DARK BOMBASTIC EVENING 2012

report

Medvědi! Rum! Slivovice! Noroc! Punk! Létající medvědi! Drákula! Vlad! Hudba! Dodávka! Norek!

Dark Bombastic Evening: line-upHats off to Satan for organising this trip! Festivalu s hrozným názvem Dark Bombastic Evening jsem si všiml někdy na jaře, zaznamenal zajímavý line-up a pustil to z hlavy, protože Rumunsko je daleko, mezi kapelami nebylo nic pro mě vyloženě zásadního a přece jen jsem chudý student (…). Někdy později na jaře se nicméně vynořil místní Add(a) Sejtn a nějakým záhadným způsobem sehnal spoustu lidí, aby měl ten výlet na Oranssi Pazuzu levnější (lákal i na několikadenní cestování po Transylvánii). Až po Brutalu se však za dramatických okolností formuje finální skupina osmi statečných v dodávce, o psech nemluvě (a že jich v Rumunsku bylo). Den před odjezdem oznamuje Bizzaro, že nepojede, protože se prostě nedá nic dělat, takže vymýšlíme různá zoufalá nouzová řešení, roste předodjezdové vzrušení a touha jít do čehokoli hlava nehlava. O několik hodin později oznamuje Bizzaro, že jede, protože se nakonec něco dělat dalo.

Marast crew a rumové zdrženíVe středu patnáctého někdy kolem jedenácté večerní vyrážíme zatím ve dvou k vlaku pro zbytek expedice. Jsem značně nervózní, protože mi táta oznámil, že v dodávce už asi není moc nafty (ne, nefunguje nám ukazatel stavu nádrže). Oprávněný neklid. Za deset minut posílám depeše směrem domů, že bych potřeboval dovézt k benzínce, a k výpravě, ať dojdou ten kilometr od vlaku. O hodinu později se vracím k autu, ovšem výprava nikde, neb se s rumem zasekla na nádraží.

No. Rádio v naší dodávce se nám nepodařilo zprovoznit deset let, bylo tedy vhodné hledat nějakou náhradu, abychom nejeli „na sucho“, bez hudby. Vzpomínám na kamarádův adaptér z cigaretové zásuvky do normální sítě, což by umožnilo vzít jednoduše repráky od počítače. Odpověď na mou žádost je přibližně takováto: „Právě jsem dorazil do Londýna, adaptér je asi v bordelu v autě. Auto mám otevřený před domem, tak si to tam vezmi.“ Když jsem si uvědomil, že tam dorazíme někdy v jednu v noci a že mají asi patnáct psů, oblil mě studený pot. Adrenalin jako prase, ale byl jsem úspěšný, na což jsem patřičně hrdý. Akce se rozjíždí dobře.

Bert/Jeelwert spí na GorthoviZ cesty po Čechách si pamatuju Scorn a vesnici jménem Vílanec, z Rakouska akátové háje a Bertovy opilé proslovy, které mě nicméně drží při vědomí až do svítání, kdy tuto roli přebírá slunce a Bert se mi spokojeně skládá na rameno a spinká. Kolem maďarských hranic trochu motačka, ani (zatím!) nevím proč. Maďarsko je placatá nuda, kde by se dalo dobře popíjet v akátových lesostepích u dálnice, ale jinak dost ubíjí. V Rumunsku zapadáme velice rychle do kolony, kterou navíc místy obléhají prodavači nabíječek, a zvyšujeme odhady času do cíle řádově o hodiny. Obdivujeme nádherné bizarnosti, například kus mostu prostě trčící vedle silnice, náhodně postavené rozpadající se baráčky nebo hnusné fabriky. Je prostě vidět, že to tu ještě není prolezlé tou všudypřítomnou kontrolou a příčetností jako u nás. Odvrácenou stranou této skutečnosti je ovšem fakt, že je všude bordel, především odpadky, o silnicích nemluvě – mimo ve třetí třídě prostě mizí asfalt, druhá je plná děr a první je zákeřná různými silničářskými vtípky tipu mizející silnice či plná nesmyslných prahů, ale tohle všechno se mělo ještě ukázat. Je horko a celá země je vyschlá.

Do cíle, tedy do Alby Iulie, dorážíme někdy kolem šesté. Veškeré odbavení probíhá v pořádku, vlastně lépe, než si někteří z nás zasloužili. Při vstupu do areálu mě zaráží, jak je malý: prostor mezi první a druhou zdí pevnosti, třeba široký tak třicet, dlouhý třeba padesát metrů, a hned za nimi začíná kemp, který se jen táhne mezi zdmi o kousek dál. Vepředu už stojí pódium, ale nějak nemůžu uvěřit tomu, že by celý Bombastický večer probíhal na tak malé ploše, a čekám, že se to třeba ještě posune. První vlaštovky už vyráží do města hledat pivo a směnárnu, já se poklidně zabydluji, otvíráme slivovici, ale spíš tak pro dobrou náladu a především spaní po té cestě, dnešek je klidný.

Vypadá to, že tu lidi moc nepijí. V noci se prý už prakticky nic nedělo, jen Rumuni chvilku bubnovali. I tak je tu ráno docela velký nepořádek – koncept uklízení odpadků tu v podstatě absentuje (…), což se nám průběžně potvrzovalo po celou dobu. Vyrážíme do města. Vlastně to tu vypadá celkem slušně, místo paneláků tu je jejich poněkud baroknější ceausescovská obdoba, tu a tam žebrák, obchody v pohodě, jen občas mraky hmyzu či plíseň u ovoce (ale to bývá i u nás). Už podle aut je vidět, že to není žádný třetí svět. Čekali jsme menší vyspělost, tu dostáváme jen při pohledech branami do dvorů plných dřevěných chatrčí. Ceny (jídla) prakticky stejné jako u nás, platy prý cca poloviční, nevím, jak to funguje. Nejzábavnější jsou sloupy elektrického vedení, na kterých bývá kromě desítek drátů ještě několik „krabic“, jak to vyjde, tak to vyjde. Kostely tu mají za zamčenými ploty.

Hrát se začíná ve čtyři, ale snad od poledne už na pódiu zvučí kapely. Zevlíme u stanů, zvuk vypadá dobře, navíc je hlasitost nastavena tak akorát na pohodový poslech od stanu, u kterého se dá i bavit.

První kapelou, na kterou se zvedám, jsou ORANSSI PAZUZU. Jejich black metal říznutý space/krautrockem by měl být naživo teoreticky silnější než z desek, a to právě kvůli oné hypnotické kraut rytmice. Ovšem basa není tak vytažená, jak by měla být, bicí často také zanikají, takže se žádný trans nedostavuje. Dobrý koncert, který měl být lepší. Ale je to poprvé a naposled, co je nutné použít brutalovskou frázi „škoda zvuku“. (Abych nevinil jen zvuk – setlist mohl být také lepší, hrálo se jen z Kosmonument, ze které mám lehce rozporuplné pocity – první půlka super, druhá slabá, víceméně.)

Na ALCEST odchází většina výpravy do města pro pivo, já se povaluju u stanu a poslouchám. Zvuk je mnohem lepší než na Brutalu, setlist rovněž, protože tu všechny kapely hrají krátce (myslím, že to vycházelo na 30-50 minut, výjimky byly), takže by teoreticky měly vybírat ty nejlepší věci. Příjemné.

jakýsi pán s pálenkami, au..LANTLOS mě z desek moc nebaví, tady si je dávám rád. Fajn hipster black, na němž je sympatická snaha jít vlastní cestou, přestože výsledky mě až tak neoslovují. Herbst má dobrý hlas, zvuk je zase vynikající. Podrobnější popis nechám na jiných. Někdy na konci setu přichází Bizzaro a povídá, že potkali pána s jakýmsi strašlivým rumunským alkoholem. Tohle je taky příběh, který má vyprávět někdo jiný.

Poslední koncert UNHOLY mě bavil. Zvuk sice mohl mít větší koule, ale byl parádně čitelný, což dost posunulo vyznění od doomu k podivnosti: vytažená basa seká doomové kytary na kousky. Zvláštní hudba. Musím si doplnit vzdělání.

DARK BUDDHA RISING opěvovala část naší výpravy průběžně celou cestu. Nutno říct, že celkem oprávněně, masivní stoner/sludge hradba příjemně hypnotizovala. Často se minuty opakoval jediný akord, kapela opravdu působí jako jedno těleso, ze kterého vychází jeden komplexní zvuk monstrózních kvalit.

Během dne a večera tak nějak popíjíme, navíc po návratu alkovýpravy cítíme my zbylí potřebu je dohánět… a tak dále, zkrátka když Mount Fuji spustí projekci s nějakými haluzemi, lámu se smíchy, a když se po sobě s ostatními podíváme, zjišťuji, že nejsem sám. Asi po pěti minutách jsem schopen vnímat i hudbu. THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION byla jedním z nejvýraznějších hudebních důvodů, proč sem jet, a jejich koncert jsem si velice užil, i když mám trochu problémy si z něj něco vybavit. Na pódiu je tuším šest lidí, nejdůležitější roli hraje pozounista, kytarista hraje málo a dost ambientně, basa lehce dronuje, zpěvačka občas něco zazpívá beze slov, bicí jsou velice střídmé, stejně tak člověk s laptopem. Byl to velice minimalistický koncert, na kterém ohromně oceňuji, že muzikanti dokázali nehrát. Dost dobrá plavba, jen mě trochu mrzí, že to nebylo temnější – protože právě z toho důvodu preferuji Mount Fuji před sesterským Kilimanjarem. Taky bych uvítal větší důraz na projekci a propojenost hudby s ní.

SÓLSTAFIR zahráli dobře, ovšem druhý prakticky totožný koncert za týden a navíc v tomhle stavu se mi nějak výrazněji do paměti nevryl. Je čas jít spát. Jen mě ještě budí Bert s tím, že si vezme slivovici a půjdou pít s kapelami. To by bylo asi fajn, ale asi bych tam akorát mžoural jak sova.

Bert/Jeelwert a Zzn podplácející kovového pánaRáno je nečekaně svěží a opět dost dlouhé. Vyrážíme na oběd (jídelny s vystavenou krmí jsou v zemi, jejímž jazykem neumíte ani pozdravit, ideální volbou) a na obhlídku pevnosti. Ta se dost podobá Josefovu a Terezínu, projektoval ji totiž ten samý člověk. Hlavními atrakcemi jsou pro nás kovový pán na lavičce, potažmo turisté, kteří nechápou, proč má ty podivné cizí mince v uchu, a katedrála, ve které se dost zajímavě míchá románský (proti našim kostelíčkům je ten základ obrovský) a gotický sloh. Kolečko míjí ještě fontánu, což je blaho, a pak se vracíme. Víceméně spolu s námi jde sestava Theodor Bastard, což je kapela, která zněla při zvučení výborně – progově/promyšleně.

Přicházíme chvilku poté, co dohraje nová deska DORDEDUH, tak akorát, abychom stihli dvě skladby zahrané naživo. Skvělý prog black, ale EP pravděpodobně nebude překonáno, protože tam jsou silnější nápady.

Italské neofolky nemám rád, ale ROSE ROVINE E AMANTI byli jen průměrní, neměli vyloženě otravné prvky. Chytlavý, většinou veselý folk (toho neo- tam moc nebylo) s bicími a basou, trochu jako by Kiss The Anus Of A Black Cat přišli o všechnu zajímavost.

SUNSET IN THE 12TH HOUSE přibyli na poslední chvíli místo odpadlých pg.lost. Jde o nový vedlejší projekt Dordeduh, kde z jejich sestavy chybí jen klávesačka, což oceňuji. Někdo říkal, že je to post-rock, někdo přirovnával k Dead Can Dance. Především songy ze začátku s folkovými prvky byly skvělé, snad i lepší než Dordeduh, ke konci se to trochu zvrhlo v obyčejný post-rock. Jsem zvědav na desku.

HEXVESSEL byli fajn, stejně jako z desky, Kvohst až na výjimky zvládal, hitovky z Dawnbearer zazněly, nové album bude dost stoner, protože s ním hraje pár lidí z Dark Buddha Rising, díkyčau.

Pak se tak nějak sedělo u stanu a popíjelo, soustředěněji vnímám až katastrofální THEODOR BASTARD. Downtempové beaty, kýčovité klávesy, kopírka Lisy Gerrard u mikrofonu a setlist, kdy si člověk nebyl jistý, jestli hrají covery DCD nebo vlastní tvorbu. Vůbec nechápu, co se stalo s tou zajímavou kapelou ze zvučení. Fakt nepovedená etno věc.

OF THE WAND AND THE MOON mám rád, protože je to jeden z mála neofolků, ve kterých se spojuje originalita (přestože tam staří mistři slyšet jsou, jejich přírodní verze žánru je nezaměnitelná), vkusnost a skladatelská zručnost. Naživo tohle všechno potvrdili a trochu neočekávaně odehráli pro mě nejlepší set festivalu, a to přesto, že asi hráli především z nového alba, které mě moc nebavilo, a z mně známých věcí zazněla jen I Crave for You z debutu Nighttime Nightrhymes. Skoro šeptaný hlas Kima Larsena navozuje skvělou komorní atmosféru, člověk se musí snažit, aby jej vůbec slyšel přes kapelu. Nádherná melancholie, dostatečně uměřená na to, aby to neulítávalo do patosu a přílišného tahání za srdíčko.
P.S.: Na začátku jela fakt hrozná projekce na téma „Jak je lidstvo v prdeli“, ale na to jsem naštěstí asi po pěti minutách zapomněl.

Ehm. Nějak se stalo, že na THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE je můj stav překvapivě podobný jako včera na Doomjazz, i když jsem se tomu snažil vyhýbat. A celý koncert byl docela podobný a moc jsem si ho užil. Jediný detail, který vylovím z paměti, jsou výborné „beaty“, kterými se místy zapojoval basák aka Bong-Ra.

The DBE is dead, long live the DBE! Následuje extrémně divoká noc, na střeše dodávky jsou až čtyři lidi, řve se, pouští hudba, Ondrax pobíhá po parkovišti s větvemi, vedle stojící auto odjíždí, protože mu taky někdo vlezl na střechu a prostě děláme bordel a užíváme života. Super akce. A zítra na výlet.

Přestože mě nadchli jen Of The Wand And The Moon a u většiny věcí jsem spíš kýval hlavou, že dobré, než že by mě nějak hlouběji zasáhly, byl festival super – kvůli místu, atmosféře, lidem, klidu.

Vložit komentář

AddSatan - 27.04.15 12:26:54
ad jak jsme tu 2-3 strany zpět řešili (ne)hrající Tenhi, tak v září budou po 8 letech hrát první koncert na Prophecy festivalu v nějaký obrovský jeskyni v Německu (Balver Höhle) + třeba Vemod, Amber Asylum, zbytek neznám nebo nic moc... je to za 64 euro a v září už nejspíš jiný plány, takže to moc nevidím, ale asi to bude fakt pěkný...
Jeelwert - 28.04.13 21:39:33
no a jedem? :-)
AddSatan - 25.04.13 12:06:45
Darkspace jsou nereální, bych řekl...)
z posledního newsletteru: "Darkspace confirmed their presence only a couple of weeks ago, and I was already worried that I won't know where to put them, because 9 bands per night is already too much and too exhausting. " jsi ho trošku podcenil :)... taky dle toho co tam píše mohli být Wovenhand, znova Oranssi Pazuzu, Tenhi pořád nechtějí začít vystupovat... škoda škoda : /, mohlo to být hned zajímavější...
AddSatan - 16.02.13 13:53:35
2. května The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble v MeetFactory... škoda, že bez Mount Fuji : /
gorth - 09.02.13 16:19:05
stromy... jo, asi vnímá:) C93 teď myslím ani nehrají - Tibet a Liles jezdí po Evropě s Myrninerest (kteří byli super, ale tak monstrózní zážitek, jako by mohli být Currenti, to nebyl) O))) jsou z Evropy jen napůl a imo jsou na Dorua málo patetičtí, což tím spíš platí pro KTL (které bych ale viděl hodně rád, hmm) Reverence myslím nehrajou, Nadja tu je jednou do roka, Darkspace jsou nereální, bych řekl...)
AddSatan - 08.02.13 17:27:56
titulní song myslíš od Sieben nebo Stromy ? jsem se v tom trochu ztratil... mě na tom (Listen For) The Rag... albu od Stromů právě baví ten kontrabas místo baskytary, třeba skladba "Rive Droite" je fajn najazzlá... ... jo kýč možná lehce jo, ale právě ty starší mi přijdou ještě víc patetický / kýčovitý... tak každý to asi vnímá jinak... ... tak jsem zjistil, že jsem s tou peckou sám sebe zaskočil :)), teda pakliže budu uvažovat v rámci reálných možností, které se na ten festival hodí... z Evropy, z USA asi jedině, kdyby byli na tour počítám... Current 93 jsou asi nereální, potěšili by ti Tenhi, pak třeba Darkspace bych bral nebo Reverence, jestli hrajou naživo... Sunn O))) / KTL takhle něco.. ?... doufal jsem ve Skepticism, ale to asi ne, vlastně Esoteric jsou dost pecka, i když jsem je viděl loni... taky Pharaoh Overlord, Nadja by byli fajn... a klidně znova Hexvessel s Dark Buddha Rising :)... on se ten výběr dost zužuje, když vezmeš v potaz co tam reálně může být... no nechám se překvapit stejnak... reálně bych taky viděl ty rumunský Nomega... a full set Dordeduh za tmy, protože s lepším zvukem je asi nikdy nikde neuslyším...
gorth - 07.02.13 23:58:28
hehe, titulní song toho alba mi místy připomíná Naervaer, možná Kiss the Anus of a Black Cat... a post-punková tam je akorát občas basa, pravda myslím, že na těch starých se mi líbí přesně to, co tebe sere:) vedle Soft Moon ty nové stavět nechci, to mi ulítlo - ale pro mě se to nebezpečně blíží kýči, i když někdy je to hodně fajn hm, co by pro tebe byla pecka?:)
AddSatan - 07.02.13 23:13:45
mě teda Sieben (z hodně letmýho poslechu pravda) moc nezaujal, čímž netvrdím, že to naživo nemůže být zajímavý - ale od toho mě odrazoval kolega mIZZYchal, že v K4 prý strašně špatný, točení smyčcem nad hlavou a teplý zpívání, těžko říct, hůl nad ním nelámu :) včera psali, že bude něco pro fanoušky Bohren... takže agent Cooper jasnej :) a starý AAtTrees právě moc nezaujaly, resp. mě tam trochu iritoval ten echt patetický vokál, na těch novějších mi přjide, že se už trochu krotí / zcivilněl a i instrumentálně zajímavější, jako "post-punk / gothic rock" atd. mi to teda nepřišlo vůbec (max. trochu z atmosféry znát, že s tím měli kdysi něco společnýho) - mluvím teď hlavně o tom (Listen For) The Rag And Bone Man... jestli myslíš vlnu okolo The Horrors, The Soft Moon atd. (s druhými jmenovanými rozhodně problém nemám, naopak)... tak to mi přijde úplně jinde.. Německá věc bude asi další variace na DCD/Theodor Bastard atd. a Heretoir jasný další hipster-post-black... ... ale obecně zatím spokojenost, jen pořád čekám na nějakou "pecku" :)
gorth - 07.02.13 22:46:15
Sieben je hodně dobrej:) Dale Coopera jsem si ještě nestihl všimnout, fajn... a taky ty stromy jakože fajn, starší věci dobrej postpunk, ale ty nový působí trochu, jakoby naskočili na tu vlnu post-punkového hypeu posledních pár let, což je dost podivný:) až na tu německou věc a možná Heretoir zatím všechno kapely, který bych si rozhodně poslechl:)
AddSatan - 07.02.13 22:07:32
Dale Cooper Quartet & The Dictaphones - trochu jsem je čekal a psal do tipů, fajn :), Heretoir a Sieben spíš nic moc... a baví mě docela album od těch And Also the Trees - (Listen For) The Rag And Bone Man ... fajn potemnělý indie/alternative rock, občas trochu jazzy - kontrabas místo baskytary a bicí... z Esoteric samosebou taky radost...
mIZZY - 31.01.13 18:40:42
+ Aluk Todolo :) jo, ten Occult Rock na plakátu byl jasnej.
bizzaro - 31.01.13 15:22:45
takze zatim: Love Is Colder Than Death, Esoteric, Electric Orange, And Also the Trees a Solefald
AddSatan - 20.01.13 19:36:25
AddSatan - 18.12.12 21:33:56
hmm :Of The Wand & The Moon: jen s materiálem z NN a EEE, to bych si dal líbit... i když i tu to bylo fajn... k nim teda ještě, jak tu byla kdysi diskuze o orthodoxnosti metal-archives http://www.metal-archives.com/bands/Of_the_Wand_%26_the_Moon/15767 na ně zapomněli, nebo že by "guilty pleasure" ? :)) ... no mohli by se rozhoupat... Tenhi, tam by to atmosféru a zvuk mělo fajn..
pf - 18.12.12 18:10:29
byli jsme na nich ve Vídni s rourou a merdusem v roce 2001, hráli celý turné s of the wand and the moon a tehdy akustickými dornenereich, pak jsme je viděli na wave gottik treffen v takměř téže sestavě a já pak ještě jednou taky v Německu, naživo možná ještě lepší, než desky...
AddSatan - 18.12.12 18:01:27
pf: aha, já ani nevěděl, že vůbec kdy naživo hráli, je sleduju vlastně docela krátce... tak to na to "... for the first time live. " nepasuje... ... ale být by mohli stejnak...
pf - 18.12.12 17:40:35
s těma tenhi je to tak: já je viděl třikrát, moc s ejim do hraní nechce, kvůli zvuku, atmosféře a taky ceně. ale skvěle jsou lepší, než z desky, dřív hrávali dost, teď jde spíš o to, aby se "rozehráli" po pauze (rodiny, děti a tak)
pf - 18.12.12 17:38:49
tak pro mě jendoznačně TEB a snad ještě víc Useless and Empty Songs, TEB pro mě jedna z deseti nej desek všech dob, ten enormní vliv the cure z obodbí okolo Disintegration je tam úžasnej
AddSatan - 18.12.12 16:39:06
aktuálně http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/61816_481927768517072_1654229141_n.jpg :) a zaujala zmínka: "We will witness the performance of two groups who already played at DBE, the rest will be en premier. A lot of those musicians will be playing for the first time live. " ... ta poslední věta - něco mi říká, že by to mohli být Tenhi - bubeník Dordeduh říkal, že se o ně snaží, ale že moc hrát naživo nechtěli, ale prý slíbili, že jestli hrát budou, DBE bude první místo, kde zahrajou...
no, já budu na purplesoil dělat reedici Three Empty Boys, tak bych o tom něco věděl ;)
no, mě od nich bavilo spíš Magenta Skycode, z TEB už jen něco a trochu míň...
pf - 29.11.12 20:55:24
no, já budu na purplesoil dělat reedici Three Empty Boys, tak bych o tom něco věděl ;)
AddSatan - 29.11.12 19:07:31
THERGOTHON (kéž by)
hah no, jsem to chtěl napsat, ale pak jsem si říkal, že je to vyloučený, takže... a kdo ví, jestli by to za něco stálo... to už možná ty This Empty Flow bych viděl reálněji...
pf - 29.11.12 19:02:58
THERGOTHON (kéž by)
AddSatan - 29.11.12 18:57:21
na tohles prisel jak?
to proběhlo před časem na FB festivalu: "The first band accepted our invitation, a Metal one... from the oldies tapes times... deep from the Underground." s "trades" jsem se seknul...hádám něco jako Unholy letos, něco co dlouho nehrálo...
bizzaro - 29.11.12 00:36:06
když bude hrát blbost, zajdem na tržiště, někdo nás ožere a bude dobře :)
NEASI :))
zajímalo by mě, co vytáhne za ten obskurní metal z dob "tape trades"
na tohles prisel jak?
AddSatan - 28.11.12 23:46:20
bych tipoval ORE, Spiritual Front nebo něco z toho co hraje třeba tu http://userserve-ak.last.fm/serve/_/82273165/Runes++Men+webflyerrunesmen.jpg což nutně neznamená, že po nich toužím :) a vůbec, když bude hrát blbost, zajdem na tržiště, někdo nás ožere a bude dobře :) zajímalo by mě, co vytáhne za ten obskurní metal z dob "tape trades"... a v nějaký slušný funeral doufám...
gorth - 28.11.12 23:35:40
jo, nějakej ten post-punk by moh být fajn, ale to je nejistý, neofolku je myslím dost omezený počet slušných věcí - a půlka z nich je nedostupná, ale tak třeba by mohl dotáhnout Siebena, to by bylo fajn... a occult rock je dost velký hint, pravda:)
AddSatan - 28.11.12 23:25:26
jsem dost zvědavej na první večer, naopak druhej asi bude dost volnej:)
další "Theodor Bastardy" už ne? to se divím :)) ... a gothic rock/post-punk jsi teď psal že už jo hm? :) no první večer podle těch "škatulek" vypadá dost na ty Aluk Todolo... vlastně mi přijde škoda, že je to tak tématicky rozdělené, to se projevilo letos ten druhý den, moc folků po sobě atd...
gorth - 28.11.12 21:10:09
jsem dost zvědavej na první večer, naopak druhej asi bude dost volnej:)
AddSatan - 23.09.12 20:13:38
"In Romania (and not only), the 15th of August will be no-work day... so, perfect reason to start the new DBE utterance...:-)" .. takže už máme i datum :) a asi příští rok o den navíc, snad to moc nezvedne cenu a návštěvnost... ... a... "I've decided to invite again 1 or 2 bands from DBE 4... But I have no idea which ones yet..." navrhuji lobbovat za Hexvessel + Dark Buddhu "co valí bomby jak cyp" :)) popř. Dordeduh či Sunset... Oranssi Pazuzu jsou též přípustní :)
Jukl - 17.09.12 08:53:02
Kewl překlad :))).
zzn - 16.09.12 13:52:07
... napadlo mě mu napsat nějaké pochvalné "kecy" :) a připsat nějaké tipy na kapely, otázka je, jestli to má smysl... zvláště ten druhý bod tedy..
http://www.darkbombasticevening.com/ro/dark-bombastic-evening-5-quiz takze nakonec ma vlastne smysl jenom ten druhy bod :))
bizzaro - 14.09.12 00:53:41
to by stálo za to poslat to Doru(ovi) což? Když už se potom sháněl...
proc myslis, ze to vzniklo? sam si rek :)
AddSatan - 14.09.12 00:43:38
dobřeee on :)) jako za některé ty obraty resp. hlavně jejich převedení "hats off ! ", bludišťák na místě :) to by stálo za to poslat to Doru(ovi) což? Když už se potom sháněl...
bizzaro - 13.09.12 21:40:53
tak Gorth si dal tu praci a nahodil to i v anglictine :)
gorth - 13.09.12 10:58:26
další ročník bude;)
AddSatan - 10.09.12 20:15:41
AddSatan - 09.09.12 16:50:35
ad překlad: no, proč by ne, jen - chceme, aby páni pořadatelé věděli, že všechen ten bordel pocházel od zahraničních žurnalistů?;)
tak věřím, že se nic nestane, když to o některé úseky zkrátíš / (po)upravíš :))
gorth - 09.09.12 16:41:31
ad překlad: no, proč by ne, jen - chceme, aby páni pořadatelé věděli, že všechen ten bordel pocházel od zahraničních žurnalistů?;) btw, jsem rád, že Mount Fuji zní skvěle i ve zcela střízlivém stavu:)
AddSatan - 09.09.12 16:02:12
+ např. kompletní set Sunset in the 12th House, super obraz i zvuk (zní to, jak když brali zvuk přímo z mixu.. ?) http://www.darkbombasticevening.com/ro/video-sunset-12th-house Dark Buddha Rising http://www.darkbombasticevening.com/ro/video-dark-buddha-rising Unholy (úplně jsem zapomněl na to intro z The Shining od Kubricka) http://www.darkbombasticevening.com/ro/video-unholy Mount Fuji i s tou vtipnou (? :) ) počáteční projekcí http://www.darkbombasticevening.com/ro/video-mountfuji-doomjazz-corporation a další...
AddSatan - 09.09.12 15:45:34
Jeelwert: tak to jedině, že by tady kolega gorth zaúřadoval, ode mě (a hádám i od dalších ?) by to byl hodně "roughly translation" :)
Jeelwert - 09.09.12 11:56:44
Na FB se ta jejich oficiální stránka shání po překladu tohohle reportu :)
gorth - 08.09.12 15:57:12
nic nebylo špatně, z desky to (z 2008) zní úplně stejně nevkusně jako naživo... Korg křišťál:)
leif - 08.09.12 12:55:09
Theodor Bastard je lepší než jakákoli z ostatních kapel na tomto festu (obzvláště pak album z roku 2008. je pravda, že letošní album už je čistě world music, ale nesmírně propracované). Nevím co se tam stalo, možná byli špatně připravení nebo neznějí live dobře nebo hráli jen covery nebo se jen tak liší naše vkusy.
bizzaro - 07.09.12 00:34:59
tohle je ta skladba (Pustota), co se nam od Theodor libila http://www.youtube.com/watch?v=qEwmTqM9ENA
Jukl - 04.09.12 21:18:05
Zatím má vkus dobrý, takže je to asi zbytečné.
AddSatan - 04.09.12 15:48:09
Jo to má určitě (doufám), záleží, jak dlouho ho bude bavit na tom "provářet" (i když si to údajně může dovolit celkem v pohodě - ale klidně víc takových "mecenášů" :) ), docela nerad bych aby se nějak ještě výrazněji posunulo / zvětšilo, takhle je to "tak akorát"... ... napadlo mě mu napsat nějaké pochvalné "kecy" :) a připsat nějaké tipy na kapely, otázka je, jestli to má smysl... zvláště ten druhý bod tedy..
Jukl - 04.09.12 14:58:44
No údajně on dycky říká, že je něco poslední ročník a pak v tom pokračuje. Podle mě ten fest budoucnost má.
AddSatan - 04.09.12 14:43:11
A další celkem slušná videa "Tunel na konci světla" od Hexvessel http://www.youtube.com/watch?v=U3YRtpf6rt4 a část Sunset... http://www.youtube.com/watch?v=yfHzA18inn8 .. škoda u nich že asi není záznam té první kde hrál na tu mandolínu nebo co to bylo (?)..
AddSatan - 04.09.12 14:04:32
tož pěkný pěkný a bude teda příští rok nebo ne?
to nikdo neví jistě - viz. konec mého raportu, nejdřív to dle prohlášení Doru(a) - hlavního pořadatele vypadalo, že tenhle ročník bude poslední a Vlad (jeden ze spolupořadatelů) nakonec říkal, že nakonec pravděpodobně bude (jakože další ročník bude :) )... ale jisté není nic... byla by to škoda...
brutusáček - 04.09.12 12:41:28
tož pěkný pěkný a bude teda příští rok nebo ne?
gorth - 02.09.12 20:09:15
zbytek píšících - moc pěkně se to čte:) i ty bizzovy rychloglosy, ale panu šéfovi chválím hlavně výběr fotek;) (od AT si dej Descension nebo zkus třeba čtyřsplitko On the Powers of Sphinx) TB dělali cover LSD, ale že bych nepoznal "o rose thou art sick/ the invisible worm/the vision and the void" či "innocence is innocence is innocence is dripping red", ať už jakkoli zprasené, se mi nechce věřit... (uff, musím si to okamžitě pustit:))
AddSatan - 01.09.12 14:02:24
He, teď koukám na tu Bizzovu poznámku o počtu návštěvníků u mé části hm a je to fakt... těch 500 asi sedí spíše no, je možné, že jsem občas viděl trochu "roz/za/mlženě/ či dvojitě :)). Každopádně snad to nebude poslední ročník jak bylo nejdříve avizováno (ale Vlad při loučení říkal, že bude, tak bych mu věřil :) )
Jinač nevíte, zda hráli tKDE aji Pearls for Swine?
Netuším, ale dle setlistu z loňského listopadu jí hráli/vají.... tu je jen Lobby "z místa činu" http://www.youtube.com/watch?v=o4Sp70jqROI
.je někde ten setlist, že by hráli Coil a my to nepoznali...? :)
hledal jsem, ale nenašel, vůbec něco o nich dohledat je trochu problém...
mIZZY - 31.08.12 19:48:12
Pěkné, pěkné. Doufám, že mi do toho příští rok nic nevleze a snad se také přidám. Jinač nevíte, zda hráli tKDE aji Pearls for Swine?
bizzaro - 31.08.12 14:09:31
dlooooouhej koment, tak to nahazuju do reportu...
Jeelwert - 31.08.12 12:06:26
ta Ostrava :D málem jsem na ní zapomněl :D jinak pěkné, kluci, souhlas s AddSatanem, že vokalistka TB byla dobrá a celkově ta kapela byla spíše příjemné než trapné deja vu :) i když jsme to poslouchali od stanu...je někde ten setlist, že by hráli Coil a my to nepoznali...? :)

Zkus tohle