norové natočili Lovce hlav, kteří jsou momentálně v českých kinech, a Američané se chystají na adaptaci románu The Snowman. Jde o sedmou knihu série o problémovém norském detektivovi Harry Holeovi, který na základě anonymního dopisu podepsaného slovem sněhulák vyšetřuje sérii vražd vdaných žen, ke kterým dojde vždy, když napadne první sníh. Nesbø nějakou dobu trval na tom, že film se musí natáčet v místě dějiště, tedy v Oslu. Ustoupil z tohoto požadavku a látka je k dispozici scénáristovi Matthewovi Michaelu Carnahanovi (Hrdinové a zbabělci, Království) a především Martinovi Scorsesemu. Česky kniha vyjde v roce 2012.

Scarlett Johansson už vyzkoušela širokou škálu rolí. Dramatické (Ztraceno v překladu), sexy (Match Point) i akční (očekávaní Avengers). A kam jít v sedmadvaceti letech dál? Za kameru. Režijním debutem herečky bude adaptace novely Trumana Capoteho Summer Crossing (česky vydáno jako Letní plavba). Příběh osmnáctileté dívky, která se v poválečné době vyvléká z omezujícího kruhu bohaté newyorské rodiny a objevuje svou identitu a sexualitu, napsal Capote ve 40. letech minulého století, ale nalezen byl až po padesáti letech. Scénář pro Scarlett napíše dramatička Tristine Skyler.
 
Fanoušci Dextera, radujte se, stanice Showtime oznámila, že seriál čekají ještě další dvě série. Není se čemu divit, momentálně běžící šestá sezóna má každý týden přes 5 milionů diváků (nejvíc v historii seriálu) a Michael C. Hall dezertovat nehodlá. Prezident Showtime tvrdí, že tvůrci mají pro hlavní postavy příběh promyšlený a že osmá série se zatím zdá být tou definitivně poslední.
 
A ještě jeden švédský román se dočká zfilmování, tentokrát jde o Italian Shoes z pera Švéda Hanninga Mankella. Kniha vypráví o chirurgovi, který tráví svůj důchod na odlehlém švédském ostrově. Chybám, které udělal v minulosti, se musí postavit po setkání s dávnou láskou. Režírovat bude Kenneth Branagh, který je ve Švédsku jako doma díky natáčení seriálu Wallander, televizní adaptace příběhů nejznámějšího Mankellova hrdiny. Projekt je prý připravován na tělo Anthonymu Hopkinsovi a Judi Dench.

Vložit komentář

Zkus tohle