Seriálové tipy II.

Seriálové tipy II.

V druhém díle seriálu o seriálech si představíme dva seriály více či méně spjaté s hitem 24 hodin s teroristickou / hitmanovskou náplní, po boku idiota se podíváme na sedm divů světa a nahlédneme také do britských kasárna v šedesátém roce minulého století.

HomelandHomeland (2011, USA) – krimi, drama, mysteriózní, thriller 

Režie: Michael Cuesta, Jeremy Podeswa
Scénář: Alex Gansa, Howard Gordon, Gideon Raff
Hrají: Damian Lewis, Claire Danes, Mandy Patinkin, Morena Baccarin, Jackson Pace, David Harewood, David Marciano, Rupert Friend, Brianna Brown, Diego Klattenhoff

Nejoblíbenější seriál prezidenta Obamy? Homeland, vedle Game of Thrones nejlepší premiéra roku 2011. O pojetí seriálu nejlépe vypovídají jména jeho tvůrců – z per scénáristů vznikl jeden mému srdci z nejmilejších seriálů, 24 s Jackem „Dammit“ Bauerem. Také autor soundtracku je totožný se čtyřiadvacítkou. V hlavních rolích se pak představí vynikající Damian Lewis, kterého můžeme znát jako majora Richarda „Dicka“ Winterse z neméně vynikající HBO série Band of Brothers, a Claire Danes, nastávající manželka Johna Connora ve filmu Terminator 3. Homeland vyniká především vyváženým poměrem akce a napětí, dějové linky jsou dobře a srozumitelně napsané a ten pro Amíky typický patriotismus s nepostradatelnou dávkou smrdutého patosu občas dostane pěkně přes prdel. Vývoj postav včetně jejich vzájemných vztahů je značně dospělý a promyšlený, proto se při sledování několikrát přistihnete, že si s vámi scénáristé parádně pohrávají, o zásadní dějové zvraty není nouze. Homeland je zdatným nástupcem zmíněné 24, což však neznamená, že by měl být určen pouze pro fanoušky CTU. O politické korektnosti nemůže být zrovna řeč, špína v nejvyšších vrstvách vlády USA nebo mučení podezřelých waterboardingem či hlasitou metalovou hudbou, to je přesně to, co pro mnohé občany zůstává jen televizní fikcí, ačkoli realita je této fikci až nepříjemně blízká. Navíc stále aktuální témata jako terorismus, válka v Iráku či CIA prostě táhnou a seriál z nich dokáže vytěžit opravdu mnoho.

Hodnocení: 5/5
čsfd: 88 % - csfd.cz/film/291496-homeland/
imdb: 8,6 - imdb.com/title/tt1796960/combined

 
PrivatesPrivates (2013, UK) - drama 

Režie: Bryn Higgins
Hrají: Ross Anderson, Patrick Baladi, Conor MacNeill, Alexander Vlahos

Pětidílná britská minisérie se odehrává v roce 1960 a pojednává o osudech osmi mladíků, kteří měli tu smůlu, že se díky datu svého narození stali jedněmi z posledních branců povinné vojenské služby ve Spojeném království. Britům se s minimálním rozpočtem podařilo vytvořit poutavé drama z vojenského prostředí, které nenadchne košatou výpravou ani známými tvářemi (snad jen krom Alexandera Vlahose, který se objevil v seriálu Merlin jako čaroděj Mordred), ale naopak může nabídnout docela obyčejný příběh docela obyčejných lidí v docela neobyčejné, pro Brity tolik typické suché atmosféře. Občasné vtipné momenty se postupem času ztrácí, atmosféra houstne a nejednou se objeví i náznak asociace s první částí Kubrickova díla Full Metal Jacket. V několika slovech lze Privates popsat jakožto britskou variaci na Olmerův Tankový prapor.

Hodnocení: 4/5
čsfd: 87 % - csfd.cz/film/332442-privates/
imdb: 6,9 - imdb.com/title/tt2204714/combined

 
An Idiot AbroadAn Idiot Abroad (2010, UK) – komedie, road movie

Hrají: Ricky Gervais, Stephen Merchant, Karl Pilkington 

Seriál An Idiot Abroad není seriálem v pravém slova smyslu. Známý britský komik, moderátor a herec Ricky Gervais (The Office) vytvořil spolu se Stephenem Merchantem svým formátem neobvyklý, avšak neuvěřitelně vtipný cestopis, v jehož hlavní roli „exceluje“ Rickyho kolega a kamarád Karl Pilkington. Toho někteří z vás mohou znát z animovaných skečů The Ricky Gervais Show, tedy původně pořadu rozhlasové BBC, který byl díky jednoduché animaci převeden do televizní podoby. Karl je, jak už název napovídá, jednoznačný idiot. Na svět má často až pozoruhodně odlišný pohled, a tak Rickyho napadlo vyslat tohoto blbce do světa a s využitím jeho dementní jednoduchosti tak pro něj připravit mnohá překvapení. Smícháním Rickyho a Stephenovy škodolibosti a Karlovy prosté mysli vznikl výborný komediální seriál, který milovníky Gervaisova stylu humoru jednoznačně potěší a pobaví, ačkoliv jeho chování ke Karlovi občas svou neskrývanou podlostí hraničí až se šikanou. Karlův nevinný a tupý výraz pak v divákovi vytváří jakousi směsici lítosti i pobavení nad jeho zřejmě nepředstíranou hloupostí. Fenomén Pilkington je komediální sám o sobě a série An Idiot Abroad je tak dalším dílkem do nepochopitelného života tohoto podivína.

Hodnocení: 4/5
čsfd: 83 % -  csfd.cz/film/284636-idiot-na-cestach/
imdb: 8,1 - imdb.com/title/tt1702042/combined

 
The ConfessionThe Confession (2011, USA) – akční, krimi, drama 

Režie: Brad Mirman
Hrají: Kiefer Sutherland, John Hurt, Daniel London, Michael Badalucco, Max Casella, Greg Ellis 

Když už jsme se točili kolem 24 hodin u Homelandu, tak se k tomuto seriálu ještě jednou vrátíme. Kiefer Sutherland strávil v roli agenta Jacka Bauera osm předlouhých (sic!) dní, což jeho herectví nezanedbatelně poznamenalo. Také v desetidilném (a celkově jen šedesátiminutovém) webovém seriálu se Kiefer představí se zbraní v ruce, tentokrát však jako nájemný vrah. Většina děje se odehrává ve zpovědnici, kde se Kiefer zpovídá ze svých hříchů, a na druhé židli sedí John Hurt (Kane aka první oběť v Alienovi, Adam Suttler ve V for Vendetta nebo hůlkař Olivander v prvním Potterovi) v roli naslouchajícího kněze. Miniseriál The Confession je spíše konverzačním komorním dramatem s jednoduchou a předvídatelnou zápletkou, který sice nehýří nápady či promyšleností, ale při správné náladě dokáže strhnout svým nezvyklým pojetím, minimalismem a především vynikajícími dialogy. Děj doplňují občasné flashbacky i trocha toho filozofování nad podstatou viny jako takové. Zároveň byl tento seriál mým prvním a zřejmě i posledním titulkářským pokusem.

Hodnocení: 5/5
čsfd: 84 % - csfd.cz/film/294083-zpoved/
imdb: 7,7 - imdb.com/title/tt1809362/combined


Přispěj do diskuze

Jo, ta romantická linka je otravná, ale tak asi by to bez toho nebylo ono, lidi to chtějí.

Karla doporučuju, opravdu jsem se upřímně smál celou dobu :)

Na Karla se musím podívat, Ricky o něm mluvil i ve svých show (který miluju)... Na Ricky Gervais Show jsem nikdy nezvládla koukat...rychlá britská angličtina a neustálý Richyho chechot.

Popis Homeland sedí výborně na první sérii, souhlas. Nicméně ve druhý dojde na romantiku a o by jeden blil... Trailer na třetí vypadá trochu jako natahování, ale pokud se to udělá dobře, třeba se to zase zvedne. Miluju Mandyho Patinkina v týhle roli.

aktuálně

diskuze