Články

přeposlat článek tisknout
TIAMAT, PAIN, THE RAYS OF THE SUN

TIAMAT, PAIN, THE RAYS OF THE SUN

  • kdy: 11.1.2005
  • kde: Praha, Abaton

Dopadlo to trochu jinak. Původní vize byla zhruba něco ve stylu odzívnout předkapelu, zadupat si při Pain (jakožto hlavním taháku), víceméně odzívnout Tiamat. A skutečnost? Nečekaně odlišná v prvním případě, jinak podle předpokladů.
The Rays Of The Sun po prvních několika tónech sebevědomě rozptylují očekávání obvyklé snůšky tisíckrát přežvýkaných doomových klišé a příjemně překvapují. V okleštěné sestavě servírují svou produkci tak, jak to nedokáže nejedno pěti- a vícehlavé podobně zaměřené těleso. Je v tom feeling, práce s nápadem, atmosféra, dynamika, lehkost, přesvědčivost. Navíc se jim vyhýbá zlý sen většiny předkapel, jelikož na jejich straně stojí i zvukař. Pár hlasů sice žehrá na absenci mužského zpěvu, mně ale neschází, spíš naopak. Tlesky tlesk!
Peter Tägtgren si aktivního odpočinku od Hypocrisy užívá opravdu plnými doušky. Diskoška jak řemen, tihle Pain! Navíc lišák Peter ví, co udělat i pro vizuální stránku věci, takže se v aktuální sestavě vklínil mezi dvě černé nymfy, z nichž ta po jeho pravoboku jistí druhou kytaru a levoboční šestistrunně basuje. Záda ansámblu pak kryje protřelý bývalý nesmrtelník Horgh. Slečny sice chvilkami nepůsobí zrovna jako by se se svými nástroji narodily, ale postupně se rozehrávají k jakýms takýms výkonům, které potřebám celku postačují, jelikož v Pain těch not zas tolik není. Jde spíš o rytmicky rovně podepřenou kytarovou stěnu, díky níž mohou vyvstávat (a vyvstávají) jisté asociace s přefouklými Rammstein, nicméně zde to oproti soudruhům z NDR opravdu hraje. Jediným vroubkem je tak skutečnost, že se z Nothing Remains the Same hraje míň, než by si tohle teď už předposlední CD zasluhovalo. Pain se líbí a přidávají, takhle nějak

report_125_px3

jsme to čekali.
To Tiamat vaří už víceméně jen z minulosti, sluší se asi dodat, že té dávnější. Nicméně navenek působí jako by ani neslezli ze Šemíka, navzdory mému vtíravému pocitu, že kdyby onen koník byl dnes večer mezi přítomnými v sále, možná by svého rozhodnutí zalomit to s Horymírem kolmo k Vyšehradu ani nelitoval. Edlundovic spouštějí se skočnou Vote for Love a na oscilaci mezi juchárnami jejího a Brighter Than the Sun typu a rozjímavějšími záležitostmi modelu „x-tá variace na Gaiu” staví celý set. Je ale na první pohled znát, že většina publika současnou schizo tvář kapely, kdy pejsek s kočičkou dali do dortu něco od Edlunda, něco od Eldritche a něco od Edlunda ukradeného Edlundovi bere a je spokojená. Ty ostatní dostávají baštit aspoň klasiky jako The Sleeping Beauty (přišel si chrochtnout i Peter Tägtgren), In a Dream, Whatever That Hurts nebo už zmíněnou Gaia, i když, kamenujte nebo ne, ani při nich to tam prostě není. Ta kapela, co hrála na podporu Wildhoney před jedenácti lety v Plzni , už je asi zkrátka pryč.

Jiné názory

“Sorry, dnes jsem byl zas u zubaka a skoro cely den prospal a zpravu Fialkovi jsem sice poslal Fialkovi, ale Pavlovi, a protoze jsem spal, nevsiml jsem si, ze mi psal what´s up, stejne jako ctu tvou zpravu az ted. Prosli ste pak na mjc?” Takto začala naše snaha o proniknutí vstupní kontrolou Abatonu, kde nám dobrotivý direk-tchoř nezanechal vzkaz o akreditaci. Jak to dopadlo zjistí nejpozději při čtení tohoto reportu, ale my se na něj nezlobíme, jelikož je už o dva zuby lehčí a má prima lítací sny po zajímavejch prášcích.
The Rays Of The Sun, již bez kytaristy a zpěváka Michala překvapili určitě hutností a energií, s jakou skladby podali, což jistě při necelých 14-ti dnech, co měli na nazkoušení, je chvályhodné. Přispěl k tomu i výborný zvuk, kde ani jeden z nástrojů nebyl upřednostněn a všechny tak byly krásně čitelné. Jen tak dál!
Tiamat si deskou Wildhoney zároveň postavili pomník a vykopali hrob. Tápání pokračuje i v novém tisíciletí a chtě nechtě (osobně jasné nechtě) je zapotřebí se s tím začít smiřovat. Utahaná show Edlund-bendu, trapné pokusy o roztleskání publika, které předchozí Pain dokázali roztančit a v závěru show dokonce dohnat několik jedinců ke stagedivingu, mrazení známé z dřívějších vystoupení veškeré žádné, to jsou Tiamat současnosti. Jak psal píTRs, staré skladby potěšily, ale kouzlo, spíše se mi chce použít nádherné slovenské slovo “čaro”, tam zkrátka není. Co naplat, že v kapele výborný sólový kytarista a bubeník se se starými songy vyloženě mazlí, když Mr. Edlund zapomíná na jednu veledůležitou věc – hrát srdcem.
Oproti tomu Pain byli zaslouženými králi večera. Peter Tägtgren se opět ukázal jako člověk (je to vlastně vůbec člověk, kdy6 si spočítáte, co všechno už má za sebou a na čem se podílel, to mu vyšlo?), který ví, jak na publikum. Jím míchaný skočný ufometal sice není nic převratného, ale je podaný tak, že mu prostě nedokážete odmítnout. A komu se třeba náhodou hudba moc nezamlouvala (pochybuji ale, že by tam dle ohlasu všichni šli na Tiamat), musí uznat, že tah s dvěma nymfičkama byl geniální. Pramálo pak záleželo na tom, jestli umí na nástroje hrát dobře či jen průměrně (kytaristka spíše podprůměrně, basačka se šestkou – že by opět další z promyšlěných efektů? – měla už ke konci problémy struny umáčknout, ale špatně nehrála), když samply odvedou většinu roboty. Nu dobré, neřku-li výborné, chvílemi vynikající to bylo a rozhodně kdo chyběl, zaváhal. No a zvuk? Něco takhle nahlas, a přitom čitelně, jsem hodně dlouho neslyšel, chvílemi to bylo až bolestivé. Od toho jsou vlastně Pain Pain. Ale možná, že už taky stárnu.


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

xxx a yyy je trochu hnidopich ale ma recht:))

Nebyli jste na nejakem jinem koncerte? Pain s Tiamat byli v Praze totiz 11.1.

a ví teda něgdo, gdo to tam tlouk? ja jsem totiž taky v tomto ohledu mimo :-)

jo, za Horgha sorry, já si nebyl jistej (přece jen mám pořád jeho obličej zafixovanej spíš v komixovým balení), ale podle infa těsně před koncertem tam hrát měl a na netu kloudný aktuální lineup ke shlídnutí nebyl. posypávám si hlavu popelem:-)))

Zdravim, jenom malá připomínka k recenzi. Bubeníkem u pain nebyl horgh!!!!!

já tam nebyl ;)
ale představuju si to dost podobně jako vy dva.. :))

2 dreck: no a jak to teda vidíš Ty?

tedy každému jeho vlatní názor? :-)
já zase čekal nějakou podobnou reakci jako tuto :-)))

aktuálně

diskuze