Album listopadu 2015

Album listopadu 2015

Listopad je ve znamení německého metalu, tak se pohodlně usaďte, otevřete pivo, ohřejte bratwurst a nechte si šmakovat! 

Struktura článku:

1) ALBA MĚSÍCE: žebříček nejposlouchanějších alb s komentáři Marasťáků

2) AKTUÁLNÍ ALBA: seznam nejaktuálnějších alb (od cca dubna 2015), které nedostaly více hlasů a jsou tedy zařazeny individuálně – výpis dle jednotlivých Marasťáků

3) STAROBY: v druhé části seznamu najdete desky, které vyšly dříve – řazení stejné jako u 2)

4) KONCERTY: nově zcela na konci zařazena (prozatím experimentálně, a tedy možná spíše nárazově) kategorie, která bude přinášet výčet toho nejzajímavějšího, co redaktoři v uplynulém měsíci viděli živě (jak na území České republiky, tak i přilehlých krajin) 
 
 
(4) PANZERBALLETT - Breaking Brain (10/2015)

- math jazzmetalisté Panzerballett jsou už taková klasika, která nezklame a je to tak až na skladbu Smoochy Borg Funk i s novým albem. Sice už bez překvápka, ale Sebastian je démon bubnů, takže… takže jsem zvědav, co předvedl na nové desce Obscura. (bizzaro)

- že Němci mají smysl pro humor i v metalu, se tenhle mnichovský (už) kvintet snaží již nějakou dobu (no, už je to přes 11 let) potvrzovat svými načechranými deskami. Trochu mi ale začíná připomínat Apocalypticu – zpočátku bylo nápadů přehršel, ale kde je stále brát. Nechápejte to špatně, tahle deska je jimi zase nabitá od první do poslední sekundy (je to skutečně často o zlom mozek), ale trochu postrádám dřívější lehkost a drive. A taky se už samozřejmě začínají opakovat oblíbené motivy (Pink Panther). (LooMis)

- Jenda Zehrfeldů pokračuje tam, kde skončil na Tank Goodness. Neposedné rytmy, polyrytmické štěkání saxofonu, bezchybný Lanser za bicími. Vše podstatné jsme asi slyšeli na předchozích počinech, tady tomu navíc chybí humor, na který jsem si hodně zvykl. Že by mírné zklamání? Ještě uvidíme. (onDRajs)

- němečtí blázni s novou deskou a dalším růžovým panterem - nebyl jsem vždy úplně jejich worshiperem, ale novinka umí rychle vtáhnout. (brutusáček)
 
(3) CRYPTOPSY - The Book Of Suffering (Tome 1) (10/2015)

- Cryptopsy bavili na všech nahrávkách a s novinkou to není jinak. I have failed you I can´t contain you! (YouTube) (Kuba)

- prvotřídní palba, za níž se Mounier a spol. nemusí stydět i bez přítomnosti Levasseura. Mix starší tvorby (None So Vile) a techničtějšími momenty z nejnejnej desek kapely (Whisper Supremacy a And Then You’ll Beg). Aby kluci mohli ještě dál, museli by mít druhou kytaru...(onDRajs)

- Kanada neslevuje a pořád má svůj standard, Flo opět extra třída, jak jsme na něj zvyklí. Jen je nějaká móda vydávat na EPka? (brutusáček)

 
 
 
 
 

(2) HELLYUM – Fantaziare (11/2015)

- tuzemský projekt, za nímž stojí otrokář (zas bubnující) Otyn a jeho kumpán u kytary. Nazpíval DeSed. Originální, našlapané, netradiční, nečeské. Super! (bizzaro)

- domácí trojka 10, Menšík a Otyn natočila výbornou, ale také hodně zvláštní, desku, která mi nejvíc ze všeho připomíná staré Dark Gamballe, když ještě nepoužívali české texty, mixnuté moderním nervním metalem (určitě Gorguts, závan dnes již taky skoro všudypřítomných Ulcerate, Faceless a spousta dalších, od kterých si HellYum dokáží udíbnout to nejzajímavější). Trochu mi vadí zvuk bicích, který je zbytečně industriálně „pigstyovský“, ale zase na druhou stranu... proč ne? (LooMis)

 
 

(2) INTRONAUT - The Direction Of Last Things (11/2015)

- novinka si vcelku poctivě prošlapuje cestu do topu roku. Už dlouho se mi nestalo, že bych po dohrání desky dal repeat třeba 2x. Mohou za to skvělé kompozice, přechody z metalu do jemnějších až lehoulince jazzových pasážích a zase zpět do metalu, který je pravda už trochu uhlazenější, ale pořád to šlape. Hráčsky je to od všech na nejvyšší úrovni, ale nejvíc bych vyzdvihl bicí, které jsou fenomenální. (brutusáček)

- a hlas přidal i Martin Schuster.

 
 
 
 
 

(2) JAGGA JAZZIST - Starfire (06/2015)

- konečně na to přišla řada, nálada a musím poděkovat za vytažení týhle deky příslušným marasťákům :) (irdzi)

- a hlas přidal i Martin Schuster.

 
 
 
 
 
 
 
 

(2) MASERATI - Rehumanizer (10/2015) 

- jak to naživo byl dost rock-n-roll, ta rytmika! Tak deska je víc taneční, ta rytmika! (brutusáček)

- a hlas přidal i Spacosh.

 
 
 
 
 
 
 
 

(2) SHINING – International Blackjazz Society (10/2015)

- už to bylo napsáno dříve, tedy jen zopakuji – o něco tvrdší Nine Inch Nails, ale když už to vypadá, že Munkeby úplně vyměkl, přehodí výhybku a začne jeho typický free/jazz/core kotel. Ještě pořád umí! (onDRajs)

- a hlas přidal i Spacosh.

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

bizzaro

ABHORRENT – Intransigence (11/2015)
- temnej, ne vyloženě blackened, ale zlej určitě, technickej death metal. Za bubny Lyle Cooper, u basy Erlend Caspersen. Žerte!

HAUNTED SHORES – Viscera (EP, 11/2015)
- Mark s Mishou řáděj. Oproti Periphery víc nadhledu, kein stress a trošku blacku. Zábavná nahrávka, která nechcípá v rádoby humoru, ale obstojí i hudebně.

DESPITE EXILE – Disperse (11/2015)
- Itálie, tech/prog death, melodie, náznaky metalcore. Poměrně svojské.

BISECTOR – Kaiju (EP, 11/2015)
- těžkotonážní deathcore (nemám ho rád), ale žádná tupota, sem tam ňáká zlámanina i atmoška.

RENDEZVOUS POINT - Solar Storm (10/2015)
- živě před Leprous jsem je neviděl a lituji. Deska je skvělá a tak fantastický bubny jsem dlouho neslyšel, Baard hraje jak Pánbů. Progíček z mladejch hlaviček.

DEVIL YOU KNOW - They Bleed Red (11/2015)
- tohle je sice „komerční“ záležitost, ale deska se Howardu Jonesovi a jeho kumpánům povedla.

ADELE – Hello (skladba) (11/2015)
- debut Adele jsem poslouchal dost, takže jsem ani 25 nemohl vynechat. A? Hlas famózní, ale Adele se hodila moc do pohody, takže vyzdvihuji otvírací Hello a Love in the Dark, zbytek „jen“ dobrý.

LooMis

TRIVIUM - Silence In The Snow (10/2015)
- dost špatná deska hodně dobré kapely. Nevím, co to do Matta Heafyho vjelo, ale tenhle „pop metal“ snad ani nemyslí vážně – zhlédnutí se v prázdné, nicméně dobře prodatelné, bombastičnosti á la Nightwish?

MALEVOLENT CREATION - Dead Man's Path (10/2015)
- vždy tak nějak (neprávem) v pozadí za známějšími floridskými jmény, přesto stále vynikající a na nové desce dokazující, že tahle parta neskutečně šlape. A svoje (ne)málo tomu přidává i bezchybná finalizace, kterou jim zajistil Dan Swanö ve svém Unisoundu. Soul Razer je skvělá skladba, ale Corporate Weaponry zabíjí!

STRAIGHT - V očích tma (10/2015)
- nepůvodní název kapely, který se může zaměnit s kdejakou zahraniční bandou. Tohle ale jsou jihlavští rap-metalisté a jejich nejnovější akvizicí je jistý gravYY, anóbrž Petr Štáva z HarmonY BaY (prej jako že momentálně „spí“). A rovnou říkám, že bez jeho bicích bych po podobné tuzemské kapele asi těžko sáhl. Ale jihlavským to jinak hraje dobře, texty česko-anglické mají hlavu a patu, dobré flow, občas mi některé pasáže připomněly třeba nu-metalisty Snail, každopádně doporučeníhodné.

brutusáček

CHAIN OF FLOWERS - Chain of Flowers (10/2015)
- milujem The Cure, berem od nich inspiraci a uděláme to úplně po svém, tahle deska má dokonalou atmosféru ranních dojezdů z párty nebo osamělou jízdu nočním městem.

MESTIS – Polysemy (11/2015)
- sólovka Javier Reyes z Animals As Leaders – z klipovky vše vypadalo slibně, ale nakonec je to takové někde mezi, chce to mít vlastní ksicht, ale AAL jsou z toho hodně cítit.

TERENCE BLANCHARD - Breathless (feat. The E-Collective) (05/2015)
- ano „protest“ nebo „pobouření“ se dá krásně vyjádřit trubkou bez jediného slova. Skvělá deska, během které dokáže Terence předvést několik různých poloh. Bohatá díky své rozmanitosti, ale přitom spojená v jeden celek a myšlenku.

IBRAHIM MAALOUF - Red & Black Light (09/2015)
- Libanonský rodák na to jde s trubkou trošku přímočařeji až docela hodně tanečně, to ale nemění nic na faktu, že je to dobrá deska.

mIZZY

DRAGGED INTO SUNLIGHT & GNAW THEIR TONGUES - N.V. (11/2015)
- očekávaná kolaborace dvou skvělých britských projektů. Vliv Dragged Into Sunlight je větší než Gnaw Their Tongues, ale dominance DIS mi vůbec nevadí. Původně jsem čekal, že nahrávka bude pouze šílený bordel, ale výsledek je poněkud kultivovaný a to jak po hudební, tak i vlastně i po zvukové stránce. Tou kultivovaností se ale nenechte příliš oklamat. Stále to je prasácký black metal/grindcore/sludge mix s industrial/noise podkresy. O vrchol v diskografii ani jednoho jména se sice nejedná, přesto je N.V. velmi povedená deska. (BandCamp)

REVENGE - Behold.Total.Rejection (11/2015)
- smrt hudbě! (BandCamp)

THE BODY & KRIEG - The Body & Krieg (11/2015)
The Body letos už dvě kolaborace vydali. Jednu s Thou a druhou s Vampillia. Obě jsou dobré, ale tato s Krieg je pravděpodobně nejlepší. Nenávistný mix sludge, industrialu, noisu a black metalu. (BandCamp)

MASÁŽ - kvok! (06/2015)
- od koncertu se Sebkha-Chott jsem CDčko protočil několikrát a neustále mě baví. Hlavně tedy songy s popěvky. I když kombinace akustické kytary, grindových rubanic a různých pazvuků je výtečná, instrumentální skladby jsou zábavné o kapánek méně. Opička a Stíny jednoznačně vládnou. Jo a zvuk nahrávky je mimochodem skvělý! (Bandzone

AddSatan

THE NECKS - Vertigo (10/2015)
- možná jejich nejtemnější deska? Neurotická, zneklidňující, impulsivní. Název alba je též výstižný. Temně ambientní free jazz/improvizace/moderní „klasická“ kompozice na piano/klávesy, kontrabas, bicí/perkuse, trocha kytary a efektů od starších pánů z Austrálie, kteří spolu první desku nahráli už v roce 89, tahle je 18. v pořadí. Z těch pár, které jsem od nich slyšel (asi 6), se mi právě Vertigo líbí asi nejvíce a není tu ani minuta navíc. (Bandcamp) Koncert byl o něco klidnější, ovšem i tak vynikající.

loathsomE

THE CORONA LANTERN – Consuming The Tempest (10/2015)
- za mě to bude asi největší překvapení z české scény tohoto roku. Skvělý zvuk, masivní a ničící riffy, blátivě doomová atmosféra, nečekaná překvápka, drtící rytmika a navrch Dahlienka se svým brutálním vokálem. Ke všemu taky výborná show hodna svého žánru. Více v mé (připravované) debutové recenzi.

OTARGOS – Xeno Kaos (11/2015)
- miluju francouzský kapely!! Sleduji jich hodně, ale že mě tenhle rok rozseká novinka Otargos, to jsem teda vážně nečekal!! Mocně rychlé pravačky, industriální atmosféra a geniální bubeníkova práce (bicích jsem se tady ještě opravdu nepřeposlouchal). Velmi často mi při poslechu (a mrazení) na mysl přichází pocit, že jde o jakési pokračování Neuthrone od Crionics.

MILANKU – De Fragments (11/2015)
- třetí zářez tohoto měsíce. Jak se zpívá v jednom díle South Parku: „There’s no Canada like french Canada it’s the best Canada in the land!“ Vypadá to, že mám fakt úchylku na cokoliv, co je spojené s Francií, ale tahle deska mě prostě totálně dostala! V posledních letech totiž natrefit na pořádný a kvalitní post/sludge/doom/post-rock je vážně kumšt. De Fragments to do vás nahrnou hned s první skladbou a nepoleví do konce! Ideální soundtrack pro současné uplakané počasí. Post-riffy, klavírek, chvílemií lehce debilní vokál (úsměv) a tuna husí kůži nahánějících pasáží.

Kuba

ANTLION - The Prescient (10/2015)
- nováček na scéně sebevědomě prezentující svůj pohled na současný prog death. Mohlo by bavit Bizze :) (BandCamp)

FUNGUS - Predatory Harvest (10/2015)
- moderně znějící brutal death metal, kde se sype ostošest. (YouTube)

Herelson

ALUSTRIUM - A Tunnel to Eden (07/2015)
- prog/tech death metal.

HYPERMASS - Clouded Visions (09/2015)
- melo/tech death metal.

Spacosh

PAVEL HRUBÝ - DUŠAN ČERNÁK - Panoptikon (11/2015)

Martin Schuster

THE WINERY DOGS - Hot Streak (10/2015)
ADELE – Hello (skladba) (11/2015)

 
 

 
 

onDRajs

MANU KATCHÉ – Neighbourhood (2005)
- Katchého znám jako bubeníka Petera Gabriela. Tohle je jeho jazzová sólovka. Obklopený skvělými hráči, kteří jsou navíc všichni do jednoho naladěni na stejnou klidnou notu. Parádní deska na pokojný večer.

brutusáček

JOY DIVISION – oboje
ULCERATE – všechno
AUXES – všechno
NEW MODEL ARMY – mix
SEAM – všechno

AddSatan

KAMMERFLIMMER KOLLEKTIEF - Désarroi (2/2015)
- tady odkážu hlavně na report. Ve zkratce - volná improvizace/free jazz se mísí s drone/ambientem, psychedelií všeho druhu i jemnou, „chilloutovou“ elektronikou a trip-hop/alt. popovými písničkami. Povětšinou to funguje dobře a docela snadno (v jistých chvílích možná až moc) se to poslouchá. Předchozí Teufelskamin (2011) se mi asi líbí o trošku více. Trochu více rozechvělého zvuku country/blues/rock kytar a uvolněnějšího psych/krautrocku, ale v zásadě platí i charakteristika, kterou píšu výše u Déssaroi. „Oprášil“ jsem i jejich Cicadidae (2003) a pořád se mi to líbí – tahle deska je (alespoň částečně) více ambient/“dark“ jazzová, nepřekvapilo by mě, kdyby se tím v začátcích inspirovali i takoví TKDE. (Soundcloud)

THE NECKS – Open (2013)
- více méně protiklad letošního Vertigo. Převážně příjemná, světlá, klidná, optimistická deska. Někdo napsal, že je to na půl cesty mezi Brianem Eno a Keithem Jarrettem a to se mi zdá celkem výstižné (+ bych dodal trochu Erika Satieho a některé polohy Popol Vuh). Moc příjemná věc, jen bych tu a tam pár minut ubral. (Bandcamp)

Kuba

GORGUTS - Obscura (1998)
- příprava na duben! (YouTube)

NERO DI MARTE - Nero Di Marte (2013)
- taktéž příprava na duben! (YouTube)

irdzi

THE DILLINGER ESCAPE PLAN - One Of Us Is Killer (2013)
- po super koncertě na Brutálu jsem tomu dal pár soustředěnějších poslechů a nějak mě to zpětně dostalo. Po Option Paralysis jsem toho moc nečekal a musím uznat, že následovník je kvalitativně zase tam, kde má bejt. 

MARILYN MANSON - Pale Emperor (01/2015)
- pořád si myslím, že je to dobrý.

Martin Schuster

BLACKFIELD - IV (2013)
MORBID ANGEL - Covenant (1993)
MORBID ANGEL - Domination (1995)
PORCUPINE TREE - Recordings (2001)
PAIN OF SALVATION - Road Salt I (2010)
PINK FLOYD - Meddle (1971)
PINK FLOYD - Wish You Were Here (1975)
STEVEN WILSON - Hand.Cannot.Erase (2015)

Gába

THE DOPPELGANGAZ - Hark (2013)
THE DOPPELGANGAZ - Lone Sharks (2011)
MOBB DEEP - The Infamous (1995)
GROUP HOME - Livin Proof (1995)
D.I.T.C. - Rare & Unreleased (2007)
 
 

 
 

LooMis

06/11 - Shining, Caligula’s Horse, Jack Dalton @ Praha, Lucerna Music Bar
13/11 - Consuming The Tempest – Demimonde, The Corona Lantern, Kannout, Kingkeporkak, Sakala @ Praha, Modrá Vopice 

Martin Schuster

11/11 - Jaga Jazzist @ Praha, Lucerna Music Bar
20/11 - Generation Prog Festival - The Aristocrats, Panzerballett, MacLean / Schetter / Tinge, Counter-World Experience @ Luise, Norimberk
21/11 - Generation Prog Festival - Leprous, Disperse, Subsignal, Circle Of Illusion @ Luise, Norimberk

aktuálně

diskuze