Novinky ze světa filmu (40. týden)

Článek

Dnes tu máme poněkud pochmurné filmové novinky. Svět filmu opustili dva herci, politici se motají do filmu a špatní filmaři do politiky. Nicméně aspoň se můžeme podívat, do které fešandy se možná zamiluje Kapitán Amerika.

Seth MacFarlaneTakže kdo nám to naservíruje za pár měsíců (přesně 24. února) oscraový ceremoniál?  Bude to scénárista Seth MacFarlane, který má na kontě kromě seriálu Griffinovi (Family Guy) také letošního nevycválaného Méďu, kterého i režíroval. MacFarlane je také zpěvák a klavírista, loni vydal album nazvané Music Is Better Than Words a byl nominován na dvě Grammy. Že by Oscaři konečně byly zase vtipní? A co na to Rickey Gervais?
 
V 95 letech zemřel herec českého původu Herbert Lom. Natočil přes 100 filmů, pamatovat si ho budeme však především jako těžko zkoušeného šéf-inspektora Dreyfusse ze série Růžový panter a fanoušci westernu z Pokladu na Stříbrném jezeře. Lom se narodil v roce 1917 s v Praze jako potomek šlechtické rodiny, před Druhou světovou válkou emigroval do Anglie. Napsal také dva historické romány.
 
Johnny LewisA ještě jedna ne tak klidná smrt navštívila filmový svět. Herec Johnny Lewis (Zákon gangu) byl nalezen mrtvý po pádu ze střechy domu v Los Angeles. Bylo mu 28 let a před smrtí stihl udusit 81letou majitelkou vedlejšího domu a její kočku. Herec měl za sebou čas strávený ve vězení i na odvykačce, metamfetain hrál pravděpodobně hlavní roli i v jeho odchodu. Objevil se také v menších rolích ve filmech Runaways či Vetřelec vs. Predátor: Requiem.
 
Alison BrieKapitán Amerika to skoulel s Avengers a je čas, aby se rozkoukal v 21. století. V pokračování nazvaném Captain America: The Winter Soldier také bude potřebovat novou lásku, tak Marvel pořádá konkurz. Mezi favoritkami jsou Emelia Clarke (Hra o trůny), Jessica Brown Findlay (Panství Downton), Teresa Palmer (Jsem číslo čtyři), Imogen Poots (28 týdnů poté) a Alison Brie (Zásnuby na dobu neurčitou). Určitou roli by ve filmu měla mít i Černá vdova.
 
Krátký film Innocence of Muslims je sice mnohem méně skandální, než jak se tváří část arabského světa, ale pro íránskou vládu se stal důvodem pro bojkot výše zmíněných Oscarů. Irán letos nepošle do soutěže žádný snímek. K témuž vyzval další arabské vlády. A to Írán měl dobrého kandidáta v podobě tragikomedie A Cube of Sugar o velké svatbě, která se kvůli otravě jídlem změní v rodinnou pohřební sešlost. Íránský Rozchod Nadera a Simin byl loni oceněn jako nejlepší neanglicky mluvený snímek. Jenže jeho režisér se v Oscarové řeči vyjádřil o režimu ve své zemi relativně otevřeně a to možná vláda nechce znovu připustit.
 
2016 Obama's AmericaA ještě jednou na politickou notu. Dokument 2016 Obama’s America, který je otevřeně pravicový (aspoň v americkém smyslu tohoto slova, viz trailer), rychle překročil výdělek naopak čistě levicového dílka Michaela Moora O kapitalismu s láskou. Na dokument chodí Američané jak diví, ačkoli téměř všechny (nenáboženské a apolitické) recenze hodnotí dokument autora knihy The Roots of Obama’s Rage Dineshe D'Souzy jako neobjektivní, paranoidní a dokonce plný faktických chyb. Že by Obama opravdu plánoval srazit Ameriku na kolena a uvolnit vedení světa muslimům? Buďme rádi za život v relativně inteligentní Střední Evropě.
 
A trochu ostrovního filmu nakonec. Režisér oceňované a úspěšné britské komedie Pomáhat a chránit (The GuardMichael McDonagh začíná natáčet další černou komedii a opět s Brandonem Gleesonem. Bude se jmenovat Calvary a bude o dobrosrdečném muži, který se snaží učinit svět lepší, ale je neustále terčem škodolibosti svých spoluobčanů z malého irského města. Při zpovědi je mu vyhrožováno a on se musí konečně zlu okolo sebe postavit. Ze známých Irů dále uvidíme například Chrise O’Dowda (IT Crowd, Ženy sobě) či Dylana Morana (Black Books).

Vložit komentář

brutusáček - 06.10.12 20:49:24

Zkus tohle