PANZERFAUST, AFSKY

report

Byť výborný koncert z Brutal Assaultu Panzerfaust nepřekonali, opět potvrdili, že naživo jsou podstatně silnější než z domácího poslechu.

PanzerfaustKanadští Panzerfaust se po roce vrátili do Prahy. Tentokrát místo v poloprázdné Modré Vopici hráli v trochu větším klubu, a to v Underdogs. Kolik na ně asi tak přijde lidí tentokrát, říkám si. Jasně, tentokrát jsou na tour s trochu větší kapelou, tak aspoň stovka by dojít mohla, ne? I když zase pondělí, znáte to…

Jaký překvapení, že dobrou půlhodinu před začátkem koncertu už bylo v klubu solidně narváno. Jestli nás loni ve Vopici bylo tak 70, tentokrát do smíchovského sklepení dorazily aspoň dvě kila. Čím to kurva? Velká část fans je mohla vidět aji loni na Brutalu, loni vydané album taky nějaký extra poprask nevzbudilo, tak že by tolik lidí dotáhli Afsky? Ať už za větší návštěvnost může cokoliv, je každopádně fajn, že kapely nemusely hrát v poloprázdném klubu.

Hned jako první celkem překvapivě hráli právě Kanaďané. Panzerfaust měli pódiovku prakticky totožnou jako loni. Tedy opět pokokot kouře, přes který skoro nešlo na kapelu vidět, uprostřed pódia postavenou obrovskou krabici, za kterou kázal zakuklený zpěvák s kostmi kolem krku a zbytek bandy pomazanej jakýmsi bahnem. Díky tomu, že Underdogs má podstatně lepší světla než Vopice, byl koncert samozřejmě vizuálně zajímavější, i tak by mi ale nevadilo, kdybych trochu více viděl na to, co kapela vlastně hraje.

Zvukově to ovšem aspoň ze začátku nebyl žádný zázrak. Nahlas to bylo dost, docela i navýškované, ale během prvních tří skladeb jsem měl co dělat, abych pořádně rozuměl kytarám. Třeba výborně gradovaná skladba The Snare of the Fowler, kterou to u mě Panzerfaust už dvakrát naživo vyhráli, zazněla snad hned jako druhá a její skvělá kytarová linka tentokrát docela zanikla. Nemohu tedy nezavzpomínat na Brutal Assault, který díky fakt masivnímu zvuku, dobře slyšitelné kytaře a také nejvýraznější pódiovce byl z těch tří koncertů Panzerfaust, které jsem viděl, rozhodně ten nejlepší.

Panzerfaust © Tomáš RozkovecV druhé půlce se to i v Underdogs naštěstí zlepšilo a vše bylo čitelnější, Vopici to pravděpodobně překonalo, a vlastně to vzhledem k daným podmínkám vyznělo i podstatně agresivněji. Alba mají celkem uhlazený sound, ve sklepě to naopak dobře řezalo. Daly by se najít plusy i mínusy, ale rozhodně Panzerfaust potvrdili, že naživo jsou podstatně silnější než z domácího poslechu. Tomu pomáhá i dobrý setlist, ve kterém se z posledního a docela nudného alba The Suns of Perdition - Chapter III: The Astral Drain nachází stále jen jediný song, a to ten poslední, který je zároveň nejlepší. Zbytek tvořily podstatně záživnější šlehy z prvních dvou kapitol trilogie. Na The Lucifer Principle ani nic staršího tentokrát nedošlo.

Po muzikantské stránce čtveřici jinak není co vytknout. Bubeník sypal fakt poctivě a zároveň hrál i dost pestře, ale úplně nejvíce kapelu táhne kupředu kytarista Brock. Ten nejenže sám zvládá odehrát veškeré kytarové linky (jsem si místy až říkal, jestli tam nemá nějakej sampl nebo smyčku, že tohle přece nemohla dát jediná kytara), do toho se stará i o většinu vokálů. Osobně mi dokonce jeho hlas k hudbě sedí mnohem více než Goliathův hluboký řev. Ten má sice docela mocnou sílu, a když se s Brockem střídají, je to dost cool, ale nemyslím si, že kdyby v Panzerfaust zpíval pouze on, že by to bylo k prospěchu.

Ve výsledku ale i přes určité výtky a srovnání s ještě o dost lepším festivalovým vystoupením docela spokojenost. Na jeden z koncertů roku to fakt nevidím, ale kdo viděl Panzerfaust prvně, mohl být pravděpodobně docela spokojený. Já se opět bavil dost, škoda jen toho zvuku, který nebyl úplně ideální.

Afsky © Tomáš RozkovecNo a Afsky? Tady se upřímně přiznám, že nejsem úplně cílovka, tudíž nechci moc plivat na kapelu, kterou sám aktivně neposlouchám, takže to trochu zkrátím. Začátek přebasovanej až běda, kopáky dunily až až, ale docela rychle se to srovnalo. Ve výsledku měli dost možná i lepší zvuk než Panzerfaust. A byť je stále sledoval plný sál, co jsem se pak bavil s různými kamarády, i je bavili tak 50/50. Odehrané to bylo na pohodu, live kapela, co doplňuje Oleho, to tam sází poctivě. Velkou část setu tvořily nonstop blast beaty a včelíny. Tremolové riffy maj borci v ruce. Ovšem co se songwritingu týče, minimálně po Panzerfaust vyznělo, jak je jejich hudba plochá.

Pracují primárně s atmo-blackovými plochami, které vychází ze starých Wolves in the Throne Room a podobných, což budiž. Jenže u téhle hudby je hrozně tenká hranice mezi tím, kdy to dobře sype a osciluje mezi okay melodiemi a teplým nesmyslem. Podobně to bylo i live. Uječený vokál rovněž tak někde napůl mezi blackovým jekotem a emo screamem. Došlo i na klidnější brnkající pasáže, aby to nebyl jen nonstop klepec, ale zrovna ty na mě fungovaly asi nejméně. Hrát jako první, možná bych jim věnoval více pozornosti, ale takto to pro mě byl večer hlavně o jedné kapele, a nezachránily to ani zapálené louče na pódiu a další srandičky.

Fotky © Tomáš Rozkovec / Musicserver

Vložit komentář

ABatInTheNorthernSky - 25.10.23 13:18:27
Me teda Panzerfaust nebavili, z nahravek je neznam, zive jsem je videl poprve. Zvuk "na silu", vubec me to nevzalo, Prislo mi, ze zpevak mel na pultiku nejake krabicky a obcas neco "zahlucil" - z toho mozna ten dojem druhy kytarovy linky. Afsky jsem si teda uzil mocne, tremola, sypacky, krasne agresivni atmosfera i pres snahy vnaset do muziky nejake plochy a atmosferu. Kratsi set by jeste na intenzite prozitku pridal, ale i tak hodnotim vysoko.
Prewith - 25.10.23 11:49:00
Vzhledem k tomu, jak Brock obcas poskakoval po podiu myslim, ze tancoval po krabickach a utcite jednou z nich byl looper. Tudiz vsechna cest, venovat se kytare, zpevu a jeste smyckam a to vsechno v total zakoureny stejdzi...respekt. Jinak za me zvuk lehce prebuzenej, na spodcich min konkretni, ale melo to tlak a kdo Panzer zna, ten slysel vsechno, co tam na deskach je. Videl jsem vsechny CR shows a tahle rozhodne nejhorsi nebyla, tu vylosovala ta lonska.
mIZZY - 25.10.23 10:00:02
Že to bylo rychlejší, mi nevadilo, naopak. Ale mohlo tomu jít více rozumět, to jo. S tou kytarou mi taky přišlo, že občas slyším dvě linky. Ale jestli to udělal třeba jako Ulcerate, že ji zahraje a pustí v loopu, nebo to úplně samploval, to netuším.
vihkav - 25.10.23 09:45:12
já jsem s panzerfaust spokojen nadmíru, přestože v rámci možností klubu to nemohlo být tak skvělé jako brutal. úplně bych nesouhlasil s porovnáním vokalistů, frontman mi přišel že dává lepší valivé pologrowly. ale oba se střídali dost pěkně a vytvářeli atmo jak na deskách. je fakt že bylo vidět úplné hovno (bubeník včetně soupravy ani nevím že tam byl), což bych poprvé od dob dragged into sunlight řekl že je skutečně mírně na škodu. afsky nuda, ale občasná pasáž s clean kytarou docela ušla. jinak ploché a nezáživné
sicky - 25.10.23 09:40:57
Souhlas, že Panzerfaust zvuk nic moc. Bylo to zbytečně přeřvaný a chyběly basy. Taky mám zato, že ty songy hráli až moc rychle. Nebylo to špatný, to zase ne, ale nevyznělo to prostě ideálně. Afsky proti tomu lepší, zvukově i hudebně. Plus si myslím, že kytarista Panzer to nehrál celé live, občas tam opravdu jely dvě linky a nevěřím, že je hrál obě :)
Cronic - 25.10.23 09:14:36
Panzerfaust mali prepaleny zvuk aj v Bratislave, pricom Afsky uplne jak z cedecka. bavil som sa aj so zvukarom a teda, ze samotny Panzerfausti to chceli mat tak nahlas cele, co je mega skoda prave kvoli vsetkym vyhravkam, ci uz gitarovym alebo bicim... a co sa tyka ludi tak indenticka situacia :D 2 roky dozadu v malom klube ledva 30 ludi a teraz vacsi klub a fullka. tak asi predsa len zacali tahat ludi viac..

Zkus tohle