Filmový výhled na rok 2008

Článek

O Vánočních svátcích a na konci roku se toho ani ve světě filmu příliš neudálo. Začal se natáčet dvaadvacátý Bond a bylo ohlášeno, že v dalším Terminátorovi nebude hrát Arnie Schwarzeneger. Dvolte mi tedy namísto tradičních novinek nabídnout stručný přehled toho, na co se my, filmoví fanoušci, můžeme těšit v roce 2008. U některých snímků si můžete kliknout na odkaz a shlédnout, případně stáhnout trailer.

Už v lednu do českých kin přijdou snímky s oscarovými ambicemi. Na MJC si můžete přečíst o novém filmu Ridleyho ScottaAmerický gangster. Dále si můžete zajít na vítěze z Cannes, erotikou prodchnutý čínský snímek Anga LeehoTouha, opatrnost nebo na těžce vybojovaný projekt Willa SmitheJá, legenda (trailer zde). Na konci měsíce se můžeme těšit na -dle recenzí- velice povedené britské drama dle románu Iana McEwanaPokání s Jamesem McAvoyem a Keirou Knightley (trailer zde). 10.1. samozřejmě opět v pražských kinech probíhá tradiční Projekt 100, který letos představí umělecké snímky se společenskou tématikou např. od Luise Bunuela.

Druhý měsíc v roce se dočkáme dalšího dílka Tima Burtona pod názvem

article_410_px2

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street
(trailer zde). Jak jinak jde o barevně laděný muzikál a s kým jiným než Johnny Deppem a Helenou Bonham Carter. Tom Hanks se nám po delší době představí ve filmu Mikea Nicholse Soukromá válka pana Wilsona, inspirovaném knihou o skutečném texaském kongresmanovi, který údajně podporoval Afghánce ve válce se Sověty a málem tím způsobil konflikt obřích rozměrů. Konečně se dočkáme na festivalech několikrát oceněného díla bratří Coenů ve vrcholné formě Tahle země není pro starý a dozvíme se, co všechno se může pokazit, když najdete spoustu peněz a nevrátíte je (trailer zde). A noc 24.2. bude samozřejmě patřit večerním róbám na červeném koberci a předávání blyštivého naháče jménem Oscar.

Březen začne zajímavou filmovou hrou se životem a myšlením Boba Dylana ve snímku Todda HayeseI´m not there (trailer zde). Různé stránky zpěvákovy osobnosti ztvární kromě Christiana Balea, Heatha Ledgera či Richarda Gerea i Kate Blanchet. Christiana Balea uvidíme také ve westernovém souboji s Russelem Crowem v 3:10 Vlak do Yumy. Dočkáme se také dalšího opěvovaného westernu s Danielem Day-LewisemAž na krev. Bohdan Sláma nám ve svém dalším autorském snímku představí Pavla Lišku jako Venkovského učitele. Od 27.3. do 4.4. si opět můžeme zajít na zajímavé filmy na Febio Fest.

Na duben je nalánavána premiéra nového, skutečným příběhem inspirovného filmu Paula HaggiseIn the Valley of Elah. Na pořádku je válka v Iráku, Tommy Lee Jones a Charlize Theron. Z české tvroby nás čeká celovečerní adaptace seriálu Taková normální rodinka či Dostojevského románu pod názvem Karamazovi. Jako zajímavůstku určitě můžeme okusit americký remake japonského hororu Tale of two sisters či německého Klepání na nebeskou bránu. V roli na rakovinu umírajících mužů, kteří se rozhodnou si konec života pořádně užít uvidíme Jacka Nicholsona a Morgana Freemana, tentokrát pod názvem Než si pro nás přijde.

V máji jsou očekávány premiéry dvou blockbusterů, komiksového Iron

article_410_px3

Mana v hlavní roli s Robertem Downeym Jr. (trailer zde) a samozřejmě Indiana Jones and the Kingdom of Crystal Skull. Hned na dvě krásné herečky se můžeme těšit ve filmu The Other Boleyn Girl, ve kterém se dozvíme více o vztahu Jindřicha VIII. se sestrou (Scarlett Johansson) jeho později popravené ženy Anny Boleyn (Natalie Portman). Hřebejk s Jarchovským nám předvedou další svoji šabachovskou adaptaci U mě dobrý. Kromě osvědčených Hřebejkových oblíbenců uvidíme i Bolka Polívku.

Móda a vztahy na nás v červnu vypadnou ze skříně novinářky Carrie, tentokrát v očekávané celovečerní verzi seiálu Sex ve městě. Svou scénáristickou a režisérskou reputaci si pokusí napravit M. Night Shaymalan filmem The Happening o útěku rodiny z oblasti zamořené látkou, která nutí lidi páchat sebevraždu. Čekají nás další Letopisy Narnie a také komiksový thriller Wanted s Angelinou Jolie, který jako svůj hollywoodský debut natáčel Timur Bekmambetov v Praze.

V červenci si samozřejmě jako každý rok můžeme zajet na festival do Karlových Varů. Pravidelné premiéry budou jinak patřit především pokarčováním. Osobně se třesu nedočkavostí, až Heath Ledger

article_410_px1

jako Joker vysloví své „Why so serious?“ v dalším batmanovském příběhu Christophera NolanaThe Dark Knight (trailer zde). Čas nadejde také pro zatím nepojmenovaný sequel celovečerních Akt X a pro třetí Mumii. Zajímavým zážitkem by mohl být dokument Martina Scorseseho o Rolling Stones a nesporně také Jakubiskův velkorozpočtový anglický projekt, historické drama Bathory.

Jak se posouváme dál do budoucnosti, jistých plánovaných premiér je méně. V srpnu se příznivci zeleného, vzteklého muže dočkají sequelu The Incredible Hulk, v hlavní roli tentokrát s Edwardem Nortonem. Poetičtěšjí zážitek si budeme moci dopřát u filmové adaptace Máchova Máje, kterou točí F. A. Brabec.

Konec léta většinou znamená konec velkých premiér. V září se chystá premiéra dokumentu Kájínek, který připravuje Filip Renč. Příznivci české animace mohou těšit na Kozí příběh – Pověsti staré Prahy.

V říjnu se můžeme těšit (nebo se obávat) na pokračování Sněženek a Machrů a také na český horor TmaJuraje Herze. Se svým novým snímkem konečně přijde i Spike Jonez. Bude se jmenovat Where the Wild Things are a je inspirován dětskou knihou o chlapci, kteří si stvoří vlatsní imaginární svět, les obývaný

article_410_px4

nejrůznějšími fantastickými tvory. A fanoušci komiksu a Guillerma del Tora se již po prvních ukázkách jistě nemůžou dočkat druhého Hellboye: The Golden Army (trailer zde).

Na listopad je ohlášena premiéra již zmíněné další Bondovky. Na podzim přijde také něco pro děti. Další tančící opice či gangy tučňáků v Madagaskaru 2 a především adaptace šesté knihy o obrýleném kouzelníkovi Harry Potter a Princ dvojí krve, kde konečně, doufejme, dostane prostor Alan Rickman jako profesor Snape.

A prosinec je ještě hodně daleko. Celkově letos určitě máme na co těšit. Fanoušci české kinematografie si užijí, protože se momentálně dokončuje mnoho českých filmů, které v roce 2008 uvidíme v kinech. Nesmíme také zapomenout zmínit premiéry, které ještě nejsou ohlášeny na konkrétní datum, ale měli bychom se jich dočkat tento rok, tj. mimo jiných nový Rambo, další Sin City nebo spin-off X-menů Wolverine. Na MJC se samozřejmě o zajímavých filmech dočtete ve více (či) méně kvalitních recenzích a týdenních moWie-$:hOtWs. Přejeme do roku 2008 hodně zajímavých filmových zážitků!

Vložit komentář

bizz - 03.01.08 09:35:29
po traileru na Hellboye II uz umiram nedockavosti! Del Toro umi! a Batman bude cool a Hancock a Bekmambetov a... :-)
Baara - 02.01.08 17:00:45
brut: ten robo vypada bohuzel trochu jako cislo 5:-( ne, koukala jsem na to, bude to fajn. ja se osovbne silene tesim na pokani a na batmana. ona bude spousta mensich zajimavych filmu...ale to bych leden stravila jen ctenim synopsi:-) a vybirat nahodne je nefer.
bizz - 02.01.08 16:07:11
ja osobne vkladam nadeje do vicero tiulu :-))
brutusacek - 02.01.08 14:55:54
já osobně vkládam naděje do sweeny todda ! ...a určitě bára zaznamenala http://www.csfd.cz/film/231646-valli-walle/trailer/, který podle traileru vypadá moc roztomile :)
  • Zkus tohle