MESHUGGAH, THE HALO EFFECT, MANTAR

report meshuggah

Meshuggah live 2024, aneb „Koupený to máme všichni, kdo to napíše?“

Meshuggah zpátky po šesti letech v Praze jsou jasná tutovka, takže zbývalo jenom vyřešit drobné detaily typu kdy a kde. Termín padl na úžasný Mezinárodní den žen, ještě ke všemu na pátek a na Fórum Karlín - tedy první halový koncert pro Tre kronor u nás. Kombinace oslavy našich úžasných žen, pátku a koncertu švédských bohů slibovala parádní zážitek.

Meshuggah jsou u nás v redakci velkým a oblíbeným průsečíkem, takže na předkoncertní kalibraci a nastavení formy dorazila téměř celá eskadra, chyběli přespolní a z nějakého důvodu neomluvený principál. Soustředění proběhlo v útulné craftbeer hospodě Vrátnice pár desítek metrů od dění koncertu, což nezmiňuji jen pro jejich pitelný ležák, ale hlavně proto, že tenhle point je vždy plně vytížen při jakémkoliv jiném karlínském koncertu, takže symbióza místa probíhá ideálně. A samozřejmě vsuvka pro fanoušky gastrotrip koncertů; Karlín kolem Fóra nedisponuje nabídkou legendárního langoše (jestli někdo ví, redakce to uvítá), hlad se tedy tišil tamním kebabem, bagetárnou nebo lidově postaru pivem (zdravici do Brna posílám s konečným skóre asi 11).

MantarPojďme ale ke kapelám. Meshuggah si jako předkapely přivezli Mantar a The Halo Effect. Na rovinu říkám, že pro mě tento večer potvrdily definici „předkapely“ a zcela jsem je ignoroval. Zpětně mě mrzí spíše Mantar, kteří dle kolegy Vihkava trpěli na špatný zvuk, ale hudebně dobrý. Kombinace bicí + kytara musela být na tak velký sál, jako je Fórum Karlín, hodně odvážná a vskutku ambiciózní.

The Halo EffectNaše družina dorazila až v průběhu setu The Halo Effect a byť jsem jim věnoval rychlý náslech před koncertem s resumé, že odkaz göteborgské školy death metalu by naživo mohl nějak pracovat, opak byl pravdou. Možná to byl špatný moment, nevím, ale kapela hrála úplnou tuctovku doplněnou o neustálé vyvolávání davového „hey hey hey hey“, což mé kroky nasměrovalo k velkoprůmyslovému pivu, točenému v hale.

Z dálky se tomu ještě snažím jít naproti, ale za mě dobré jméno severskému melodic death metalu The Halo Effect neudělali, leč se Mikael Stanne z Dark Tranquillity coby lídr a zpěvák hodně snažil. Pravdou ale je, že kapela vpředu kladný ohlas měla, stejně tak i početnější zástup fanoušků. Osobně si dokážu představit lepší předskokany, památná zastávka s Dillinger Escape Plan a Between the Buried and Me se už asi nepřekoná, ale diverzita, kdy já nebyl v tomto případě cílovka, byla splněna.

MeshuggahVše zmíněné vzalo za své v okamžiku, kdy Meshuggahspustili svůj stroj. Stejně jako v loňském létě kapela na turné promovala stále aktuální Immutable, kterým začali. Broken Cog až trefně plnila funkci intra, kdy si zvuk během ní ještě výrazně sedal. Následující Rational Gaze je stoprocentní stálicí setlistu Švédů, tudíž nechyběla ani tento večer a hala okamžitě nadšeně reagovala. Meshuggah stačila v podstatě jedna skladba, aby měli celý sál v hrsti. Výlet k Nothingpokračoval a vzápětí ho ukončila Perpetual Black Second.

Za vlády již, na halu pro Meshuggah korektního zvuku se vrátili zpět k novince, aby přehráli dvojici Kaleidoscope a God He Sees in Mirrors, které prvně z Immutable začali hrát právě na tomto turné. Pochvala za dramaturgickou obměnu, která svým flow navázala na kusy z dvacet let starého a předtím hraného Nothing. První polovinu koncertu, který se nesl ve valivém středním tempu, uzavírala neméně masivní Born in Dissonance.

MeshuggahZáměrně mluvím o první polovině koncertu, protože další na pořadí bylo „intro“ Mind's Mirrors puštěné z aparatury, kdy pódium bylo zhaslé a do sálu vystřelovaly zelené světelné paprsky. Znalí věci, nebo jenom ti, kteří viděli setlist z předchozího dne, věděli, že přijde triumvirát v podobě In Death - Is Life; In Death - Is Death zkráceně Catch 33, česky Hlava33. Obrovsky cením celý brilantně zvolený setlist a jeho dramaturgii, protože do Catch 33 nás pomalu a tíživě drtili, aby nás tímto mezníkem zcela zamotali na atomy.

S lehkým nadnesením pro mě tento až „psychedelecký“ opus magnum byl vrchol celého koncertu, jenže Švédi tím jenom spustili lavinu a přetaktovali na vyšší obrátky, kdy hrábli do třicet let starého epka NONE a vypustili Humiliative. Po předchozím tripu nastal poctivý thrashový uragán. Za tenhle diamant patří kapele obrovské díky. Na poctivé „meshu“ thrash vlně se pokračovalo i s Future Breed Machine. Tato skladba je doménou Fredrika, který se vloni vrátil do sestavy, takže na poslední pražské zastávce chyběla, a byť už Thordendal během ní netýrá vokodér, ničila pořád stejně. Raketový odstřel se jim povedl na výbornou.

MeshuggahUž tohle vše mohlo stačit, ale bylo potřeba, aby napravili jediný škraloup loňského vystoupení. Dominanta hráčského umění bubeníka Thomase Haakeho, lichoměrná industrialita a výkladní skříň kakofonie Meshuggah – Bleed. Skladba, která nepotřebuje komentář, stejně jako to, jaké davové šílenství v sále vyvolala. Hodinu a půl trvající koncert uzavíral jediný zástupce z Koloss píseň Demiurge, ta svým feelem v druhé části působí takovým „outrem“ a byla faktickým koncem celého setu.

Nebylo co vytknout (opět chybějícího zástupce Chaosphery naposled promíjím), zpočátku lehce haprující zvuk si sedl (Gojira 2022 měla o chlup lepší). Hráčsky samozřejmě totální top. Statičnost kapely na pódium je již jejich trademarkem, nicméně ve spojení s opulentním světelným parkem jim funguje vždy výborně.

Meshuggah

Setlist večera gravitační studna > trip > thrash uragán > insanity kakofonie byl vybroušený za plný počet. S absolutní blažeností a pomyslným desátým zářezem odcházím spokojený do víru páteční noci, mise Meshuggah 2024 stoprocentně splněna, worship trvá.

 Setlist:
 Broken Cog
 Rational Gaze
 Perpetual Black Second
 Kaleidoscope
 God He Sees in Mirrors
 Born in Dissonance
 Mind's Mirrors
 In Death - Is Life
 In Death - Is Death
 Humiliative
 Future Breed Machine
 Bleed
 Demiurge

Vložit komentář

bros / zbi - 18.03.24 11:00:00
Stáli jsme cca v polovině hlediště, spíš vlevo, a zvuk byl dobrej, masivní a čistej,na konci jsem se přesunul ke zvukaři a tam to bylo sice míň nahlas, ale malinko špinavější - za mě celkově v pohodě. .. Trochu mi nesedl setlist, něco skvělá volba (Catch33), ale mohlo být trošku méně / jiný kusy z Immutable, kde hráli i ne tak silný songy (Humiliative, Kaleidoscope) a třeba Phantoms nebo Ligature Marks ne. ..ale to je věc osobních preferencí už
brutusáček - 17.03.24 23:30:00
Odpověď bizzaro: yes, Krutihory, aneb tri dny pomlouvani cely scény :D...
Loňský brutal i poslední Praha byla zvukově lepší určitě, přitom ten Karlín to umí. Cog byl divný/špatný, pak si to sedalo na ok mez. Já byl teda v delších řadách a tam to šlo. ... a nějakej metal/beer dáš?
bizzaro - 16.03.24 20:52:00
onDRajs - 15.03.24 15:19:00
Po orgasmickém vzdychání slovo skeptika :) Vlastně se zaměřím na jedinou věc, kterou Brut trochu opomenul - zvuk. Já se do Fóra těšil právě proto, jak všichni avizovali, že má super akustiku. Už ale vystoupení HE bylo zdviženým varovným prstem, že i jednoduchá melodic metalová hoblovačka se dá zvukově zazdit. Deset metrů od pódia nebyly prakticky slyšet kytary, bicí taky podivně utopené, zahuhlaný byl i vokál. Vepředu trochu přibylo basů, ale jinak utopená bída. Co to kurva bylo? Říkal jsem si, že jde asi o naschvál kurvení předkapel, jenže v úvodu - Broken Cog - to měli Meshuggah úplně stejné. Tak jsem si řekl "kašlu na to, přišel jsem si to užít" a šel jsem úplně dopředu, což znamenalo 75minutové dušení v kotli. Stál jsem úplně vepředu, cca druhá řada (první linii drželi strážci zábradlí), zhruba tři metry od kapely, takže jsem měl výhled, ale... Kidmana jsem měl na dosah ruky a za celý koncert jsem z této vzdálenosti od něj neslyšel ani slovo. Což mi přijde naprosto tristní, celý koncert Meshuggah jsem měl instrumentální. Vpravo jsem měl ale fanouška, který to celý odeřval za něj, všechny texty, neuvěřitelná adorace, smekám. Zvukově to ale byla dost bída - kdyby to byl kdokoliv jinej než Meshuggah, tak řeknu fajn, ale u kapely takového formátu to prostě nechápu. Haakeho šlapáky podivně bramborovitého charakteru (divně naechovaná byla celá souprava), kytary neřezaly, zahuhlané, neostré... Zvedlo se to na pouhé dvě skladby - Humiliative a Future Breed Machine, který jsem si díky tomu užil asi nejvíc. Celý koncert to tak shodilo na 50 procent, víc ani ťuk. Studiová kapela? Doma si Meshuggah užiju mnohem víc. Asi už na ně nepůjdu, zklamání. PS: Možná že na větším prostoru by to celé vyznělo líp (předposlední návštěva Meshu na Brutalu byla hodně v pohodě), třeba tady taky: https://www.youtube.com/watch?v=xtju8pwSGMA (otázkou ale je, nakolik je postprodukčně upravený)
vihkav - 15.03.24 11:50:00
Odpověď brutusáček: ad "nazývání těchto předkapel zbytečnými..." - tak tvrdě jsem to nemys...
Jasný, ani to tak nemyslím, spíš říkali jiní :) HE si umím představit že to dokáže šlapat, ač už jsem tu na ně přítomen nebyl.
vihkav - 15.03.24 11:37:00
Odpověď jana.h.stillerova: Přátelsky nasraný je přesný :)) 10/10. Dave Verellen tam pak později s...
Haha, čekal jsem tam dobrou hoďku a když kluci furt sklízeli cajky a securiťáci vyháněli ze sálu, tak jsem to zabalil. Zrovna jeden z mála koncertů, kde jsem znal tak jednoho člověka, takže celkem asoc a nothing to do:)
jana.h.stillerova - 15.03.24 08:57:00
Odpověď vihkav: Přišel jsem jen na Mantar a jak bylo řečeno, zvuk nebyl zrovna ideální...
Přátelsky nasraný je přesný :)) 10/10. Dave Verellen tam pak později s úsměvem od ucha k uchu přišel.
sicky - 15.03.24 08:43:00
Meshu dobrý. Vlastně ale jen "dobrý". Jednak si dovedu představit lepší zvuk, btw zrovna u téhle kapely bych čekal, že si to pohlídají, a taky trochu větší tlak. Zvolené skladby byly často spíš volnější / táhlejší a taky byly dost často slyšet pauzy, intra, apod. Pánové holt už taky mají svoje roky :) Jako nebylo to špatný, pořád je tam ta originalita a masakr sound, ale třeba v létě na BA to bylo lepší. Ve finále si trochu drbu hlavu, že jsem nešel spíš na ty Botch :/ Jinak Halo Effect velký špatný. Deska ujde, ale naživo se to fakt nedalo.
bizzaro - 14.03.24 23:56:00
Odpověď brutusáček: otcovskej víkend?...
yes, Krutihory, aneb tri dny pomlouvani cely scény :D
brutusáček - 14.03.24 22:52:00
Odpověď bizzaro: Omluvenku vystavi osmiletka, už dávno zaplaceny víkend s kámoši. Meshu...
otcovskej víkend?
brutusáček - 14.03.24 22:43:00
Odpověď vihkav: Přišel jsem jen na Mantar a jak bylo řečeno, zvuk nebyl zrovna ideální...
ad "nazývání těchto předkapel zbytečnými..." - tak tvrdě jsem to nemyslel, jen ten večer byl pro mě cíl jasný. Od Halo Ef jsem čekal víc, jen si to nesedlo.
brutusáček - 14.03.24 22:35:00
ad Botch - věřím a rozhodně jistá závist, borci jsou sice v letech, ale možná ještě jednou to klapne.
bizzaro - 14.03.24 21:58:00
Omluvenku vystavi osmiletka, už dávno zaplaceny víkend s kámoši. Meshu jinak vsichni chvali, toz příště
vihkav - 14.03.24 18:33:00
Přišel jsem jen na Mantar a jak bylo řečeno, zvuk nebyl zrovna ideální, ale v druhé půlce setu už se to dalo. Zklamala absence hitovky Cross the Cross, kterou hrajou celkem vždycky a netlačily ani Egoisto a White Nights. Era Borealis byla vrchol setlistu a byl jsem rád aspoň za těch 40 minut. Každopádně pokud zvuk pokračoval v podobném duchu celý večer, chápu stížnosti, které jsem slyšel. Mých pár posledních návštěv ve Fóru mělo sonickou výbavu na jedničku, proto by mě zajímalo, v čem byl problém. K nazývání těchto předkapel zbytečnými bych se neschyloval, muselo by o ně být ale lépe postaráno. Nevěřím, že to dopadlo na všech zastávkách stejně :) S koncertem Botch, na který jsem odcházel, jsem naopak spokojený úplně nadmíru, zvuk byl v Meetu až nečekaně čistý a dokázal bych mu vytknout maximálně poněkud neautentické provedení akustického songu Afghamistam, u kterého se kapela nesnažila příliš, aby zněl jako z desky (ačkoliv i tak slzička ukápla a zase asi lepší, než pouštět půlku songu z playbacku - o klávesy se postaral bubeník). Zbytek ovšem valil skvěle, pecka za peckou, právem došlo na celé An Anthology of Dead Ends kromě Micaraguy. Přátelsky nasraný koncert, kapela na pokec k merchi ale bohužel nedorazila. Great Falls dali skvělý negativní námrd. Nějakou starou thrashovku Meshu bych si poslechl rád, tak třeba příště.

Zkus tohle