REDBLACK DAYS >> SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, MEMORIA

report

Do Prahy opět zavítaly kapely ze stáje Redblack, tentokrát však trošku netradičně - Redblack fest jen s dvěmi kapelami. Těch důvodů, proč vystoupí jen dvě kapely, může být hned několik: Tak za prvé, je určitě lepší si v klídku a pohodě vychutnat dvě kapely, než jich shlédnout třeba pět (pak už je člověk na hlavní hvězdy tak zmoženej, že si akci ani pořádně nevychutná), další z důvodů se týká asi hlavně klubů (jako je i Rock Café), které svým umístěním v obytné zóně ruší noční klid, tudíž se musí končit v 22:00. No a když hraje pět kapel, začne se v 19hodin, tak to

může být velký problém a kolikrát k našemu velkému zklamání zjistíme, že interpret, na kterého jsme se nejvíce těšili, hrál pouhých dvacet minut. Takže si myslím, že to RB vyřešil celkem šikovně a mě nová forma Redblack festu rozhodně jen a jen potěšila. A to i z důvodu obsazení, tento páteční večer totiž v Praze má vystoupit velice nadějná ostravská Memoria, a již téměř legendární moravští folk-doom metalisté Silent Stream of Godless Elegy. Těšit se tedy rozhodně bylo na co.
Chvíli po půl osmé je na pódiu připravena Memoria a vypaluje otvírák z desky The Timelessness Dragonfiles Tales. Z desky zní jejich zatím poslední dílo hodně příjemně a naživo je to ještě mnohem lepší. Skladby zní logicky mnohem víc tvrdě a energicky, přitom neztrácí kouzlo a atmosféru, kterou oplývají na desce. Zvuk se zdá také velmi vydařený a vše nasvědčuje tomu, že by mohlo jít o velmi podařený koncert. Na nic se nečeká a hned následuje další pecka, a to Frost Explosion, která zní opět hodně přesvědčivě, a zatím docela vlažné publikum si podupává do rytmu a sem tam někdo i protřepe svou palici. Lidí se sešlo poměrně dost, čemuž nasvědčovalo slušně zaplněné Rock Café, ale zas nějaká extra tlačenice se nekonala a na Memorii se ještě člověk v pohodě dostal i úplně dopředu. Memoria hraje atmosférický rock s metalovými základy a osobitým ženským vokálem, hojným využitím kláves (ty ovšem s sebou neměli, a byly jen puštěny) a poměrně podstatnou roli v jejich hudbě hraje viola. Andrea nejen že je pěkná holka, ale má i pěkný hlas a umí s ním dobře pracovat, její projev je prostě poznávacím znamením Memorie. Navíc i na pódiu působila hodně živě, vystoupení si užívala a vcelku mile (s trvalým úsměvem) komunikovala s diváky. Skladby, kterými se Ostraváci prezentovali, mají poměrně jednoduchou a přímočarou strukturu a působí hodně hitově, na druhou stranu rozhodně ne lacině a ať už díky supr zvuku, charismatickému projevu Andreji nebo výtečným melodiím (hlavně první čtyři skladby) jejich vystoupení ve mně zanechalo velmi dobrý dojem a jen potvrdilo to, že jsou velkým příslibem do budoucnosti a musí se s nimi počítat. Musím se ještě zmínit, že pražské vystoupení museli zvládnout jen ve čtyřech, protože druhý kytarista onemocněl, ale celkový dojem z vystoupení to nepokazilo. Během třičtvrtě hodinového setu se hrálo téměř jen z The Timelessness, až na úplný závěr, kdy zazněly i dvě ochutnávky z nové tvorby. Obě skladby byly bez violy, ale jinak nepředstavovaly žádnou větší změnu v orientaci kapely a myslím, že na nové desce se můžeme těšit přesně na tu Memorii, kterou máme rádi.
Kolem 20:45 vylézá na pódium moravský osmičlenný soubor a za velkého jásotu publika se spouští To Face to End z novinky Relic Dances. Co dodat, opět perfektní zvuk, obrovské nasazení a na obou stranách výtečná atmosféra. Během léta jsem měl možnost vidět Silenty několikrát

report_195_px1

a ani v jednom případě nemůže být řeč o zklamání. Zkrátka hrají v životní formě a představují koncertní jistotu. Obavy jsem měl z nazvučení, ale jak jsem již říkal, zvuk byl po celý večer perfektní. Následuje výlet do minulosti v podobě Wizard (Behind the Shadows) a We Shall Go (Themes). U prvně jmenované je hodně znát přítomnost Hanky za mikrofonem, je až neuvěřitelné, jak skladba ožila, když v ní jsou dva vokály. Oproti albové verzi mnohem, mnohem lepší. Upřímně si myslím, že by vůbec nebylo na škodu Wizard natočit i s Hankou a umístit ji na nějakou desku jako bonusovku. We Shall Go definitivně rozehřála publikum a už byl k vidění houf vztyčených tlapek a třepajících se hlav. Opět se vrací k Relic Dances a konkrétně k otvíráku celé desky, skladbě Look. Oba zpěvy se skvěle doplňují a tady dokonale platí dost otřepaná a klišém zavánějící fráze „kráska a zvíře“. Hrncův hrdelní projev je opravdu dost zvířecí :-) a zní hodně hrubě (netajím se tím, že na Hrncově murmuru dost ulítávám :-)). Protiklad tvoří krásné Hančiny vokály, a zdá se, že dnešní den je i ve znamení výtečných zpěvaček. Protože co předvádí Hanka je jedním slovem úžasné. Zvládá dokonale víc poloh hlasu, působí přirozeně a stejně jako u Memorie, i tady její vokál k SSOGE přirostl tak, že si to bez ní už ani nedovedu představit. K tomu všemu ještě Hanka zvládá neustálé povzbuzování a roztleskávání publika. U RD se ještě zůstává a na řadě je nějaký ten ploužáček, takže nezbytná Together. Další v pořadí je opět koncertně nepostradatelná I Would Dance. Do desáté času relativně dost, takže další výlet do minulosti, konkrétně k albu Themes a ke skladbě My Friend Who Doesn’t Exist. Publikum už je v těchto chvílích hodně živé a Hanka všechny zve na další zastávku RBTour do Plzně Pod Lampu. SSOGE dnes mají slušný hrací čas, takže střídají jak skladby nové, tak nezapomínají ani na starou tvorbu a jejich koncert je v podstatě průřezem celou jejich kariérou. Poslední vál z Relic Dances, který tento večer zní je Trinity, po kterém se ocitneme v roce 1996 v albu Iron (Last…). No a když Hanka oznamuje, že je čas na nějaký ten cover, Rock Café plesá radostí, páč je jasné, že nemůže zaznít nic jiného než zepplinovský Kashmir. Čas nemilosrdně kvapí a nebezpečně se blíží k 22 hodině. Stíhá se ještě Summoning of the Muse (Behind the Shadows) a pak už (bohužel) poslední skladba večera Winter Queen (Themes). SSOGE se loučí a děkují opravdu skvělému publiku, a myslím, že většina návštěvníků musela odcházet plně spokojena.
Obě kapely v podstatě potvrdily své postavení na scéně. Memoria dokázala, že má velký potenciál, má co nabídnout, a že o ní ještě uslyšíme (těším se na novou desku). SSOGE jen a jen potvrdili, že patří k naprosté špičce toho, co v naší republičce můžeme najít a s klidným svědomím mohu konstatovat, že to bylo nejlepší vystoupení Silentů, co jsem viděl. Ať už to je klubovou, semknutou atmosférou či hodinu a čtvrt dlouhým hracím časem. Jedno je však jisté, SSGOE jsou na vrcholu a protože jak je známo, železo je potřeba kout dokud je žhavé, co nevidět by mělo být venku mini s nějakým tím klípkem, Českými a Polskými verzemi skladeb z Relic Dances a snad ještě něco navíc :-).

Vložit komentář

milan - 17.11.05 00:02:03
tAK MI TO NEDA A MUSIM SE TAKY VYJADRIT. zVUK BYL OPRAVDU UBOHY. zVLASTE PATRNE TO BYLO V PRIPADE ssoge, KDY hRNEC NESEL ABSOLUTNE SLYSET. HANCIN HLAS TRADICNE NEMAM RAD, ZUZKA DO KAPELY PODLE ME ZAPADALA DALEKO LEPE. nO A MEMORIA? pRUMER JAKO OBVYKLE. NAPROSTO KYCOVITY POPIK. pREDPOSLEDNI SKLADBA OVSEM BYLA HODNE DOBRA A DAVALA PRISLIB, ZE NOVE ALBUM BY MOHLO STAT ZA TO, ALE POSLEDNI SKLADBOU TO OPET SRAZILI , TAKZE NUDA.
tono - 14.11.05 19:08:57
kONCERT TO BYL SKVELEJ, VZHLEDEM K TOMU, ZE TAM BYLY JEN DVE KAPELY, TAK MELA KAZDA DOST PROSTORU (MYSLIM CASOVEHO) NA HRANI A OBE KAPELY PREDVEDLY SKVELEJ VYKON. zVUK ME TEDA PRIPADAL UPLNE V POHODE,VSE BYLO SLYSET A NIC NEBYLO PRERVANE. nEVIM, KDE LIDI, CO SI STEZUJOU NA ZVUK, BYLI, KDYZ SE HRALO, ALE JA STAL ZHRUBA UPROSTRED SALU A BYL JSEM MAXIMALNE SPOKOJEN.
d_m_c - 14.11.05 16:40:04
Faktem je, ze par stiznosti na zvuk uz jsem slysel. Je to docela divny, ze by byly takove rozdilne nazory. ale tam kde jsem se vyskytoval behem koncertu nikdo nemel problem a panovala se zvukem naprosta spokojenost.
d_m_c - 14.11.05 16:27:12
gwas: Nevim, kde si stal, je fakt, ze pod repraky to asi nebylo nic moc, ale pokud si stal na trosku rozumnem miste, tak nebyl nejmensi problem. A na SSOGE jsem byl nekde u zvukare a zvukova koule teda v zadnem pripade(naopak, kazdy nastroj krasne slyset). A co jsem se bavil s lidmi, tak rozhodne tento pocit nemam sam. Ale jak rikam, nevim kde si stal.
ViteQ - 14.11.05 15:48:51
d_m_c. ... .má dojem, že se řádilo skorem do půl jedné v noci. ale zasejc se začínalo až v 21:00 a ještě hráli místní SadoMaso strangemind :-)
qwas - 14.11.05 13:46:18
Souhlas - koncert byl vynikající, ale mluvit o zvuku jako o "perfektním" - to snad autor článku nemyslí vážně ??? S takovouhle zvukovou koulí bych se spokojil tak akorát na vesnické tancovačce, ale ne v renomovaném klubu.
d_m_c - 14.11.05 13:44:34
Taky se koncilo v deste nebo se tam mohli vyrádit ještě víc?:)
ViteQ - 14.11.05 07:41:42
hlasím, že zastávka RBTour v Plzni byla velmi povedená :-)

Zkus tohle