Články

přeposlat článek tisknout
GET THE SHOT, THROWN, ITHACA

GET THE SHOT, THROWN, ITHACA

  • kdy: 22. březen 2023
  • kde: Praha, Futurum

Thrown smetli Futurum tlakovou vlnou nečekané energie a palba Get the Shot mě minula, zato Ithaca dokázala, že nasazení a emoce jsou důležitější než perfektní technické provedení.

IthacaNestává se často, abych se vypravil na koncert kvůli předkapele, která navíc dostala za úkol vměstnat svůj set do krátkých 30 minut. Britové Ithaca, kterým už je hardcore příliš těsný v kramflecích, rozehřívali Futurum společně se Švédy Thrown pro v Česku očividně populární Kanaďany Get the Shot. Někdy je zkrátka očišťující zajít na žánrově exotický koncert oproti svým standardům a pak si hrát v reportu na znalce.

Chladné přijetí Ithaca zřejmě zavinil prozatím krátký dosah ambicí kapely mimo Británii a fakt, že publikum ve středeční večer přišlo na někoho úplně jiného. Na rozpačitou komunikaci s váhavým publikem dávala zřejmě nervózní Djamila Boden Azzouz zapomenout, když nás seřvala ještě agresivněji než mikrák ve studiu. Nástroje už jen dokonaly brutální zvukové násilí na posluchačích.

O dokonalém technickém provedení nemohla být řeč. Djamila místy zápasila s uřvanými party jako vzteklá šelma s bránící se kořistí. Občasnou nejistotu v čistém zpěvu skryl natlakovaný sound. Ale tento boj sama se sebou přidával jejímu projevu na neurvalosti. Ithaca lehce excentrickou performancí věnovanou hlavně novince They Fear Us ukázala, že nasazení a emoce jsou tou hlavní silou.

První hrábnutí do strun Thrown vyvolalo tlakovou vlnu nečekané energie. Švédi zahráli na primitivní stránku člověka. Odpalování jednoduchých, avšak efektivních breakdownů, hybný rytmus nutící ke „karate“ před pódiem, řezavé riffy, místy až nu-basa, stopáží úsečné songy. Thrown zahráli asi o 10 minut kratší set. Škoda, to by ze strun vymačkali ještě nejméně pět songů.

Na druhou stranu, vydržet takový koncert třeba hodinu vzhledem ke vzájemné podobnosti a intenzitě skladeb by vyžadovalo hodně trpělivosti. Ta mi bohužel velmi rychle došla během vystoupení Get the Shot. „Kvá, kvá, kvá, kvá…“ frontman poskakoval po pódiu a kvákal jako nějaký nasraný žabák v kšiltovce. Ne, ale teď vážně, proč kvákal?

Jeho „štěkání“ lezlo spíše než do uší na nervy. Get the Shot nastříleli do lidí přímočaré, úderné hácéčko s důrazem na časté změny tempa. Dosti základní breakdowny pouštěly ke slovu i thrash a heavy metal a došlo i na všechny ty hácéčkové „tanečky“. Tady se na djent rozhodně nehraje. Munice Get the Shot mě však na středeční střelnici minula.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze