H.R. Giger .::. MIMO DOBRO / BEYOND THE GOOD, pt. 2

report

Největší výstava stvořitele biomechanického světa, otce Vetřelce a držitele Oscara za filmový design. Švýcarský umělec v Praze představí nejen výběr ze svého malířského díla, ale i filmové, hudební a multimediální projekty, na nichž se

report_145_px1

podílel.

Strach
Čeho se člověk nejvíce bojí zcela jistě nevíme. Podle všech poznatků by to měla být nejistota. U cizinců, ozbrojených lidí a strašidel se nebojíme jejich vzhledu, ale nejistoty, co bude dál. Co se s námi stane, když stojíme tváří v tvář novému a neznámému. Odsouzenec je klidnější než souzený. Polapený je klidnější než prchající. Ti druzí vždy vědí, co je čeká, a i když to bývá krutá sudba, její jistota hypnotizuje.
V prostorách Národního technického muzea čeká výstava HR Gigera. Pod rukama umělce a jeho týmu vyrostla fascinující kompozice mechaniky, fantazie, architektury a magie.
Ve dvou patrech na diváky čekají dva velké příběhy. Příběh člověka a příběh biomechanoida. Tyto dva velké eposy doplňuje švýcarská blasfemická pohádka.

Příběh lidí
Příběh člověka poznamenaného úzkým hrdlem zrození začíná cynickým dětstvím. Na cestě potkává nejen sex, drogy a rock’n’roll, ale i filosofii a magii. Téměř všichni lidé žijí zbytečný život v hradbách světa, přes které se nikdy nepodívali. Žijí jen proto, aby z toho světa vypadli dírou na odpadky. Vždycky chtěli vědět, co je dobré a co zlé, a právě proto se to nikdy nedozvědí. Chtění je vlastnost, která brání poznání. Křížová cesta lidí je vystavěna v druhém patře výstavy.

Příběh biomechanoidů
Chtění je základem morálky, a morálka umožňuje chtění. Biomechanoid je bytost bez chtění. Biomechanoid sám po ničem netouží. Je nestranným živočišným strojem a netrpí životem. Biomechanoid nežije. Biomechanoid je, myslí a koná. Biomechanoid vytváří krajiny a světy. Biomechanoid stvořil člověka pro své potěšení. Biomechanoidé jsou obyvatelé velkého vesmíru za velkou hradbou neproniknutelných struktur, a náš svět je jen část jejich mysli. Obrazy, sochy i mumie biomechanoidů se podařilo shromáždit v prvním patře výstavy.

Švýcarský příběh
Švýcarsko je malá země za hradbou krásných hor. Pod těmito horami se skrývá systém tunelů ve tvaru pentagramu s obrovskými pyramidami na jeho krajích. Jejich obyvatelé vyrábějí spousty skvělých pamlsků a důmyslných strojků. Jsou známí svým talentem v péči o světové finanční zdroje i přebytky, ale též svou tajuplnou povahou. Jediná země na světě, kde již možná vznikl nebo vznikne biomechanoid, je Švýcarsko. Nalezené recepty budou vystaveny v expozici.
Několik set obrazů, kreseb, tisků a objektů bude vystaveno po tři měsíce s komponovaným programem filmů, na kterých se HR Giger podílel. V kinosále muzea se budou promítat filmová pásma.

----- ---- --- -- - -- --- ---- ------ ---- --- -- - -- --- ---- ----- ---- --- -- - -- --

Napětí počátku
Výstavu otevře umělec HR Giger osobně
Stát sabotáže a Robert Jelínek

Vernisáž poctí svou přítomností zástupci jedné z nejmenších republik světa - státu z víceznačným, provokativním názvem State of Sabotage. HR Giger je s tímto malým národem ideově spjat - vytvořil monument oslavující humánní poselství mikrostátu a zároveň je jeho čestným občanem. Delegace s čelním představitelem českého původu, Robertem Jelinkem, slavnostně vztyčí vlajku nad Prahou, a v české premiéře uvede film GROUND 01 – Shadow Empire, v němž HR Giger ztvárnil jednu z hlavních rolí.

Gigerova osobní fotografka Panja Jürgens
Světoznámá fotografka a choť německého populárního zpěváka Udo Jürgense Panja Jürgens žije a tvoří střídavě v New Yorku a Curychu, a svět ji zná jako ženu, která žila několik let v Tanzánii, v místech, kam noha bílé tváře nevkročila. V dlouhodobém projektu “Giger’s Garden” zachycuje fotografka Gigerův dům hrůzy - dráhu, kterou vybudoval ve své vlastní zahradě. Objektem její tvorby se stává každé místo, které navštíví. Z její první pražské návštěvy vznikne projekt "Kafka".

Gary Lucas na kytaru
Šílený skladatel a kytarista, hrdina newyorské alternativní scény. Všestranný hudebník Gary Lucas se v Praze představí s projektem Golem - živou hudební performancí, jež bude doprovázet skvost německého filmového expresionismu - film Der Golem (režie Paul Wegener a Carl Boese, 1920). Dílo, oceněné

report_145_px3

mnoha prestižními cenami, vyšlo v roce 2004 na DVD, jež bude v prodeji v Giger Shopu.

Magická svatba
V Chrámu průchodu, obrovské prostorové instalaci z deskových obrazů a objektů, sám HR Giger oddá na vernisáži pár zasvěcenců.

Bruno z Feratu rock
Hudební klauni současné dekadentní subkultury.

Černá artistka
Temné artistické kousky předvede herečka alternativního pohybového divadla Halka Třešňáková, která bude také moderátorkou výstavy.

Toto je druhá zpráva k výstavě HR Gigera v Praze pojednávající o konečné realizaci expozice, programu a zahájení. Další faktické a stále platné informace naleznete v první zprávě o výstavě.

----- ---- --- -- - -- --- ---- ------ ---- --- -- - -- --- ---- ----- ---- --- -- - -- --
----- ---- --- -- - -- --- ---- ------ ---- --- -- - -- --- ---- ----- ---- --- -- - -- --

Program kina Giger:

High – 1967, 9 min: H. R. Giger + F. M. Murer > První Gigerovy filmové opusy, psychologické poémy, v nichž své umělecké artefakty posouvá do roviny tíživého snu.
Heimkiller – 1967, 1 min: Černobílá obrazová poema, vytvořeno společně s F. M. Murerem
Swiss Made 2069 – 1968, 45 min: Sci-fi fiktivní dokument natočený společně s F. M. Murerem
Passagen – 1972, 44 min, En/N: Dokument pro televizi WDR o H. R. Gigerovi se specifickou náladou 70. let, režie F. M. Murer
Tagtraum – 1973, 26 min: Psychedelický happening uměleckého tria; kreativního skotačení se účastní H. R. Giger, C. Sandoz a W. Wegmueller, režie J. J. Wittmer

report_145_px4

Giger's Necronomicon – 1975, 40 min, En/N: Zásadní dokument autorské dvojice Giger a Wittmer > Ve filmu vystoupí kromě sběratelů a galeristů rovněž Gigerovi rodiče, Hans Ruedi hovoří o své práci, a v záznamu legendární vernisáže, kterou organizovala Li, vystoupí v chlebové obuvi; vytvořeno společně J. J. Wittmerem
The Second Celebration of the Four – 1977, 5 min: Záznam temné performance proslulého Ugly klubu; vytvořeno společně s J. J. Wittmerem
Giger's Alien – 1979, 34 min, En/N: Výjimečný dokument své doby o Vetřelci. Mimo jiné zachycuje likvidaci Gigerových dekorací pro film Vetřelec. Vytvořeno společně s Miou Bonzanigo a J. J. Wittmerem
A New Face of Debbie Harry – 1981, 28 min, En/N: Dokument mapuje několikadenní tvůrčí proces vzniku videoklipů a promočního materiálu pro zpěvačku Debbie Harry (Blondie). Film se odehrává v zákulisí Gigerova ateliéru v Curychu; režie F. M. Murer
Debbie Harry - Backfired - 1981, 5 min: Videoklip sólového debutu Debbie Harry. Režie a realizace scény i kostýmů se ujal sám H. R. Giger.
Debbie Harry - Now I Know You Know - 1981, 5 min: Videoklip sólového debutu Debbie Harry. Režie a realizace scény i kostýmů se ujal sám H. R. Giger.
BBC Report on Debbie Harry - 1981, 25 min, En/N: Filmový portrét Debbie Harry televize BBC u příležitosti premiéry jejího sólového projektu. H. R. Giger byl tvůrcem nového image Debbie; reportáž zachycuje uměleckou koncepci projektu.
H.R. Giger’s Dream Quest - 1981, 22 min, De/N: Dokumentární freska zabývající se surreálnou polohou Gigerova díla; Robert Kopuit
H. R. Giger Retrospektive 1964 - 1984 - 1984, 16 min: Film reflektuje švýcarskou retrospektivní výstavu z roku 1984 v Seedamm Kulturzentrum Pfäffikon; Rolando Colla Peter Indergand
Poltergeist II: The Other Side - 1986, 130 min, En/Cz; Brian Gibson
The fantastic world of H. R. Giger - 1986, 44 min, De/N: Kompilát již zveřejněných materiálů, záběrů a citací; film ukazuje dosavadní autorovu tvorbu, a zdůrazňuje především Gigerovy realizace pro film Vetřelec; Alexander Bohr
Sex, drugs and Giger - 1981, 4 min: Stylizovaná hříčka filmového absurdismu a animace Gigerových obrazů; Sandra Beretta + Andreas Bachmann
Giger - Passage to the id - 1992, 30 min, De/F: Komorně laděný filmový esej o H. R. Gigerovi. Autor sám nás provede svým světem a vizualizací svých obrazů; Atro Lahtela
Benissimo Dance - 1995, 25 min: Taneční choreografie vsazená do obrazů významných výtvarníků: Dalí, Picasso, Monet, Warhol, Moore, Giger; režie Max Sieber
Species - 1995, 108 min, En/Cz: Roger Donaldson
Train and Species - 1995, 7 min, De/N: Reportáž televize ORF o H. R. Gigerovi u příležitosti uvedení filmu Species v Německu. S kamerou se svezeme vláčkem po jeho zahradě.
Movie Magic - Alien Lifeforms - 1995, 20 min, En/N: Televizní dokument pro kanál Discovery o Gigerově filmovém designu, tricích a zvláštních efektech pro hollywoodské projekty.
Walking with Giger - 2000, 4 min, De/N: Bezúčelná procházka 2000. „H.R.Giger hovoří o umění a nočních můrách. Film nás také vezme na procházku – tentokrát Gigerovou myslí…“; Jo Schuttwolf
Angst als Motor der Kunst - 2000, 2 min, De/N: Prohlášení H. R. Gigera.
Myléne Farmer - Mylénium Tour - 2000, 5 min
Böhsen Onkelz - Dunkler ort - 2000, 5 min: Videoklip německé hardrockové kapely natočený v působivých interiérech Gigerova muzea.
Alien Director's Cut - 2003, 116 min, En/Cz: Ridley Scott
Alien: The Visualists – Direction and Design - 2003, 17 min, En/N: Dokument o vytváření světa Vetřelce; účinkují mimo jiné Ron Cobb, Chris Foss, H. R. Giger a Moebius.
Alien: The Darkest Reaches - Nostromo and the Alien Planet - 2003, 17 min, En/N: Dokument o vzniku designu a scénografie k filmu Vetřelec.
Alien: The Eighth Passenger - Creature Design - 2003, 32 min, En/N: Dokument o vzniku monstra.
Alien3 Special Edition - 2003, 145 min, En/Cz: David Fincher
Alien3: Xeno-Erotic - H.R. Giger's Re-Design - 2003, 10 min, En/N: Dokument o zrodu nového druhu vetřelce pro třetí pokračování filmu Vetřelec.
Alien3: Adaptive Organism - Creature Design - 2003, 20 min, En/N: Dokument ze zákulisí natáčení Vetřelce 3.
Aliens in the Basement: The Bob Burns Collection - 2003, 17 min, En/N: Dokument o neobyčejném sběrateli neobyčejných věcí.
GROUND 01 – Shadow Empire - 2004, 40 min, En/N: Dokument o mikrostátu – State of Sabotage; Robert Jelinek
HRG Künstler hautnah - 2005, 36 min, De/N: Reportáž z francouzské výstavy, jejíž expozice je částí pražské retrospektivy.
GIGER - About Death - 2005, 10 min, De/En: Výhradně pro pražskou výstavu přivezli tvůrci fragment vznikajícího dokumentárního filmu By Order of the Hereafter; Florian Höllerl + Patrick EL Moshinszky

----- ---- --- -- - -- --- ---- ------ ---- --- -- - -- --- ---- ----- ---- --- -- - -- --
..://giger.cz ..::.. giger.com\\:..

Vložit komentář

bizzaro - 09.08.16 10:02:04
brutusáček - 12.05.11 07:27:31
já byl onehdá v technickym těsně před zavřením a gut
Sud - 12.05.11 01:22:38
nejel by někdo na vejlet do vídně? http://www.kunsthauswien.com/en/exhibitions/current
bros - 11.05.11 22:22:18
:-D
Sud - 11.05.11 16:42:40
Tal ten Jahnův dokument o Gigerovi je v první řadě špatněj, v druhý bezobsažnej a ve třetí zbytečnej. Nabízí toho fakt uboze málo, až se mi nechce věřit, že pan režisér měl možnost tak dlouho a hluboce spolupracovat s Mistrem, aby pak předhodil povrchní zfilmovanej wikipedistickej škvár. Přijde mi to jako projekt studenta střední školy, kterej při něm ani nevystrčil hlavu z pokoje a veškerý záběry našel někde na netu a poskládal je tak, aby to vypadalo, že na těch místech opravdu byl. Nechat různý galeristy přežvejkat pár wikipedickejch vět a doplnit to astrologem (sic!) a Gigerovou historkou o spáleným hamburgru je fakt celkem shit. Totálně mě rozebral už v momentě, kdy došlo na astrologickej výklad Gigerova myšlení a tvorby, ale naprostej vrchol pro mě byla následující scéna: Kamera si prohlíží kovovou sochu biomechanoida. Kamera zabere obličej otylýho opilýho chlápka a na plátně se rozsvítí velkej nápis: ANDRÉE LASSEN - UMĚLEC následuje tento mistrný monolog (doplněn spoustou "you know I mean"): "Je to kovové... (oh, thank you, captain obvious) Je to surrealistické. (to jako fakt??) Je to spoustu fantazie a pravděpodobně s nějakou myšlenkou za tím. (!!) Myslím, že dělá věci jako nikdo jiný. (!) A pokud jeden člověk dovede inspirovat celý svět tak jako on, pak musí být genius. Ale jistě také existuje velká skupina lidí, která jeho práci nesnáší. Myslím, že to je tak vždycky půl na půl. (?!)" Takže to máme komentář astrologa a komentář člověka, jehož uměním je pozlacená rozbitá posmrtná maska Michaela Jacksona a nevkusný cetky jako vystřižený z českejch gothic shopů, což se moc neliší od člověka, kterej prodává umělý hovna v takovym to obchodě, kde maj smrad ve spreji a gumový čuráky. Hlavně všude spousta nápisů umělec, galerista, hudebník..úplně jsem si vzpomněl na Umělcovo hovno (http://cs.wikipedia.org/wiki/Um%C4%9Blcovo_hovno). Jděte se vysrat pane Jahn, tohle je největší zklamání, jaký jsem snad kdy z dokumentu měl.

Zkus tohle