IMMOLATION, MELECHESH, SICKENING HORROR

report

Tento týden je/bude na koncerty opravdu asi rekordní. Po nedělním koncertu tDEP se následující den opět vracíme na místo činu na deathmetalové hody plus nějaká ta blekota a mekota. Hned od začátku je jasné, že návštěvnost předcházejícího dne (cca 600 píplů) se opakovat nebude. To ale nevadí, i tak playlist sliboval slušný zážitek.
Sickening Horror se měli ujmout role předskokana, jaké je ale překvapení, když SH jsou bez bicmana, který se ztratil v Praze a nebyl k nalezení, zastihnutí… Naštěstí ale snědý hošík doráží k již zbytkem kapely připraveným bicím a SH mohou začít. Napnelismus a natěšenost diváků je cítít každým coulem. Jaké je

report_454_px2

ale rozčarování, když kapela spustí. Jako den předcházející u Stolen Babies, zvuk na h..no a kapela navíc působí trochu rozpačitě. A jakoby nestačily problémy s dočasnou ztrátou bubeníka (připomíná mi to náš vídeňsky výlet za Beneath The Massacre :-)) a se zvukem, Sickening to dohromady navíc ani nesedí. Řeci hrají technický, brutálnejší a Immolation maličko načichlý death metal a prezentují v triu; tím je vše i slyšet o to víc. Mladičký bubeník je za kapelou pozadu, bramboří a nedotahuje, basák jen hraje své party z cd, což muzice, kde je důležitá aranž, neprospívá a působí chudě. Jasně, hrát party po Kolliasovi (ano, ten nabouchal debut When Landscapes Bled Backwards) je asi každým snem bubeníkovým :-D, ale nedošlo ani k očekávanému kompromisu. Poslední oporou kapely tak zůstává hlavní mozek George Antipatis, který jediný působil, že stojí pevně na zemi (s kytarou u mikrofonu), ale musím říci… velké zklamání. Nová tvorba údajně již celkově není tak složitá, více se zaměřuje na temnější stránku a skladby samotné, tak snad ještě bude možnost reputaci napravit. Lepší asi bude méně očekávat a radši pak více získat… snad tedy příště.
To, že Goatwhore se turné nakonec neúčastnili, bylo již známo předem, a tak jako druzí, po Sickening Horror, kteří tím pádem hráli až od 19h, nastupují Melechesh, ale vzhledem k tomu, že LooMis byl již předem natěšen, nebudu mu zbytečně ubírat místo…
…po vcelku poslouchatelných nápadech linoucích se z dílny řeckých Sickening Horror následoval přesun o něco jižněji a východněji, když si fidlátka začali

report_454_px3

chystat exotikou načichlí Melechesh. Rozšířila se bicí artilerie pro Xula, který zdatně již třetím rokem zastupuje Proscriptora (Absu), hlavní vokalista a kytarista Ashmedi si pod sebe ustlal maketu létajícího koberce, Moloch zapálil vonné tyčinky, rozeznělo se intro a s vcelku vydařených zvukem začalo melodické blackmetalové běsnění s lyrikou opěvující pradávnou říši mezi Eufratem a Tigrisem - Of Mercury and Mercury z trojky Sphynx. Následovala inspirace bývalou domovinou s Leper Jerusalem z posledního kotouče Emissaries, který byl mimo jiné k dostání ve velmi vydařeném digipacku (za 400) i v merchandise kapel. Na své by si zde přišli zejména sběratelé vinylových edic, na které Melechesh myslí velmi často (takto příkladně vybavený kiosek se vidí málokdy, což platí i pro Immolation, ale i tak se kšecht chlapcům moc rozjet nepodařilo). Krátká baskytarová a bubenická introdukce oznámila prostřední část setu, kde se stále pokračovalo v představování Emissaries (Deluge of Delusional Dreams a Ladders to Sumeria). Nejpozději v tomto momentě už všem v sále muselo dojít, že jakákoliv progrese je pro skupinu tabu. De facto na stále stejném principu vystavené skladby se od sebe lišily pouze rychlostí provedení a tu větší, tu menší epičností a výpravností: zopakování hlavního motivu (aspoň 5x), vedlejší 3x, nějaká ta vyhrávka, nájezd a chytlavé heavymetalové riffy kombinované s arabskými stupnicemi. Větší barvitosti bohužel nebylo dosaženo i díky zazdění čistých zpěvů (či jejich náznaků – jako třeba právě v Ladders to Sumeria) zvukem „made by Rock Café“. Odhlédne-li se však od těchto podružností (jinak to nedokážu nazvat, jelikož i jednotlivé desky se od sebe liší asi stejně, jako vejce dvou zasloužilých nosnic) byla spokojenost. Sympatické vystoupení bylo zakončeno opět výletem ke Sphynx (Apkallu Counsel a Triangular Tattvic Fire) a úvodní skladbě Emissaries (Rebirth of the Nemesis). Akorát tak na dohoření tyčinek a zanechání hodinového prostoru vládcům pekel Immolation.
A zde už zas slůvko prohodí Bizzíček. Jen potvrdím, že

report_454_px4

Melechech opravdu valí jakýsi epický a heavy metalem načichlý black, hrálo jim to slušně, bubeník fajn nápady a naprostý přehled, ani to nenudilo, jen to bylo stále o tom samém, a tak po pár kusech jdu odpočinout slechům, které si z nakouřeného show tDEP ještě neodpočaly.
A je to tady, Immolation nastupují… snad si spravíme chuť. Desky mne totiž až tak nebaví, novější ještě méně (těm škodí produkce, ale i tak mi nějak ta kapela po celá ta léta ne a ne zalézt pod kůži), ale živě nebyli Immo nikdy špatní. Jaké rozčarování však nastává úvodními tóny! Naprosto precizní zvuk, o 300% lepší než cds, žádná přeřvanost jako u „včerejších“ tDEP, ale krásná vyváženost a čitelnost všech nástrojů a jednotlivých tónů, Vignových vyhrávek a sól, skvostně vynikají kytarové harmonie, Shalaty za bicími ruluje – skvěle vymyšlené a někdy až progresivní paterny hrající krásně ke kytarám, vše do úderu a dynamicky, žádný šumáky, ale vše pěkně rána za ránou! Je až s podivem, s jakým nasazením to Immolation dávaj, je vidět, že to i po těch letech (na scéně jsou od konce 80tých let; debut Dawn of Possession vyšel 1991) Vignu/Dolana a spol. hodně baví a že nemají problém to na 100% kulit i do těch přítomných 150 fans. Kapela vystupuje velmi přátelsky, několikrát zdraví a děkuje oběma předkapelám; třeba to těm Sickening Horror nehrálo furt tak špatně a šlo jen o výpadek - to se může stát každému, sám mám tu zkušenost. A kdyby zde byl i někdo takový, kdo by nevěděl, co Immolation hrají, pro přiblížení by mohlo stačit označení pekelný rouhačský death metal s jistým techničtějším potenciálem plně prošpikovaný mnoha kytarovými výjezdy a eskapádami páně kráječe Roberta Vigny. Immolation skladby nemají potřebu komplikovat, hrají paternově, ale ty jsou ne vždy pravidelné, pepří chuťovkami v přetazích a ohromnou sílu mají v pomalejších, tahaných a sliznatě slimáčích rifech, které během show nejednou zježí kůžičku. Tahle kapela je prostě na smrt-scéně naprosto ojedinělá a originální, nejen co do hudby, ale i atmosféry.
Na závěr opakuji, Immolation jsem viděl několikrát, ale toto pro mě byl rozhodně jejich nejlepší koncert! Dramaturgicky vyvážený, naprosto s plným nasazením (a to tu běhěm roku hráli potřetí!), energický a zvukového alabastru. Kdo nebyl, velmi prohloupil, velmi… do MetalovéhoPolska.net tímto posílám Reaperovi červenou!!! Fakt velká chyba!

GhAALL-ERKhA by LooMis & mART_in

Vložit komentář

Lord VILE - 16.01.10 11:42:21
THIS IS IMMOLATION ! ! !
brutusáčik - 16.01.10 11:02:12
http://www.myspace.com/immolation novej vál, už oficiálně
bizz - 02.11.09 01:12:18
dle videa v novinkach se mozna na desku Immo konecne chytnu ;-)
metod - 26.05.08 00:56:59
fans sickening horror doporučuju embryonic devourment, navzdory gore názvu jde o technickou brutal nakládačku top kalibru
lemmy - 18.03.08 10:07:33
hehehe, to 15 kuratko je prima
Saint,rap - 18.03.08 01:23:18
ale jo uz znam credity, ale cekam na origos:-) tenhle absolutni vrchol vlady samostnyho pekla nebude reckovanej z trojek:-)
brutusacek - 18.03.08 00:22:45
střape co ti hate eternal...budou budou? :)
Saint,rap - 17.03.08 19:33:11
a ty se divis? se podivej, co mjc dela pod reckama na metalopoli. fakt se mi z toho zveda totalne kybl. Opravdu jeste si pak clovek rika jaka je to skvela prezentace zinu, ktery ma byt kvalitni. jeste mam pak sledovat jak mi nejaky kure, kdyz jsem videl DEP ( libili se mi ) mu bylo 15 neco no strasne nasilnych alkoakcich. sorry jsem nabrousenej jak Danny Lilker na Mustainovi krestansky kydy. myslim, ze pokud nekdo neco v tyhle muzice zazil musi byt z tohohle ponekud nabrousenej.
lemmy - 17.03.08 19:22:44
já s tebou uplně souhlasím :-) přesně takhle sem svůj příspěvek myslel, takže nebruš ještě mačetu
Saint,rap - 17.03.08 19:13:11
Kam? K halfplayback vokalum. K tomu, ze na ne chodi 560 lidi z toho 70% nasminkovany buzny vystrihnuty s pyramidama a podobnyma cetkama, jak z gotickyho vtipu a na forech pod jejich deskama na Metalopolis si dela ostudu redakce MJC. Kde se mimochodem dovzim o strasne netoleratnich alkometalovych koncertech a dalsi mega hovadiny. BTW: Asi ti doslo na co narazim. Odpoved v ramci toho stylu se posunuli hodne, ale nikdy to nebyla kapela, kterou pochopi kazdej chytrak z netovyho fora. Kdyby si mel trosku usi tak treba ma Close to a world below zjistis, ze ta deska se lisi hudebne stejne jako se lisi desky nekterych tady imrvere vychvalovanych model. Aby si tomu rozumnel fakt uz sem nic psat nehodlam a tak se nenamahaj odpovidat.
lemmy - 17.03.08 17:56:33
jásně, here in after respekt a skoro souhlas s ondrajsem - ale kam se posunuli od tý doby?
DR - 17.03.08 17:19:27
jinak musím říct, že jsi mě bizzi s immolation překvapil....here in after jedna z nej death desek vůbec!
Crust - 16.03.08 18:18:12
no spousta muzikantů odchází z kapel, protože je nebaví "tour lifestyle".... a tohle je náhodou dobrej způsob jak nemuset nikomu nic vysvětlovat! :-))
LooMis - 14.03.08 23:25:04
ad Norman: já mám pocit, že se pak prostě najednou objevil zpátky ve státech,ale co bylo mezi tím to nikde zveřejněný nebylo
Saint,rap - 14.03.08 16:30:33
no ja zazil na vlastni kuzi zapomenutyho basaka vader cili mozne je vsechno nastesti ho hodny kluci z cech vazli sebou
bizz - 14.03.08 16:21:37
tam me to netahlo :) tady ale byli SH, skoda jen, ze na picu :)
reaper - 14.03.08 15:58:46
njn - mel jsem ti ji minuly rok za absenci v Lucerne take udelit .-)
DR - 13.03.08 16:50:27
Jak to vlastně bylo s tím Normanem? Víte důvod zmizení?
CrusT - 13.03.08 13:18:18
no fakt, tahat je na obojku :-))
brutusacek - 13.03.08 12:14:54
tak bubeníci vid... :)))) tak i mjc se dokáže ztrati :)))
CrusT - 13.03.08 11:51:37
ja netvrdim ze to neni mozny, ale prijde mi to jako tezkej ulet :-) pri turne muzes ztratit kytaru, cinel, notase, rucnik, ...ale bubenika??
bizz - 13.03.08 10:46:10
ty vole!!! a co myslis, ze se stalo Morbid Angel, kdyz hrali s Tony Normanem (ex Monstrosity)? ten se jednoho dne behem tour ztratil a byl nekolik tydnu, nerku-li mesicu, pohresovanej!!! :))) nic neni nemozne!
CrusT - 13.03.08 10:35:49
na ja, pěkne napsané... btw. "SH jsou bez bicmana, který se ztratil v Praze a nebyl k nalezení" - neumim si představit, že pak hrajou třebas ve Vídni a na otázku, kde mají bubeníka odpovídaj "áále, šel v Práglu na pivko a nějak se nevrátil" :-))
LooMis - 13.03.08 10:15:47
Ghall snad stihnu ještě dneska, mARTin dodá kvalitní photozz později
lemmy - 13.03.08 08:26:49
pěkná reportáž pánové, "slimáčí riff" je vycizelovanej!
bizz - 13.03.08 01:43:15
fotky LooMis, galerie bude následovat

Zkus tohle