Novinky ze světa filmu (6. týden)

Článek

Miloš Forman se dočkal významného ocenění. Čtyři slunce se dočkaly dvanácti nomaninací na Českého lva. Svět se dočkal reklam a trailerů při Super Bowlu. A mistr Yoda vlastního filmu dočká se?

Sdružení amerických režisérů udělilo Miloši Formanovi cenu za celoživotní dílo a označilo ho za jednoho z největších režisérů naší doby. Forman, který si ze zdravotních důvodů do Los Angeles pro cenu nepřiletěl, si ocenění přiřadí k třem Zlatým glóbů i ceně BAFTA (jeho filmy mají samozřejmě i Oscary). Sdružení ocenilo za 80 let své existence 33 režisérů, naposledy Clinta Eastwooda v roce 2006. Z čistě neamerických režisérů byl v roce 1992 oceněn Akira Kurosawa. Za své dílo jako celek byl Forman oceněn už na několika festivalech i na Českých lvech v roce 1998.
 
A když jsme u těch Českých Lvů, známe nominace. Dvanáct jich má film Čtyři slunce Bohdana Slámy, následovaný snímky Ve stínu, Okresní přebor a Odpad město smrt. V kategorii Nejlepší film se utkají Čtyři slunce, Odpad město smrt, Okresní přebor, Polski film a Ve stínu. Výsledky nám v březnu oznámí Jan Budař. Byla také vyhlášena divácká anketa o nejlepší film posledních dvou dekád. Diváci zvolili Pelíšky, následovali je Kolja a Samotáři.
 
Americký Super Bowl je tradičně velkým momentem pro nové filmové ukázky. Takže tu máme nový spot na Irona Mana 3, na Star Trek: Do temnoty, Rychle a zběsile 6, Osamělého jezdce a další. Podívejte se zde. A pokud máte zájem o komerční reklamy, některé například se Sethem Rogenem a Paulem Ruddem (Samsung) nebo Kaley Cuoco z Teorie Velkého třesku (Toyota), skočte si sem.
 
Kasra Farahani pracovala na výpravě a designu mnoha po této stránce povedených filmů jako například Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Alenka v Říši divů, Thor či chystaný Star Trek. Nyní natočila vlastní sci-fi kraťas nazvaný Noon a zrežíruje si i jeho celovečerní verzi. Filmeček, který můžete shlédnout zde, se odehrává v budoucnosti vzdálené dvě staletí na Zemi, na které se v důsledku změny zemské osy dá žít jen v Arktidě, kde je ale permanentní den. Hlavní postava dopravuje do hlavního města jménem Noon nelegální imigranty.
 
A když už jsme u Osamělého jezdce, Johnny Depp se chystá i na něco podstatně realističtějšího. Půjde o thriller Barryho Levinsona Black Mass o zločinci z Bostonu jménem Whitey Bulger, který se stal informátorem FBI v boji s organizovaným zločinem. Ten ho však podrazil a Bulger musel 16 let unikat pronásledování, dokud nebyl v roce 2011 dopaden a souzen za mnoho zločinů včetně vražd a obchodu z drogami. Takže žádná stíhaná čistá duše pro Johnnyho, ale pořádný boss! Natáčení začíná v květnu.
 
Trend relativně realisticky a moderně natočených klasických pohádek pokračuje. Po Karkulce a Sněhurce se chystá i Popelka. Nové zpracování příběhu o ustrkované dívce, třech oříšcích a ztraceném střevíčku měl původně točit Mark Romanek (Expres Foto, Neopouštěj mě) z projektu odešel, údajně kvůli neústupnosti z příliš temné a agresivní vize. Disney teď jedná s Kennethem Branaghem a do role zlé macechy se stále počítá s Kate Blanchett
 
Zpráva o chystaném snímku o rytířích Jedi na způsob Sedmi samurajů byla nedávno vyvrácena. J. J. Abrams jako režisér další Epizody byl potvrzen. A máme tu další novinku či drb. U Disneyho prý pracují na scénářích, které by mohly být předlohou k tzv. spin-offům, tj. filmům o jednotlivý postavách univerza. A první by měl být na řadě Mistr Yoda. Tak že bychom se konečně dozvěděli, co je zač, jak to, že je tak malý, a tak silný a proč tak divně mluví?

Vložit komentář

brutusáček - 11.02.13 14:52:38
Baara - 07.02.13 11:05:25
Vlastní spin-off bude mít možná i Han Solo.
Baara - 06.02.13 10:40:06
Já jsem viděla Ve Stínu, což byla stylovka, ale podle mě hodně plochá, bez zásadního napětí, atmosféry a příběh taky lehce slabší. Čtyři slunce jsem viděla bez začátku a žádnej Slámův film vlastně neznám, tak se zdráhám hodnotit. A Polksi film je podle mě naprosto skvělej!
bizzaro - 06.02.13 08:10:53
jakoze Mistr Yoda solo film, ohoho, no prdel velka je .) z tech ceskych filmu jste co kdo videl?
brutusáček - 06.02.13 00:50:04
já bych volik příběhy před episodou 1 hlavně..i třeba lehce brát z her, námětů je dost http://www.youtube.com/watch?v=bVyJP92TiVg

Zkus tohle