Novinky ze světa filmu (26. týden)

Článek

V Karlových varech je živo, co se filmových zpráv týče je však spíše klid... dnes se podíváme na plánované adaptace velkých amerických románů, Justice League či plánovaný remake kultovního Jakubova žebříku. 

Hrozny hněvu

Americká „klasická“ literatura táhne? Po Australanovi (Baz Luhrman a jeho Velký Gatsby vydělali už čtvrt milionu dolarů) se k ní začínají obracet i američtí filmaři. Steven Spielberg chce produkovat adaptaci Steinbeckových Hroznů hněvu, románu o rodině zemědělců stěhující se za hospodářské krize za prací do Kalifornie. První filmová adaptace z roku 1940 (rok po vydání románu) vznikla v režii Johna Forda s Henry Fondou v hlavní roli. Režii Spielberg přenechá někomu jinému. Další položkou čtenářského deníku, která míří na plátna kin, bude Faulknerův román Hluk a vřava, který z úhlu pohledu čtyř postav vypráví o rozpadu zchudlé jižanské rodiny. Kromě podílu na scénáři a produkci se James Franco ujme režie i jedné z rolí, v dalších rolích uvidíme jeho bratra Davea Franca (Podfukáři) či Dannyho McBridea.
 
Představitelé Warner Bros., Henry Cavill i režisér Jack Snyder oznámili, že nový Superman je výchozím bodem pro Justice League (Avengers v podání DC Comic). Ačkoli Christopher Nolan měl na Muži z oceli značný podíl, liga nebude nijak navazovat na jeho skvělou trilogii o Batmanovi. Potvrdil to i Christian Bale, který prý s nikým o projektu nemluvil a rozhodně se nehodlá do kostýmu netopýřího muže vracet.
 

A Single Shot

Na americký trh si najde letos cestu i festivalový film A Single Shot. Vypráví o zkrachovalém farmáři, kterého po ztrátě farmy opustila rodina a jako zdroj obživy mu zbylo pytláctví. Při lovu omylem zastřelí mladou ženu a u jejího těla najde balík peněz. Ten si ze zjevných důvodů nechá, na paty se mu pověsí naštvaní grázlové a události nabírají na obrátkách. Taková Tahle země není pro starý s nádechem Lovce jelenů (jak naznačuje i trailer). S herci jako Sam Rockwell, William H. Macy, Jeffrey Wright, Jason Isaacs či Melissa Leo film natočil režisér David M. Rosenthal.
 
Literatury pro mládež už je dnes tolik, že by v ní nikdo asi nehledal originalitu. Rozhodl se do něj zapojit i režisér jednoho z dílů Stmívání Chris Weitz a pojal to skutečně jednoduše a přímo. Jeho román The Young World se totiž odehrává ve světě, kde jakési neštěstí zabilo všechny obyvatele New Yorku, kterým bylo méně než 12 a víc než 21. Víc „teen“ už to nejde. Kniha sice vyjde až příští rok, ale už teď jsou domluvena filmová práva.
 

Z Jakubova žebříku...

Společnost LD Entertainment oznámila, že se chystá znovu natočit kultovní snímek Jakubův žebřík, nejsilnější bod ve filmografii Adrian Lynea. Před více než dvaceti lety se film, který se sotva zaplatil, zapsal do filmové historie zvláštními efekty (všechny přímo natočenými na kameru, žádná triková post produkce), které se staly inspirací mnoha tvůrcům (např. Silent Hillu, stačí se podívat na obrázky), a těžkou existenciální atmosférou. Tim Robbins si v něm zahrál veterána vietnamské války, kterému se každodenní realita vlivem drog podaných v armádě slévá s trýznivými halucinacemi. Nová verze chce děj aktualizovat, hodlá však stavět na stejných existenciálních otázkách a složit originálu poctu. 

Vložit komentář

bizzaro - 09.07.13 18:59:15
s etech predelavek a toceni klasik jakoze bojim.. novej Jakub snad ujde bez uhony a nebude z toho jen najtmerovska splacanina
Jukl - 07.07.13 18:27:58
Doufám, že to Jakubovi moc nenakopají prodel, protože to je takový divný film, až se bojím, že se to nikomu nepovede přetočit tak, aby z toho nevylezla kravina.

Zkus tohle