SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY

Moravští SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY jsou kapelou, kterou myslím netřeba představovat. Jejich propojení folklóru s metalem se stalo inspirací nejedné kapele, a i když občas ve vzduchu poletuje, že to nejlepší už mají za sebou, opak je pravdou. Po personálních problémech kapele konečně vyšla dlouho očekávaná deska Relic Dances a sklízí veskrze samé pozitivní reakce, jak ze stran hudebních publicistů, tak i fanoušků. Co se týče koncertních aktivit, tak ani tady SSOGE nezaostávají a mohli jsme je spatřit na spoustě letních festivalů. Na pár otázek jsem se zeptal kytaristy a zakládajícího člena Radka Hajdy.

Zdravím Tě! Jak se jinak krom toho, že jsi zasekanej v práci vede? Je něco nového, zajímavého u SSOGE? Po pěkné době vám konečně vyšla placka, jaké jsou ohlasy? A vůbec spokojenost s Relic Dances?
Léto se nese ve znamení festivalů, máme za sebou např. Basinfire, Masters Of Rock, Benátskou Noc či Brutal Assault, v květnu jsme se premiérově představili na německém Wave Gotik Treffen... Ale prakticky se snažíme neustále koncertovat už od února. No, neustále... S naší pracovní vytížeností a bydlištěm jednotlivých členů samozřejmě jen o víkendech. :-) S plackou jsme moc spokojení, dřeli jsme na ní pěknou dobu a dali jsme si záležet. Ohlasy jsou různorodé, od ceny Akademie populární hudby za nejlepší hard'n'heavy album minulého roku až po hlášky typu "ti sajlenti se už nějak moc rýpou v tom folklóru".. :-) Ale jiní už nebudem, tudy pro nás totiž vede cesta...
Začínáme taky docela hrávat na "ne-metalových" akcích a je příjemné vidět, že ohlasy lidí naší muzikou doposud nedotčených jsou veskrze pozitivní...

interview_23_px2

Mělo pro vás nějaký význam vítězství v kategorii hard'n'heavy? Otevřeli se vám nějaké nové možnosti? Co ty konkrétně považuješ za největší úspěch kariéry SSOGE? Mate toho za sebou docela dost, například předskakovat kapelám jako Cradle of Filth, Anathema ci Gathering, to se jen tak někomu nepoštěstí... O co konkrétně jde na "ne-metalových" akcích, trošku nám to přibliž a vysvětli.
Pro nás osobně je Anděl především sladkým zadostiučiněním a oceněním naší práce. Ale asi se ptáš na přínos téhle ceny. Těžko říci, protože já nevím, co přimělo organizátory festivalů a koncertů, kteří nás letos poprvé kontaktovali, aby tak učinili. Ale Cena APH určitě svoji váhu má. Taky jsme se párkrát mihli v TV a rádiích a užili si svých pět minut slávy... :-) Možnosti se nám otevřely především deskou Relic Dances a hudbě, kterou se snažíme dělat, tj. fůzování tvrdé muziky s naším folklórem. Tou největší možností je samozřejmě oslovit daleko větší množství lidí, což jde vidět právě na těch zmíněných "ne-metalových" akcích. Pokud je posluchač otevřený a přenese se přes některé metalové atributy jako murmur či zkreslené kytary, zjistí, že naše muzika není tak tvrdá a nepřístupná, jak se mu může na první pohled zdát... Největší úspěch? Těžko říct, pro mě osobně asi to, že právě slavíme deset let existence SSOGE, že jsme úspěšně zvládli ty uplynulé čtyři roky a že nás to pořád ještě báječně baví. To je asi nejdůležitější...

Pojďme ještě k RD, ze spousty stran jsem slyšel, že starý SSOGE je nejlepší a že tohle na to proste nemá, dle mého nesmysl. S Relic jste dotáhli propojeni folkloru s metalem ještě dál a je to jasně nejvyspělejší album vaši kariéry. Co chystáte na dalším počinu? Dál se budete snažit zdokonalit svůj styl, přitom si udržet vlastni xicht, nebo se můžeme těšit na nějaký nečekaný experiment? Co třeba vydaní akustického alba?
Není takového, kdo by se zavděčil všem. :-) Já ty "oldskůláky" svým způsobem chápu, ale nejsme Iron Maiden, abychom museli až do konce života hrát to samé. Říká se, že život je "změna", ale pro mě je to hlavně "cesta". A my se vydali touto. Protože se teď maximálně věnujeme živému hraní a podpoře Relic Dances, vůbec nedokážu říci, jakým směrem se naše další kroky budou ubírat. Respektive - směr je daný, ale jaké to přesně bude, ví jen Veles. :-) Předběžně jsme domluvení na produkci s Tomem Kočkem a vůbec bych se nebránil ani další spolupráci s cimbálovkou Radošov... O akustickém provedení jsme uvažovali, resp. uvažujeme, ale zatím jen v rovině koncertní...

Mel jsem tu cest vidět vaše vystoupeni jak na Masters of Rock, tak i na Brutal Assaultu. Zkus nějak srovnat a zhodnotit tyto dvě vystoupeni a festivaly. Na MoR jste měli fantastický set, skvělé přijetí od publika, popravdě něco takového jsem vůbec nečekal vzhledem k hudebnímu zaměřeni festivalu. Na BA je zas ta okouzlující UG atmosféra. Každé má to své.
Jak říkáš. Každá z těch akcí měla něco do sebe, stejně jako je super hrát třeba v rožnovské hospodě víc jak dvě hodiny pro totálně šílené Valachy nebo v našlapaném holandském klubíku... :)) Masters Of Rock - zatím nejvíce lidí pod pódiem, co jsme kdy měli. Bál jsem se trošku toho času, přece jen hrát krátce po poledni není to pravé ořechové vzhledem k atmosféře naší muziky. Ale lidi byli skvělí a navíc nám přálo štěstí a místo půl hodinky jsme hráli dvakrát tolik. To byl fakt zážitek, na který budeme ještě dlouho vzpomínat. Když jsi zmínil to přijetí od publika, asi je to jenom potvrzení toho, co jsem říkal - hudebně můžeme oslovit velké množství lidí, nejen kované doom-metalisty. :) Brutal Assault - čas daleko lepší, krásně se smrákalo, navíc s cimbálovkou, to je opravdu něco speciálního. Měli jsme trošku trému, protože jsme se s klukama z Radošova viděli jen ten den dopoledne a něco málo popreludovali, ale popasovali se s tím skvěle. Je to těžké popsat, ale během těch třiceti minut fungovala na pódiu opravdu zvláštní "chemie". A lidi to snad vycítili taky. Každopádně obrovské díky všem, kteří nás tento rok na všech těch festivalech podpořili!

interview_23_px3

Ještě k tomu Brutálu, nemohu se nezeptat na tu rumunskou lidovku :-) Jak vůbec vznikl nápad něco takového zahrát naživo? Proč zrovna rumunská? Má to nějaké opodstatnění, nebo jste ji tam jednoduše nacpali, protože se vám líbí? :-)
Byla to volba kluků z Radošova. Měli jsme domluvu, že zahrajou i něco ze svého repertoáru a zřejmě proto, že to byla metalová akce, zahráli tuhle vypalovačku. Já jsem taky čubrněl. :-) Třeba jim do budoucna s něčím takovým naopak pomůžeme my... :-) Když už jsi to zmínil, teď jsem si vzpomněl, jak hned po našem setu k nám přiběhl týpek a pořád něco poloanglicky brebentil, až jsem z toho pochopil, že říká, že jsme hráli nějakou rumunskou věc, tak jsem ho vyvedl z omylu, ale on se nenechal zmást, až jsem si vzpomněl na cimbálovku a dal mu zapravdu. Měl z toho velkou radost, tak si říkám, že byl asi z Negury... :-)

Kam až jste se s SSOGE nejdále podívali? Případně nějaké zážitky, oblíbené místo...atd
To bych musel kuknout do mapy, ale hráli jsme už v Rakousku, Německu, Švýcarsku, Holandsku a Belgii. Nejraději se vracíme do Holandska, už jsme tam byli dvakrát a na podzim se chystáme zas. Lidi tam jsou nám hodně naklonění a mentalitou podobní, skvěle se tam hraje i paří. Už na první akci, kterou jsme tam hráli - všežánrový festival Broemoats - jsme poznali ten rozdíl v organizaci podobných akcí. Opravdu jsme jenom přijeli, přišli na pódium a podali maximální výkon. Vše ostatní bylo zařízeno. Pohádka... A následná pařba až do brzkých ranních hodin taky stála za to. Odtud pochází i nesmrtelné Hrncovy hlášky "I photo with you" a "Tchoř is the black cat with the white line on the hřbet"... :-)

Dvojjazyčná verze není špatný nápad, něco podobného předvedli na posledním disku i Misanthrope, kteří jsou známí svou "láskou" k vlasti a jsou tak typicky "francouzsky" nabubřelí :-) Co ty a vztah ke své vlasti? Jsi hrdý na to, že jsi Čech? Nebo máš třeba jen vztah k historii a tradicím naší vlasti a z "dnešního" Česka zrovna odvázán nejsi?
No, já jsem hlavně Moravák. :-) Když se vracíme přes Cínovec nebo Rozvadov z hraní, říkám si, že už jsme doma, ale opravdu doma jsem až na ose Brno - Ostrava, zejména pak na Valašsku... Francouzi jsou možná místy až "nabubřelí", na druhou stranu málokdo se může za svou historii stydět tak jako Češi. Pořád někde schoulení v rohu čekajíc na zbytky, co přiletí od stolu... Vím, že to může znít někomu cynicky, ale strašně závidím Polákům, že se Němcům bránili se zbraní v ruce. Cena byla hodně drsná, na druhou stranu mají mít proč dnes hlavy hrdě nahoře. Ale to jsem trošku odbočil... Samozřejmě, že mám jistý vztah ke své domovině, proč bych jinak dělal hudbu, jakou děláme. Jsme jen kapka v moři, ale pokud aspoň troškou přispějeme k podpoře našeho kulturního dědictví, budu nesmírně šťastný... ČR dneška? V neděli u nás byli kamarádi z Belgie. Udělali jsme jim výlet po Brně. Byli tady snad už počtvrté nebo popáté. Všímali si hlavně opravených domů, zeleně, nových tramvají a trolejbusů. Neviděli hypermarkety rostoucí jako houby po dešti, neviděli fabriky, které jsou tu jenom kvůli daňovým prázdninám, co se (v lepším případě až) za pár let přestěhují zase o kus na východ, nevidí tu neuvěřitelnou sterilnost v našich rádiích a televizi, tu klasickou českou "předposranost" před vším a všema. Místo abychom si uchovali to dobré, co tady i přes komouše zbylo, přebíráme bezhlavě všechny nectnosti západu a zastíráme to "evropanstvím" a "světovostí". Ufff... A tak je mi nejlíp v Beskydech, v dřevjance našeho kamaráda a producenta Tomáše Kočka. Bez televize, rádia a mobilu zjišťuju, že na tom ještě nejsme zase tak špatně. :-)

Jak si mluvil o těch Polácích, nepřipadá ti absurdní, že právě v této zemi jsou nějací lidé schopni hlásit se k nacismu? Bohužel i mezi metalovými bandami... opravdu takové lidi nechápu.
Přesně tak, a Rusáci to samé... zavřel bych je na pár dnů do Osvětimi, hajzly...

Nojo, bohužel blbci se najdou všude. Osobně si nedovedu představit, že by třeba někdo z mých předků zemřel v koncentráku a já se pak hlásil k té stupidní ideologii. Takový člověk nemůže být při smyslech. Bohužel tento trend proniká i do (zejména) blackmetalové scény. A to je fakt škoda, o tomhle by hudba být neměla, o šíření nějakých zkurvených ideologií. Je smutné, že i takové kapely si najdou příznivce. A přesně jak říkáš nejvíce jich je v Rusku, Polsku.. atd. To je fakt k zblití.
Jak říkáš.. ale s takovýma rozhodně nechci mít nic společného a rozhodně bych s nima na stejné pódium nevlezl.

Tak trosku odbočíme od toho nepříjemného témata k jinému, sice méně, ale také nepříjemnému. A to jsou personální změny, strašák asi každé kapely, myslím, že vy nebudete výjimkou :-) Je podle tebe tohle konečně ta správná sestava, která vydrží...?
Nikdo není doma prorokem. :-) Doufám, že jsme si tyto problémy na hodně dlouhou dobu vybrali a nečeká nás nic jiného než případná mateřská dovolená. :-) Jádro současné sestavy funguje už dobré tři roky, jako poslední přišel (z Endless) Jarda Adámek na konci minulého roku. Zatím nám to klape a pěkně si to užíváme. Co může chtít člověk víc...

interview_23_px4

Teď trošku něco o tobě, jak jsem si mohl všimnout, člověk si dost vytížený - práce, kapela, tréninky (mimochodem, čemu se věnuješ)? Máš čas sledovat metalovou scénu a poslouchat muziku? Co posloucháš nejraději? Nějaké oblíbené kapely...
Ježto je moje práce muzika, resp. její prodej, není zasvěcenějšího. :))) Můj současný TOP 5 by byl asi Extol - Blueprints, Blackfiled - Blackfield, Gaate - Jygri, Animé - Cuts (advanced), Soundbyte - The River of Broken Glass a Spiritual Beggars - Demons. Takže vlastně TOP 6. :) Ad to ostatní - jelikož jsem si minulý rok nechal konečně opravit koleno, začal jsem zase sportovat, takže hraju florbal a s Hankou nás teď chytly kola a v zimě lyže... A muzika, resp. SSOGE? To sežere zbývajících 100 procent času...

Soundbyte je naprosto super věc, věnuješ podobné muzice (The 3rd And The Mortal, Ulver, Void of Silence...) větší pozornost, nebo si jednou za čas pustíš nějaké takové "oddechové" album?
Zrovna The 3rd And The Mortal a Ulver mám hodně rád. Když přijdu večer z práce, už nemám většinou na žádný nářez chuť, takže podobné věci jsou často to pravé ořechové na "oddech". Krom toho také věci jako Björk, Massive Attack nebo všemožná world-music...

Řekni mi tvou oblíbenou skladbu od SSOGE. Mým favoritem je I Would Dance z nové fošny.
To jsme dva. :-) A Lonely, doomovka dle mého gusta...
Taky proto jsem zrovna tyhle dvě dal na našich stránkách ke stáhnutí a objevujou se na kompilacích...

Co jsem si všiml, tak I Would Dance a třeba Together jsou také koncertní tutovky, stane se někdy, že je nezahrajete?
Když je málo času, snažíme se Together a Lonely střídat, ježto mají cca osm minut, IWD zazněla zatím asi vždy. Když ono je to na festivalech těžké. Máš k dispozici max. 45 minut a lidi by chtěli slyšet všechno... Takže si spravíme chuť a fanoušky uspokojíme až na podzimních klubovkách, kdy si budeme moct hrát klidně i dvě hodinky...

Už jsme to tak trosku naťukli, vím, každé má svoje, ale přeci jen - mas raději klubové akce, nebo festivaly? (Teď samozřejmě nemyslím co se času na hraní týče, ale spíš ohledně atmosféry, lidi...)
Všechno má svoje. Na festu se ti může pod pódiem sejít několik tisíc lidí, do klubu jich může přijít třeba jen padesát, ale oba koncerty jsou supr. Záleží na lidech, jak moc si to chtějí užít. Divné je třeba Německo, kde jsme na Wave Gotik hráli jako o život a naprostá většina lidí (a bylo jich tam cca 2.000) jen koukala a v pauze zatleskala. Oni jsou prostě takoví, ale my na to nejsme moc zvyklí. :-) Takže je supr každý koncert, kde si to užijeme my stejně jako fanoušci. Z toho mám pak dobrý pocit a ten mívám poslední dobou často. :-)

Ok, tak už jsem tě naotravoval až až, takže já ti děkuju za rozhovor, přeji hodně štěstí SSOGE a poslední slova patři jen a jen tobě :-)
Bylo mi potěšením. :-) Navíc, jsi první, kdo se mnou rozhovor dělal přes ICQ. :-) Takže snad jen - užívejte si života, jak se dá, protože žijeme jen jednou, ale nezapomeňte, že i naše děti budou žít jen jednou... A pokud si občas potřebujete trochu polebedit v melancholii, zkuste to někdy s Relic Dances. :-) Dive into the Stream, Listen to the Elegy!

SSOGE files:

Line-Up:
Hanka Nogolová .: zpěv :. Pavel Hrnčíř
Petra Nováčková .: housle|violoncello :. Michal Sýkora
Radek Hajda .: kytara :. Jarek Adámek
Dušan Fojtášek .: basa|bicí :. Michal Rak

Matro:
Relic Dances, CD’04
Čarohraní, CD sampler’03
Themes, CD’00
A Tribute to Led Zeppelin, CD sampler‘00
A Tribute to White Zombie, CD sampler‘00
A Tribute to Master's Hammer, CD sampler‘00
Behind The Shadows, CD‘98
Breath Of Doom, CD sampler‘97
Iron, CD‘96
...Amber Sea, MC‘00
Apotheosis, MC‘95

://ssoge.com


Přispěj do diskuze

a

aktuálně

diskuze