PELICAN, NOD NOD

report

Co se změnilo za osm let od poslední návštěvy Pelican? Nic, pořád jsou stejně výborní!

Nod Nod

Zrovna nějaký ten měsíc zpátky jsem na Pelican dostal vyloženě chuť, potažmo na jejich, dle mého soudu, nejlepší desku City of Echoes. Od vydání této desky uběhlo pěkných devět let. Jak se tak do nich zaposlouchávám a znovu objevuji, přijde zpráva, že Pelican po dlouhých osmi letech přijedou do Prahy. Příjemná náhoda je na světě.

Pro koncert se vybral NoD, místo vedle nad Roxy, což samozřejmě způsobilo slovní hříčku, protože role předskokanů se ujali NOD NOD, kteří začali přesně na čas, tedy pět minut před mým příchodem. S touto pětičlennou formací to bylo mé první setkání, pořád za sebou táhnu nešvar míjení českých kapel, ale zato intenzivní. Nešlo jinak než potvrdit již vyřčená slova chvály. Zejména výkon zpěvačky Veroniky, která byla ve svém projevu naprosto uhrančivá. Pro její polohy a barvu hlasu se samozřejmě nabízí přirovnání k Made Out of Babies nebo Battle of Mice, respektive vše, kde se objevuje Julie Christmas. Veroniky byla velmi přesvědčivá a vlastně byla i jakýmsi středobodem celé kapely podobně jako oko hurikánu, kolem ní běžela bouře plná kytarových stěn vs. jemných linek, melodií vs. masivních bicí. Celé uskupení bodovalo hlavně v tom, že tupě nepřebíralo šablonovité prvky post-metalu a příbuzných žánrů. Tam, kde jiní staví na klišé žánru, Nod Nod zavčas změní výhybku. Celé to dohromady fungovalo, vše je vystavěno s rozmyslem a i s citem pro všechny ingredience, prostě ideální kontrast silných stěn a intimního, až plachého projevu. Jihočeši (ať je shrnu) rozhodně zabodovali a dokonale připravili všechny přítomné na hlavní chod.

PelicanPELICAN jsou trvalka, co trvalka, velký masivní strom s hodně hluboko zapuštěnými kořeny. Jen oni, a pár ostatních jmen, co by se na prstech jedné ruky spočítaly, přežili post-rockovou mánii, tedy její vzestup a možná až moc rychlý pád. Pro ně ale tahle škatulka tak nějak úplně neplatí, což dokázali s úvodní Dead Between the Walls z mé milované City of Echoes. Bez varování celý klub zahrnuli mohutnou metalovou stěnou, až jsem si myslel, jestli jsem tu správně, ale než jsme se všichni rozkoukali, kapela hrála dál. Druhou skladbu Deny the Absolute dělilo od té první šest let, ale čas je něco, co tihle Američané ve své hudbě neuznávají. Zněli pořád stejně tak, jak jsem je tehdy opustil - neustále masivně s metalovým zvukem na post-rockových strukturách. Tak jako u předskokanů, ani Pelican se neuchylovali k využívání zajetostí žánru. Když došlo na zpomalení, nekonalo se žádné bolestivé tahání za srdce, ale vkusně zaúřadovala položená jednoduchá linka jako například v Immutable Dusk, kde uprostřed skladby nádherně souzní basa s bicími a kytary jen tak poletují kolem, aby v zápětí vše opět spadlo do masivní stěny. Tohle schéma ve tvorbě využívají stejně jako před těmi osmi lety a funguje pořád dobře, čas se jednoduše zastavil. Vlastně bicí a basa byly pro mě celou dobu koncertu stěžejním artiklem, dokonalá souhra a dynamika od nich jenom pulzovala, se vší respektem ke kytarám, ty samozřejmě lidově řečeno drtily, ale ta chemie (bicí-basa) fungovala podobně jako u Maserati. Převážná část setu, kdy se hrálo z desky Forever Becoming, byl znát větší příklon k metalu a ničil víc, ta deska tak i zní, pokud se ale zabrousilo dál do minulosti, lehce se zvolnilo, např. s dvojblokem skladeb Strung Up from the Sky a Last Day of Winter, kdy druhá zmiňovaná nemohla nepřipomenout legendy žánru Red Sparowes. Jak to tak ale u Pelican chodí, opět se pak šláplo na plyn a přitvrdilo v podobě GW a finální Mammoth už byla vyložená orba pro fajnšmekry.

Pelican

Hudebně tedy na výbornou, absence skladby City of Echoes odpuštěna, zvukově to bylo na subjektivním vjemu každého z posluchačů. Někdo asi mohl vyžadovat trošku čistší zvuk, mně ta špinavější stěna vyhovovala, protože dle mě k Pelican jednoduše sedí. Američané si po osmi letech podmanili všechny přítomné a jediné, co k tomu potřebovali, bylo zůstat sebou samými.

Setlist: Dead Between The Walls, Deny The Absolute, The Tundra, Ephemeral, The Creeper, Vestiges, Immutable Dusk, Threnody, Strung Up From The Sky, Last Day Of Winter, Gw, Mammoth

Vložit komentář

brutusáček - 18.05.16 13:56:21
za mě ok, včetně hlasitosti, myslim si, že Pelican dost přítomných překvapili tím, že zní naživo takhle. Co se týče hlasitosti, opravdu nahlas je vždy zvuk ve futurum
mIZZY - 17.05.16 11:49:41
Já nevím, co vám tolik vadilo na zvuku. Byl sice hlasitej, to ano, ale na druhou stranu v pohodě čitelnej. Žádná koule, v které by se nedaly rozeznat jednotlivé nástroje. Byl i hutnější a možná špinavější, díky čemuž ten koncert měl naopak koule a tolik nenudil. Celkem jsem se bál, aby z toho nevylezla nějaká post-rock teplota, ale právě díky tomu masivnějšímu zvuku jsem si to užil. Za mě určitě fajn.
bizzaro - 17.05.16 10:55:44
Takže když to shrnu - fajn koncert, na hovno zvuk a prostor? Pelican by si zasloužili lepší zacházení teda..
NoD je fajn, ze by tam nevyznela dobre ta hlasitostni uroven? Heartnoize by nedelali akci v miste, kde by si nebyli jisti, ze to nebude super
DW - 17.05.16 09:50:59
Takže když to shrnu - fajn koncert, na hovno zvuk a prostor? Pelican by si zasloužili lepší zacházení teda..
Pavel - 15.05.16 18:56:15
Zvukově naprosto otřesné. Netuším, co je s lidma okolo tvrdé muziky, kteří majů pořád pocit, že čím víc nahlas, tím lepší, hlavně, když nepůjde vůbec rozeznat, co hraje. Od Pelican bych teda čekal víc soudnosti, a i když sů jejich desky postavené na syrovějsím riffování, pořád to ide nazvučit tak, že to vyzní suprově. Takto to byl akorát bordel.
brutusáček - 13.05.16 12:51:17
Nedýchatelno bylo, ale pamatuju horší (neurosis v akropoli) ale tam to byl záměr kapely nevětrat. Ještě takový postřeh k Pelican nebo spíš k světlům, dneska ty světelné parky nabízejí mnohé a dotvářej "atmo", ale během setu byly nejúčinější prosté bílé paprsky žádné sračky kolem, vzpomněl jsem si na to, protože stejně jsem to měl i u Gojiry na brutalu, v jednoduchosti je síla a ve spojení s Pelican to fungovalo výborně... a druhý poznatek dejte si bacha v NoDu na barmany, okrádaj při vracení.
mIZZY - 13.05.16 08:43:46
Jó tyjo, bylo to hodně dobré. Až jsem překvapenej, jak moc. Šel jsem s tím, že se prostě kouknu na Pelikány, jelikož jsem je ještě neviděl, a moc jsem nečekal. Ve výsledku to byla ale solidní masáž. Nod Nod samozřejmě super, jen bych řekl, že oproti minulým koncertům si je Veronika o něco méně jistá v řevu, ale že nebude ječet tak dobře jako zpívat je pochopitelné a vlastně jí to menší ujetí přidávalo na lidskosti. Celkem překvapilo, že ještě nemají vyprodané vinyly, tak jsem si ho taky (konečně) koupil. Pelican překvapili především fakt kulervoucím zvukem. Byl hutnej, hodně nahlas a díky němu to byl metal jako prase (alespoň ze začátku) a mnohem méně post-rock. Celkem škoda, že svůj nejlepší song zahráli hned jako první a jeho kvality už násedně nedosáhli. I další dva ale slušně nakládaly. S postupem času se to sice místy začalo zvrhávat až moc k teplotě, což mi trochu vadilo a skřípal jsem kvůli tomu zubama, ale díky vývoji skladeb a vždycky vhodnému přitvrzení to bylo na hranici snesitelnosti. Závěr(/"přídavek") ale opět výborný, hlavně ta několikaminutová dronová stěna, během které skončili. Ta velmi příjemně vibrovala a byla sranda sledovat většinu přitomných, jak si zacpává uši :) Jó, opět jeden z koncertů, na které jsem si řekl, že si prostě jen tak zajdu, ale odcházel jsem velmi mile překvapen, téměř nadšen. Jediné opravdové zlo ale byl vzduch v sále. Mi neříkejte, že tam nemají ventialci? Ta absence kyslíku a vedro se skoro nedali vydržet.

Zkus tohle