BasinFire 2023 – proč letos jet a co tam neminout

Článek

Letošní BasinFireFest se nám velmi líbí, jelikož skýtá zajímavý hudební zahraniční mix, doplněný o několik skvělých tuzemských kapel.

LooMis: Obscure promotion si pod svá křídla před 4 lety vzali západočeský BasinFire a nenápadně ho přetváří v takový „odlehčený Brutal“, nebo „tvrdší alternativu Masters Of Rock“. A je třeba uznat, že kombinace obojího se pro letošní rok opravdu vyvedla a byť se BFF nemůže pochlubit areálem obou festivalů, má něco do sebe.

Za celou historii festivalu jsem měl jenom jednou důvod, proč louku ve Spáleném Poříčí navštívit, a to bylo kvůli vystoupení kultovních Mekong Delta. Letošní ročník sice neobsahuje žádnou podobnou kapelu, ale hudebním rozsahem je nadmíru kvalitní.

BFF vždy kladl důraz na domácí (agro) scénu. Nemá smysl si nic nalhávat, že řada lidí tam ale jezdila právě proto. Letošek sice stále disponuje „lehčími“ jmény, ale zároveň se tu objeví opravdu kvalitní tuzemské spolky. 

A mezi to nejlepší lze rozhodně zařadit moravské veterány – z Vyškova dorazí míchači metalu s elektronikou - DARK GAMBALLE (pátek 15:40 – 16:20) a z Olomouce (a okolí) pionýři technického metalu u nás - GODLESS TRUTH (pátek 13:35 – 14:10). O trochu mladší generaci pak budou zastupovat černokněžníci MALLEPHYR (čtvrtek 15:05 – 15:40), kteří to mají naopak z Plzně kousek. Stejně jako služebně, hudebně, nejmladší SEVERALS (neděle 11:00 – 11:30), jejichž tvorba naopak absorbuje moderní metalové trendy, djentově orientované. Mezi černé koně by se pak určitě mohli zařadit sabbatovsky zatěžkaní TRAHIR (pátek 11:00 – 11:30).

vihkav: Letošní Basin mě poprvé donutil si naplánovat volno. Poslední dobou si sestavy držely svou rozmanitost, ale tentokrát se mnohými kapelami trefila soupiska přímo do mého vkusu. Přestože těch tvrdých kapel, kterých bych chtěl vidět více, není zas tolik, festival se zaměřuje na zajímavosti z různých soudků. Líbí se mi tedy, že toho „agro metalu“ už ubylo na minimum a pod taktovkou Obscure byly přidány zajímavější záležitosti. U GODLESS TRUTH (pátek 13:35 – 14:10) doufám v nápravu zvuku oproti minulému setkání. Hudba je stará známá kvalitka. MALLEPHYR (čtvrtek  15:05 – 15:40) jsou must-see a je jedno, kolikrát už jsem je viděl. Neuvěřitelně jsou pokaždé ještě lepší než naposledy, což je v nejlepším slova smyslu naprosto absurdní. Vždycky je hřích přijít o jejich koncert. SEVERALS (neděle 11:00 – 11:30) nedávno sklidili úspěch na Rock For People, tak doufáme, že jim i sem vyzbyla energie. V neposlední řadě ani TRAHIR (pátek 11:00 – 11:30) jakožto jediné zdejší zástupce svého žánru nedoporučuji minout. Moje první návštěva bude tedy jistě stát za to. Za cenu více než férovou budeme svědky většiny podstatných metalových podžánrů na jednom místě.

čtvrtek
Basinfire - čtvrtek

14:10 – 14:45 CEREBRAL EXTINCTION (ita)
vihkav: Brutal tech-death na Basinu. To je tedy milé překvapení a solidní okořenění line-upu. Škoda, že mají tak málo hracího času.

15:05 – 15:40 MALLEPHYR  (cz)

20:35 – 21:35 CLAWFINGER (swe)
LooMis: Na tyhle Švédy mám slabost od jejich začátků a viděl jsem několik show, přičemž minimálně 2 stojí za zmínku: KD Eden (s předkapelami Rammstein – myslím, že řada nula tady ještě nefungovala - a Debustrol!) a „loučení“ na Brutal Assault. Zakk Tell je pan frontman, pokud bude dobrý zvuk, bude tenhle rap metal nakládat.

22:15 – 23:45 GHOST (swe)
LooMis: Upřímně – nejsem vůbec jejich fanouškem a přijde mi to trochu všechno nafouklé a teatrální, což je teda samozřejmě záměr, ale na mne to nepůsobí. Ovšem Švédi mají předvést exkluzivní show (crew má čítat něco okolo 50 lidí!), takže malá zvědavost tady je.

vihkav: Mám to vlastně úplně stejně. Jednou jsme se byli s partou nalít za plot, když Ghost předskakovali Metallice a upřímně, nebylo to vůbec špatné, nutno dodat lepší než hlavní kapela. Moc často je neposlouchám, ale zvědavost je namístě.

pátek

Basinfire - pátek11:00 – 11:30 TRAHIR (cz)

13:35 – 14:10 GODLESS TRUTH (cz)

14:35 – 15:15 VEKTOR (usa)
LooMis: Voivod ujíždějící na thrashi, kytarové psycho-výlety kryté speedem. LC(S)D Amíky si tady rozhodně šňupnu!

15:40 – 16:20 DARK GAMBALLE (cz)

19:05 – 19:55 EVIL INVADERS (bel)
vihkav: Že nejsem největší fanda thrash metalu není žádná novinka, přesto je tohle naprosto solidní náhrada Flotsam and Jetsam. Tahle relativně nová kapela se vyžívá v oldschool thrash/heavy stylu a každou sekundu materiálu jim věřím. Nejradši mám právě songy mířící víc do heavíku, které jsou naprosto profesionálně odzpívané. Jsem napjat, jak to vyzní u nás.

sobota

Basinfire - sobota14:25 – 15:00 URNE (uk)
LooMis: Britská trojka, která se nedávno představila před Gojirou, zajímavým způsobem kombinující thrash/prog metal s groovověji laděnými pasážemi. Škoda odpoledního času, ale může to fungovat.

vihkav: I na Brutalu hráli loni brzy, ale přesto mě tam přesvědčili, že mají naživo naprosto super drive. Oprávněně se jim tedy dostává více a více prostoru (nejen) na českých pódiích. Svéráznému a ultra nasranému groove coru se tedy rozhodně nevyhýbejte. Jako důkaz doporučuji one-take videoklip s názvem A Tomb So Frail.

16:25 – 17:05 PESTILENCE (nl)
LooMis: Jediná kapela festivalu, nad kterou jsem už asi 3x zlomil hůl a pokaždé ji zpátky vzal na milost, Naposledy díky turné k Testimony. Když Patrick Mameli chce, dokáže být zdatným frontmanem. Držím (si) palce, aby to opět vyšlo.

19:55 – 20:55 PARADISE LOST (uk)
vihkav: Tohle si nechám líbit znova velice rád! Úžasné vystoupení v Plzni potvrdilo, že klasikové ještě pořád mají co předat, ať se vám nějaká část tvorby zdá jak chce pochybná. Slyšel jsem i samou chválu na jejich poslední výkon na BA a ani po letošním koncertě absolutně nepochybuju, že to bude pecka. Poslouchám ty starý fláky pořád!

21:25 – 22:35 VV (fi)
vihkav: Rozpadlé HIM jsem taky nikdy neviděl, proto potěší Villeho setlist, z něhož je na pódiích polovina věnovaná jeho bývalému projektu.

23:10 – 00:20 AIRBOURNE (aus)
LooMis: Hype, který kolem nich byl před nějakými 10 lety pominul a kapela okolo (taktéž dvou bráchů) Joela a Ryana se lehce zklidnila. Přesto to jsou stále mladší a dravější podání Elektrikářů (taktéž) z Austrálie. 

00:50 – 01:30 GAEREA (por) 
LooMis: Kolegové z Marastu pějí samé ódy, takže jsem zvědav, jaké bude první setkání s mladými černými Portugalci?

vihkav: Tuto kapelu, přestože již v ČR hrála mnohokrát, jsem zvládl zachytit jen jednou ve Vopici, kde měli trochu problém s krátkými výpadky zvuku na jejich bezdrátovém systému. Ovšem poslouchám je již delší dobu a skvělá atmosféra svérázného blacku je nepopiratelná. Zde už věřím v pořádné vystoupení bez skrupulí.

Neděle

Basinfire - neděle11:00 – 11:30 SEVERALS (cz)

14:40 – 15:20 PRO-PAIN (usa)
vihkav: Viděno víckrát, užito vždycky. Riffy a agresivita NYHC bandy nemůže zklamat. Chlapi jsou pořád při síle a připraveni opět nakopat místní prdele.

15:50 - 16:40 HAKEN (uk)
LooMis: První kapela, kvůli které jsem začal o letošním BFF vůbec uvažovat! Bude to druhé letošní setkání s progresivními Brity a očekávání je obrovské!

vihkav: V Praze jsem o ně přišel, ale naštěstí pro mě Basin nebude poslední letošní setkání s touto pro mě celkem novou progresivní libůstkou. Poslední vydané album se taky velice vydařilo, takže doufám, že jsem se o nich dozvěděl v nejlepší možný čas.

18:15 – 19:05 RIVERSIDE (pol)
LooMis: Nedělní večer bude vůbec velmi progresivní. Její jemnější část budou zastupovat tato polská kapela, kterou poznamenal, ale nezastavil, předčasný skon mozku kapely, kytaristy Piotra Grudzińského. 

20:55 – 21:55 PAIN (swe)
vihkav: Naposledy Jaroměř nevyšla a obecně je naživo vzácnější tento Tägtgrenův projekt než často hrající (neméně našlapaní) Hypocrisy. Na tuhle alien tancovačku se těším jak malej.

Flotsam And Jetsam - nebudou
LooMis: Tohle mě hrozně mrzí, že nakonec nebudou. A jelikož jsem se nemohl rozhodnout, jestli sem uvést raději Pain nebo Paradise Lost, tak raději tuto tryznu.

Vložit komentář

bizzaro - 21.06.23 14:11:20
chybej vam tam zasadni End!

Zkus tohle