HEXIS, SAGITTARIUS A, V RUKOU OSUDU

report

Hexis hráli krátce, zato velmi intenzivně, ale vše vynahradily předkapely, které tentokrát nadmíru splnily svůj účel.

Ryze undergroundová akce, kde vévodilo jméno dánských maniaků HEXIS, kteří tak dobře kloubí hardcore a chorý black metal, se konala zcela nenápadně v prostoru mně do té doby neznámého klubu Final kousek u Hlavního nádraží. Když jsem dorazil, prostor, jak nahoře, tak i dole, mi připomněl staré punkové kluby a squaty, které jako houby po dešti rostly v letech devadesátých. „Ozdoby“ tu tvoří vše, co kdo přinesl, ale celkově dominuje luxusně vychytaná houpačka naproti pódiu.

Jako první se kormidla chopil trojlístek s názvem V RUKOU OSUDU. Nevím o žádné české kapele hrající těžký funeral doom, která by rovněž vystupovala i veřejně, takže mě jejich set moc, ale opravdu moc potěšil. Hudbě vévodí klasické těžkotonážní riffy, pomalé údery do virblu a chorobný vokál, ale pánové to myslí zcela vážně a nepomáhají si žádnými klávesovými nástroji. V průběhu jejich týrání sice drobně došlo i k tesklivým kytarovým vyhrávkám a rychlejším tempům, které jakoby přecházely do sludge nálad, ale to na jejich výkonu nic nezměnilo. Hráli asi půl hodiny, kdy jsem už byl více než naladěn a připraven na další porci muziky, ale V RUKOU OSUDU mají můj obdiv za odvahu, že se snaží zazáplatovat díru, která na našich pódiích rapidně chybí.

Mladíci ze SAGITTARIUS A poměrně dlouho zvučili, ale jakmile měli hotovo, otáčí se čelem k bubeníkovi a tak po čas celého hraní zůstali. Hudebně jsou ve vodách blackově zabarveném death metalu moderního střihu spoléhajícím na údernost a poměrné střídání nálad a pár core nápadů. Zvuk byl dobrý, lehce zastřený, mělo to drive a celkově mě muzika neurazila, jen kdyby si to chlapci nehráli tak nějak pro sebe. Kapela je to poměrně mladá a, řekl bych, hudebně se zatím ustaluje a ještě přemýšlí, jakou cestou jít. Osobně jsem v jejich setu ale postrádal nějaký poznávací rukopis či výraznější motiv, takhle to bylo jen precizně odvedené řemeslo a na to se dnes už bohužel moc nehraje. Navíc koukat se na jejich záda, jak se klátí a vyměňují si pohledy mezi sebou, mi přišlo dosti neosobní, i když to zcela byla originální forma přístupu k živému hraní.

HexisStage se připravuje na dánské peklo. Věděl jsem, že se končí ve 22 hodin kvůli rušení nočního klidu, o to více mě zarazilo, že se HEXIS ujmuli nástrojů hodně pozdě. Nemá cenu nic zastírat, nakonec hráli dvacet minut. V otázce zvuku bych byl docela přísný, kdybych nevěděl, že právě po prokleté deváté hodině se musí držet určitý hlasitostní limit. Tobias sice kytaru proháněl přes dva aparáty, ale bohužel to kvůli nutnému ztlumení ze strany zvukaře místy nebylo ono. Po třetí skladbě se to celkem uklidnilo a HEXIS tak naplno předváděli svůj um kloubení hardcore s black metalem. Vokály šílené, frázování sice dosti okaté, ale i tak zapadající do celku i nálady kapely. Basa tu spoušť dobře podtrhuje a je v těch lámavějších riffech dobrým nosníkem, ale když se to celé rozjede a bicí vypálí tu svoji typickou rubanici, je to podobný pocit jako při poslechu desky, kdy nevíte, jestli vám neupadne hlava. Škoda jen, že se živě vytratil prvek zahuhlanosti (pro mě přidaná hodnota) ve formě noise, který by možná spravila druhá kytara. Co však HEXIS neponechávají náhodě, je živá prezentace. Mlha, stroboskop blikající dle rytmu bicích a žádná jiná osvětlení dělaly z jejich setu poměrně epileptickou záležitost. Vzato do důsledku, vlastně se na to nedalo koukat. Občas se v mém zorném poli mihla nějaká postava muzikanta naplno sjetého v záchvatu hry, zbytek byl pro oči utrpením, ale pastvou pro uši. Když jsem si nakonec na ten nepřeberně kvalitní chaos zvykl, pánové se rozloučili.

Po skončení akce pár lidí nakoupilo merch a vinyly desky Abalam a následoval pokec s muzikanty a debata, jak to bylo krátké, ale zato velmi intenzivní. Nikdo to však neměl pořadatelům za zlé, a tak i já nakonec odešel spokojen, protože tohle je hluboký underground v celé své pihaté kráse.

Vložit komentář

sgra - 25.10.14 23:46:47
Ad Sag. A - tak třeba se kluci jenom stydí že jo :))
děkujeme za pochopení.
bizzaro - 01.04.14 15:33:33
a ještě to "okatý frázování" prosím - vůbec nevím co si mám pod tím představit :)
predstav si neco pihatyho ;)
AddSatan - 01.04.14 14:54:29
Ten tam byl asi nějak nově / záskok (?) No, ti nevím, podle mě to význam má. To je podobný, jako by jsi říkal, že nemá smysl rozlišovat mezi black a death metalem, protože je to všechno rychlý, temný, agresivní a řve se tam :). Rozdíly v postupech, vyznění atd. tam prostě jsou. Pusť si Grief a potom Skepticism. Jo je to oboje pomalý, temný, hutný, ale... Zrovna u těch VRO je to diskutabilní, protože je to asi spíš někde na půl cesty... Ad Sag. A - tak třeba se kluci jenom stydí že jo :)) Jo a najdi si význam slova "rapidní" :) a ještě to "okatý frázování" prosím - vůbec nevím co si mám pod tím představit :)
LordSnape - 01.04.14 14:26:33
Ten zvukař byl docela týpek. Jsme s ním mluvili a prej je jeden z hlavních zvukařů BA a Colours of Ostrava. Prý ostatní fesťáky jsou hrozný hovna. :-) Škatulkování jestli je to sludge, funeral doom či já nevím co ještě vem čert. Prakticky to nemá moc význam. :-) Ad Sagittarius A: Já je viděl poprvé, takže nemohu srovnávat. A ne, nesetkal jsem se s tímto postojem. Podle mě je to přehnané pozérství a píčovina, ale jsem lidumil, tak jsem tam nechtěl psát, že jsou úplní blbečci.
AddSatan - 01.04.14 13:25:30
k VRO - je možný no, že to tak vyznělo, nebo se něco změnilo, já si pamatuju, že mi to třeba právě na Cibulce víc připomínalo starý Grief, Noothgrush, Corrupted (který jsou taky někdy napůl cesty k funeralu) než zpomalený doom/death, ale kytarista má rád i starý Dissolving of Prodigy třeba, takže to tam bude taky no... ještě ad Final - jste to tam měli vidět, když to začínalo, to byl prostě sklep a jinak nic :), když jsem tam byl naposledy, tak docela "luxusní pohodlíčko" už :)
mIZZY - 01.04.14 12:35:01
V Rukou Osudu teď zahráli opravdu dost funeralovej set. Podle mě mnohem víc funeral než sludge. Nejvíce se mi líbili kdysi na Cibulce, tam to bylo super. Teď docela slušné, jen se mi nelíbí ty vyšší tóny, které sem tam hraje kytarista. Zvukově ta kytara není zrovna dotažená, třeba oproti base, a navíc mi připadá, že kytarista neumí pořádně přimáčknout struny na hmatník, protože to vždycky udělalo jen jakési břnk. Ale jinak to bylo celkem dobré, ne že ne. Jak píše AddSatan, zlepšují se a jednou to třeba bude fakt dobrý. Sagittarius A sorry, ale zatím nejhorší, co jsem od nich viděl. Když hráli svůj úplně první koncert na parníku Kristian Marco, tak to bylo super a byl jsem z toho docela nadšenej. Pak (pro mě) podruhé v Crossu to stálo za hovno, ale hlavně díky zvuku, kterej byl prostě na black moc teploučkej. No a teď to byla bída. S tím co zahráli, by mohli být na pódiu tři místo pěti. Naprosto nevýrazné a zahuhlané bzučení kytar, které vlastně nic nehrají. Občas to teda trochu zachránil bubeník, když začal trochu víc sypat a zpěvák docela ok. Možná by to šlo opět svézt na zvuk, ale něco mi říká, že s lepším zvukem, ve kterém by šlo slyšet, co vlastně (ne)hrají, by to bylo ještě horší. Nakonec jsem rád, že hráli jen tak krátce. Jo a btw. "originální forma přístupu k živému hraní", říká ti něco Amenra? Zrovna těch kapel, které dnes zkouší tu pózu s hraním zády k publiku, pár je, ale řekl bych, že u toho všichni vypadají jako jako blbečci. Navíc dokud nemají vytetovaný kříž přes celé záda jako zpěvák z Amenra a nehrají se zabijáckou projekcí o rozměru 5x10 metrů, tak to bude furt jen úsměvné. No a Hexis. Za mě celkem spokojenost, dostal jsem to, co jsem od toho čekal. Sice mohlo být více mlhy, mohlo to být více nahlas a mohlo to být i divočejší, ale když se na to dívám s odstupem, tak to bylo v pořádku. Že to na Sedmičce zabili víc, věřím. Prostě jsem na to šel jako na punkovější Celeste a oproti jejich koncertu to byla taková demoverze, ale já prostě ty zakouřené a vyblikané kocerty mám rád :) Plus jednoznačně za dostatečně hlasitej vokál, kterej byl dobře čitelnej, i když dost možná díky tiššímu zbytku. A set 20 minut taky v pohodě, samotná deska má kolem dvaceti a určitě bych na tohle nechtěl jančit třeba hodinu. Takhle jsem si zapařil a šel v klidu neznuděn domů. Pokud to byl opravdu můj poslední koncert ve Finalu, tak celkem dobré zakončení.
AddSatan - 01.04.14 11:57:30
teď jsem nebyl, ale předloni na 007 s Thou hráli Hexis taky jen asi 20-25 max. a to hráli první - ono vzhledem k tomu co hrajou, je to tak akorát, tenkrát to teda bylo naopak možná až moc nahlas (tinnitus potvrdil), ale zase to byl fakt náhul heh... a pro epileptiky to fakt není no :) tak spíš jde o to, že když je 22 h policejní hodina, tak si to musí ohlídat pořadatel, aby to šlo podle plánu, ale někdy kapely dojedou pozdě atd., faktorů je víc, ale kdy dojdou lidi je myslím jedno, když dojdou pozdě, jejich blbost... ad Final - tohle byla asi poslední (tvrdě?) hudební akce tam, majitelka to tam prý už chce jen jako bar / galerii, škoda, za mě sympatický místo, byť zvuk se tam opravdu povedl jen málokdy a V Rukou Osudu jsou spíš sludge/doom, byť i ten funeral tam trochu je.. jsem je už párkrát viděl a ze začátku nic moc, ale zlepšují se, jednou to třeba bude fakt dobrý :) jo a co si mám představit pod: "frázování sice dosti okaté" :) ? ono by toho bylo víc, ale tohle jsem nepochopil vůbec :)
brutusáček - 01.04.14 11:13:10
ve finalu se mi to taky stalo...nevim jestli je to vyloženě vůle kapely (krátce a intenzivně) nebo "problém" klubu..respektive morálka českých fans chodit na předepsané začátky akcí..aby se to vše stíhalo

Zkus tohle