BA

Srpnové koncerty 2022

Letním akcím po dvou osekaných ročnících vévodí pětadvacáté výročí Brutal Assaultu, ale těšíme se také na do Prahy přesunutá Hlukovæ Mystéria.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

pátek 5. srpna

KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD + GRACE CUMMINGS (Divadlo Archa, Praha) – FB event

mIZZY: Historicky první koncert KGLW v Praze, není tedy žádným překvapením, že je vyprodáno (já naštěstí lístky mám). Jsem docela zvědavý, co kapela ze svých 20 alb bude tentokrát hrát. Jelikož téměř na každém koncertu zazní něco jiného, studovat setlisty v tomto případě snad ani nemá cenu, ale věřím, že to bude super.

pátek 5. až sobota 6. srpna

BESEDA U BIGBÍTU (Tasov u Veselí nad Moravou) – FB event

AddSatan: Hlavní tahák, Neptunian Maximalism, zrušil(i) účast, takže z jasného „jedu“ je teď „nevím, spíš asi ne“. Čekám, jestli pořadatelé nevykouzlí nějakou zajímavou náhradu. I Scotch Rolex s MC Yallah bude určitě dobrá „party hard“, ale Yallah jsem viděl loni a je to daleko, času málo … Dále tam budou třeba Vellocet Roll, Vole, Raw Deal, Tittingur, Horňácký mužský sbor z Velké nad Veličkou a taky (pro někoho) headlineři Black Country, New Road atd.

PIO DYNAMO 3 (Alfred ve dvoře / Motus, Praha) – FB event

AddSatan: Pražský improvizační orchestr bude v sobotu hrát něco od Sun Ra (což by mohla být částečná náplast za Neptunian Maximalism), v pátek dle grafické partitury Milana Grygara. Na programu dále White Wigwam, Poisonous Frequencies a Polina Khatsenka.

neděle 7. srpna

MOAAN EXIS + BOLEHLAV (Bike Jesus, Praha) – FB event

mIZZY: Největší pecka z obou mnou navštívených Audiotrauma festivalů a její česká odpověď pod jednou střechou. Nelze očekávat nic jiného než nekompromisní industrial-techno námrd.

úterý 9. srpna

MOAAN EXIS + BOLEHLAV (Rock Hill, Ostrava) – FB event

Dantez: Rychlá přehlídka nasrané industriální elektroniky v geniálně nepadnoucích, takřka-folkových prostorách ostravského Rock Hillu. Při troše štěstí přebije počet publika počet vystupujících.

úterý 9. až sobota 13. srpna

BRUTAL ASSAULT 25 (pevnost Josefov, Jaroměř) – FB event

LooMis: Po třech letech konečně BA v plné síle. Bohužel mé časové plány (asi) tentokrát nedovolí návštěvu tohoto kulturního, kultovního a samozřejmě už metalovými masami vyhledávaného svátku. Ale sestava je tentokrát přeukrutná!

mIZZY: Tak neasi, už jen kvůli tomu, že tam v úterý večer budeme s Můrou. I kdybychom tam ale nehráli, na Mysticum, Mercyful Fate, Thy Catafalque, Imperial Triumphant, Ad Nauseam a další se určitě pojedu podívat.

bizzaro: Maraton 150 kapel během 5 dnů na 5 pódiích doplněný horory, Mad Max scénou nebo satanášským kultem v podzemí se vrací v plný palbě po dvou covid-odkladech. Hlavní tahák Mercyful Fate live po asi čtvrtstoletí a zdravotníci, kteří se budou starat o vaše bolavé nohy, záda i játra.

sobota 13. až neděle 14. srpna

HLUKOVÆ MYSTÉRIA VOL. XIII (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Ostravský klubový (mini)festival různorodého rachocení tentokrát v Praze. Zahlučí mj. Ryosuke Kiyasu (bubeník Fushitsusha, Sete Star Sept), vokální experimentátor Kazehito Seki, noise/krautrockeři Kurws, RDKPL (Radek Kopel), Paregorik, Opening Performance Orchestra a další.

Dantez: Oblíbená akce opěvující všechno nemelodické se stěhuje z Ostravy do Prahy. Ve výčtu obskurních jmen si milec zvukového bordelu určitě najde to svoje: ať už jde o větší experimenty, nebo čiré natlakované sonické zdi.

JSt: Tradiční ostravský minifestival noisu, experimentů a další zvukové špíny a odpadu netradičně v Praze. Což je příhodné. Osobně se hodně těším jednak na Paregorika, který dokáže ve správné konstelaci zbourat úplně cokoli a na jehož set ze Soulkostela pořád vzpomínám, jednak na Kolea Galbraitha, který, zdá se, dokáže dělat vcelku osobitý noise, který má hlavu a patu, aniž by ztrácel na intenzitě.

středa 17. srpna

TRYPTYCH (Kasárna Karlín, Praha) – event

AddSatan: Slovensko-český progressive jazz/rock/fusion s ambientně-improvizačními pasážemi, místy správně „mimozemsky“ zmutované synťáky i kytary. Občas trochu připomenou madebythefire, King Crimson, nebo Terje Rypdala.

sobota 20. až neděle 21. srpna

METAL!!! (Moravskoslezský Hrad, Ostrava) – FB event

Dantez: Metal v Ostravě na mnoho způsobů – od ryzí smrti až po dementní agro. Z poměrně tuctové soupisky vyvstává Sněť a vždy trumfující Napalm Death.

středa 24. srpna

PAN AMERICAN + ANABATIC WINDS (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Mark Nelson, kytarista a hlas Labradford - jedné z prvních ambient/drone/post-rock kapel, jejich první desku Prazision mám dost rád. Bude krásně zasněné, melancholické brnkání se „surf zvukem“ - Brian Eno to celkem trefil: „Duane Eddy playing Erik Satie.“ A k tomu prý cca cosi jako The Mount Fuji Doomjazz Corporation z okruhu sdbs.

JSt: Sólový projekt lídra skvělých Labradford (tedy jedné ze zásadních kapel první vlny post-rocku, dlouho předtím, než se z žánru stalo synonymum pro patetickou rutinu). Aktuální deska Patience Fader je fajn, vlastně překvapivě málo abstraktní, přijde mi spíš jako ambientní/tekutá americana. Plus vystoupení (možná dokonce veřejný debut, každopádně si kvůli tomuhle gigu museli vymyslet název) darkjazzového projektu Anabatic Winds z kolektivu SDBS.

čtvrtek 25. srpna

HYPERDONTIA + SEPTAGE + SNĚŤ (The Barakos, Slavonice) – FB event

mIZZY: Tohle nevím, zda vzhledem ke koncertu, co proběhne následující den v Praze, zvládnu, ale musím říct, že jet do Slavonic na jedinou českou zastávku tour, kterému vévodí deathmetallová Hyperdontia, je kurva lákavé.

pátek 26. srpna

FATHER BEFOULED + ENCOFFINATION + SNĚŤ (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: První zastávka tohoto prohnilého tour, kterého se účastní i pražská Sněť. Už jen kvůli Encoffination je tohle jeden z nejočekávanějších deathmetalových koncertů roku. A i když nečekám, že by to zvládlo překonat živák Grave Upheaval, aspoň by se mu to mohlo přiblížit. Určitě to bude hnus!

Dantez: Oslava doomových poloh Incantation a všeho zetlelého na dva způsoby, z jedné mysli. Sněť jako předskok rovněž vyhovující.

pátek 26. až sobota 27. srpna

XVII. PRAGUE GOTHIC TREFFEN (Fuchs2 a Bike Jesus, Praha) – FB event

Dantez: Gotické žně uprostřed slunečních radovánek, o jeden důvod navíc nelámat hůl nad černou garderobou navzdory její letní nepraktičnosti. Rozmanitý line-up táhne hlavně darkwave synth Selofan a islandská trojice Kælan Mikla.

mIZZY: Kælan Mikla bych po výborném koncertu na Islandu viděl docela rád znovu, ale Encoffination jsou holt priorita.

METAL MADNESS IX (ostrov Santos, Sušice) – FB event

LooMis: Závěrečná letní sušická akce pod taktovkou Mortifilie. V potvrzené sestavě lákají zejména Němci Assassin a pak domácí milovníci šumavských hvozdů Panychida nebo pražští brusiči Insistent.

úterý 30. srpna

ERIC CHENAUX + KYOTO (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Chenaux je důkaz, že Constellation (label, který kdysi představil světu GY!BE a celou s nimi spojenou scénu) je pořád relevantní. V podstatě jazzové balady, nádherná věc, která je dostatečně komplexní a čistá na to, aby mi nepřišla patetická nebo exhibicionistická.

aktuálně

diskuze