Dubnové koncerty 2022

Dubnové koncerty 2022

V koncerty nabítém dubnu se hodně těšíme například na death doom sešlost s Temple of Void a Solothus a hromadu dalších akcí.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

sobota 2. dubna

MORBIDFEST (Barrák, Ostrava) – FB event

Dantez: Míra nadšení u ostravské zastávky Morbidfestu kolísá. Vincentově pseudoverzi Morbid Angel předskakuje soupiska toho nejtuctovějšího, co Českem už roky projíždí. Primární nasrání z Belphegor alespoň trochu vynahrazuje účast Sandovala.

MŇÁGA A ŽĎORP + NATŘIJE (Sokolovna, Kryry) – FB event

brutusáček: Mňága v rodné hroudě, dám si.

úterý 5. dubna

PKF – PRAGUE PHILHARMONIA – LIGETI + KODÁLY (NoD, Praha) – event

AddSatan: Předkrm před Lontano, aneb komorní sólisté PKF (a hosté?) zahrají Trio pro lesní roh, housle a klavír a Smyčcový kvartet č. 2 od G. Ligetiho a Smyčcový kvartet č. 1, op. 2 od Z. Kodályho.

středa 6. dubna

TEMPLE OF VOID + SOLOTHUS (Modrá Vopice, Praha) – FB event

Dantez: Utkání jedněch z nejtěžkotonážnějších doom-death kapel posledních let. Velmi dobrou poslední desku Solothus sráží jen trochu utopený zvuk, proto se živý poslech nabízí dvojnásob. Bydlet v Praze, rozhodně nechybím.

brutusáček: Ohrabávání krypt a rakví ve Vopici.

mIZZY: Tady se s největší pravděpodobností taky ukážu.

DA LONTANO E DAL FUTURO – LIGETI + LUTOSŁAWSKI + RYBÁŘ + POTOČEK + HORKÁ (La Fabrika, Praha) – FB event

AddSatan: Ligetiho Lontano (známé z Kubrickova The Shining), Mi-parti od Lutosławskiho a nové skladby českých autorů v podání Filharmonie Hradec Králové.

čtvrtek 7. dubna

CRUEL + MINDWORK (Kamina Boat, Praha) – FB event

LooMis: První dubnový progresivní večírek pražské progresivní smetánky v netradičním prostředí na lodi. No nezajděte!

brutusáček: Mindwork na lodi a hlásí, že na delší dobu poslední vystoupení.

AMENRA + JO QUAIL (Meet Factory, Praha) – FB event

brutusáček: Další covid rest, belgičani mají novou desku, ten koncert ve výhni na Fluffu už nic nepřekoná, ale na Lihovaru to asi bude tlak.

mIZZY: Po novém albu úplně nevím, jestli je účast povinnost, navíc tou dobou bude času málo a den před tím jsou death metaly ve Vopici, ale když se zadaří, je mi jasný, že to bude minimálně zvukově dost masivní.

GNU + WOLLONGONG + LYSSA (Strahov 007, Praha) – FB event

brutusáček: Duben odstartovává odložené akce ze zimy. Gnu tady lákají nejvíce svým návratem, „slavit“ se ale bude i 25 od prvního koncertu Lyssy.

sobota 9. dubna

FORCE OF HELL + HAUNEBU ZWEI + ZAJETÍ KOUŘE (Klub 007 Strahov, Praha) – FB event

LooMis: Kluci z Haunebu budou křtít CD.

SONITUS x WELTSCHMERZEN: PAIN PALACE + DANIEL KORDÍK + ONDREJ ZAJAC + TOMÁŠ PRIŠTIAK (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Minishowcase zajímavého slovenského labelu, který dělá „romantickou hudbu“. Spousta synťáků, něco power ambientu, nemálo melodií… Celkem osobité záležitosti, které se trefují mezi aktuální trendy.

pondělí 11. dubna

ORCHESTR BERG – ANDRE (SLYŠET 2X) (DOX, Praha) – FB event

ForndomAddSatan: Skladba üg od Marka Adreho s prvky, resp. místy blízko musique concrète a temnějšímu ambientu, šramocení, šepot atd. A bude se hrát 2x - pro lepší vstřebání.

THE DEVIL'S TRADE + FORNDOM + LILI REFRAIN (Modrá Vopice, Praha) - FB event

bizzaro: Forndom a jeho wardruní neofolk mě fakt baví.

středa 13. dubna

MAHAN ESFAHANI a další – SAARIAHO + DEBUSSY + CARTER + WIDMANN + ADÈS (Rudolfinum, Dvořákova síň, Praha) - event

AddSatan: Íránsko-americký cembalista (hrál mj. před 4 lety na Contempulsu), spolu se čtyřmi britskými sólisty zahrají skladby známých i méně známých skladatelů 20. a 21. století. Zazní i lesní roh, hoboj, violoncello a flétna.

čtvrtek 14. dubna

COLTAINE + VOLUPTAS + TENGRI (Underdogs, Praha) – FB event

AddSatan: Němci/ky Witchfucker se kdovíproč přejmenovali na méně úderné Coltaine a vyrazili na tour. Směs doom, sludge, stoner, psych / occult rocku a black metalu s ženským i mužským zpěvem a řevem a saxofonem. No a k tomu Tengri a Voluptas, takže vaněnu očekávám v první řadě.

mIZZY: Tak neasi, když tam s Voluptas hrajeme, ale Coltaine budou určitě zajímaví a Tengri jsou taky ve skvělé formě.

EYEHATEGOD + SVETLANAS (Ostrava, Barrák) – FB event

Dantez: EHG v Ostravě? Anomálie jak kretén – ne, že by se hudební bahno z New Orleans do industriálního města nehodilo, jen z účasti mám trochu obavu. Za mě osobně nejde vynechat – i přesto, že nedočkavost sráží divný, velmi nepadnoucí support.

čtvrtek 14. až sobota 16. dubna

EASTER MINITOUR 2022 – WAYD + MORTHYMER + HOLOTROPIC + FISHARTCOLLECTION (Praha, Modrá Vopice + Liberec, Pivní bar Azyl + Brno, Kabinet Múz) – FB event

LooMis: Musím si přihřát polívčičku k tomuhle prog/tech/death turné, kde tuzemské trio Morthymer doprovodí slovenský metalový výkvět. Velikonoce budou perné a kdo nepřijde, je plantážník! Začíná se ve čtvrtek v Praze, v pátek následuje Liberec (FB event) a v sobotu Brno (FB event).

brutusáček: Postgibboni a slovenské progressivní trio v Praze, velikonoční čtvrtek se šrouby do hlavy.

pátek 15. dubna

PANZERFAUST + VELNIAS (Modrá Vopice, Praha) – FB event

mIZZY: Kanadští Kriegsmaschine ve Vopici. Pokud tou dobou budu ještě v Praze, tak půjdu.

sobota 16. dubna

M LAMAR + MOR WEN (Atrium na Žižkově, Praha) – FB event

JSt: Černá hudba na Bílou sobotu. Lamar je něco jako černošská Diamanda Galás, jemnější, ale podobně virtuózní, temný a teatrální. Koncertní křídlo a operní kontratenor ve skladbách inspirovaných gotikou, metalem, soulem, gospelem a afroamerickou historií. Plus jedna ze zajímavějších mladých producentek/DJek u nás.

neděle 17. dubna

PESTILENCE (Futurum, Praha) – FB event

DR: I když si o posledních deskách Mameliho můžeme myslet, co chceme, sázka na klasiku Testimony of the Ancients by měla vyjít.

brutusáček: Tak už teda konečně dle všeho ten Mameli dorazí.

čtvrtek 21. dubna

GNOD + MAI MAI MAI (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Nebýt tou dobou na turné s Můrou, tak jdu. Gnod bývají naživo super bez ohledu na to, jestli zrovna hrají noise rock nebo nějaký experimentální ambient.

pátek 22. dubna

ČESKÁ FILHARMONIE + VÍKINGUR ÓLAFSSON – STRAVINSKIJ + ANDERSON (Rudolfinum, Dvořákova síň, Praha) - event

AddSatan: Stravinského „symfo-pagan-math metal“ :) Svěcení jara a klavírista s tím nejislandštějším jménem. A možná + premiéra skladby Juliana Andersona Pražská panoramata a nejspíš - něco v C-dur od Mozarta.

sobota 23. dubna

MŮRA + ZMYRNA + SPEEDEATER (Farářova Sluj, Mladá Boleslav) – FB event

mIZZY: První letošní koncert Můry v ČR a jediný v rámci jarního turné se Speedeater. A kdo ví, zda tady vůbec kromě festivalu Tones of Decay letos ještě někde zahrajeme. Farářova Sluj je poměrně kultovní klub a navíc tam bude hrát i Zmyrna, což je super středověký black. Kdyby se někomu nechtělo v sobotu do Boleslavi, má ještě možnost o den dříve v Bratislavě, kde budeme hrát s Goatcraft. Do Linze ve středu nebo do Vídně ve čtvrtek, předpokládám, nikdo nepojede.

neděle 24. dubna

GHOST + UNCLE ACID & THE DEADBEATS + TWIN TEMPLE (O2 Arena, Praha) – FB event

Dantez: Je to drahé a plno s největší pravděpodobností nebude. Ghost si nepomohli novou (za mě v závěru kvalitní), ambiciózní deskou, která nadále a se stále větší vervou čeří rockově-metalovou fanouškovskou obec. V případě Ghost však lákají hosté – psych-rock od Uncle Acid si drží kvality od začátků a Twin Temple je perfektní satansko-doo-wopový bizár, který jde se sarkastickou náturou headlinera ruku v ruce.

mIZZY: Je to drahý, ale zas ne o moc dražší než posledně. A jelikož Ghost v O2 Universu překonali veškerá má očekávání, půjdu znovu. Jen si teda říkám, jestli na ně O2 Arena nebude poloprázdná, když nevyprodali ani podstatně menší prostor?      

SOON TO EXPIRE + E.U.E.R.P.I. + MYST K. (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Hauntologie z 20. let, bulharský ambient s terénními nahrávkami ze zaniklých vesnic, psychedelická elektronika trochu v duchu Coil. Spousta přízraků, nostalgie a melancholie, nedělní hudba.

úterý 26. dubna

STOCKHAUSEN: AUS DEN SIEBENTAGEN (DOX, Praha) – FB event

AddSatan: V provedení: Gareth Davis, Tomas Järmyr (Motorpsycho, James Welburn, ex-Zu), Robin Rimbaud (Scanner), Roland Dahinden (hrál s Milesem Davisem, Anthony Braxtonem atd.), Dario Calderone, Agathe Max, Markéta Schaffartzik a light-designem Barbory Jágrové.

středa 27. dubna

LEECHFEAST + CLOUD RAT (Underdogs, Praha) – FB event

AddSatan: Sludge/doom slovinsko-nizozemských Leechfeast mocně nakládal na Půlce i na půdě Eternie, takže počítám, že ve sklepě to bude ještě větší zával. Zdá se, že čím dál více zapojují „čistý“ vokál. Grind/hardcore/punk (s přesahy i do jiných žánrů) amerických Cloud Rat by naživo mohl dobře makat též.

LAMP OF MURMUUR + DÖDSRIT + NĀV (Sibiř, Brno) – FB event

Dantez: Poslední dubnovou středu čeká Brno podivný black metalový křížek. Ve stejnou dobu se totiž pořádá koncert nových, v rámci popularity a originality stále rostoucích Lamp of Murmuur a Mayhem. Z mého pohledu vítězí Lamp of Murmuur, jen doufám, že nebudu jedním z mála.

CUCINA POVERA + URSULA SEREGHY + SHAKALI (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Jeden z mých nejoblíbenějších projektů posledních let poprvé v Praze. Minimalistická melancholie, náznaky písničkových struktur, magické vokální smyčky a synťákové patterny. Plus skvělá elektronika a šamanský „no age“.

čtvrtek 28. dubna

LAMP OF MURMUUR + DÖDSRIT + ZMYRNA (Strahov 007, Praha) – FB event

brutusáček: Strahovská sedmička nějak poslední dobou často hostí rouhání.

mIZZY: Tak neasi, sice mám trochu obavy, jak to Lamp of Murmuur bude naživo fungovat, ale půjdu určitě. A Zmyrnu si dám rád i dvakrát hned po sobě.

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY + DYING PASSION (Underdgos, Praha) - FB event

bizzaro: V rámci Aerosouls tour 2022 spojily síly dvě letitý moravský "doomovky", docela fajn příležitost na oddechovej koncert!

sobota 30. dubna

IGORRR + OTTO VON SCHIRACH + DRUMCORPS (Palác Akropolis, Praha) – FB event

DR: Přesunutý koncert z podzimu. Igorové loni na miniBrutalu vládli, v klubu by to mělo být ještě intenzivnější.

mIZZY: Se ty koncerty přesouvaj tak dlouho, až to vyjde na úplně na hovno termín, kdy budu pryč. No co už, ale věřím tomu, že kdo půjde, tak nebude litovat. Na Brutalu byli Igorrr skvělí, a je mi jasné, že OVS i Drumcorps budou naživo taky pecka.

aktuálně

diskuze