Novinky ze světa filmu (50.týden)

Článek

Filmové novinky tento týden okupují hudebníci na filmovém plátně (třeba Eminem) a také životopisné snímky o disidentce Su Ťij či filmové hvězdičce 50. a 60. let Salu Mienovi. A něco málo navíc.

article_1154_px1

Britský hudebník Pete Doherty, zakladatel skupiny The Libertines a miláček bulváru nejen pro vztah s Kate Moss, zažije svůj debut na filmovém plátně. Společně s Charlotte Gainsbourg (Yes Man) se objeví ve filmu Zpověď dítěte svého věku. Půjde o adaptaci autobiografického románu Alfred de Musseta z roku 1836, inspirovaného především vztahem autora s George Sand. Doherty bude hrát vypravěče Octaviana a režírovat ho bude Sylvie Verheyde.

Cirque du Soleil je nejúspěšnějším „cirkusem“ světa a nyní z jeho představení vznikne celovečerní film. Vzhledem k barevnému profilu představení souboru a tomu, že je bude produkovat James Cameron, bude film samozřejmě trojrozměrný a bude využívat přímé záznamy vystoupení z Las Vegas. Mělo by jít (do budoucna) o sérii rodinných filmů, kdy se hlavní dostane do světa kouzel. Příběhy napíše režisér Andrew Adamson. Cirque de Soleil, který téměř 30 let po svém založení má stálé scény v několika městech světa a několik kočovných představení, je hlavním finančním zdrojem a jeho zástupci spoluproducenty.

article_1154_px2

Luc Besson natáčí životopisný snímek o nedávno propuštěné barmské disidentce Aung San Su Ťij. Vzniká pod názvem Into The Light a hlavní role se ujala Michelle Yeoh (Tygr a drak, Sunshine). Součástí příběhu budou volby, které v roce 1990 vyhrála Národní liga pro demokracii právě pod vedením Su Ťij, které však nebyly uznány a Su Ťij byla militantním režimem držena v zajetí a domácím vězení téměř 20 let. Nositelka Nobelovy ceny za mír byla propuštěna před měsícem a herečka tak měla šanci si o roli promluvit přímo s ní. Natáčení začalo v Thajsku, nyní se štáb stěhuje do Londýna.

article_1154_px3

Eminem se popral se závislostí, vrátil na vrchol na vrchol populární hudby a nyní se vrátí také k filmu. Jeho výborný výkon v 8 Mile před několika lety překvapil, nyní si zahraje šampióna v lehké váze boxu. Snímek Southpaw scénáristy a režiséra Kurta Suttera (Sons of Anarchy, Shield) plánuje snímek jako metaforické vyprávění jakéhosi pokračování 8 Mile v tom smyslu, že půjde o rychlou cestu mladíka na vrchol, kde ho čeká rodinná tragédie, boj se sebou samým, pád a návrat na výsluní. Produkovat bude Eminemova společnost Shady Films.

Ang Lee pilně připravuje adaptaci knižního bestselleru a nositele Bookerovy ceny Pí a jeho život autora Yanna Martela. Natáčení by mělo začít na počátku příštího roku na Tchajwanu a již je jasné obsazení. Hlavní roli chlapce, který jako jediný přeživší havárii nákladní lodi uvízne na záchranném člunu s hyenou, zraněnou zebrou, orangutanem a hladovým tygrem, si zahraje Ind Suraj Sharma, ve vedlejších rolích uvidíme další indické herce a například Gerarda Depradieu (kuchař). Scénář napsal David Magee, autor podobně laděného Hledání Země Nezemě.

article_1154_px4

James Franco si zahrál Ginsberga, je nominován na Zlatý Globus za roli v Boyleových 127 hodinách, ale nezahálí. Zajistil si práva na zfilmování právě zveřejněné biografie herce Sala Mineo. Přítel a spoluhráč Jamese Deana z Rebela bez příčiny, jenž se ke konci své kariéry po mnohých vedlejších rolích vrátil k divadlu, byl právě při návratu z představení v roce 1976 (v 37 letech) ubodán k smrti mladým narkomanem. Franco zatím neplánuje ve filmu hrát, chce jej pouze produkovat. Zahrál si v roce 2001 Jamese Deana pro televizi a dostal za tuto roli Zlatý Glóbus.

Vložit komentář

bizz - 15.12.10 15:48:51
na Cirque Du Soleil jsem zrovna vcera chvili koukal :) mam naky tri filmy a ve 3D by to mohlo byt zajimave

Zkus tohle