Recenze, trendy a gramoprůmysl

Článek

Muzika se nám díky mp3 stala zbožím. Jsou tedy k něčemu recenze, když ani nevíte o kapele, o který píšete? Máte k hudbě ještě vztah?

Jak je obecně známo, gramoprůmysl máme v krizi (krachlo třeba SPV) a za čas se nejspíš dočkáme jeho krachu a přerodu v novou formu. Máme éru mp3 přehrávačů. Muziku poslouchám z kompu a recenze nepíšu, jsou v podstatě dost zbytečný, ano, jsou pro mně dost zbytečný.

Pokud jsem měl v patnácti letech k deskám vztah, znal jsem jejich texty, znal jsem obaly, měl jsem nastudovaný producenty, dneska jedu muziku vyloženě konzumně a nejsem rozhodně sám, k muzice v mnoha ohledech nejen díky věku, ale i díky tomu přebytku muziky, ztrácím tak trošku vztah, novou muziku skoro netahám. Jedu si pár interpretů a vracím se ke jménům, co mi skutečně něco dávají, a tak si říkám, k čemu mám číst recenzi na třistaosmdesátejsedmej metalcore, čtyřistadevadesátejšestej deathcore a osmsetprvní breakdown? Ví lidi vůbec, o čem píšou?

Jasně, je to v podstatě zlej trk a být někým, kdo píše o deskách, není úplně jednoduchý, při tomhle náporu můžete těžko ještě desky pořádně pobrat, a to myslím zatraceně vážně.

Tak teď si přiznejme, recenzenti, kolik z Vás drželo recenzovaný kusy vůbec v ruce nebo jste recenzovali věc, která se jmenuje „složka“ a v ní jsou MP3 soubory a nějaký obrázky, který jste pořádně neviděli? Proč se ptám na tohle? A proč ne?

Oká, podívejte, mám na mysli jednu věc. Co se pro mně změnilo? Vím, o čem je song Thrones of Blood od Suffocation, vím, jak to mysleli Voivod s Nothingface a vím, jak to myslel Trey Azagtoth s Formulas Fatal to the Flesh (neberte to doslovně, ale víte, co myslím, víte, o čem jsou desky, který máte tak rádi).

Takže Bizz Vám moc krásně popíše, o čem je Focus od Cynic, Ondrajz Vám velmi solidně popíše desky Crowbar, Frintosaurus Vám například řekne, o čem je ta a ta deska Depeche Mode atd. Klidně si v diskuzi ty desky připomeňte, sám vím, jak jsou pro většinu z nás ty desky důležitý. A sám vím, že si vždycky při Nothingface vzpomenu na Markétu a při Red a Voivod na Karlu...na co vzpomínáte Vy? Zajímá mne to. Přibližte mi, o čem to pro Vás je. To je přeci pěkný, ne?
 
Co nevím, o čem je deska kapely Umrdancy - Guttural Killa Fella Brííí Bríí Over Kviky Mart, nevím, o čem je deska kapely I'm Staying On The Crossroad And Sun’s Shinning To My Back - Searching for Treasures Amongst the Garbage, I Don't Know If Can Find There a Star or Junk Only a říkám si, stojí to za pozornost? Nechci vůbec recenzentovi vyčítat, že se na tu kapelu snaží upozornit, ale říkám si, kolik lidi tohle ještě kupuje? Teda stahuje. Kdo ty recenze ještě čte? Koho to v podstatě zajímá? Není občas lepší číst míň o věcech, který jsou zajímavý? Proč si raději přečtu rozhovor (za předpokladu, že ho dělá někdo, kdo aspoň trošku ví, na co se ptá) s muzikantem, který desku tvořil, než dlouhý něco o něčem, o čem si nejsem moc jist, jestli to člověk alespoň částečně pobral? Tohle je prostě dílčí nevýhoda dnešní doby a vnímám to jako někdo, kdo od mala prošel přes gramodesky, polský kazety s metalem přes cedla po situaci, která je teď, čili Mp3. Máte jich doma každej možná pár tera, ale víte, co v těch složkách je? Buďme upřímní, dost často fakt ne, ale nevyčítám Vám to. Já to dost často nemám jinak.

Takže kam to spěje? Z něčeho, co jsem měl rád, se stává něco, co přes pakety lítá pětadvacetimegabitovou lajnou na můj hadr a občas z toho taky nejsem úplně štastnej. Ale jo, má to hodně pozitivní vlivy, třeba si rozšiřujete obzory, jasně, ale to furt mám číst o nových škatulkách, myspace komunitě a dalších a dalších nevím čem? EMO/SCREAMO/DEMO/PIMPO/LIMPO/ŘEMPO....fakt mám problém to docela pobrat. Jak z toho? Jednoduše to už nedělám.

Fakt, že denně vidím divně nafintěnou rockovou kapelu s názvem dlouhým jak týden, co hraje nevím co, ale je to určitě strašně přelomový. No fakt, jsou to skvělí muzikanti a v jejich muzice je obsažený všechno MATH/HARDCORE/JAZZ/ DEATH METAL/GRIND/ BLUES/GRUNGE/LOUNGE...no jo, jenže občas si takovou věc prostě poslechnu a mám pocit, že poslouchám kompilaci, na který se potkali omylem Miles Davis, Agnostic Front, Meshuggah, BB King, Pintado, Cobain....to snad poskládala gramofirma, aby Vám představila svoje koně?

Prostě nemám pocit, že bych to musel slyšet a objevit tu Ameriku u trafiky na chodníku. Krom toho, že ta muzika je skvěle zahraná, nějak tomu chybí nějaký srdce a nějaký vyjadření, kterýho, pokud v tom je, se moc nedočtu, páč si to kupovat nebudu a z recenze se občas dozvím, jak je to užasný, protože to autor nepobral...ehm, počkat?

Čili si rozjedu studium díla Alberta Einsteina, protože je dobrý ho znát, i když jsem na fyziku guma jak se patří? Fakt to nějak nemám zapotřebí. Někdy mám pocit, že nová muzika nějak moc smysl nemá (přesněji ta, co uvařila extrakt z extraktů) nebo jsem v dvacetiosmi letech už moc starej? Možná. Spíš okolo mne běhá třista kompilátů denně a nějak jsem si jich naučil nevšímat. Divíte se? Chcete napsat denně pět recenzí na věci, co jste slyšeli z dvaceti procent?

Dostávám se k problému. Jako kovanej deathmetalista (nejen, ale přesto) si pamatuju, jak jsem v patnácti nenáviděl ty sráče Roadrunner, jak vyhazovali deathmetalový kapely a ty se občas rozpadaly, měnily sestavy, nebylo o nich pár let slyšet atd. Bla, bla, bla, bla.. ale jedno si pamatuju. Já mám ty zatracený polský originálky do dneška a mám je rád, mám k nim vztah, vlastně s odstupem času nejsem na Roadrunner (a jim podobným) nasranej vůbec. Pomohli nejedný kapele, aby se žánr okolo roku 98/02 stal v podstatě nejsilnějším.

Já si ty nahrávky kupoval a kupuju do dneška. Mám pocit, že jak jednou člověk zažije tohle, nemůže mu snad éra na mp3, kdy mám za minutu desku, kterou jsem kdysi tři měsíce sháněl, úplně vyhovovat. Neberte to tak, že si stěžuju, jen si říkám, že se z toho něco sakra dobrýho ztratilo.

Ano, snažím se vyprovokovat diskuzi k týhle věci, kam to vlastně spěje. Opravdu to, co mě nezajímá, je diskuze, jestli hraje líp elpíčko, cdédéčko nebo mp3. Zajímá mě, jestli máte k muzice neustále ten samej vztah, jestli jste do desek stále tak zažraný jako kdysi. Třeba by Roura nějak dokázal vydolovat ze serveru, kolik přibývá příspěvků v Sosy Sos Linx atd. Taháte ty desky? Taháte je všechny?
 
No a gramoprůmysl? Myslím, že časem do hajzlu půjde, a jak to bude nejspíš vypadat? Budeme mít doma pěkný šatníky? Budeme každej den na koncertě sosnutý kapely? No, nevím, nevím. Už teď tu máme u BA docela zajímavej jev, koncerty a turné něco stojí a organizátoři začínají prodělávat, protože jich je habaděj, a jak jste si všimli, klukům odpadlo kapel více než je obvyklé.

Důvodem byl nejednou problém nedostatku koncertů (prostě nezabookujete akce, páč už nikdo prodělávat nechce) a jakmile platíte letenky, benzín atd., nastává s každým prostojem finanční problém (navíc se bavíme o krizi za krize). A to se vcelku bavíme o kapelách, které nejsou až takový UG, pak tu máme ty mraky kapel, které se někam teprve snaží dostat a nadprodukce, ruzné profily a stahování jim to znesnadňuje.

Zabookovat koncert tak, abyste na každým koncertu netratili majland, taky nebude taková sranda. Čili UG turné se stává pomalu luxusem pěkný dovolený. Těžko můžete počítat s tím, že Vám někdo nabídne lukrativní podmínky a zaplatit za klub může být pomalu docela problém. A prostoje na turné jsou nejdražší, to Vám řekne každej - nejdražší je DAY OFF a ten neplánovaný o to víc.

Vydavatel Vám asi těžko něco dá, páč ho veme fanoušek na hůl jako první. Merchandise snad nějaký prodáte. Co s tím? Apelovat přes výše uvedené na fanoušky jako „choďte na koncerty” (když už nejeden UG organizátor téměř přišel na buben)? Kupujte desky, které Vás prostě nezajímají? Argument, že mají být levnější moc neberu, anebo nevím... Myslím, že ve výsledku jsme v začarovaném kruhu, který není příliš jednoduše rozlousknutelný. A postřehy jsou vcelku nasledující...
 
Pokud už se ty desky neprodávájí, máme tu i zákonitě nárůst koncertů, at' se hraje alespoň živě, jenže pak těch turné nakonec může být tolik, že Vás to celý otráví tak, že už na ty koncerty moc chodit nebudete, protože: a) peníze, b) občas prostě po těch letech chcete dělat jiný věci, c) už Vás začíná dost srát sledovat tu nadprodukci kapel, d) máte toho dost, e) vztah už k tomu taky začínáte ztrácet. Tak jako tak, bude nejen pro mne zajímavé sledovat, jak to dopadne. Ve výsledku se ale nakonec nemusíme dočkat návratu muziky zpět k lidem, ale možná taky otrávenosti a totální přežranosti. Anebo to bude úúúúplně jinak? Fakt jsem tak starej? Bude to návrat do totálního androše?

Jak to vidíte Vy? Mně se bude jednou po těch starejch časech, kdy míň bylo víc, ještě hodně stýskat. Ale co, časy se mění...a vlastně je to snad i dobře.

Vložit komentář

DW - 28.09.12 10:05:37
molit: přetlak je velkej problém.
satancalous - 27.09.12 22:04:23
Většině lidí bohatě stačí mp3,cd je pro ně zbytečný a drahý luxus.
Evilmolit - 27.09.12 21:53:06
Ono těch labelů v posledních letech padlo samozřejmě neskonale víc, gramoprůmysl se nachází v těžký krizi, a nůžky se rozevíraj stejně v muzice jako v jinejch odvětvích průmyslu, kdy rozhoduje počet fanoušků ochotných koupit merch, cd, koncert o tom, jestli se ta která kapela nakonec náhodou nerozhodne se na to vykašlat, když se jim už ani nevyplatí dělat koncert a musejí svůj drahý koníček (nahrávání, nástroje a příslušenství, benzín atd.) nakonec ještě dotovat. Hezky to tu psal Střap, ale pořád se tu ozývají hlasy, že stahování je vlastně v pohodě. Ne není. To sme si jen vytvořili představu, že je třeba bojovat proti velkejm vydavatelstvím, který za album pořád chtějí 500,- (s čímž souhlasím). Potřebujeme pořádnou e-distribuci, kde album bude za 30,- jedno, a kdo by dál stahoval, by byl zasranej buran:). Ovšem pokud si někdo něco stáhne od svý oblíbený kapely a pak nakoupí merch nebo zajde na koncert, pak držím hubu, pak je to omluvitelný. Každopádně v dnešní době už stahuje snad úplně každej, včetně jednotlivejch členů kapel, takže tak. Nikdo asi nemůže moc házet kamenama.
ono pokud se člověk zamyslí i nad tím, jak geometrickou řadou rostou počty kapel, těch peněz kapelám určitě míň nejde..anebo co? :-)
satancalous - 27.09.12 21:10:47
Dokud bude vládnout loudness war a komprese dynamiky,tak se nic nezmění.
abro666 - 20.09.12 21:35:49
skoda 0 a 1, clanek na picu, jen zas brek. Strape nesleduj tolik toho Banana a Antifu, bulis pak uplne stejne!
bizzaro - 19.09.12 11:21:23
pořád se tu ozývají hlasy, že stahování je vlastně v pohodě. Ne není.
odpovedel sis sam
Ovšem pokud si někdo něco stáhne od svý oblíbený kapely a pak nakoupí merch nebo zajde na koncert, pak držím hubu, pak je to omluvitelný.
Střap - 19.09.12 10:15:58
:-))) No předně to má i vliv na vkus, feeling a taky určitý zrychlení trendů. No a pak tu máme desky jako nový The Faceless, který jsou v tom článku zrecenzovaný, aniž by tu desku v roce 2009 natočili hehe...
DW - 19.09.12 10:01:23
Ono těch labelů v posledních letech padlo samozřejmě neskonale víc, gramoprůmysl se nachází v těžký krizi, a nůžky se rozevíraj stejně v muzice jako v jinejch odvětvích průmyslu, kdy rozhoduje počet fanoušků ochotných koupit merch, cd, koncert o tom, jestli se ta která kapela nakonec náhodou nerozhodne se na to vykašlat, když se jim už ani nevyplatí dělat koncert a musejí svůj drahý koníček (nahrávání, nástroje a příslušenství, benzín atd.) nakonec ještě dotovat. Hezky to tu psal Střap, ale pořád se tu ozývají hlasy, že stahování je vlastně v pohodě. Ne není. To sme si jen vytvořili představu, že je třeba bojovat proti velkejm vydavatelstvím, který za album pořád chtějí 500,- (s čímž souhlasím). Potřebujeme pořádnou e-distribuci, kde album bude za 30,- jedno, a kdo by dál stahoval, by byl zasranej buran:). Ovšem pokud si někdo něco stáhne od svý oblíbený kapely a pak nakoupí merch nebo zajde na koncert, pak držím hubu, pak je to omluvitelný. Každopádně v dnešní době už stahuje snad úplně každej, včetně jednotlivejch členů kapel, takže tak. Nikdo asi nemůže moc házet kamenama.
bizzaro - 19.09.12 09:52:28
D., nehul uz..
D. - 19.09.12 00:21:38
coze? tenhle clanek je z roku 2009? jezisi... .-D
D. - 19.09.12 00:19:27
vlastne ma tenhle clanek pekne mazanej nazev. myslim ze dost lidi si ho precte pac maj na prvni pohled pocit ze je tam napsany pornoprumysl. a ten obrazek... .-)
D. - 19.09.12 00:16:57
jeste k clanku - takovahle uvaha (je to uvaha?), rozepsanej nazor nebo podobnej clanek hodne zpestruje ten proud recenzi. recenze jsou podle me ok, ale je fajn mit je koreneny takovouhle smesi. proste 90 prispevku v diskuzi mluvi za sebe. bizz si bude muset poridit velky bic a od priste ve zlejch misto piva vsichni psat clanky! .-)
D. - 19.09.12 00:04:56
strap - dobrej clanek! lunaris - dobrej koment .-) ohledne recenzi, tak ja je casto ctu teprve az si tu vec poslechnu a udelam si na ni nakej nazor. obcas je zajimavy srovnani s tim jak to popisuje jinej clovek. ohledne gramoprumyslu bych rekl ze internet v tom udelal peknej gulas. a gramofirmy bud prijdou na to jak se premenit na stavajici podminky anebo proste skonci. coz je idealni prilezitost pro nekoho kdo ma dobrej napad, ale za konkurence velkych firem bylo tezke se prosadit. vsadil bych se ze takovych lidi na svete neni malo. anebo je to mozna taky uplnej kec a blizi se strasliva gramokalypsa!! osobne desky kupuju na koncertech kdyz se jedna o neco pro me zasadniho. a to je celkem malokdy .-) mozna tak dve do roka.
leif - 18.09.12 21:42:16
... A proti tomu jeden nedávný fakt: HydraHead dead kvůli nízkým prodejům. Na druhou stranu, kdybych nemohl stahovat dozvěděl bych se maximálně tak o jedné kapele z tohoto labelu.
brutusáček - 18.09.12 20:44:08
ale hovno, podle nějaký studie stahování nemá až takovej vliv....nebejt internet nevim o 80% kapel co posloucham
DW - 18.09.12 16:34:20
tak leda zakázat internety.
bizzaro - 18.09.12 12:24:44
gramoprumysl... za 1-2Q/2012 se na torentech stahlo pres 3 biliony skladeb. par kapel by to urcite, byla-li by to koupe cd, zachranilo.. http://musically.com/2012/09/17/musicmetric-claims-3bn-songs-torrented-in-first-half-of-2012/
Lunaris - 06.12.11 20:22:48
Co se týče nadšení, myslím, že to má hodně co dělat s věkem a taky s "novostí" toho všeho. Když člověk pomalu ale jistě proniká do té muziky a vše je pro něj nové, tak to určitě vnímá jinak než starý pardál, který v daném žánru prolezl kdejakou díru a máloco ho rozhodí. Další věc je, že k tomu nejlepšímu se většinou dostanete brzy, po kteroužto dobu je všechno skvělé. Prolézat odpad, když už všechny klasiky máte nadřené, a hledat v něm zapomenuté drahokamy, už tak zábavné není. Vlastně to dá vcelku zabrat. Klíč je asi v tom neomezovat se na jeden žánr a neustále si rozšiřovat obzory. Klasických léty prověřených desek pak nikdy neubude. Otázka pak je, zdali vám i ostatní žánry budou hudebně lahodit. Další věc je, že dneska už člověk opravdu nemá tolik času jako v patnácti, aby v tom mohl jet jako tehdy. Myslím, že by nebylo od věci recenzovat staré desky, které jsou kvalitní, ale nedostaly se do širšího povědomí lidí. To podle mě má daleko větší smysl, než recenzovat novinky kapel z Horní Dolní, pokud ty tedy nejsou opravdu dobré a nezaslouží si pozornost.
Sud - 06.12.11 18:53:02
tenhle článek a diskuzi čtu aspoň jednou ročně..
Fifes - 16.09.09 12:43:16
díkes, já vás samozřejmě taky ;-)
bizz - 16.09.09 12:41:20
no vam taky samozrejme! treba se nase cesty jeste protnou, budu vas sledovat ;-)
Fifes - 16.09.09 12:04:51
díky za nabídku ale uvidíme, co z coposlouchame.cz vzejde ;) stále to tuningujeme, ladíme,doplňujeme... Nic nás nehoní a máš pravdu, jsme na začátku cesty ;-) hodně štěstí! ;-)
bizz - 16.09.09 12:00:16
neco podobnyho s tim hodnocenim a vecma okolo planujem my taky :) vas zamer je v poho, ale prijde mi, ze jste ten projekt zverejnili moc brzo, ze to neni dodelany a pripraveny na to, aby se to nejak rozjelo. zavrete to a pojdte pod Marast ;-)
Fifes - 16.09.09 11:27:15
jasně, beru... projekt je zatím na začátku, nic od něj nečekám! csfd.cz začínal stejně a podívej dneska...jde o to, jest-li se to chytne a zda lidi budou hodnotit 've velkém' ;-) v každém případě díky za názor
bizz - 16.09.09 09:40:32
tak jsem koukal na web a myslim, ze je to pekna blbost. tohle jste si mohli udelat na blogu, max. dvouvetny komentare u alba, u vetsiny jen bodovani, co to komu rekne? a jeste si tam das do popisu projektu "Už dlouho mi na českém internetu chyběly stránky, kde bych si mohl přečíst recenze kapel a jejich desek, které by nepsali hudbou unavení a přesycení redaktoři hudebních serverů (čest výjimkám!), ale recenze a hodnocení, jež bychom psali my, hudební fandové. Nyní vám takové stránky nabízím sám." my jsme taky hudebni fandove, ale nejlepsi, co tvuj web nabizi, je grafika Davida. sorry za uprimnost :)
Fifes - 16.09.09 08:45:56
velmi zajímavé pojednání... ale i tak si to neodpustím poukázat na vznikající project www.coposlouchame.cz
Fifes - 16.09.09 08:40:38
velmi zajímavé pojednání... ale i tak si to neodpustím poukázat na vznikající project www.coposlouchame.cz
Fifes - 16.09.09 08:36:00
velmi zajímavé pojednání... ale i tak si to neodpustím poukázat na vznikající project www.coposlouchame.cz
molit - 11.09.09 21:38:33
..bez ambicí:D
molit - 11.09.09 21:38:09
o těch komunitách..pořádáme každoročně malý happening pro zvané v Cholupicích a jak je to fajn zahrát si v zarostlý krajině koncík pod stanem na agregátu,od kámoše točený a spousta známejch se svýma kapelama..i to je cesta pro někoho..;)
jkl - 12.08.09 20:58:40
Já poslouchal Noční proud, mělo to pro mě vysloveně hypnotický nádech.
brutusáček - 12.08.09 20:26:55
:)) člověk běhal po celém městě, nebo denodenně posílal balíky...ted když nam chodí do redakce tuny cd tak ohrnujem nos :)
LooMis - 12.08.09 19:40:35
na jihu Čech byl dobrej pořad na Faktoru - myslím že každý úterý 4 hodiny, něco jako dneska na Beatu v neděli, začlo to měkotama a od 23:00 se valily těžký party. V Praze pak Radio 1 a Petr kOrál, což mi připomíná, že mám krásnou nahrávku, kde je lehce indisponován - začíná to rozhovorem s Brunem a končí tak, že není schopen se při vyhlášení hitparády dostal přes 13. místo (z 15. :-) ) myslím, že jsem mu to i dal k nějakýmu výročí a byl rád :-D já měl možná i dost štěstí, že jsem se k médlu dostal relativně brzo v tom, že jsem měl/mám o 10 let staršího bratrance, kterej měl doma hódně slušnou aparaturu, takže jsem každej víkend běhal přes půl města s pytlem kazet, aby mi "něco" natočil abych měl zase co poslouchat na spařeným kazeťáku od Rákosek. Jojo, krásně se na to teď vzpomíná.
killer - 12.08.09 11:55:10
juj poslechovky a schaneni bylo teda tenkrat neco extra.... Presne jak rikate, vedel sem ze tu a tu desku ma doma borec, kteryho znam z koncertu, nevedel sem jak se menuje ani kde bydli a jen cekal na kazdym konciku kdy se objevi:-) Bohuzel sem timto zpusobem i o par orig kazet prisel:-(( tenkrat sem opravdu o kapelach vedel skoro vsechno, ale to neni problem kdyz mate doma cca 20 kapel a ne 300 jako dneska....
molit - 12.08.09 11:36:47
špuláka se zastanu..dostal mě k zásadním kapelám jako Candiria, DEP, Morbid Angel, ale pouštěl i těžký odrůdy Mortician, Groinchurn...paráda!:)
Lord VILE - 12.08.09 11:17:17
Já ještě nahrával z rádia na starej kotoučák pořad VĚTRNÍK a několik dílů Hanzlíkova GUNG-HO i DEMOLICE mám na kazetách.
annal - 12.08.09 10:52:05
Ja nahraval dvojku Korrral-Nemec a ty zas do narezu pousteli ty operni metaly a moravsky uplakanky. Pretacet to byl vopruz.
bizz - 12.08.09 10:48:44
pytcho, taky jsem nahraval Hanzlikovu relaci Gung-Ho, strihal to.. no UF, to byly doby. nicmene Spulaka jsem neposlouchal, ten byl vymeklej ;-)
molit - 12.08.09 10:40:32
byly i časy,kdy strejda dvakrát týdně visel na vlně FM a na kazetu ládoval novinky z Pařníku Jardy Špuláka na rádiu Metuje..u nás ve vidlově kotětově nebyla jiná šance..:) PS-s těma přezdívkama to je fakt..taky jsem nevěděl občas,jak se kdo opravdu jmenuje;p
annal - 12.08.09 10:24:14
Dobrej byl Vadim nekdy pred 10 lety na Brutalu. My sme mu slibili spani ve stanu, von nevedel kterej stan to je a obesel pul kempu stylem: Tuk, tuk, tuk. Bydli tady pan Anal?
molit - 12.08.09 10:23:08
byly i časy,kdy strejda dvakrát týdně visel na vlně FM a na kazetu ládoval novinky z Pařníku Jardy Špuláka na rádiu Metuje..u nás ve vidlově kotětově nebyla jiná šance..:) PS-s těma přezdívkama to je fakt..taky jsem nevěděl občas,jak se kdo opravdu jmenuje;p
bizz - 12.08.09 10:10:27
kamos ma prezdivku Šukna, to bylo taky moc dobry dole: Brý den, je doma Šuk...... (a do piče, jak on se jmenuje???), váš syn? :D
annal - 12.08.09 09:40:28
Lepší chtít Střapa než Anála;-)
Satan.rap - 12.08.09 09:38:15
ty vole jak myslis, ze to bylo u nas, kdyz chteli Strapa na pevny lince.-)))
bizz - 12.08.09 09:24:31
a s tim se pojej i zazitky jako kdyz si na nekoho dole u baraku zvonil a chtel jsi k mluvitku "Krypla/Curaka/Žaluda..." kolikrat jsi ani nevedel, jak se kamosi jmenujou, a tak asi rodice koukali :-D dnes mas na kazdyho telefon a sezenes vsechny behem nekolika vterin :)
Satan.rap - 12.08.09 09:01:54
Panove a damo! Diky moc za debatu, udelali jste mi strasnou radost.
bizz - 11.08.09 22:31:34
ty píííčo, na poslechovky jsem uz uuuplne zapomnel! jako kdyz te vola mati k telefonu a tam kamos rve: "MÁÁÁM TO, JÓÓÓ!!! Stav se" ani mobily nebyly a mne na poste rikali Spisovatel, pac jsem tam obden byl s balickama - furt jsem posilal/prijimal (chvilicku i výpaly) kazety (jo, byl to i zacatek Demimonde) a pak uz vlastne najednou nic, jako kdyz utne... doba se zmenila
brutusáček - 11.08.09 21:58:27
no já jsem měl stádium kdy discman bylo něco na co jsem závistivě pokukoval u kamarádů takže walkman...z pc kapel do věže a nahrával jsem si mp3, jen jsem jednou zapomněl vypnout šetřič monitoru....no a když máte takovej šetřič monitoru alá akvárko kde vam bublá voda, daná muzika nabere nevídaných rozměrů
DR - 11.08.09 21:33:52
Na poslechovky u kámošů taky rád vzpomínám, za Kotvu do půjčovny jsem chodil jeden čas POŘÁD.
dreckus - 11.08.09 21:23:11
jeste jedna nostalgicka - jak tu nekdo zminoval pancor - to bylo super, zrovna tak pak u hanzlika v gung ho (i kdyz to nebyl pujcovna), ty hodiny stravene poslouchanim uplne enznamych veci, co si clvoek nasel v nejake zapadle krabici nebo mu bylo doporuceno :) nebo ruzny poslechovky s kamaradama... od te doby co mam net doma (temer cca 10 let) to prestalo....
dreckus - 11.08.09 21:19:49
v clanku to nezaznelo, ani v diskusi - je ptoreba totiz rict, ze dnes jsou major labely prakticky na nic - driv to bylo vzhledem k profesionalni nahravaci technice jine (zaplatit studio si nemohl dovolit jen tak nekdo, zrovna tak system distribuce nebyl mozny takovy jako dnes)
dreckus - 11.08.09 21:17:21
tak to je system distribuce, ktery me vubec nezajima a je podle me urceny k zaniku. kdyz pominu nejlogictejsi variantu kupovat primo od interpreta (nebo jeho labelu, pokud nejde o major samozrejme, ale kdo normalni by dnes vydaval u majoru, ze?), tak je budoucnost podle me v eshopech (a ted nemyslim nejake ceske mrdky, cest vyjimkam pokud jsou) - ostatne hromada labelu sama treba prodava i na ebay...
brutusáček - 11.08.09 21:11:40
tim chci říct, že jsem v poslední práci taky brali cd od jednoho eshopu, který nebudu uvádět a dávalim nam 10-15% z ceny dolu. Takže ty marže se pomalu nabalují a nabalují. A vzpomněl jsem si, snad nějakej tuzemský vydavatel říkal je to tak 3 roky zpět. Unás začínající kapela má z cd 5-7 procent, abyste měli cca 30-45 procnet musíte být Kabát
brutusáček - 11.08.09 21:06:35
jak jsem někde četl, možná asi i v reflexu, cd a kapely se nekupují ale takzvaně podporují...ono kolik má kapela z cd které se prodá v bontonlandu a kolik z toho když si to člověk koupí přímo od kapely
DR - 11.08.09 21:01:47
Já to vnímám tak, že pokud se chceš v současné nadprodukci vyznat, najdeš si nějakého "hudebního publicistu", se kterým jsi názorově spřízněn a považuješ ho taky za jakousi "duchovní autoritu" a sleduješ jeho vkus a výběr jím oblíbených kapel. Jasně, jsou tady taky hudební encyklopedie a tvoje vlastní cesta, jenže každý nakonec potřebuje někoho, kdo mu usnadní se v různých hudebních scénách vyznat. Tohle lze ovlivnit, množství koncertů (pokud nejsi promotér) a stav hudebního průmyslu nikoliv. Ovšemže, každý si může hrát na prognostiky, ale nikdo netuší, jak to nakonec dopadne.
dreckus - 11.08.09 20:42:49
ještě malá poznámka - fakt jsem žral lidi, který měli spoustu neuvěřitelných informacích o kapelách v malíčku (v době bez internetu), pro mě to byly úplně magický osobnosti :) zrovna tak mě fascinovaly kapely, který byly nejen hudebně výjimečný, ale navíc se o nich ani nedali sehnat žádné informace :) kouzlo tajemna a a představivost udělaly svoje :) nejhorší je, že dnes už sám rezignuju na jakýkoliv ifnormace a samotnýmu se mi to spíš v hlavě míchá, vždycky jen rychle juknu na discogs nebo last.fm :)
dreckus - 11.08.09 20:35:42
co se týče recenzí - částečně souhlas... ale mám zkrátka vytipovaný určitý lidi, určitý stránky, určitý časopisy, kterejm věřím... je potřeba poznat jejich vkus a pak se podle toho zařídit... pořád stojí za to něco číst - i když už to moc nedělám... osobně jako recenzent na to spíš jebu - nemá to moc cenu, navíc neumím psát na takový úrovni, aby to fakt stálo za to. je lepší věnovat energii spíš jiným věcem. ale moje idea (pokud bych měl na psaní zase chuť) vracet se k zásadním albům, který nemusí být nutně novinky (klidně naopak), ale nedostaly se do širšího podvědomí... to naštěstí někteří dělají (hlavně různé obskurní stahovací blogy, jde zase jen o to, najít si ty vyhovující), takže teď je jen otázka kolik lidí má asi tak podobný vkus, aby to mělo vůbec cenu :) myslím, že těm pár lidem, se kterýma si v tomhle rozumím, to stačí říct u piva nebo napsat v mailu/icq/slsk... :) co se týče koncertů - to je něco, co se nedá NIČÍM vysuplovat (nasrat na nějaký záznamy po netu, jsou sice fajn, ale koncert je něco úplně jinýho). takže podle mě má cenu navštěvovat nebo přádat koncerty... i když nadbytek tu je taky, ale jsem za to rád - lepší než kdyby tu chcípl pes a pokud aspoň ještě pár lidí chodí, tak se to dá... co se týče celýho systému kupování nahrávek - už dávno tvrdím, že velký firmy půjdou do prdele 1) páč vydávají hlavně sračky 2) jejich produkt je opravdu jen neosobní produkt 3) svoje posluchače si k plytkosti vychovali... malý labely na tom podle mě nerjsou špatně, když vydávají opravdu kvalitní hudbu a věnují se zajímavýmu designu nosičů... osobně si pořád rád kupuju desky (i když už je taky moc nemám ani čas poslouchat) - je to tak trochu sběratelství (ale nikoliv posedlost, aspoň dnes už ne :) a ještě člověka hřeje pocit, že ty peníze opravdu dal interpretovi nebo labelu kterej za to stojí.. pointa všeho toho blábolení: pořád vychází neuvěřitelně dobré desky, pořád má cenu ej kupovat... ta nostalgie nás dnes už bohužel starších je spíš o něčem jiným
dreckus - 11.08.09 20:24:14
hezkej článek... nemám moc chuť ani čas se v tom babrat, ale dnešní situace je prostě dvojsečná zbraň, v zásadě si nemyslím, že je něco špatně, prostě je to jinak a je jen na konkrétním člověku, jak se s tím vypořádá - je blbost snažit se všechno hltat, páč se pak dřív nebo pozdějc poblejete a úplně si zkazíte vztah k té hudbě (pokud s ní vůbec dokážete tímhle tempem navázat nějakej vztah). zrovna tak je blbost striktně se uzavřít v kapelách, co znám a na ostatní jebat - to je fakt takový "fotrovacení", co jsem vždycky nesnášel.. ale konecnkonců do toho taky trochu zabředám - beztak by si měl prostě člověk vyhranit ten prostor podle vlastních potřeb. leta x-tých kopií už tak xeroxovaných zinů, zasvěcené šeptandy a x-tých neposlouchatelných kopií kazet je dávno pryč. jsem rád, že jsem to zažil, ty vzpomínky jsou k nezaplacení a mladší generace jsou o tohle ochuzený. mít ale přístup ke "všem" informacím taky není špatný... ono je to "kouzlo" dnes spis v tom, prohrabat se hnojem k podstatnýmu :))
Baara - 11.08.09 16:09:15
Bizz: to bylo spíš na bruta a ty jeho trkance:-)
CrusT - 11.08.09 14:38:52
ja treba recky uz moc nectu, driv jsem cetl docela dost a dokonce i ty zahranicni, ale dneska uz to pro me nemiva moc smysl a novy kapely objevuju jinak a rychleji, treba z newsek...
bizz - 11.08.09 14:26:33
baaro, znas autora jsem samozrejme myslel moci pisma a ne to, ze da 20 piv :-D
Baara - 11.08.09 13:56:38
A nemusíš autora znát osobně... když ho chvíli čteš, tak prostě víš, co má rád (a třeba to nadhodnocuje), o čem hodně ví a jak jeho názory laděj s tvýma.
Baara - 11.08.09 13:53:49
Jasně, vše za předpokladu, že máš trochu zdravýho rozumu a je ti jasný, že každá recenze je subjektivná záležitost, protože umění a jeho vnímání je z podstaty subjektivní. Proto taky píšu, že to záleží spíš na čtenáři než na autorovi recenze, jakej dopad bude mít.
brutusáček - 11.08.09 12:20:14
jakože naše recky jsou dost náročné, nemyslím tím x pojmů a bůhví čeho ale trkanců do vlastních řad a trkanců všeobecně :)
bizz - 11.08.09 11:28:31
baaro, ale s tema reckama to, co pises, je samozrejme za predpokladu, ze lezes bud na overenej web, kde vis, ze nejsou idioti (Marast :-D) nebo znas uz autora, jak pises pak u tech MZone a Cinemy
Baara - 11.08.09 11:09:41
téma recenze: podle mě přínos recenze nezáleží tolik na autorovi (ve vší úctě ke všem, které čtu), ale na čtenáři. Pokud se vyzná, ví, co by se mu mohlo líbit - a přečte recku. Ze zkušenosti ví, jakej vkus má autor a jak souvisí s jeho vlastním vkusem. Pak si to poslechne/přečte/shlédne a když ho to nadchne, koupí to. Už jen aby podpořil kapelu, měl po ruce správný texty (na netu bývá spooousta chyb), aby viděl bonusy k filmu apod. Pro mě má každá recenze smysl. Ano, je to usnadnění cesty k hudbě/filmu/knize, ale dneska to ani jinak nejde! Co se nosičů týče, u filmu je tu ještě navíc záležitost levných dvd. pro mě mají smysl jen u seriálů, protože ty jsou v klasických setech drahý jak prase. Jinak mají smysl jen pro toho, pro koho film nic moc neznamená nebo nesosá. Protože radši sosnout než mít tu papírovou hrůzu doma. I cena originálních dvd šla dolů, takže nákup není vyloučenej. Ale zase - jen u těch nejlepších kousků. Návštěva kina - to je téma samo pro sebe. S dnešníma cenama je to luxus a navíc tím tvůrce rozhodně nepodpoříte. Tomu už z lístku nejde vůbec nic (max. producentovi). Jenže to zaplutí do sedačky a izolaci od toho občas dost náročnýho a hnusnýho světa okolo, na kterej vám dobrej film dá na dvě hodiny zapomenout, je k nezaplacení!!! Jenže kde má člověk těch 160 Kč na lístek pořád brát, že jo... Časově je film ještě náročnější než muzika, takže když člověk není na volný noze, hooodně mu toho uteče:-( Takže radši si přečtu recenze od kluků z Moviezone nebo od někoho z bývalé redakce Cinemy, protože vyhodit peníze a čas za něco, co se ukáže bejt nanicovatou sračkou, to mě dokáže naštvat.
bizz - 11.08.09 01:34:07
no ono to s tema koncertama je taky o tom, ze Obs (a jakejkoli cinnej promoter) ty akce musej udelat, aby dostali pak takyty dobryksefty. to je asi jako s PR/akre tady u nas, vychazej vsechny, ackoli na koncik treba nikdo nejde. to pak neni pro tu jednu stranu lukrativni, kdyz si ten druhej jen vychcane vybira. samo ze to je cesta, ale pak si zas nemuzes trosku ovlivnovat podminky a brat jen to, co kdo dava
LooMis - 11.08.09 01:17:17
už delší dobu mám podobný problém/pocit a jsem rád, jak to pěkně Střap sesumíroval. Narůstající množství kapel (a tedy hudby) je samozřejmý. Není to jen o tom, že je internet a všechno se k nám dostane dřív. Je to i o tom, že založit kapelu si může dneska každej, jelikož i nástroje jsou pro lidi dostupnější? Dřív jsem čekal na novou desku kapely s nadšením, věděl jsem kdy bude venku a těšil se, jak si dojdu do půjčovny a stáhnu si jí na CD. Dneska ani pomalu nevím, kdy co vyjde. Taky jsem začínal u nahranejch a polskejch kazet (emgeton byl krásnej materiál), pak jsem přešel na CD a půjčovnu (Hamplovu ještě v Kotvě nahoře, Pancor v Žitný) a dlouhou dobu si dělal kopie i s barevným bookletem (peněz bylo pomálu a škola to unesla). Dát tehdy za nový CD 450-600 bylo dost a raději jsem prolez bazary nebo počkal na koncert, abych si to koupil. Což mi vydrželo do dneška, ale taky si většinou kupuju jen starší věci nebo co mě rozsekalo živě. Osobně ale vidím největší problém v čase – zatímco v době školní docházky jsem měl spoustu volna poslouchat, objevovat, číst časopisy, dneska se spoléhám na to, co mi buď doporučí někdo, kdo má podobný vkus nebo na základě recenze (v tomto případě byla je a bude recenze užitečná). Nové kapely už sám prakticky nehledám, v tom nepřeberným množství jsem zpravidla narazil na 1 dobrou z 10, ale všechny přitom mají nálepku typu „top class“, „must have it“, „amazing“, „bonescrushing“. Chápu, že se firmy chtějí uživit, ale za to, jaký sračky dostávají kolikrát prostor a skutečně dobrá kapela zůstane na pokraji zájmu, jim krach přeju. Pro kapely je cesta jediná – přímý prodej a udělat z CD něco víc než jen plastovou krabičku s pěkným bookletem. Krásným příkladem můžou být Tool – hudbu stáhnete, ale booklet Lateralus nebo 10.000 Days nezkopírujete. Dneska není problém cokoliv vyrobit a limitované edice, navíc s určitou uměleckou hodnotou, je důvodem k nákupu (nebo by měla být). A krátce k návštěvnosti koncertů – to mi přijde, že byl u nás vždycky problém. Lidi furt budou špačkovat a hledat výmluvy – jednou je to daleko, jindy v neděli, pak tam je na prd zvuk, hnusný pivo, drahej vlez, nevětranej prostor,… Měli bysme si vážit toho, že tu je někdo jako Obscure/Shindy, kdo se nebojí dovézt kapelu i přesto, že ví, že nevydělají, ale počítají s tím, že na jiných velkých akcích se jim to vrátí. Pokud to dojde tak daleko, že kapely přestanou jezdit na turné (a že už se pár šňůr ve Státech zrušilo), nezbyde nám už nic jinýho, než zakysnout o kompu a začít si zadělávat na hemeroidy sledováním záznamů dávno minulých.
CrusT - 10.08.09 23:09:36
myslím, že slečna na obrázku dává jasnou odpověď na otázku, co s tím ;-) jinak fajn článek, za mě bych k tomu řekl, že nemyslím, že by pro mě hudba v dnešní internetový době ztrácela hodnotu, myslím že si těch sosnutých alb vážím stejně jako těch cédeček za 600,- jako kdysi :-) teď myslím samozřejmě čistě hudebně, nepočítam tu plastovou krabičku s bookletem... co se týče dnešní nadprodukce, jasně že se mi na disku válí x giga ještě neposlechnutý hudby, ale pořád vím, co od toho přibližně čekat a snažím se to jen nekonzumovat (taky proto se mi to tam válí třeba roky :-), takže to neberu vyloženě jako hamburgery v Mcku...a na druhou stranu, ty top CD a DVD dokoupim pak většinou origoš
...:::i - 10.08.09 15:24:06
pruser je nadprodukce a s tim spjata prezranost lidi>kazd maslo si dneska za par slupek nahraje deku a pak se to snazi nejak prodat.idealni by bylo mp3 zadara,desku pro fanatiky za vyrobni naklady...ja jedu jenom v mp3...sosam dost spis uz kapely co znam bo kdyz je treba na mjc recenze a hodne se to chvali>doporuceni od lidi s podobnym vkusem...desky nekupuji ptze casto nemam ani na zradlo a maloktera deska ma pro me takovou pridanou hodnotu ze me necim skutecne dlouhodobe obohati...fuuu je to ale strasne slozity tema a uz jsem taky dost oldskul a treba dnesek jenom nechapu bo moc chapat nechcu...bude ze me mozna protivnej duchodce...jenom jsem chtel vlastne pochvalit clanek:]
Lord VILE - 10.08.09 15:17:22
tomu já moc nevěřím -ebay,aukro atd. - sakra, proč se ty moje odpovědi násobí ? :-)
brutusáček - 10.08.09 15:06:57
zkus ebay
Lord VILE - 10.08.09 15:04:37
je to jen reedice...a už to je stejně vyprodaný.
Lord VILE - 10.08.09 15:02:31
je to jen reedice...a už to je stejně vyprodaný.
Lord VILE - 10.08.09 15:00:13
je to jen reedice...a už to je stejně vyprodaný.
Satan.rap - 10.08.09 14:52:08
Puvodni ne. Reedice je k dostani a na Relapsu od originalu se nelisi.
Lord VILE - 10.08.09 14:42:18
původní vydání ? Kde?
Lord VILE - 10.08.09 14:40:51
původní vydání ? Kde?
Satan.rap - 10.08.09 14:29:16
Ripping corpse sehnat jdou a dobre:-)))
Lord VILE - 10.08.09 14:26:40
ty polský kazety mám samozřejmě doma taky + asi 120ks origoš a licenčních MC... a to i takové klenoty,které se dnes nedají sehnat v originálu ani na CD - Inner Thought,Phlebotomized,Dissect,Carbonized,Ripping Corpse...
annal - 10.08.09 14:20:22
Pro kapelu je jednodussi si udelat profil na bandzone/myspace nez se srat s www. Ja si tam rad poslechnu ukazky novejch songu atp. Opruz je, ze myspace bejva preplnenej picovinama a nez se nacte, tak to trva. Proto mam bandzone mnohem radsi.
Lord VILE - 10.08.09 14:18:07
ty polský kazety mám samozřejmě doma taky + asi 120ks origoš a licenčních MC... a to i takové klenoty,které se dnes nedají sehnat v originálu ani na CD - Inner Thought,Phlebotomized,Dissect,Carbonized,Ripping Corpse...
brutusáček - 10.08.09 14:06:49
ale to zas na domácí a na tyhle rád vyrazím...pandičky, pivíčko, soječky...to žádný online nepřekoná :)
Lord VILE - 10.08.09 14:00:26
nooo,tak myšlenka online přenosů z OBSCENE či BRUTAL ASSAULT není vůbec špatna.
brutusáček - 10.08.09 13:43:24
proč? mě jo...mam profil na myspace jenom kvůli tomu že se mi tam sejdou info od všech kapel a nemusim to prolejzat... co se týče toho online přenosů, koukal jsem na hlavní hvězdy download festivalu z pohodlí domova online a musim říct že jsem si to víc užil nějak nějaký fanoušek který byl vzadu a čučel na tu velkou obrazovku :)
killer - 10.08.09 13:33:51
jo zapomel sem, ze na veci typu facebook, myspace, youtube, bandzone nelezu. Ze zasady, nepripada mi to jako dobry veci.
killer - 10.08.09 13:32:06
no me osobne ta soucasna elektronicka doba (net, compy, mptrosky, digi fotaky...) vyhovuje hodne a to i treba z duvodu, ze najit informace o kapelach je strasne jednouduchy. MP3 na flashce do auta taky k nezaplaceni. Nicmene ceda si kupuju dal, ale jen u kapel, ktery me sejmou bud na zivo nebo z trosek. Na koncerty uz tolik nechodim pac sem jeden cas byl uplne presicenej z mnozstvi death, metal-corovejch, math-techno kapel! Mam rad kdyz poznam tu kapelu na prvni poslech, poznam jednotlivy pisnicky (ano nerikam skladby, pac i metalu je dobre slyset fakt pisnicku i kdyz tvrdou), a tak. Myslim si, ze era CD do kopru nepude (doufam!!), ale spis prodeje. Coz by se dalo vyresit tim, ok stahnete si nase novy album, zaplatte kolik chcete nebo si kupte ce za ty samy love, myslim, ze v tu chvili by si cedo koupilo hodne lidi.... De o to jestli, by to bylo opravdu dobry reseni....
Satan.rap - 10.08.09 13:26:28
ja jel takhle na VOIVOD taky bych ti o nich nerekl malo:-)))
jkl - 10.08.09 12:54:25
Co se týče historie, jo, doba kazet z Těšína a paše z Maďarska je definitivně pryč(hurá!), doma tyhle věci mám, po bratrovy mi taky zbyly nějaké asfalty. Přijde mi to zpětně podobně upadlé jako doba mp3, v Těšíně ty velké tabule vyplněné kvantem kazet s naprosto démonickými obrázky za pár pětek atd. Se zájmem o hudbu a obsah to má ovšem máloco společného, nemůžu si pomoct, ale to je dnes otázka jen a jen posluchače a jsme na tom definitivně lépe, snad jen chybí patos tak těžce nabytých znalostí o konkrétních albech (nebyl net, v časopisech občas něco...). Nelze srovnávat staré doby s Wiki, myspacem a kdovíco ještě, dneska se člověk na zjištění byť i detailů o historii atd. s Googlem moc nenadře. To, že právě proto možná a přesto definitivně dnes o takové věci nikdo nezajímá, to je asi na uplně jiný článek zaměřený na celkový posun společnosti ke konzumně-arogantní. A ano, to vadí i mně, těžko se tomu dnes jeden vyhne, že? Potkal jsem na BA hned ve středu jednoho chlapíka z Kladna(čau, esli to čteš!), přijel víceméně jen na Testament. Musím říct, že se mi dojetím skoro tlačily slzy z očí, když z řeči bylo jasné, že chlápek tou kapelou žije, ví o ní vše, o členech, o prostředí, o konceretech, o vztazích a prostě vůbec, potkat někoho takového, to je paráda.
jkl - 10.08.09 12:41:59
To jsou takové věci, už delší čas tvrdím, že hranice mezi androšem a mainstreamem(hlavně se teď nehádat o významu těch dvou slov) se musí v současné době podstatně radikalizovat a postoje se musí vyhranit, nebo takhle to dál nepůjde. Ug sekce bude dál žít, musí jen dávat ke stažení mp3, vydávat vinyly(a k nim taky mp3), protože to je realita a je to jediný směr, který udrží určité okultní napětí v hudbě, o kterém tu autor (taky)mluví - a ve stádiu, či na jeho počátku, hledání takového modelu třeba jsme, kdoví, aspoň se o tom mluví. A jistě to jde, bohužel je taky pravda, že u nás ug hoří, na akce chodí tři a půl lidi(teď nemyslím 007 třeba, ale jiné akce po republice), tohle je třeba podporovat. A ten ne-UG zbytek? Ten bude cd udržovat při životě, někteří od této cesty upustí (jako teď Blut aus Nord), nicméně budoucnost filosofie prodeje cd, kterou nastolila 90tá léta, ta je v době rychlého internetu od outů hodně v mlze.
brutusáček - 10.08.09 12:25:26
mam stejnou cestu jako annal ale cd, toho co mě nejvíc ba pomalu skupuju.....já si spíš myslim že ta éra mp3 a myspace víc kapelám pomohla než tratila....a kdo byl čůrákem - metallica je čůrákem kdo čůrákem nebyl tak neni - Reznor jinak kde se dá stáhnout ta djka? :))
Satan.rap - 10.08.09 12:23:29
mam jich cca 180 hehe
annal - 10.08.09 12:23:06
Ja treba presel z MC rovnou na MP3. Cedecka sem nikdy nekupoval, pac sem na ne nemel prehravac. Na cestu je jedno cd s mptroskama rozhodne pohodlenejsi nez walkman a balik kazet.
bizz - 10.08.09 11:54:46
tak to by byl masakr, protoze co bych pak delal? to by clovek s tou kapelou uplne ztratil kontakt/vztah.. vzdyt neni prakticky koncert, z kteryho bych si neco neodnesl.. a ted uz me napada jen, ze si zaplatis pristup a mrknes na koncik/zkousku on-line a nebude se chodit uz ani na ty koncerty, jen sedet u kompu a platit si za virtualni svet tak, jak ho ma clovek rad.. jinak teda ale polsky origosky mam jeste taky ;-)
Lord VILE - 10.08.09 11:36:56
je docela možný,že za několik málo let budou i CD vycházet v limitovaném nákladu jako dnes vychazejí LPíčka.
Adamos - 10.08.09 11:10:55
myslím si, že co se kapel týká, tak se situace vrátí tam, kde byla, když nebyly žádný nosiče z důvodů, který Střap uvedl.

Zkus tohle