plakat

Únorové koncerty 2023

Únoru za nás jasně dominují tři koncerty – Neptunian Maximalism, Häxenzijrkell a Concrete Winds. Ale těšíme se i na hromadu dalších.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

pátek 3. února

STURLE DAGSLAND + JOSEFINA DUSK (Punctum, Praha) – FB event

vihkav: Sturle je zvíře, jeho hudbu z nahrávek absolutně nechápu, ale co předvedl naživo po boku Oranssi Pazuzu se jen tak nezapomíná. Leden byl až na ten konec celkem chcíplej, teď to zas začíná houstnout.

JSt: Sturle je jen jeden a jeho explodující pop je sice naživo méně precizní, ale o to živelnější. Budu pryč, ale jinak bych rozhodně šel, minulé vystoupení mělo jisté zvukové rezervy.

sobota 4. února

AUTHENTICALLY PLASTIC + MOOKIE + SAFETY TRANCE (Bike Jesus, Praha) – FB event

JSt: Šelesty jsou suverénně nejlepší akce, co Heartnoize dělají, velice svěží globální elektronika, která vytěžuje fenomén Nyege Nyege, ale čerpá i odjinud.

THE DEVIL & THE UNIVERSE + LAMIA VOX (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Akci nedávám kvůli horám, ale tenhle kozí darkwave je poměrně fajn. Někdy bych je konečně rád viděl, tak snad příště.

úterý 7. února

KONK PACK – TIM HODGKINSON + THOMAS LEHN + ROGER TURNER (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Necelý rok po Fredu Frithovi do Puncta dorazí další ex-člen Henry Cow (a Hyperion Ensemble, God atd.), klarinetista/multiinstrumentalista Tim Hodgkinson. Budou i synťáky, elektronika a bicí. Volná improvizace, free jazz, psychedelie.

středa 8. února

ROLO TOMASSI + HOLY FAWN + HERIOT (Underdogs, Praha) – FB event

vihkav: Je libo mathkórek? A vůbec, kde jsou Botch, kterým zase pokračuje kariéra? Už aby to bylo.

čtvrtek 9. února

BULLET FOR MY VALENTINE + JINJER + ATREYU (Forum Karlín, Praha) – FB event

vihkav: Zas tak blbý nápad to není a Jinjer ideální host.

FDK + BLUES FOR THE REDSUN + DROM (Kabinet Múz, Brno) – FB event

vihkav: V Praze bych možná ustoupil před blbým corem, ale too busy. Kdo jste z těch končin, určitě jděte, nový album FDK stojí za to.

čtvrtek 9. až sobota 11. února

HOWLS OF WINTER X (Rockclub Tapper, Tallinn, Estonsko) – FB event

mIZZY: Když je v ČR zima, co udělá mIZZY? Letí za black metalem do ještě větší zimy! Až překvapivě našlapaný desátý ročník docela sympatického festu za pár kaček. Z kapel mě nejvíce láká docela exkluzivní vystoupení německých Nawaharjan, norští Strid a bosenští Sulphuric Night, ale také jistoty jako Black Cilice, Hetroertzen, Mišpyrming, Kringa a české Inferno.

pátek 10. února

POMALU A BOLESTIVĚ – RMUT + RATO TRISTE + SLAŤ (Balada Bar, Praha) – FB event

AddSatan: 3x sludge/stoner/doom.

MXL: Pomalu a bolestivě… jinak to asi nepůjde, to bude chtít kožený kaťata a tralaláček, ať to chcípání taky nějak vypadá.

MAYAS/BUCK/VRRRBITCH + OUTbetwIN + MICHAL ZBOŘIL (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Bubeník/multiinstrumentalista Tony Buck z The Necks, klavír/klavinetistka Magda Mayas a trumpetista/elektronik Petr Vrba … a další, přečtěte si radši promo na eventu. Volná improvizace atd.

THRASH MANIA ON THE HILL (Rock Hill, Ostrava) – FB event

Dantez: Druhý únorový pátek bude v Ostravě patřit Thrash metalu. Hulvácký Rock Hill pohostí čtveřici mladých kapel, které patří v daném žánru mezi to nejlákavější. Rychlost, břitkost a bílé tenisky.

GRIFT + VYŠEHRAD (Potrvá, Praha) – FB event

MXL: Obrovskou konkurencí pomalým bolestem v Baladě se jeví vystoupení dark folk a ambientního producenta multiinstrumentalisty Erika Gärdeforse. V kavárně Potrvá se bezpochyb odehraje obskurní sabat s nádechem hřbitovní romantiky. Support v podobě stále lepšího Vyšehradu se ovšem také počítá.

sobota 11. února

NEPTUNIAN MAXIMALISM (Underdogs', Praha) – FB event

AddSatan: Sunn Ra))) Arkestra aneb free jazz, drone doom, tribal, ambient, zeuhl, rio, psychedelic rock/metalový rituál. Éons je pro mě jedna z nejlepších desek posledních let, jsem zvědavý, jak vyzní NM živě. Jestli to teda ZASE nezruší…

Dantez: Jeden z nejzvučnějších avantgardních ansámblů poslední doby míří do Prahy. Na živáky padají konstantní chvály – Marast v daném ohledu příliš nevybočuje, takže honem tam.

vihkav: To je ale špatné datum pro tak fajnový akt! No, budoucnost tohoto termínu je pro mě ještě ve hvězdách.

JSt: A někdy tedy Heartnoize udělají něco zásadního i mimo pořadí. NNMM patří mezi nečetné svěží úkazy v současném metalu, dostat je sem nebylo po fiasku s loňskou Besedou jednoduché... zkrátka tzv. povinnost.

LooMis: První návštěva drone/sludge/doomových čarodějů v ČR. Jak jim to hrálo minulý rok v Belgii možná opět bude to nejlepší doporučení. Zvukově by to mohlo ve smíchovském sklepě pěkně tlačit.

MXL: Tady nás čeká asi nepěkná zamotávka hlavy. Už nikdy to nebude jako předtím!

mIZZY: Budu v Estonsku, takže to nedávám, ale všichni ostatní běžte. V Bruselu byli super!

MORRATH + OUTWARD + MOORAH + NUUMMITE (Modrá Vopice, Praha) – FB event

vihkav: Schrödingerův Vojta za mikrákem. Bohužel, až tenhle článek půjde ven, ještě nebudu stopro vědět, jestli to za mě už dá nový pěvec, či ne (vybrané jedince budu informovat). Pokud ne, bude to poslední šance mě vidět v kapele, možná ever, ale určitě minimálně pěkně dlouho. Odteď se šoubyznysu věnuji pouze individuálně. Btw, polskej BDM Morrath taky naživo slušně nakládá, tak přijď.

MXL: Poslední show Outward s vihkavem. Bude pláč a skřípění zubů.

HEATHEN ASSAULT OVER BRNO IV (Melodka, Brno) – FB event

Dantez: Prapodivná soupiska zvláštní akce za sympatických 666 Kč, ze které s předstihem rezonuje pouze headliner.

pondělí 13. února

KOPATCHINSKAJA HRAJE LIGETIHO (Rudolfinum, Praha) – FB event

AddSatan: Symfonický orchestr Českého rozhlasu spolu s moldavskou houslistkou Patricií Kopatchinskajou zahrají Lontano, Koncert pro housle a orchestr, Rumunský koncert od György Ligetiho a suitu z Podivuhodného mandarína od Bély Bartóka. Takže bude avantgarda, dis- i harmonie, mikrotonalita, plíživá hrůza i humor a maďarské/rumunské lidovky. Loni vyznělo Lontano mocně i v La Fabrice, tady čekám ještě trošku víc.

TURMION KÄTILÖT + BLOODRED HOURGLASS (Storm Club, Praha) – FB event

vihkav: Bloodred Hourglass v Praze, přesně tak. Mnozí dost možná neví, jelikož pragáč má jako vždy v piči na lehátku a do FB eventu to ani nenapíše. To, čemu předskakujou, je ale bohužel nehorázná debilita.

úterý 14. února

HENRY ROLLINS (Divadlo Na Fidlovačce, Praha) – FB event

Dantez: Přesouvané kecy Henryho Rollinse se snad konečně dočkají realizace na pražské Fidlovačce. Energické mluvené slovo hraničící se stand-upem.

čtvrtek 16. února

SORDIDE + NEIGE MORTE (Chapeau Rouge, Praha) – FB event

mIZZY: Heartnoize dělají po delší době black metal, takže jako jo. Koncert měl proběhnout už loni, ale covidy, přesuny atd., žejo.

sobota 18. února

GUYOĐ + SUM LIGHTS + DEPTHS ABOVE (Balada bar, Praha) – FB event

MXL: Únorová tryzna v černých a hodně hlubokých vodách. Potápěčské brýle a ploutve s sebou.

mIZZY: Depths Above jsou hrozně super kapela, a byť Balada je na některé akce docela fajn, tady mám trochu obavy, aby atmosféru kapel až moc nezabila.

GORGOROTH + DOODSWENS + TYRMFAR + HATS BARN (Barrák, Ostrava) – FB event

Dantez: Gorgoroth po 9 letech zpět v Barráku. Pravděpodobně znovu s Hoestem z Taake za mikrofonem. Poměrně pochybně působí jen doprovod. Cyklus zvláštních soupisek pod taktovkou Massive Music pokračuje. Headliner ovšem táhne.

úterý 21. února

WORMROT + SHEEVA YOGA + IMPULSEALER (Barrák, Ostrava) – FB event

Dantez: Arif na Wormrot sere, nezbývá než doufat, že Dubko z Implore udělá poslední desce čest. Nekompletnímu singapurskému trojlístku bude v Ostravě asistovat Sheeva Yoga s Impulsealer.

středa 22. února

SHIT & SHINE + OPATŮV MODUL (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: „Představte si kolíbavý tanec aligátorů, co omylem snědli balíček metamfetaminu…“ (tvrdí promotext). Psychedelie, kytarová či elektronická, chytlavé i divné rytmy (nejen) pro fanoušky Gnod.

JSt: Tohle by měla být solidní zábava, noise rock / industrial / techno / post-punk (dle nálady) se smyslem pro surový humor. Plus nový projekt ze scény kolem SDBS, temná, špinavá elektronika.

RÖYKSOPP (Forum Karlín, Praha) – FB event

vihkav: Přijedou jedni z nejlepších tvůrců moderní elektronické hudby, tam musíš bejt. Loňská vydaná trojpecka má našlápnuto na důležitý milník kapelní kariéry.

DRUDENSANG + TOTAL HATE + WHISKEY RITUAL + AMYSTERY (Parlament Club, Plzeň) – FB event

vihkav: Total Hate a Whiskey Ritual? To si říká o výlet! Počkat, Röyksopp. Ehh, tak jindy.

čtvrtek 23. února

HÄXENZIJRKELL + MŮRA + OTRAS (Modrá Vopice, Praha) – FB event

AddSatan: Bosoráctvo na Čórtově hráádu (tam strašáá, jejejej tam strašáá)! Black/drone/doom hypnóza (nejen) FFO: Urfaust, Witches Sabbath od Emperor, ale i pomalých pasáží starých Oranssi Pazuzu, DBR, Sink, Nadja atd.

Dantez: Brněnskou štaci Můry jsem zajebal, dostavení ve Vopici snad poslouží jako hodnotný reparát. Milci okultního black metalu na způsob Urfaust či Cultes Des Ghoules by neměli o účasti příliš váhat, Häxenzijrkell totiž v daném ohledu třímají štafetu s notnou grácií. Sataňizmus!

vihkav: V lednu jsem si svým proslovem o Mizzyho akci pěkně naběh, tentokrát už to fakt dám, nově kultovní záležitost z rajchu je povinností. Plus Můra, na kterou jsem zvědavý v kontrastu s lednovou Plzní.

JSt: Podezřelý klub, ale co se dá dělat. Häxen... a tak dále je krásně hypnotická záležitost, které by živé provedení mělo spíš přidat.

LooMisMůra si s Mallephyr střihli 2 koncerty mimo Prahu. Nebyl jsem, ale tímto koncertem si budu moct obě kapely taky odškrtnout. A v případě černého headlinera je asi nejlepším doporučením recenze a umístění v TOPu 2022.

MXL: Tlupa nebezpečných idiotů z Pekla, kteří mají na této planetě plnit krutě zvrácené úkoly. To chci vidět zblízka.

mIZZY: Tak neasi, když to pořádám a aji tam hraju. Ale čert vem tentokrát nějakou Můru, kdo dorazí, tomu slibuju, že Häxenzijrkell jsou naživo mega hustej black/doom rituál!

pátek 24. února

CONCRETE WINDS + MALLEPHYR (007 Strahov, Praha) – FB event

AddSatan: Verze pro lidoopy: Aaaaarrgh!!! Verze pro lidi („“?): Bestiální death/grind/thrash/black námrd s převážně solidním songwritingem a dávkou vyjetosti. FFO: Repulsion, raných Morbid Angel, Necrovore, Sadistik Exekution, Angelcorpse – ve vyhrocenější podobě pro 21. století.

Dantez: Tenhle rozprc mi žel nejspíš nevyjde, nezbývá doufat v důstojnou náhradu na nadcházejícím Brutal Assaultu. Ostatní by si jednu z nejintenzivnějších kapel soudobého undergroundu s podporou silného předskokana ale neměli nechat ujít.

vihkav: Ochutnávka před Brutalem láká. Stejně se to tam určitě s něčím bude křížit, takže proč ne. A kdo by nechtěl na Mallephyr, že?

LooMis: Únor bílý, satanisté sílí. Mallephyr letos už odehráli ve skvělé formě Brno a Plzeň a Větry, myslím, budu vanout v sevřené Sedmičce více než hutně.

MXL: Betonový větry jsem ještě neměl, ale zní to perfektně. Vlastně jedno z velkých loňských překvapení pro mě. Malleführer po sto padesáté deváté? Proč ne…

mIZZY: Chceš kundo dostat betonovou kostkou do xichtu? Nechceš? Tak koukej padat na Betonový větry na sedmičku a přelámej pár žeber v kotli! Zběsilejší a nenávistnější kapelu v dnešní době jen tak nenajdeš. A Mallephyr jsou taky v úplně nejlepší formě, kdy sypou jak cyp, takže úplně super předskokan. Jen já teda jako degen budu zrovna hrát v Německu, naštěstí je možnost složit reparát o den později v Linzi.

DR: Concrete Winds před časem na Marastu sklidili úspěch svým vyhlazovacím prasopalem. Naživo by to mohlo být ještě intenzivnější.

ARVE HENRIKSEN & DAVID KOLLAR (Palác Akropolis, Praha) – FB event

AddSatan: Kdyby se někdo náhodou nechtěl tolčokovat s opolidma na Sedmičce, tak může jít na ambient/experimental (post-)jazzíček do Akropole. Slovenský (nejen) kytarista a norský (nejen) trumpetista spolu už vydali 3 desky, ta poslední se mi zdá trochu „překrásnělá“ a nudnější, ale předpokládám, že živě to bude i jiné, zajímavější. O den později v Drážďanech.

JSt: Taková sázka na jistotu, ale už přes tři roky jsem Henriksena neviděl. A to člověku chybí, vzhledem k tomu, že koncerty norského trumpetisty patří k těm vůbec nejsilnějším. Spojení s Kollárem je vyzkoušené a velmi funkční.

KDO SEJE VÍTR, SKLÍZÍ BOUŘI III. (NOX/klub Brno, Ostrava) – FB event

Dantez: Třetí ročník benefiční akce pro zlínskou azylovou farmu – tentokrát v Ostravě za doprovodu místních i vzdálenějších kapel s brněnskou omladinou Morghuul v čele.

PREHISTORIC WAR CULT + MŮRA + PÖLTERWYTCH + OTRAS (Kulturzentrum Alte Mälzerei, Regensburg, Německo) – FB event

mIZZY: To jen kdyby nějakej kokot nešel na betonový větry a měl zrovna cestu do Němec. Prehistoric War Cult je dost poctivá warmetalová mlátička.

sobota 25. února

HAKEN + BETWEEN THE BURIED AND ME + CRYPTODIRA (Palác Akropolis, Praha) - FB event

LooMis: Každý měsíc nicméně budu (doufám) mít jasného koncertního favorita a v únoru to jednoznačně jsou britští Haken. Podpora amerických BtBaM může být pomyslnou třešničkou na dortu a o poctivý korpus by se mohli postarat jejich krajané Cryptodira. Tohle bude velmi progresivní mlsání!

DR: Haken vydávají novou desku, navíc několikrát museli zrušit turné po Evropě. O to větší důvod je vidět, konečně nikomu nepředskakují, ale mají pořádný hrací čas headlinera.

CONCRETE WINDS + HÄXENZIJRKELL + DEATHSTORM + VOLE (KAPU, Linz, Rakousko) – FB event

mIZZY: Jelikož kvůli dementímu koncertu Můry v Německu neuvidím Concrete Winds v Praze, tak na ně musím jet za hranice. Další možností byly aj Drážďany v neděli, ale jelikož KAPU je super klub a hlavně tam budou aji Häxenzijrkell, tak není kurva co řešit!

neděle 26. února

WORMROT + DECULTIVATE + LUNDRA (Rock Café, Praha) – FB event

vihkav: Nová deska, nové turné a pro mě vlastně jejich první pořádný koncert, na Obscenu se na ně tehdy nedalo dostat.

mIZZY: Ajo, to by šlo. Den po Concrete Winds sice vůbec nic nemá smysl, ale aj tak to bude asi příjemná tancovačka.