THE COSMIC DEAD, TEETH OF THE SEA

report

Sice Teeth of the Sea zrovinka nepotěšili, ale The Cosmic Dead v hypnotickém, často dost svižném tempu předvedli naprosto skvělý koncert. Inspirace psychedelickým rockem/krautrockem byla zřetelná, ale překvapila až hardcorová dravost, energie a intenzita. Kompaktní, bezchybné, zasloužený aplaus.

Po příchodu lehce po osmé hodině zjišťuji, že jsem o nic nepřišel, v klubu se teprve dozvučuje a tak po nálezu kolegy Gortha jdeme na vzduch poklábosit a zavdat si nějakého toho zeleného - čaj s příchutí broskve :).

Za nedlouho se z klubu začínají konečně ozývat první vesmírné zvuky, neleníme a letíme navázat kontakt s mimozemšťany z planety Teeth of the Sea. Na ně jsem byl, po poslechu ukázek, které slibovaly nápadité skladby plné všeho možného i nemožného, zvědavý možná ještě o trochu víc než na The Cosmic Dead. Ze začátku mě to ale nějak nebere, z beden se line cosi, co bych s nadsázkou nazval asi „electro-disco-(post-)rockem“ s kapkou toho psychedelična. Do toho na mě dost rozpačitě působí lehce přepjaté pódiové kreace vystylizovaného kytaristy v legračních botičkách. Vůbec celá kapela mi přišla tak nějak legrační, ale možná jsem si dal jen moc toho čaje :). Zhruba od třetí skladby se začaly dít o něco zajímavější věci. Ke slovu se dostávají rozmanitější psycho zvuky, efekty, ruchy, drone a noise, nářezovější kytarové pasáže a živá rytmika neúplné bicí soupravy. V paměti mi uvízla jakási psych-noiseová variace na surf rock, evokující něco á la „Půlnoční kovboj, totálně narvaný meskalinem, uhání vstříc třem zapadajícím měsícům“. Příjemné byly i klidnější, ambientnější kompozice, kde se basák chopil trubky, jejíž zvuk dodal vystoupení opět trochu jiný, více zasněný rozměr. Sem tam jsem se ale pořád nemohl ubránit dojmu určité prvoplánovosti a vůbec… celé to bylo tak nějak napůl, chvíli mě to bavilo, chvíli zase ne, ale nakonec přece jen převládají spíše ty kladné dojmy. Pokud mě sluch nebo paměť nešálí, tak nakonec zazněla hitová A.C.R.O.N.Y.M.

The Cosmic DeadNásleduje nezbytná občerstvovací cesta ven, shledávám, že koncert nabral lehký skluz, což ale naštěstí ve výsledku nevadilo. Vracím se zrovna ve chvíli, kdy The Cosmic Dead odpalují svou 166. raketu na Yuggoth. Na vlnu jejich vysílání se ladím takřka ihned, asi mi byli prostě celkově bližší svým zvukem a přístupem k věci. Už z nahrávek to působilo jako dost dobrý kosmický kraut-trip, ve kterém se člověk za pomoci repetice snadno „rozpustí“. Dost fajn, ale zas nic extra. Tak nějak to působilo i ze začátku, který se nesl v příjemně psychedelicky „zahuleném“ dark dubovém (chvílemi mě napadalo snad i přímo reggae) duchu. Pomalý rozjezd (to není výtka) ale postupně začínal nabírat na obrátkách, jednotlivé motivy se začaly rozvíjet, lehce obměňovat a gradovat. Base, která byla (opět!) zpočátku dost málo, postupně zvukař dopřával víc prostoru (byť bych se jí pořád nebál ještě trochu přidat). Koláž z haluzně zefektovaných kytar, různých krabiček a smyček, kosmicky zfetovaných kláves doplňoval skvělý vokál klávesáka působícího chvílemi jako při epileptickém záchvatu. Celá kapela evidentně jede na stejné vlně, těžko říct, do jaké míry to byl jam a improvizace, jednotlivé motivy byly nejspíš předem dané (?). Muzikanti se dostávají do varu, bylo vidět, že si na tom tripu, který sami vytváří, dost ujíždí a baví je to, tu zpívá ten, tu zas onen. Zvláště basák s vizáží tuarega si kromě chytře vymyšlených a nevtíravě chytlavých linek svého nástroje sem tam střihnul skvěle se hodící čistý zpěv s melodikou zavánějící blízkým východem/severní Afrikou. Bubeník válel rovněž mimořádně, jely se vlastně 3 zhruba 10-15ti minutové celky/skladby, stále v hypnotickém, ale často dost svižném tempu, slušný výkon. Inspirace psychedelickým rockem/krautrockem 70. let byla sice dost zřetelná, v porovnání s ním mě překvapila až téměř hardcorová dravost, energie a intenzita s jakou do nás ty „drogy“ cpali. Šlapalo jim to věru neskutečně parádně. Celé to bylo taky navíc hrozně kompaktní, jednoduše bezchybné, až se z toho tripu člověku nechtělo vracet zpátky do reality. Závěrečný aplaus byl bezpochyby zasloužený. Naprosto skvělý koncert.

Vložit komentář

gorth - 09.05.15 00:03:12
vyloženě Coil mě nenapadli, ale jinak všechno ostatní jo (kromě došaška), taky je tam znát vliv dubu/Jamajky, trochu se to podobá Godflesh, respektive - vzpomněl jsem si na nějaký ty projekty Johna Zorna s Mickem Harrisem, Broadrickem, Kevinem Martinem z první půlky 90. jako God, Painkiller... snad to zvládnu nacpat do recenze;)
AddSatan - 08.05.15 22:46:39
blíží se koncert GNOD http://marastmusic.com/Tiskove-Zpravy/Angazovani-pozitkari-GNOD-se-vraci-a-v-zadech-maji-sve-dosud-nejlepsi-album jsem si vzpomněl na ten koment
Tak ted to u me naprosto prevratili v sobotu Gnod. Krom toho, ze to byl totalni mindfuck (v dobrym), tak to byla asi nejoriginalnejsi vec, co jsem za poslednich x let videl, doted to vydychavam... necekal, jsem ze me jeste hudba dokaze takhle prekvapit.
atd. viz. níže proto to zmiňuju tady, navíc nová deska vyšla na labelu, kde vydávají i Teeth of the Sea a další fajn psych věci https://rocketrecordings.bandcamp.com/album/infinity-machines už jsem to párkrát sjel a je to fakt dost dobrý, psychedelie všeho druhu, od saxofonovýho "dark jazzu" až po notně hypnotický elektro-industrial-noise-rychty...a i ten kraut/psych rock tam pořád cítit je, alespoň ve dvou posledních skladbách... chvílema mě u toho napadli Bohren a Mount Fuji, ale i třeba Coil (mj. ty divný monology, ale nejen... i název alba by teoreticky mohl odkazovat na Time Machines) a dokonce Do Shaska! a Zu... někdo tam zase slyší Throbbing Gristle, no je to fakt zajímavý, na ten koncert se dost těším...
brutusáček - 10.07.14 23:14:16
jo rozhodně luxusní namotávačka a fakt trošku nahlas, zalehlost ještě uřadovala a konec pěkně doomy...spokojenost velká
AddSatan - 10.07.14 20:29:59
včera opět super, sice jsem si asi do půlky říkal, že "dobrý, dobrý, ale loni lepší...", ovšem v druhý půlce to zase tak rozjeli, že to opět vystřelovalo až někam... no do kosmu :), zvuk sice dost nahlas (pro někoho prý až moc... pro mě ještě ok...), ale super, hráli tuším i (zčásti?) letošního EasterFausta, trochu pozměněnýho, končilo se dost doomově....distro měli celkem vybrakovaný, evidentně se jim daří, koupil jsem si to duchařský triko konečně :) .. a kecal jsem pak s basákem-touaregem (jmenuje se Omar :) ) a rádi by si prý někdy zahráli s Aluk Todolo, to by byla panečku kombinace!
AddSatan - 08.07.14 22:20:46
tak zítra na kopci kosmische trip č. 2 http://www.youtube.com/watch?v=vCoKT-u4uS4 z letošního Dunajamu...tam bych se taky jednou rád podíval :) http://tjpraha.cz/post/89969223978/tz-the-cosmic-dead-lionel-dixit-streda-9-7-2014
brutusáček - 04.06.13 15:59:23
mam v plánu
AddSatan - 04.06.13 13:29:50
ve čtvrtek budou na 007 Naam, vypadá to na docela fajn Pink Sabbath :) http://www.youtube.com/watch?v=Q40to2ye844
dreckus - 22.04.13 20:06:27
Tak ted to u me naprosto prevratili v sobotu Gnod. Muselo jim v poslednim roce fakt hrabnout (tipuju zvyseny prisun ruznych drog - napr ketaminu po kterym se i cile shaneli - a navstevy reggae/dub soundsystemu nebo nejakych totalne halucinacnich tanecnich parties), uplne jina kapela nez predtim, vylozene ve stylu projektu co vydavaji na Tesla Tapes, ale vic vrstveny... maji tam i nejaky novy dost mladicky cleny. Krom toho, ze to byl totalni mindfuck (v dobrym), tak to byla asi nejoriginalnejsi vec, co jsem za poslednich x let videl, doted to vydychavam... necekal, jsem ze me jeste hudba dokaze takhle prekvapit. Lightning Glove se k nim strasne hodili (Gnod jim uz chteji vydavat neco na svym labelu :), oproti nudne debutove kazete zase nazivo super zazitek. V praze slusne zaplneno (odhadem 30- 40 lidi?), asi hlavne kvuli rozhazenym stolickam :) V Brne udajne 10 platicich, coz je naprosta ostuda vzhledem k tomu, co Gnod predvedli.
AddSatan - 22.04.13 00:22:58
Sud: to nemám, ale když to vezmu víc ze široka v rámci těch "psych/space/kraut rock" věcí co jsem viděl - Faust, Squadra Omega, nebo i Oranssi Pazuzu, tak The Cosmic Dead byli nejvíc! A jo s Bohrenama a Cough asi zatím nejlepší koncert letos.
Sud - 21.04.13 00:04:52
ma nekdo porovnani s koncertem Seven That Spells?
dreckus - 19.04.13 14:26:33
cosmic dead pro mě letos s oneida zatím asi nejlepší koncert v čr
AddSatan - 19.04.13 11:13:41
+ tu dravost a energii toho živýho provedení trochu pomůže ilustrovat tohle, i když je to z loňska: http://www.youtube.com/watch?v=soN3Zpr3Pr4 nebo http://www.youtube.com/watch?v=K1XJ-9Y4lvM
AddSatan - 19.04.13 10:22:03
tak nějak zhruba nejblíž tomu (nepřekvapivě) bylo asi tohle řekl bych: http://thecosmicdead.bandcamp.com/album/live-at-the-note i když naživo pořád o dost víc jízda...

Zkus tohle