Wacken Open Air 2002

!!!Bacha!!!Todlenc nejni recenze!!!

Čtvrtek:
Tento večer se nesl ve znamení metalové klasiky. Vystoupení prvních dvou zahřívačů využívám k návštěvě benzínky a nákupu základních životních potřeb. Posilněn první plechovkou, jdu se mrknout na blaze. Celken slušný, je vidět, že když nemusí zpívat jako někdo jiný, jde to. Stejně mám pocit, že bandy bývalých zpěváků Iron Maiden mají naživo větší grády.
Po okružní cestě po stáncích s cédéčky absolvuji ještě rose.tattoo. Tihle chlapíci jsou z Austrálie a hrajou rock'n'roll. Akorát nemaj Anguse. Stejně se ale celkem bavím, i když žádné technické parádičky, pri kterých bych si utřepal palici se nekonají :-)

!!!Bacha!!!Todlenc nejni recenze!!!

Pátek:
Dopoledne mě svým nic moc deathem probudili vomitory. Celkem dobrá příležitost vstát a kouknout se na srandovní necrophobic. Poté se ale přesouvám na Party stage, kde vystoupí dornenreich. No nevím, prej je to dobrý, ale mně to připadá jako horší kopie Samael. I když v porovnání se šramlovitými Crematory to celkem jde, po chvíli odcházím. Ve frontě na záchody zaslechnu ještě kus vystoupení iron.savior a musím říct, že na germány a na speed metal se u toho celkem dobře močí.
Při čekání na set dying.fetus shlédnu ještě vystoupení debris.inc, které pro mě bylo příjemným překvapením. Pomalá muzika trochu ve stylu Crowbar, proložená rychlejšími songy. A to tak pomalá, že při jednom stoptimu bubeník stihnul vyběhnout dopředu a udělat pár opiček na přihlížející. A už jsou tu hácéčkáři, čili dying.fetus. Do půlky mě moc nebavili, ale pak se to slušně rozjelo, takže se dalo vydržet až do konce :-)
Blackoví borknagar jsou fakt dobrý a zpěvák byl ve velmi dobré hlasové kondici, ale přes tato nesporná pozitiva mě vůbec ne-ba-vi-li. Odcházím si odpočinout do stanu a vleže poslouchám savatage. Z desek mě moc neberou, ale naživo je to vždycky síla ("kdyby takhle hráli všichni hevíci, tak bych to snad i začala poslouchat" TM Paaya). Přicházím až na destruction. Od začátku do konce jedna velká thrashová jízda. Hrajou hlavně novější materiál, na rozdíl od svých stylově spřízněných krajanů si to můžou dovolit.
Něco je cítit z Party stage a je to teda fakt pungent.stench. Výborný, skvělý, ještě lepší, než na Obscenu. Ještě si poslechnu kus bruce.dickinsona (Dojmy jako u Blejzy) a jdu relaxovat před my.dying.bride. Co dodat? To se prostě musí slyšet a hlavně vidět.

!!!Bacha!!!Todlenc nejni recenze!!!

Sobota:
O budíček se tentokrát postarali amon.amarth. Nevím, jestli to bylo rozespalostí, ale tentokrát mi přišli o dost tvrdší, než asi před třemi roky na FTC. Pomalu vstávám a loudám se kouknout na macabre. Celkem dobrý, ale je vidět, že jim velké pódium moc nesvědčí.
Zato nuclear.assault hrnou svůj thrash core (mám na mysli thrashcore ve stylu starých eSTý nebo třeba Cry of Terror, ne ty paskvily, co se za to vydávají dneska) už nějaký ten pátek a pamatujou zlatý věk, takže velká scéna jim problémy nedělá.
immortal hráli black metal, takže pravděpodobně bylo všechno v pořádku. Využil jsem této volné chvíle k návštěvě Metal marketu.
Byl jsem docela zvědav, co předvedou exodus. Zahráli dokonce dvě nové skladby (to je prima), ale nesly se v poměrně nudném středním tempu (to už tak prima není).
Na hypocrisy a jejich bigbíty jsem se fakt hodně těšil, ale zvukař mi nedal šanci. Stěží poznávám Roswell 47 a zhnusen odcházím. Zato cannibal.corpse měli zvuk v intencích stylu až křišťálově průzračný. Následkem různých debat si dávám bacha na bicí a musím uznat, že ten pán s tim polským jménem fakt moc nápaditě nehraje.
Kdo se těšil na reunion thrashové kapely Martina Walkyiera, utřel. Tihle sabbat jsou z Japonska a drhnou Black Metal. (Představte si, jak by to vypadalo, kdyby Venom uměli hrát) Byla to taková smršť, že na set kreator se raději odcházím poradit do stanu se svým skleněným kamarádem, jestli se mi to líbí. (Nepomohlo to)
Do třetice všeho.....třetí žhavý tip páně Čermáka konečně vyšel, green.carnation jsou fakt bomba, stylově trochu do doomu, trochu psycho a v rychlejších pasážích připomínají Septic Flesh. Bohužel odehráli jen jeden song a museli skončit, protože dostali jen hodinu času.
Na hlavním pódiu zatím ječí u.d.o. acceptovky, z kterých žije dodnes, takže na haggard jdu čekat do stanu, kde bohužel usínám.

!!!Bacha!!!Todlenc nejni recenze!!!


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

coze? Nerozumim? Jako ze ti, kdo nefandi BG, jsou na holky a ti, kdo maji radi BG, ale nebyli na Wackenu a ted se ne a ne dozvedet, jaci BG byli, protoze je tam skoro nikdo neslysel (krome 30 tisic Nemcu), se ze zalu dali na vdolky? Ja se v tech MJCBG myslenkovych konstrukcich zacinam ztracet...

jeden holky, druhý vdolky.....

Sel jsem se pro zajimavost kouknout na prvni jeden a pul pisnicky, abych nasal atmosferu zazracneho vystoupeni, kteremu byl pridelen nejdelsi cas z celeho festivalu (neuveritelne dve hodiny!), ale nebavili mne, sorry...

a co ti Blindi?

Hmm, koukam, ze z reagujicich tam nikdo nebyl, tak se aspon vyjadrim z pozice jedineho byvsiho, abyste nemeli jen jeden uhel pohledu:

Green Carnation byli nejvetsi bomba festivalu, v tomhle Disease nekeca, tesil jsem se na ne cely tri dny (Disease ne, protoze mi po neprilis vydarenem vystoupeni Dornenreich neveril, ale o to milejsi bylo jeho prekvapeni). Akorat bych poukazal na to, ze Septic Flesh moc nepripominaji, spis mix nejlepsich momentu Floydu s In The Woods... A ta hodinova skladba utece jako nic, i kdyz ja byl ve vyhode, protoze ji znam nazpamet...:-)))

Borknagar nebyli: 1) black metal; 2) nudni... Myslim, ze v klubu jejich hudba vyzni skvele, jsou ve vyborne hracske kondici, maji skoro nejsilnejsi instrumentalni sestavu, jakou mohli pobrat a jedou...

3) zvuk Hypocrisy byl absolutne tragicky, bylo slyset jen navyskovane kopaky, vceli ul a prehulenE klavesy z playbacku. Cannibal Corpse byli i pro mne po jejich setu ulevou...

Dornenreich meli pech jak blazen, hrali v poledne, zvukar se na nich rozcvicoval a mstil, navic jejich komorni hudba nepatri na stadion, nevynikne to, co ma, a do tretice meli relativne cerstvou sestavu, s bubenikem zkouseli asi dvakrat (hral presne, ale bez stavy) a nevim proc si ten cvok Valnes bral baskytaru, kdyz na klavesy umi asi milionkrat lip. Takhle vystoupili s prumernym klavesakem a podprumernym basakem, misto aby to bylo jako v Praze pred Marduk, kde Dornenreich slapali ve trech lidech jako hodinky...

Sabbat dle meho nehraji black metal, ale zabavnejsi a rychlejsi variantu destructionovskeho thrashe, narozdil od Pipy a DiseasE tyto kapely (ani Venom) nepovazuju za blackove. Ale at si kazdy vybere sam.

My Dying Bride byla opravdu smrt, jedno z nejpusobivejsich vystoupeni, jake lze provest, to ani nebyl doom, ale skutecne death...

Necrophobic srandovni nebyli, byl to prijemny rozjezd patecniho programu, navic navzdory brzke hodine hrani i se slusnym zvukem. Nebyli o nic horsi nez Amon Amarth a ti byli velmi dobri.

Zel Disease sice vychvalil Pungent Stench, ale zcela mu uslo jedno z nejzasadnejsich vystoupeni celeho festaku – Schirencuv vedlejsak Hollenthon, který fakt zazaril, a jestli mu nezmrvej zvuk na Assaultu, mate se na co tesit.

Pokud jde o Haggard, který chlapec prospal, sice se velmi snazili a asi se jim vystoupeni samo o sobe povedlo, ale měli smulu, ze na vedlejsim podiu nakopli zvuk Onkel Tomovi, coz je nemecka varianta mixu Alkehol, Kabat a bavorske dechovky, cili z pidlikani Haggard bylo slyset hov...Howgh.

Disease: ale kdyby byl namakanej buzerant jako jsem já, tak by mohl poslouchat i píčoviny a nic by se mu nestalo :o)

FAK D DŽRMEN!

HENJO: To ne , spis proto, ze posloucha takovy picoviny :-)))

Tagy:

aktuálně

diskuze