Říjnové koncerty 2021

Říjnové koncerty 2021

Zatím to vypadá, že na rozdíl od loňského října se bude koncertovat. A tahle koncertní nálož nás tento měsíc čeká.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

pátek 1. října

TÁBOR RADOSTI + CONTEMPLATRON + MAGADAN + UGFC (A4, Bratislava, Slovensko) – FB event

mIZZY: Velmi slušná ambient / industrial sešlost v Bratislavě.

pátek 1. až sobota 2. října

UNDERDOGS' 5TH ANNIVERSARY (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Jeden z nejlepších pražských klubů slaví páté narozeniny. Během dvou večerů zde zahrají kapely jako Sněť, Kurvy Češi, Aran Satan a další.

sobota 2. října

STIMUL NIGHTS: WIDT + WE WILL FAIL (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: „Abstraktní opera“ dvou polských sester, Antoniny (jejíž loňské album Lamunan se mi líbilo) a Mily Nowacké. Operní vokály, ale i exotičtější vokální techniky (trochu á la Lisa Gerrard, ale i Diamanda Galás), glosolálie, experimentální elektronika a asi i zajímavý vizuál. We Will Fail jsem na Avant Artu stihnul jen kousek a její potemnělé minimal/industrial techno bylo/bude asi fajn.

JSt: Stimul to ještě pořád nezabalil, a tak vozí Poláky do Puncta. Respektive Polky. Widt je výborný vokálně-vizuální projekt sester Nowických, We Will Fail je velice solidní potemnělé techno.

TORTHARRY + WICTIMS + CONGENITAL ANOMALIES (Black Pes, Praha) – FB event

LooMis: Covid měl za následek uzavření celé řady klubů (v Praze např. přibyla v září Nová Chmelnice), ale naštěstí se vrací legendární klánovický Black Pes! Nezdolní Tortharry představí novinku Altars Of Ignorance, ale doufejme, že se v rámci 30 let podívají i do dávné minulosti, kde měla jejich tvorba větší šmrnc. Každopádně velký prostor mají i výživné předkapely – deathcore sypající Wictims a Congenital Anomalies si tady střihnou asi přípravu na Hymen Collector.

neděle 3. října

ERIK TRUFFAZ QUARTET (Palác Akropolis, Praha) – FB event

brutusáček: Pravidelná každoroční štace švýcarského trumpetisty Erika Truffaze.

úterý 5. října

POIL & JUNKO UEDA + LOOPS OF DECAY (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Francouzský avant/prog/math rock s japonskou vokalistkou a hráčkou na loutnu sacuma-biwa. (Nejen) pro fanoušky „rock in opposition“, King Crimson i Kwaidan.

JSt: Na tohle se hodně těším, zhudebněné japonské eposy, kde se avant-mathový kolos se sráží s japonským folklórem. Když to vezmu trochu ve zkratce, srážka Magmy a raných The Dillinger Escape Plan, která dopadla jinak než Sleepytime Gorilla Museum. Naše akce, očekávám všechny techniky z Marastu na značkách.

pátek 8. října

HUUN HUUR TU (Evangelický Kostel U Salvátora, Praha) – FB event

mIZZY: Legendární tuvinské hrdelní zpěvy se vrací do Prahy, tentokrát navíc koncert proběhne v kostele U Salvátora.

NOISE FOR PEOPLE (Jeden Tag, Ostrava) – FB event

Dantez: Říjen se v okolí Ostravy nese převážně v duchu hluku, a navazuje tak na kultovní Hluková Mysteria ze září. Během druhého pátku v měsíci by se v prostorách Jednoho Tagu mělo uskutečnit vystoupení obskurního tělesa SgrA, které své žánrové rozpětí popisuje jako Noise doom.

BLIND RULER CURSED LAND + USNU? + MASSOLA + SGRA (Futra, Orlová) – FB event

Dantez: Ve stejný den se mezi karvinskými Futry prožene Blind Ruler Cursed Land – vedlejší projekt, Strýčka Gashi, který umělec popisuje jako „esoteric martial industrial“. Headlinerovi bude asistovat klasik Usnu? s DIY noise artilerií, která obsahuje takové poklady, jako je lyže nebo dětský stolní fotbálek a jazz-grindová podivnost Massola. Součástí koncertu mají být i výše zmínění SgrA, kteří ve stejný den mají hlučit v Ostravě. Kdo ví, zda jde o logistický pojeb, nebo rychlý kapelní přejezd.

neděle 10. října

ANTHONY BRAXTON (Divadlo Archa, Praha) – FB event

AddSatan: Legenda avant/free jazzu a experimentální hudby vůbec by se u nás mohla (?) objevit se svým souborem Diamond Curtain Wall Trio.

pondělí 11. října

ORCHESTR BERG - LØPLOKK OG LINJER (DOX, Praha) – FB event

AddSatan: Norský folklór a příroda v moderní kompozici od Lasse Thoresena. Asi už 3-4x přeloženo, snad konečně sólistka Berit Opheim z Norska dorazí (?).

středa 13. října

KALLE WITH THE ACOUSTIC BAND (Atrium na Žižkově, Praha) – FB event

mIZZY: Od té doby, co Kalle začali hrát s akustickou kapelou, jsem je ještě neviděl. Tak když teď budou hrát v zajímavém prostoru kousek od baráku, bylo by škoda nejít.

pátek 15. října

WWW NEUROBEAT + VISION OF 1994 (CAMP (Centrum architektury a městského plánování), Praha) – FB event

mIZZY: WWW vydávají své debutové album Neurobeat na vinylu a zde proběhne jeho křest.

pátek 15. až sobota 16. října

THRASH NIGHTMARE FESTIVAL VOL. 8 (Divadlo Pod čarou, Písek) – FB event

mIZZY: Deathhammer pičo!!! Co chceš víc? Z původně jednodenní akce je nakonec dvoudenní fest, kromě už zmíněných ožralů z Norska dovalí například taky Indian Nightmare, Nocturnal, Demolizer, Power from Hell a hromada dalších super thrash kapel.

sobota 16. října

HYMEN COLLECTOR FEST 2021 (Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Výživná sestava pravidelné narozeninové trachtace Jara Stanka s Congenital Anomalies. Z Olmiku ale dorazí Švany s Godless Truth a jestli Crippled Fingers převedou jízdu jako na závěr letošního Josefstadtu, tak to bude mega párty! A to jsou v záloze ještě další dvě kapely – Prolapsed a Madafaka. Ještě že to je sobota.

bizzaro: Jaro i letos slaví narozky! Tentokrát v parádní sestavě s Godless Truth, Crippled Fingers, Madafaka, Prolapsed a samozřejmě i Congenital Anomalies.

úterý 19. října

(DOLCH) + HUMAN LARVAE + DUNKELBOT (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: I když mě novější nahrávky (DOLCH) zrovna moc nebaví, na kompilaci jejich prvních EPček vzpomínám hodně rád. Naživo si je tedy určitě znovu připomenu. Na Sedmičce by ten jejich osobitý, silnou atmosférou nasáklý doom s ženským zpěvem mohli navíc i dobře nazvučit, takže se na ně dost těším.

středa 20. října

SEAR BLISS + BOHEMYST + MALLEPHYR (Parlament Club, Praha) – FB event

mIZZY: Dnes už poměrně kultovní maďarská blackařina s pozounem Sear Bliss slaví 25 let od vydání svého debutu Phantoms. Docela by mě zajímalo, jestli mají v plánu hrát pouze tuto starou desku nebo i jiné songy. I tak každopádně dobrý důvod vyrazit do Plzně, navíc, když místní support tvoří Mallephyr a Bohemyst.

čtvrtek 21. října

MASERATI (Underdogs, Praha) – FB event

brutusáček: Řečtí mistři namotávání a tanečních tónů jsou po dlouhých šesti letech zpět v Praze. V Underdogs se bude tančit jak na největší parade v Berlíně!

pátek 22. října

VANESSA (Rock n’ Roll Garage, Ostrava) – FB event

Dantez: 22. října se v ostravské Garáži zastaví kultovní Vanessa a pravděpodobně půjde o show plnou překvapení. Kdo ví, koho a co si Hauser přiveze s sebou – jestli dav odmění červy, kokainem nebo dnes už klasickou zkrvavenou diskopíčou.

sobota 23. října

EXORCIZPHOBIA + BRUTALLY DECEASED + INSISTENT (007 Strahov, Praha) – FB event

LooMis: A poslední sobotní akce, opět tuzemský výběr (jak jinak, když turné zahraničních kapel je pomálu, čest okolním výjimkách z Německa a Polska). Exorcizphobia je snad všude a slušně jim to makalo už ve Vopic a, na Josefstadtu si mě podmanili. Navíc jsou tady ještě Insistent - velká naděje tuzemského vysokorychlostního grindu. A jelikož odpadli Beasti, budou Brutally Deceased. No nezajděte. 

bizzaro: Thrash, death, grind na Sedmičce!

brutusáček: Všechna tři jména byli k vidění všude možně, ale současná forma Exorcizphobie se neomrzí a navíc v klubu nejlegendárnějším.

TRANSIBERIAN HUNGER 2021 (Sibiř, Brno) – FB event

mIZZY: Poměrně zajímavá metalová sešlost kapel v Brně, kde vystoupí třeba Blues for the Redsun, Lezok, Morkhimmel nebo Sekeromlat, a také zde proběhne první veřejná zkouška Můry.

ICHIKO AOBA + QOW (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Nádherný japonský komorní folk pro cello, zvláštní éterická záležitost. Plus skvělé, Egyptem zabarvené (power)ambientní plochy QOW.

neděle 24. října

THE CRIMSON MARATHON (Divadlo Archa, Praha) – FB event

AddSatan: Collins, Levin, Mastelotto, Reuter a houslista/violista David Cross. Takže další ProjeKCt + Stick Men. Zajímal by mě setlist… a jestli to fakt proběhne, samozřejmě.

čtvrtek 28. října

PLECHOVÁ HUBA 2021 (Plechárna Černý Most, Praha) – FB event

LooMis: Na závěr měsíce jedna nehudební záležitost, kde se to nicméně muzikanty a fanoušky jen hemží. Každoroční (již 12.) kapsaicinový dýchánek, kde je zvracení na veřejnosti povoleno.

čtvrtek 28. až sobota 30. října

ŽIŽKOVSKÁ NOC (Praha) – FB event

JST: Už tradičně zahraje na Žižkově a v okolí úplně každý a jejich babička, plus pár hodně zajímavých jmen. Naprostý top je Duma, keňský mix gabberu a grindu, který je překvapivě mnohem vrstevnatější a (pro mě) meditativnější, než by se dalo čekat. Jednu z lepších a originálnějších letošních desek má na kontě Sturle Dagsland, skutečně experimentální pop, který připomíná jednou energii nu metalu nebo Melt-Banana, podruhé norské lidovky, potřetí hyperpop, počtvrté japonskou tradiční hudbu, popáté Sigur Rós... zkrátka dost neuvěřitelná záležitost, kde se řve, jódluje, scatuje i hrdelně hudrá. Plus třeba noise techno Giant Swan bude solidní nátěr. 

sobota 30. října

CONTEMPULS 11 (DOX, Praha) – FB event

AddSatan: Trojkoncert moderní/současné kompozice. ET LUX od Wolfganga Rihma v podání vokálního souboru Capella Mariana a smyčcového fama Q(uartetu), kteří spolu s německým Signum Quartettem zahrají i Smyčcový kvartet č. 6. Kevina Volanse, od něj zazní i Smyčcový kvartet č. 12. Izraelský Meitar Ensemble provede premiéru skladby Soni Vetché.

aktuálně

diskuze