METALGATE MASSACRE 5 - 2. základní kolo

report

Ve druhém základním kole 5. ročníku soutěže MetalGate Massacre se představili Mawataki, Assessor, The Revolt a Self-Defence.

MawatakiJak jsem minulé kolo začal káráním, musím tentokrát chválit - organizace se výrazně urychlila, mezipauzy odsejpaly a také se výrazně zvýšila návštěvnost - kde by v minulém kole stačil počet hlasů na krásné druhé postupové místo, tentokrát byla konkurence kvalitnější a i celkový počet hlasů pro první dvě skupiny byl tak téměř dvojnásobný.

Začínali MAWATAKI, bohužel jsem tentokrát nestihl úplný začátek, takže nevím, z jakého důvodu nahradili avizované Behind The Walls. Hroznej, ba příšernej, huhlanej vokál, kde nebylo naprosto ničemu rozumět. Velkomeziříčtí buď přijeli naprosto nepřipraveni, nebo si myslí, že pod škatulku ethno-hardcore můžou nacpat jakýkoliv extrém, který jim přijde pod ruku. Etnickými prvky v tomto případě měla být pravděpodobně kytara, která zvukově spíše připomínala banjo. Pochvalu (a možná tedy ten jeden hlas) jim asi někdo dal za bubeníka (takového morbovského typu), který celý ansámbl aspoň držel pohromadě.

AssessorASSESSOR - thrash, thrash a zase thrash - do puntíku přesně dodržený thrash-thrash styl. Trochu zvláštní, že soutěží kapela která u nás patří mezi průkopníky metalu a měla po revoluci dobře našlápnuto. Ač si Michal Roháček lehce šlape na jazyk, spojení s českými texty tomu dává takové příjemně úsměvné kouzlo. Když ještě odbočím k Mawataki - u nich bylo takřka nemožné identifikovat aspoň dvě slova po sobě (ale třeba Radek Kopel by měl radost). A jelikož Assessor mají už dvě desky, dalo se celé vystoupení považovat za průřez tvorbou a s výtečným nasazením, které pánové mají, se tak stalo vydařeným hudebním balzámem.

The RevoltPelhřimovští (ejhle co mám kousek od rodiště) THE REVOLT se můžou stát novými vítězi, můžou ale i vyhořet. Zpěvák Vláďa je docela pěknej pořízek, takže je ho všude na pódiu plno, má správně sebevědomé a srdečné vystupování, jedinou chybou byly čisté zpěvy (Feel My Pain?), jak to tak povětšinou u moderních metalistů chodí. Metal-crossover, no je to přesně takový ten neurážející, jemněji nasekaný, nasranější metalcore říznutý kornovsko-sepulturovskými manýry. Podstatné je ale to, že to kapele hraje, jsou tam dobré nápady, má to náboj. A o jisté profesionalitě svědčí i bleskurychlá výměna kytar při prasklé struně. Sehrané kytary, uzemněná basa, průrazné bicí, zpěv v podstatě taky dobrý, takže se zdálo, že vítěz je jasný. Doufám, že tuhle kapelu (minimálně) ještě jednou uvidím.

Self-DefenceNeřekl bych, že mě tenhle večer ještě něčím příjemně překvapí, ale chyba lávky. SELF-DEFENCE si také říkají crossover, ale k tomu rock s velkou porcí melodií. Především však mají ve svém středu neskutečně vokálně disponovanou Adrianu Pítrovou. Naposled se vrací na pódium čeština, tentokrát ale vpravdě úchvatném podání - lehce nakřáplý, občas hysterický, ale stále plný hlas - něco mezi Basikovou a Zuzanou Fenglovou (pamatuje někdo Ayerdall?). Nejnenápadnější člen osádky je bubeník, který si to v pozadí metronomově dává, ale trochu jako mimozemšťané pak před ním působí osmi-sedmistrunní kytaristé (dredař navíc občas provede výpad growlem), a hlavně basák - také - s osmistrunkou! Otázkou je, zda-li byl takovýto nástroj nezbytně nutný pro celkový hudební obraz (já si to nemyslím, ale uznávám, že se na to koukalo pěkně a že se toho chlapec jen nedržel). Ale nejpříjemněji se samozřejmě koukalo na Áju, takže u mne opět poslední kapela za finální bod.

MAWATAKI - 1
ASSESSOR - 27 hlasů
SELF-DEFENCE 51
THE REVOLT - 54

Tabulka výsledků

Ve 3. kole 13/02/2014 se utkají: DRACO HYPNALIS, SUFFER AGE, FROM DAY TO DAY a BREAK THE RULES.

Fotky © MetalGate

Vložit komentář

Hájič - 06.02.14 23:47:55
Děkujeme za reakci na naše vystoupení,ceníme si toho když někdo napíše jakejkoliv report z akce na který se prezentujeme :o) I když ze mě to udělalo tlusťocha co neumí zpívat :o))) Každopádně díky za názor :o) CYA ALL Hájič - The Revolt
LordSnape - 06.02.14 18:47:10
Adamos: Assessor byli nejlepší. Kdo tvrdil že ne (Lubík a Buřtusáček), je gay :-). Abramos ma pravdu :)
Jj, jsou super. :-) Viděl jsem je na předloňském WMA. Tuším, že vítěz to bral kontumačně jen za holku u mikráku. :-P
bizzaro - 06.02.14 18:14:42
Assessor byli nejlepší. Kdo tvrdil že ne (Lubík a Buřtusáček), je gay :-).
Abramos ma pravdu :)
LooMis - 06.02.14 18:00:52
opět - kdo by měl zájem, komplet fotky od MG zde - http://ulozto.cz/xYAtweXu/2014-01-30-mgm-1-zip ad výběr - ono asi probrat se těmi desítkami nahrávek a vybrat to relativně nejlepší musí být strašná řehole, takže na druhou stranu chápu, že pak tam jsou takovéhle kapely, které jsou už vyprofilované a můžou přitáhnout diváctvo
Adamos - 06.02.14 17:47:11
Assessor byli nejlepší. Kdo tvrdil že ne (Lubík a Buřtusáček), je gay :-).
bizzaro - 06.02.14 17:09:30
Opravdu zajímavé, že soutěží i kapely, které tu vlastně mají určitou váhu.
taky jsem si rikal
brutusáček - 06.02.14 16:53:45
příští kolo, tedy příští týden by mohl i dorazit Sicky zahlédl jsem tam nějaký metalcory :) btw music city je příjemné místo
sicky - 06.02.14 15:52:56
ta fotka u Revolt je boží :)
LordSnape - 06.02.14 14:49:35
Opravdu zajímavé, že soutěží i kapely, které tu vlastně mají určitou váhu. Teď Assessor a v příštím kole to jsou určitě avizovaní Draco Hypnalis.

Zkus tohle