Články

přeposlat článek tisknout
MetalGate Massacre vol.6 - 2. základní kolo

MetalGate Massacre vol.6 - 2. základní kolo

  • kdy: 4.2.2016
  • kde: Modrá Vopice, Praha

Druhé základní kolo opět přineslo několik hudebních stereotypů, vyšší návštěvnost než kolo předchozí a celkově lepší kapely. 

Druhá série MetalGate Massacre vol.6 proti sobě postavila další trojici - Screaming, Notion Deep a Meltdown. Podobně jako v prvním kole, i tentokrát totiž jedna kapela absentovala – ONLY FOR LIFE hodinu před začátkem oznámili svou neúčast. Důvody sděleny nebyly, chápu, že z Českého Těšína to není úplně blízko (Agassiz jsou ale ještě o kousek dál z Jablunkova a přijeli už 2x!), ale proběhla i jedna zvěst, že se jim údajně zcela nepozdávaly prostory Modré Vopice (což naopak není úplně důvod, který bych chápal). Ale co se stalo, nejde odestát a život jde dál, alespoň měla každá z dorazivších kapel opět větší šanci uspět a postoupit dále.

ScreamingPodle plánu zahajovali SCREAMING a z koncertu si udělali takový malý večírek za podpory kamarádů. Bylo vidět, že ti už ve Vopici mají „něco za sebou“, včetně zpěváka, což nevadilo zhruba do půlky setu. Pak už se „slavnostní duch“ začal projevovat zvukově i vizuálně. Zvuk mi asi vadil na produkci nejvíc – dominance českého zpěvo-řevu, bicích a basy byla chvílemi až nesnesitelná. Kapela sama sebe označuje za crossover, což by plně sedělo na vizuální nesourodost, ale hudební tvorba byla v drtivé části vystavena poměrně šablonovitě na hutné base, razantních bicích a jednoduchých tvrdých riffech vycházejících z hardcoru biohazardovského typu. Objevilo se tam i několik dobrých nápadů s pokusy implementace jiného než přímočarého (bohužel ale dost) cavalerovsky platonického tlaku. S přibývajícím časem se objevila i punkovější stránka kapely. Večírek byl dotažen do absolutního konce, včetně jednoho přídavku. (BandZone)

Notion DeepZatímco Screaming byli neurvalí, špinaví, kopající a plivající punk/hacéčkáři, s NOTION DEEP se dostavil uhlazený, krotký melodický metal. I když se prostějovští několikrát zaklínali slovíčkem thrash (Forgotten Creature), byl to spíš power metal, stříknutý vlivem staré dobré vlny švédského metalu, včetně obstojného čistého vokálu. Klipovka Devil's Dance se tak v kontextu tvorby jeví spíš jako dobrá vějička pro fandy metalcoru než jako skladba definující tvorbu kluků (což ale nemyslím nijak špatně); v prvním kole by rozhodně zle zatopili jak Vanguard (vokálně), tak Separator (instrumentálně). Prubířským kamenem melodických záležitostí jsou vždy balady. Kluci to tady zvládli hladce (Falling), obzvlášť vkusné bylo i sólo, které předvedl „bratranec“ Ondry Banka (Kuba Zeman). Jenom do budoucna bych radil, aby se zpěvák tolik nevyžíval v úpravě své kštice, občas jsem si říkal, jestli si pódium neplete s módním molem. (BandZone)

MeltDownKdyž se dva perou, třetí má pré. Skutečně jsem byl na vážkách, koho zvolit, byli-li by MELTDOWN špatní. Malé plus by asi hrálo ve prospěch Notion Deep. Naštěstí to nebylo třeba – místní (z Prahy) hráli doslova a do písmene jinou ligu. Dalo by se namítnout, že také zde se zvuk úplně nepodařil (u první skladby ven vůbec nešly kytary), bicí také několikrát zaškobrtaly, ale to je opravdu asi tak všechno, co bych mohl vytknout. Kluci si minulý týden odbyli křest dema v Rock Café po boku ultrafast prog/tech metalistů Liquid Space 9 a možná i kvůli tomu bylo jejich vystoupení naprosto uvolněné. Melodický progresivní death metal šikovně prošpikovaný „bodomovskými“ klávesami (ty příruční „michaldavidovky“ jsou super!), čtyři ze šesti členů se nebojí zapojit do doprovodných vokálů, čímž účelně vyplňují případná hluchá místa (ne že bych je tam postřehl) a zatímco bicí strojově tepou, kytaristé se předbíhají v rychlosti sjíždějí pražců. Skvělé a báječné, jednoznačně zatím nejžhavější kandidát na letošní vítězství. (BandZone)

Tentokrát se mi dostalo cti být jedním z pěti porotců, takže doufám, že jsem důvěru, ve mne vloženou, nezklamal. Večer to byl hodně podařený, s každou kapelou šla úroveň nahoru. Jak už jsem výše naznačil, volba hlasu nakonec padla vcelku rychle už v půlce setu MELTDOWN, kteří byli před zbylými kapelami kvalitativně o parník.

Pořadí určilo 41 hlasujících a 5 porotců. Váha hlasu poroty byla 41 x 0,05 = 2,05 - zaokrouhleno na 2 hlasy.

Výsledky:
ONLY FOR LIFE - kapela zrušila své soutěžní vystoupení
SCREAMING - 10 hlasů (diváci 8 + 2 hlasy porota)
NOTION DEEP - 14 (12+2)
MELTDOWN - 27 (21 + 6)

V tomto kole tedy celkem jednoznačný výsledek. Do finále postupují MELTDOWN. Blahopřejeme!

Třetí soutěžní kolo proběhne za 14 dní (18.2.) opět v Modré Vopici a zahrají: Teralodon, Gun Alchemy, Drunk With Pain, Latex Jesus. Přijďte podpořit svého favorita!

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.