Album června 2016

Album června 2016

Kolem kotle choď a choď, otrávený drob tam hoď, přidej sýr a žáby kus, z bouillabaisse vznikne hnus, čaromocné kouzlo stroj, v chorobnou se desku spoj! Tušíte už, kdo vyhrál desku měsíce?

Struktura článku:
1) ALBA MĚSÍCE: žebříček nejposlouchanějších alb s komentáři Marasťáků
2) AKTUÁLNÍ ALBA: seznam nejaktuálnějších alb (od cca začátku 2016), které nedostaly více hlasů a jsou tedy zařazeny individuálně – výpis dle jednotlivých Marasťáků
3) STAROBY: v druhé části seznamu najdete desky, které vyšly dříve – řazení stejné jako u 2)

(5) GOJIRA - Magma (06/2016)

- zrada, vyměknutí, odcizení se původní tvorbě, experiment, nebo pouze dočasný odklon? Budoucnost nám jistě odhalí, zda-li je Magma pouze citovým odrazem smutných rodinných událostí u Duplantierů (v čase tvorby desky jim zemřela matka) nebo prostě jen logickým vývojem k písničkovější a přímočařejší tvorbě. Každopádně za mne v pořádku a kupodivu se mi líbí víc a víc. (LooMis)

- časem si to sedne a Magma se mi dostane pod kůži, ale už teď vím, že to je nejslabší deska Gojiry. Rockové pasáže potěšily, ale tam, kde má kvartet trhat vlasy i s kořínky, tam jen metalcorově mlátí lopatou. (onDRajs)

- jasný top měsíce, dlouhé čekání je za námi. Určitě nejpřístupnější a nejměkčí deska Francouzů, pardon, Američanů. Deska se až moc překvapivě příjemně poslouchá, zatím jim to nějak nechci úplně věřit. (brutusáček)

- víceméně zklamání, nevím čím to, ale dostat se k jádru pudla u této desky mi prostě nejde... ale nevzdávám to! (Kezir)

- zatiaľ asi najslabšia doska týchto Francúzov. Snaha vyvíjať sa ani teraz nechýba, ale smer mi už moc nesedí. Rukopis síce stále rovnaký, ale surovosť a naliehavosť predošlých dosiek postupne nahradila väčšia otvorenosť a s tým spojené obrusovanie všetkých ostrých hrán. (Cronic)

(4) VIRUSMemento Collider (06/2016)

- „zbigbeatění“ (zjednodušení skladeb) Virusu prospělo, zvuk je jasnější, ale ojedinělost zachována. (bizzaro)

- přímočařejší a víc rock-n-roll ale psycho zachováno. (brutusáček)

- původně bych řekl, že se jedná o slabší album s několika dobrými momenty/songy, ale s narůstajícími poslechy mě začíná bavit čím dál více (snad jen až otravně hitová Rogue Fossil mě furt vytáčí). Je to asi nejrockenrolovější a nejjednodušší album Virus, ale rozhodně ne špatné. (BandCamp) (mIZZY)

A hlas přidal i Kezir.
 
 
 
 
 

(3) MASTER´S HAMMER – Formulæ (05/2016)

- tak konečně MH ve formě! (bizzaro)

- Franta Štorm mi připomíná vulkán, který dlouho dobu spal a střádal sílu na novou erupci. Po probuzení se k životu chrlí v intervalech takřka pravidelných jednu skvělou desku za druhou (nicméně znovu připomínám, že Mortal Cabinet považuji za takové ne moc povedené boční upuštění tlaku). Formulæ opět disponuje nadprůměrnými texty, skvělými hudebními nápady, které se nebojí ani pořádně ulítlého experimentu, jak je ostatně u MH zvykem. Tradiční aspirant na tuzemskou desku roku! (LooMis)

- již sedm let platí, že pokud v tuzemské metalurgii vznikne opravdu trvalejší hodnota pro moji posluchačskou přízeň, stojí za tím Štorm. Zde s resuscitovanými MH počtvrté od roku 2009, zase trochu jinak, a podruhé s vrchním hellzvukařem Kapákem za soupravou. Chytlavé, někde vtipné, někde lehce mrazivější, bez stopy lacinosti a zase s parádní lyrikou. Díky. (piTRs) (YouTube)

(2) BE'LAKOR - Vessels (06/2016)

- tato banda patří do ranku melodeathu, který mě baví asi nejvíce, a aktuální deskou jen potvrzují své postavení jedné z mých nejoblíbenějších kapel. Sice člověk sem tam uslyší něco, co už slyšel, ale to se dá skousnout. (Kezir)

A hlas přidal i Herelson.
 
 
 

(2) DARK FUNERAL - Where Shadows Forever Reign (06/2016)

- zas až tak z desky posranej nejsem, ale jako jo, práce je to víc než solidní! (bizzaro)

- dať tomu ostrejší zvuk a bolo by to výrazne lepšie. Okrem toho ale celkom fajn. Očakávať ďalší Diabolis Interium, alebo dokonca ešte niečo viac od týchto black metalových veteránov je už asi zbytočné. (Cronic)
 
 
 

(2) DEFTONES - Gore (04/2016)

- konečně deska, se kterou má cenu se "namáhat". Obhájci tvrdí - překvapit po čtvrt století existence je kumšt, podle kritiků je jednostranná sázka na melodii moc velký ústupek. Oba tábory mají svým způsobem pravdu. Deska na horké léto to moc není, zbarvené listí tomu asi dodá hned jinou melancholickou příchuť... (onDRajs)

- zase trochu jiný, zase dost stejný, zase docela dobrý. (Kícr)
 
 

(2) EXIMPERITUSERQETHHZEBIBŠIPTUGAKKATHŠULWELIARZAXUŁUM - Prajecyrujučy Sinhuliarnaje Wypramieńwańnie Daktryny Absaliutnaha J Usiopahłynaĺnaha Zła Skroź Šaścihrannuju Pryzmu Sîn-Ahhī-Erība Na Hipierpawierchniu Zadyjakaĺnaha Kaŭčęha Zasnawaĺnikaŭ Kosmatęchničnaha Ordęna Palieakantakta, Najstaražytnyja Ipastasi Dawosiewych Cywilizacyj Prywodziać U Ruch Ręzanansny Transfarmatar Časowapadobnaj Biaskoncaści Budučyni U Ćwiardyniach Absierwatoryi Nwn-Hu-Kek-Amon, Uwasabliajučy Ŭ Ęfirnuju Matęryju Prach Ałulima Na Zachad Ad Ękzapłaniety PSRB 1620-26b (06/2016)

- v Bělorusku se hraje docela dobrej brutal death. (brutusáček)

- kam se s délkou názvů skladeb hrabou třeba takový Bal-Sagoth, hehe. Atmo tech death metal s poměrně monotónním zpěvem, ale s některými solidními pasážemi. Deska však bude poutat pozornost spíše nevšední délkou názvů než hudbou samotnou. Automat tomu též nepřidá. Nicméně pár poslechů si určitě zaslouží. (Kuba) (YouTube)

(2) NAILS - You Will Never Be One of Us (06/2016)

- Nails si mohou notovat s Weekend Nachos, jen s trošku víc brutálnějším zvoučkem. (brutusáček)

- za poslednú dobu asi najlepší power-grindcore-violence. Brutal ťažkotonážna záležitosť od začiatku do konca. (Cronic)
 
 
 

(2) RADIOHEAD - A Moon Shaped Pool (05/2016)

- nemůžu se toho nabažit. Kudla v zádech, kterou jsem dostal při korzování po Benátkách. Prostě přišla v šokující okamžik. Zásadní kapela, jejíž členové umí stárnout, jejich hudba ale nikoliv. Doufám, že tahle láska vydržela všem těm, kteří byli v dobách OK Computer ještě teenageři. (onDRajs)

A hlas přidal i Spacosh.
 
 

(2) TERRA TENEBROSA - The Reverses (06/2016)

- ještě přímočařejší a větší rockec než kdy před tím, ale opět dost super nablacklej post-metal. (mIZZY) (BandCamp)

- horror vo zvukovej podobe. (Cronic)
 
 
 
 
 

 
 

bizzaro

HAIKU FUNERAL - Hallucinations (05/2016)
- těžkotonážní, dark ambient, halucinogenní, temný, industriální… ale metal? To asi ne, i když těžký a heavy to je.

THE SCHOENBERG AUTOMATONApus (06/2016)
- konečně zvuk, jak se patří. Došlo k rozšíření žánrového záběru, matika funguje, riffy nechybí a sype se o sto péro.

THE VISION BLEAK – The Unknown (06/2016)
- za mě asi dost nečekaný (nev)kus, vlastně nejde o nic extra výjimečného, ale celá deska příjemně odsýpá, má místy fajn gotickou atmosféru (Luster Nocturnal je pecka!). Takhle hrají metal Sisters of Mercy.

LooMis

FACE THE DAY – Corroding Dreams (06/2016)
- po zaledování Mindwork se Martin Schuster rozhodl věnovat sólové dráze – rukopis je jednoznačně rozpoznatelný s odkazem na minulou tvorbu nejen upravenou verzí Stillness Of The Sea z Eterea. Klidné, příjemné, rozvážné.

DENNER / SHERMANN - Masters Of Evil (06/2016)
- kytarové duo z Mercyful Fate, Snowy Show na bicí a u mikrofonu ječidlo Sean Peck (Cage). Prvotřídní nálož heavy metalu!

BLAAKYUM - Line of Fear (06/2016)
- libanonskej hevač, který si inspirativně tu oddíbne od thrashe, tu od power metalu - protínají se zde vlivy Grip Inc., Ill Niňo, ale třeba i Control Denied - obzvlášť fistule jsou příkladné a evokují ješte jednu legendu - vlivy Kind Diamond. Bohužel občas jsou skladby zbytečně roztažené, čímž se tlak vytrácí a výsledek je tak spíš takovým slepencem nápadů.

THE CLAYPOOL LENNON DELIRIUM - Monolith of Phobos (06/2016)
- Les Claypool oslovil multiinstrumentalistu Seana Lennona. Starého psa novým kouskům nenaučíš, takže odkazy na tvorbu Primus jsou pochopitelné, nicméně nadhled a ulítlost absentují na úkor instrumentální propracovanosti a rozvážnosti.

onDRajs

GORGUTS - Pleiades' Dust (05/2016)
- pořád to nechápu, poslouchám to málo. Není to dané ani tak počtem riffů, jako spíš monumentálností skladby. 30 minut je na jeden hudební příběh docela dost.

ABORTED - Retrogore (04/2016)
- vražda, smrt a zabití. K Aborted mě pojí letité sympatie, ale tohle je šok!!! Metrum zvedli snad o čtvrtinu (místy až někam k Origin), tuna skvělých nápadů, zvraty od melodiky až po rány kyjem do rozkroku. Co jsou Soilwork pro moderní thrash, jsou Aborted ve smrt kovu. Jistota.

brutusáček

MARK KOZELEK - Mark Kozelek Sings Favorites (05/2016)
- Kozelek aka Sun Kil Moon tu vystoupil v červnu a byl to naprosto úžasný dvouhodinový koncert, během kterého hrál i pár coverů, právě z této desky.

SWANS – The Glowing Man (06/2016)
- pořád je to velká dávka hudby, ale rozhodně nejpřístupnější deska labutí od jejich nedávného reunionu.

PUP - The Dream is Over (05/2016)
- tyhle Kanaďany mohu pořád dokola.

RED HOT CHILI PEPPERS - The Getaway (06/2016)
- naprosto nudná deska, bez špetičky energie.

WEEKEND NACHOS - Apology (05/2016)
- nový kotouček amerických powervoilence šílenců opět ničí sluchovody, na podzim ve Vopici.

WHITECHAPEL - Mark Of The Blade (06/2016)
- takový víc death než deathcore, ale fanoušek kapely o nic nepřijde.

POLYPTYCH – Defying the Metastasis (05/2016)
- měl jsem za to, že je to nějaký math a on je to death/black s dost tendenčním vokálem, není to zlé, ale nenadchlo mě to.

SUICIDAL ANGELS – Division of Blood (05/2016)
- Řekové se na podzim objeví u nás, hrají poctivý thrash, jen by mohli občas víc šlápnout na plyn.

MELVINS – Basses Loaded (06/2016)
- nedokážu si představit rok, kdy by nevyšla deska těchto veteránů, tentokrát zaměřená na basy.

IF THESE TREES COULD TALK – The Bones of a Dying World (06/2016)
- první skladba překvapila, protože se zvýšila rychlost a údernost, ihned jsem si vzpomněl na starší Russian Circles, ale s následující písní se vrátilo vše do normálu. Na této kapele je dobrý to, že ten svůj post-rock pro holky hrají od začátku a drží se svého kopyta. Jak já tvrdím, u post-rockových kapel je to spíš o vkusu každého soudruha, soudruzi. Rozhodně chill deska.

MONUMENT – Hair Of The Dog (06/2016)
- heavy, které až moc okatě kouká po železné panně, ale to je v pořádku. Předchozí deska má českou stopu v podobě našince u tlustých strun.

mIZZY

GEVURAH - Hallelujah! (06/2016)
- velice slibný debut od Kanaďanů. Zatím jeden z nejlepších letošních black metalů (aby ne nejlepší). Fanouškům kapel jako Aosoth by se mělo líbit. (BandCamp)

ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO - [Vision:Libertine] - The Hangman's Triad (04/2016)
- na to, jak mě nebavilo jejich poslední album (žeru hlavně Satyriasis a O N A N I), je novinka celkem příjemné překvapení. Ano, hudebně nic nového, ale poslouchá se velmi příjemně.

BLUT AUS NORD & ÆVANGELIST - Codex Obscura Nomina (Split) (06/2016)
- poslední track patřící Ævangelist jsem moc neposlouchal, ale Blut Aus Nord docela fajn. Od Vindsvala se nejedná o nic objevného, ale třeba poslední track je fajn diskotéka. (BandCamp)

SARKE – Bogefod (03/2016)
- první album Vorunah hodně bavilo, na Oldarhian nějaký fajn song byl a Aruagint, díky tomu, že na něm znějí Sarke stále stejně, kolem mě tak nějak prošumělo. K Bogefod jsem přistupoval celkem skepticky, ale ve výsledku mě dost baví. Po debutu dost možná nejlepší album Sarke.

Kezir

VOLBEAT - Seal the Deal & Let's Boogie (06/2016)
- více "popová" deska, ale furt jasný rukopis těch "elvis" metalistů

KVELERTAK - Nattesferd (06/2016)

IN EXTREMO - Quid Pro Quo (06/2016)

Cronic

HARAKIRI FOR THE SKY - III: Trauma (07/2016)
- kvalitný a veľmi poslúchateľný post-black. Tam, kde niektorí vidia prvé lúče cez zamračenú Harakiri oblohu, ja ani žiaden mrak nevidím :D a k nejakým depresívnym samovražedným záležitostiam by som to už vôbec neprirovnával. Takže kto sa nebojí dobrej hudby a zbytočného škatuľkovania, v kľude do toho ;)

BATMAN VS SUPERMAN - Down Of Justice Soundtrack (03/2016)
- spolupráca Jana Izbu a XL feťáčika. Bolo už aj lepšie plus kopec prepoužitých motívov, ale stále sa dá.

Herelson

THE ZENITH PASSAGE - Solipsist (04/2016)
- technical death metal

VALE OF PNATH - II (06/2016)
- technical death metal

gorth

JON MUELLER - Voices (05/2016)
- bicí a bezeslovné vokály. Vokály (zřejmě čistě jeho vlastní) jsou na hraně new age bullshitu (Orient, Dead Can Dance, Tibet) a celek se až příliš očividně snaží o rituální/mystický prožitek, jenže ono to funguje. Ve správném rozpoložení posílá strohý, ale nápaditý diktát bicích a vlny hlasu na nádherný trip - zejména ve druhé polovině druhé skladby. A propos, velice oceňuji bubeníka, který nehoní techniku, ale naopak nechává plně rozvinout barvu bicích. (Minimalističtější Greg Fox.) (BandCamp)

COMMODO - How What Time (04/2016)
- v zásadě jsem nadšený, že v roce 2016 ještě někdo dělá dubstep, a to kvalitní, nápaditý. Žádné přehnané wobbly, daleko víc lámání a osekávání rytmů, které tvoří solidní napětí. Zdaleka nesouhlasím se všemi výběry samplů a melodikou celkově, ale několik tracků je vyloženě vynikajících. Reference: Skream, Pinch, Shackleton (resp. jejich starší věci). (Vimeo) (Už dřív jsem upozorňoval na společnou desku Commoda, Kahna a Gantze. Kahn jinak udělal smrtící track Badman City s Flowdanem a Commodo se bude nějakým způsobem podílet na Flowdanovo nové desce - minimálně ukrutnou Flatline.)

Gába

FIORDMOSS - Madstone (02/2016)
- doufám, že připravovaná deska bude stejně tak dobrá jako tenhle singl.

TORTUROUS INCEPTION - Void (EP, 05/2016)

piTRs

SPIRITUAL BEGGARS – Sunrise to Sundown (03/2016)
- povedená a zvukově parádně ošetřená poklona 70. letům a pojmům jako Rainbow, Whitesnake nebo Deep Purple. Nikoliv však revival těchto jmen, na to jsou ve SB příliš schopní a dostatečně tvůrčí. To nejlepší z tradic hardrockového písničkářství s občasným zábleskem bluesového feelingu, kdy je obtížné vypíchnout z alba nějakou slabší věc. Nahrávka mířící na samou špici žebrácké diskografie. (YouTube)

Spacosh

THREE TRAPPED TIGERS - Silent Earthling (04/2016)

 

 
 

LooMis

MASTER´S HAMMER – všechno
- nemám rád takovéhle všeshrnující prohlášení, ale u Master's Hammer je každá deska prostě kult.

brutusáček

SKELETAL REMAINS - Condemned to Misery (2015)
- parádní old school.

ANATHEMA - A Sort Of Homecoming (2015)
- akustický živák.

INTRONAUT - vše
- těším se na září!

CANNIBAL CORPSE - vše

AUGUST BURNS RED - Found In Far Away Places (2015)
IRON MAIDEN – The Book Of Souls (2015)

Cronic

CATASTROFY - Zbojnícky Tanec (2015)
- slovenský zbojnícky thrash ostrý ako valaška. A navrch trefné texty v slovenčine. Na Brutale určite nezmeškať!

MORBID ANGEL - Blessed Are The Sick (1991), Domination (1995), Covenant (1993)
- deathmetalové klasiky.

PIG DESTROYER - Terrifyer (2004), Book Burner (2012), Phantom Limb (2007)

Kuba

MARDUK - Panzer Divison Marduk (1999)
- War, WAr, WAR!!! (YouTube)

MARILLION - Layleigh (single) (1985)
- občas je potřeba si trochu vyčistit hlavu od všech těch tekk/prog/brutal/jazz/fusion/death/black metalů. Do you remember? (YouTube)

Herelson

ALL TOMORROWS - Sol Agnates (2015)
- prog death metal

COVENANT - Nexus Polaris (1998)
- melodic black metal

THE KOVENANT - Animatronic (1999)
- industrial metal

THE UNIVERSE DIVIDE - Dust Settles On The Odontophobes (2011)
- instrumental prog metal; ex-Canvas Solaris.

gorth

JON MUELLER - Death Blues (2014)
- v Muellerovi se nevyznám, zdá se, že má prsty ve všem od písničkářství přes post-rock po ambient. Sdíleným motivem se však zdá být snaha strhnout rytmem. Tohle je osobitý pohled na blues. Popravdě to je teprve druhá hudba (po albech Glenna Brancy z 80. let), ve které vidím styčné body s novými Swans. Základem tu jsou kytara, basa a bicí, jenže všechno je totální minimal a fakt, že na (akustickou) kytaru hraje Mueller paličkami, strohost hudby jen podtrhuje. Solidní hypnóza, na níž je třeba ocenit zejména skutečnost, že jeden naprosto jednoduchý motiv se opravdu opakuje třeba celou sedmiminutovou skladbu. (BandCamp)

LIFETONES - For a Reason (1983)
- This Heat je fenomén, na který přísahají alternativci všech možných žánrů. Zná je totiž méně lidí než Swans a Coil, takže je to víc cool... Nicméně jde o vynikající záležitost, která však neměla dlouhého trvání. Jedním z bezprostředních dozvuků jsou Lifetones člena This Heat Charlese Bullena, výborně fungující kombinace dubového sluníčka a apatického post-punku. Ne úplně vyrovnaná či jednotná deska se poslouchá velice pěkně, bonusem pak může být náladová dvojznačnost - těžko říct, jak moc jsou motivační slogany z For a Reason pozitvní či naopak nihilistické. Letos vyšla reissue, v jejímž rámci probíhá masivní kampaň, která zřejmě vrcholí účastí Charlese Bullena na novém albu dalších oblíbenců kritiky Grumbling Fur. (BandCamp)

NOVELIST X MUMDANCE - 1 Sec EP (2015)
- Novelistovi není ani dvacet, ale velice renomovaný Kevin Martin jej v loňském roce nabitém kvalitním grime označil za nejzajímavější osobnost žánru. Tohle EPko produkuje experimentům nakloněný Mumdance, který v zásadě osekává klasický grimový beat na několik rozbitých rytmů, které často nechávají rap fungovat sám o sobě - a Novelist diktuje.

PITA - Get Out (1999)
- Petera Rehberga jsem si kdysi dávno na pražském koncertě Sunn O))) zafixoval jako průměrný noise a kvůli tomuto dojmu dosud neslyšel jedinou jeho sólovou nahrávku, a to ačkoli KTL (Rehberg + O'Malley) považuji za top záležitost, vím o jeho kolaboracích s kdejakým důležitým experimentálcem (Fennesz, O'Rourke, ...) a jím vedený label (Editions) Mego beru jako jeden z nejlepších na světě. Tolik k úvodu. Get Out je abstraktní/hluková záležitost, která není prvoplánově agresivní, ale místy pěkně řeže, víc si ovšem cením zdánlivě chaotické kompozice, která však dává smysl.

Gába

TORTUROUS INCEPTION - Headfirst Into Oblivion (2015)
- TBDM. Zpětně zařazuji do topu za minulý rok.

Kícr

TEMPLE OF THIEVES - Passing Through The Zeroes (2013)
- tenhle projekt jsem sledoval už od začátku a čekání na regulérní desku trvalo tak dlouho, že jsem na ní úplně zapomněl a sehnal si ji až teď. Trochu tomu chybí něco navíc, ale v rámci žánru je to výborná deska.

LENKA DUSILOVÁ
- od "hledačů" až do Hodinu smrti. Byl jsem na koncertě a lepší klubovej koncert jsem asi nezažil. Všechno fungovalo dokonale. Ještě líp než na zmíněných albech. 

Spacosh

MÁSFÉL - Ballast (Live 2003)

aktuálně

diskuze