Hobit

Novinky ze světa filmu (31. týden)

Hobit na tři kusy, nejlepší filmy všech dob podle kritiků, pokračování Promethea a další role Billa Murrayho...nejen o tomto si můžete přečíst v dnešních zprávách z filmového světa.

Cloud Atlas

Jeden z nejutajovanějších projektů poodkryl něco málo ze svých útrob. Jde o epické vyprávění dvojčat Wachovských Atlas mraků (Cloud Atlas), adaptaci románu Davida Mitchella (recenzi najdete zde). Ani šestiminutový trailer však neprozradil nic zásadního...ano, odehrává se to v několika časových rovinách (včetně hodně vzdálené minulosti a budoucnosti), které jsou všechny nějak propojeny (třeba Tomem Hanksem?). A dál? To se ukáže na festivalu v Torontu v září a v kinech v říjnu.
 
20th Century Fox potvrdili, že druhé pokračování Promethea bude a že jej opět bude režírovat Ridley Scott. Smluvně jsou již zavázáni Michael Fassbender a Noomi Rapace (modří vědí). Kdo však nemá jistou účast na sequelu, je scénárista Damon Lindelof, oficiálně kvůli zaneprázdněnosti, ale kdo ví, při kritice jeho scénáře Promethea. Film by už neměl mít téměř nic společného s Vetřelcem a v kinech by měl být nejpozději v roce 2015.
 

Le Cercle Rouge

Dlouho plánovaný anglicky mluvený remake francouzské krimi Jean-Pierrea Melvillea z roku 1970 Osudový kruh (Le Cercle Rouge) se uskuteční.  Producent Arthur Sarkissian potvrdil, že by se ho měl ujmout režisér James Mangold (Narušení, 3:10 Vlak do Yumy). Originál spojil tři do kruhu tři muže, bývalého policistu (Yves Montand), zločince na útěku (Andre Bourvil) a bývalého trestance (Alain Delon), kruhem budiž myšleno loupení. Mangold začne natáčet hned po dokončení Wolverina a mezi kandidáty na hlavní role jsou Bale, Crowe, Damon, Pitt či Hardy. Podívejme se, do jak vybrané společnosti se už Tom Hardy dostal!
 
Jednou za deset let osloví časopis Sight & Sound filmové kritiky, akademiky, televizní pracovníky, distributory a scénáristy s žádostí o zaslání jejich žebříčku nejlepších filmů historie. Letos se zúčastnilo 846 filmových profesionálů a slovo „nejlepší“ si mohou vykládat z pohledu přínosu vývoji filmu, technického či uměleckého zpracování či jejich osobních dojmů.  Občan Kane Orsona Wellese vedl od roku 1962, letos ho po padesáti letech překonalo Vertigo Alfreda Hitchcocka. Samostatný žebříček mají hlasující režiséři. Celé žebříčky (50 filmů) najdete zde, pro zajímavost uvádíme prvních 10:

Vertigo

1. Vertigo (Hitchcock, 1958)
2. Citizen Kane (Welles, 1941)
3. Tokyo Story (Ozu, 1953)
4. La Règle du jeu (Renoir, 1939)
5. Sunrise: A Song for Two Humans (Murnau, 1927)
6. 2001: A Space Odyssey (Kubrick, 1968)
7. The Searchers (Ford, 1956)
8. Man With a Movie Camera (Dziga Vertov, 1929)
9. The Passion of Joan of Arc (Dreyer, 1927)
10. 8 ½ (Fellini, 1963)
 
Je to oficiální, Warneři přiklepli Peteru Jacksonovi třetí díl Hobita a dotáčky na Novém Zélandu. Jackson zároveň v prohlášení na svém Facebooku prozradil, že kromě textu samotného Hobita pracuje také s některými dodatky k Pánovi prstenů. Prvnímu dílu zůstane název The Hobbit: An Unexpected Journey, závěrečný film se nejspíš bude jmenovat místo původní dvojky The Hobbit: There and Back Again. Na webu se pro druhý, prostřední díl spekuluje podle čerstvě rezervovaných domén o názvech The Hobbit: The Desolation of Smaug či The Hobbit: Riddles in the Dark.
 

Bill Murray

Bill Murray jako starý ochlasta a chlípník? Možná ano, protože jedná s 20th Century Fox o hlavní roli v tragikomedii St. Vincent De Van Nuys režiséra Teda Melfiho. Půjde o příběh dvanáctiletého chlapce, který se po rozvodu rodičů spřátelí s mrzutým důchodcem a válečným veterán ze sousedství, jehož každodenní náplní je pití, karty a prostitutky.  Scénář k filmu se umístil na tzv. Black listu (nejlepší nerealizované scénáře) stejně vysoko jako Tarantinovi Hanební pancharti. Námět sice nápadně připomíná spoustu motivů z jiných filmů, ale Murray by si za něj snad konečně mohl odnést nějakou tu cenu.
 
Režisér Lee Daniels (Precious) chtěl s Hugh Jackmanem natočit snímek Selma o pochodu za lidská práva, nicméně rodina Martina Luthera Kinga měla problém se scénářem. Tito dva se tedy rozhodli, že se pustí projektu Orders to Kill, ve kterém si Jackaman zahraje Williama Peppera, obhájce a aktivistu, který desítky let prohlašoval, že James Earl Ray nezavraždil MLK. Tvrdil, že na jeho smrti měli zájem jiní, včetně americké vlády. Scénář bude vycházet z Pepperovy autobiografie.

aktuálně

diskuze