MURDER INTENTIONS - jsme fanoušci experimentálních kapel

rozhovor

Když toho někdo čeká moc, často se nedostaví nic. I já jsem obdobně nakonec pochodil s debutovým albem belgického smrtkomanda, za jehož zády stojí ruský chlebodárce SFC Records. Ale není všem dnům konec a dle vlastních slov se kapela hodlá na svém nadcházejícím albu představit v duchu moderního technického death metalu, který by dle původu celku a neskrývaných ambicí mnou zpovídaného kytaristy Jense nemusel mít vůbec daleko k ABORTED nebo EMETH. Ale obrázek o tom všem ať si udělá každý sám.

interview_61_px1

Zdravím do Belgie. Jak se máš, Jensi? Udála se od vydání alba A Prelude to Total Decay v sestavě nějaká změna, nebo je vše při starém?
Zdravím, u nás všechno v pohodě, díky za optání! Od vydání alba se sestava nezměnila. Jediné, co jsme museli změnit, je, že na některých živých vystoupeních spolupracujeme s jiným bubeníkem. Anthony, náš hlavní bubeník, je od loňska u námořnictva a je pro něj dost těžké se pro všechny ty mise a výcvik plně věnovat všem vystoupením, která s kapelou máme o víkendech. Nové věci ale budeme dál psát ve složení jako u APTTD.

Máš pocit, že jste s albem A Prelude to Total Decay dokázali prolomit onu prvotní hranici a dostat se tak do povědomí širšího publika?
Jo, vydání toho alba nám rozhodně otevřelo dveře k více lidem! Album je pro lidi daleko lákavější než jen pár demo nahrávek a skladeb na Myspace. Samozřejmě na tom má svůj velký podíl náš label, SFC records. Rozesílali naše promo kopie a zajistili, aby naše album bylo k dispozici v distribučních sítích po celém světě.

OK. Nebojíš se, že vás byznys semele?
Ne, ani ne. Asi nikdy nebudeme kapela, která by jezdila na turné a nahrávala na plný úvazek jako všechny ty velké kapely. Chceme jen dělat hudbu, která nás baví, a zajistit, aby se k ní dostali ti, co si myslí, že by stála za pokus. Nemusíme se nikomu zodpovídat.

Byli jste v rámci vydání alba osloveni vy, nebo jste nejprve kontaktovali label sami a nakonec se ukázalo, že budete mít štěstí? Ptám se, protože najít prosperující a spolehlivý label není v dnešní době vůbec snadné.
Ne, pár měsíců poté, co jsme vydali promo v roce 2007, jsme od nich dostali e-mail, jestli bychom s nimi nechtěli spolupracovat. Tak skvělou nabídku jsme nemohli odmítnout. Je to čest být u stejného labelu jako Katalepsy, Sickening Horror nebo Scrambled Defuncts. Kromě toho se taky zdá, že mají čich na „nové“ kapely. Například Perverse Dependence a Cerebral Incubation byly pro mě nové kapely, když mi je Mirus (majitel SFC records) představil, totálně mě dostaly!

Perverse Dependence udělali dost hrubou desku. Musím se ale přiznat, že podobným věcem zas až tak nefandím. (Mimochodem ta jejich obálka je dost morbidní, co?) Co říkáš na současnou tvář Fitcage a jejich nové album Pigumanity, už jsi je slyšel?
Jo, já si ji hned objednal, když vyšla, taky fakt dobrá. Míval jsem ten styl dost rád, kapely jako Screaming Afterbirth, Mincing Fury, Foetopsy plus celá skandinávská scéna, ale v posledních letech už to moc nesleduju. Mimochodem to album od Fitcage je taky dost hustý!!

Na A Prelude to Total Decay se objevilo hned několik hostů – Maenhoudt z kapely Saviour a Pieter a Tim z Outcast. Kostru poslední skladby má na svědomí Voidwork. Co to, prosím tě, má být? Pokus o temnou brutal deathmetalovou progresi?
Všechna intra, outra, elektronické zvuky atd. dělal Voidwork. S ostatními chlapy z Outcast a Saviour jsme kamarádi už dlouho, takže jsme je chtěli mít jako hosty na pár nahrávkách. Co se týče toho outra na albu, Anthony (bubeník) a já jsme hlavní autoři skladeb Murder Intentions a oba jsme velcí fanoušci experimentálnějších kapel jako Isis, Cult Of Luna, Meshuggah atd. To outro bylo něco, co jsme chtěli udělat jako „předehru“ ke svojí příští hudbě. Nemáme v plánu měnit Murder Intentions na něco úplně jiného, ale rozhodně k našemu zvuku časem přidáme více z těchto vlivů.

interview_61_px2

Z čeho máš na A Prelude to Total Decay největší radost?
Nejvíc ze všeho mám radost z psaní skladeb a z atmosféry alba. Taky bicí vyšly dost dobře, co se týče produkce i samotného hraní. Nejsem ale úplně nadšený z toho, jak nakonec dopadla celková produkce. Zvuk je podle mého názoru moc „slabý“ a nelíbilo se mi, jak nakonec dopadl zvuk basy. Taky vokály ve studiu trochu ujely, mohly být o něco lepší. Ale asi je normální kritizovat vlastní práci více než se zdá přiměřené všem okolo.

Mezi oblíbenými kapelami máte uvedené Guttural Secrete, Wasteform nebo Devourment. Já bych naopak řekl, že blíž než k těmto kapelám máte, a to nejenom po stránce zvuku, k Arsebreed, Disavowed a Severe Torture... Myslím, že třeba takoví Waco Jesus jsou ve vaší tvorbě slyšet docela dost…
No jo, na Myspace je jen pár kapel, které nás ovlivnily. (Naštěstí) nezníme úplně stejně jako žádná z nich, jsou tam jen ty, které na nás jako kapelu měly největší vliv. Dobrý, že jsi zmínil Waco Jesus, měli na nás obrovský vliv, obzvlášť když jsme začínali. Myslím, že je to dobře slyšet na některých našich starších skladbách, například Corpse Explosion nebo Icon of Butchery.
Poslední dobou nás ovlivňuje hodně různých věcí, kapely jako Cephalic Carnage, Ion Dissonance, Wormed, Terminally Your Aborted Ghost, Proteus, Ulcerate, ale taky, jak už jsem říkal, kapely jako Isis, Meshuggah nebo Cult Of Luna.

O čem pojednávají texty? Utvořili jste nějakou konkrétní koncepci, která koresponduje se samotným názvem a poněkud expresivním ztvárněním obálky, nebo jsou texty na sobě nezávislé? Nemůžu si pomoct, ale výrazy jako bitch, fuck, shit se zde objevují v enormním množství… (Jen mi, prosím tě, neříkej, že autor textů se vyžívá v sociální problematice…)
Za APTTD není žádný konkrétní koncept, hlavně proto, že většinu textů napsali různí členové kapely. Například náš úplně první bubeník Maikel napsal pár starších textů, které byly víc ovlivněné gorem než ty, co napsali Bart a Thomas. Většina jejich textů se zabývá současnými tématy jako je zločin, rozklad společnosti, zkorumpovaná morálka… a podobnými věcmi.
V textech je taky pár interních vtípků, věci jako „na kolena, vy kurvy zasraný“ („all you fucking bitches, get down on your knees“) a podobně. Nemůžeme být přeci pořád vážní, že jo.

B.M.D.F., fajn skladba. Co se ale za tímto názvem skrývá?
Hehehe, jo, název B.D.M.F. byl zpočátku myšlený jako vtip. Znamená to Brain Dead Monkey Fucker. Vůbec nevím, jak to, že jsme se k tomu nakonec dostali, ale udrželo se to roky. Ve světě je stejně plno blbců, retardovaných kurev a idiotů, takže to sedí k celému tomu misantropickému tématu.

Zaujalo mě motto, které jste situovali namísto textů do bookletu alba: „Assassination is the extreme form of censorship“. („Vražda je extrémní forma cenzury.“) Je to citát irského dramatika a socialisty G. B. Shawa, ale co přesně to znamená pro tebe?
Je to zase jedno z hlavních témat, která procházejí celým albem a texty; společenský rozklad a morálka atd., jak moderní společnost (řízená náboženstvím a politikou) pojímá určité ideje a věci, jak je pro někoho jednodušší prostě jenom „dělat cenzuru“ některých problémů místo toho, aby problémy nějak řešili, zatímco některé odporné věci a myšlenky jsou dneska ve světě brané jako normální. Podle našeho názoru ten citát perfektně sedí k tématu alba!

V současnosti byste se dle jakýchsi plánů měli věnovat psaní nového materiálu. V jakém stádiu se nachází nadcházející nahrávka?
Máme kompletně hotové dvě skladby a mám nápady na asi šest dalších, počínaje těmi vážně brutálními až k těm experimentálnějším ve stylech, které jsem předtím zmiňoval. Na YouTube si můžeš poslechnout/zkouknout live verzi Immaculate Being, což bude jedna z těch víc přímočarých skladeb na dalším albu. Doufám, že někdy koncem léta nahrajeme malé preview a že celý proces psaní dokončíme začátkem příštího roku.

A co nějaký konkrétní, originální a zajímavý koncept...? Už jsi přemýšlel o něčem takovém?
Jo, poslední dobou se o něčem takovém bavíme. Budeme se u nové věci snažit držet určité koncepce nebo tématu, ale ne úplně doslova. Líbí se mi mít pro texty a obal nějaké pevné téma, ale nejsem zrovna fanoušek toho, když jsou v textech přímo příběhy.

Materiál by měl na rozdíl od A Prelude to Total Decay směřovat k techničtějšímu provedení. Co přesně to znamená? Dočkají se fanoušci dalších Aborted… ?
Neee, vůbec žádné vlivy Aborted (ačkoliv jsem slyšel, že nás k nim lidi dříve přirovnávali, asi proto, že je to kapela – stejně jako my – z Belgie). Techničtější podobně jako starší Cryptopsy, samozřejmě namícháno s ostatními vlivy. Nechceme se omezovat jenom na jeden vliv. Proto je to pro nás pořád zajímavé.

Nicméně Iron Maiden pořád hrají tu samou hudbu… Zní to tak, že by se z Murder Intentions měla stát další deathcorová kapela nebo něco podobného… Víš, podobný pocit jsem měl, když jsem poprvé poslouchal Strychnine.213 od Aborted. Změní se taky celkový zvuk?
No, deathcore je dneska takový ošklivý termín…Bez obav, klidně mi přijď jednu vrazit, až budu hrát takové to typické dum-dumdum-dum deathcorové breakdowny. Vážím si hodně takzvaného deathcoru, ale brutální death metal je pořád můj hlavní vliv, co se týče psaní hudby pro tuhle kapelu. Kromě toho – dobrá hudba je podle mého názoru dobrá hudba nehledě na styl, do kterého se kapela zařazuje.
Až moc často se dobré kapely hodí na hromadu s deathcorem jenom proto, že mají moderní koncepci a čistou produkci. Radši si kdykoli poslechnu Beneath The Massacre než kapelu s obývákovými bicími a počítačovým bručením nebo nějakou z těch beatdown-metalcore-rychlokvašek.

A Prelude to Total Decay jste nahráli v The Sweet Sour Studios ve spolupráci s Niekem Tournoisem. Budete ve spolupráci pokračovat, nebo chcete najít někoho jiného? Je pro vás důležitější cena studia, nebo jeho kvalita?
Ne, u dalšího nahrávání se asi nevrátíme k Niekovi. Jak už jsem řekl, z APTTD jsme nebyli úplně nadšení, co se týče zvuku a nahrávání, takže příště asi zkusíme nahrát velkou část hudby sami a všechno mixování a masterování necháme na profesionálním studiu, které se víc zabývá specifickým stylem hudby, kterou hrajeme.

Vztahuje se smlouva jen na vydání A Prelude to Total Decay, nebo se SFC Records postará i o nadcházející materiál?
Zatím není nic jisté, nejsme k SFC Records právně vázáni, ale určitě by mi nevadilo u nich vydat zase další album. Když něco není rozbité, nebudeš to přeci spravovat, ne?

Jste třetí belgická kapela, která v současnosti u SFC Records vydává – čím to je? Mají prostě Rusové jen Belgii tak moc rádi, nebo si navzájem dohazujete kšefty?
Hehe, ne, přímo jsme se nijak nepropagovali. Ačkoliv, když jsme se upsali SFC Records, belgický label/agentura RottenToTheCore Records nás požádala o vydání alba spolu se SFC Records, aby mělo v Belgii lepší distribuci. Myslím, že výsledkem té spolupráce jsou ty předsudky.

V roce 2009 měli Sickening Horror krátké turné po Rusku. Přemýšleli jste taky o něčem podobném, teď, když jste také u SFC?
Kdo ví, já bych někdy rád jel na krátké turné s Murder Intentions, ale zatím nemáme konkrétní plány. Necháme to na budoucnosti, všechno musí jít popořadě – teď děláme na novém albu!! Takže sledujte Murder Intentions na Myspace a Facebooku a kdo ví, možná pojedeme i přes Čechy!!
Díky za rozhovor a zdravím všechny, co to dočetli až sem!

www.myspace.com/murderintentions
www.facebook.com/total.decay

Vložit komentář

bizz - 05.09.10 11:59:21
:D
annal - 04.09.10 13:58:33
Zkratka MI zavani strayismem;-)
bizz - 04.09.10 11:21:23
no ja jsem zvedavej, co tim MI mysleli a jestli jako fakt z toho neco bude :)
Conspi - 03.09.10 14:53:36
Ono to z mé strany víc než jako faktické konstatvání mělo vyznít jako takový "suchý sarkazmus".
annal - 01.09.10 16:00:53
Fajn rozhovor. Deska slabsi prumer. Nejak sem nepochopil kde ma bejt ta progrese v posledni skladbe...

Zkus tohle