Články

přeposlat článek tisknout
ROTTEN SOUND, TRAP THEM, GAZA, THE KANDIDATE, HAUST

ROTTEN SOUND, TRAP THEM, GAZA, THE KANDIDATE, HAUST

  • kdy: 4.4.2011
  • kde: Praha, Exit Chmelnice

Mám-li zhodnotit celý večer, musím říct, že co kapela, to jiný žánr; posluchač měl opravdu na výběr. Bohužel neznámá jména předskokanů stáhla celkovou návštěvnickou účast, ale Rotten Sound v klubu? Samozřejmě excelentní!

Po dlouhé době vyrážím na metal. Mé kroky směřovaly do žižkovského klubu Exit Chmelnice, kde se konala tuzemská zastávka tour Rotten Sound, Trap Them, Gaza, The Kandidate a Haust pod společným názvem Cursed to Tour.

Začátek byl rozumně stanoven na sedmou večerní, což je při pěti kapelách prima. Co už príma nebylo, byla návštěvnost, takže Haust z Norska začínají halekat do prázdného sálu. Kapelu jsem neznal, čtveřice se sympatickým méďovským afro typem u mikrofonu se pohybuje v rozmezí punku. Svébytný, zašpinavělý a garážový zvuk postavený na třech akordech se vesměs protáčel dokola a byl zpočátku nečitelný. Až v druhé desetiminutovce bylo jejich vystoupení trochu více rozumět a skladby i rozmanitější a jejich projev dostál inspirací hardcore kapel.

Jejich další tourbusoví souputníci se zpod pódia přestěhovali na prkna a po krátkém štelování aparátu spouští dánský metal. Pokud se zaměřím opět na zpěváka The Kandidate, byl pravým opakem toho z Haust; řádně pokérovaný basketbalista. Co se týče hlasu, uměl si zařvat, což u hudby založené převážně na thrash metalu okořeněném o HC prvky bylo potřeba. Kratší skladby se držely svižnějšího tempa s obvyklými thrashovými riffy, ty pomalejší byly zahrány spíše v HC houpavém rytmu. Zvukově celkově čitelnější než první kapela, ale s časem na tom byli podobně jako Haust; za 20 minut bylo hotovo, což je u neznámé kapely tak akorát.

gaza liveO povědomí mezi fanoušky o Gaza by se dalo spekulovat, ale na kapacitní poměry tohoto večera se plac na kapelu z Utahu trochu zaplnil. Začalo se otvírákem poslední desky He is Never Coming Back - How It Is. How It's Going To Be., tedy pomalým, zemitým bahnem. Rozjezd na začátek byl opravdovou lahůdkou a čekal jsem, že takto bude, jako protiklad k ostatním kapelám, postaven celý set. Ale hned další vály mě vyvedly z omylu, protože Gaza vystrčila růžky hned vzápětí. Už z desky jsou jasně rozpoznatelní - vypsychlá sludge/mathcore jízda, při nichž mešuge epileptické pasáže člověku roztrhají sluchovody a následný parní válec zatlačí jeho zbytek do země. Gaza tohle umí kombinovat bravurně, stejně tak jako i výsledný výběr písní. Zprvu se snažili hrát hlavně rychlejší a z obou desek, ale v druhé půlce se ubralo na rychlosti a začalo se víc brnkat na nervovou soustavu. Tomu napomáhal i projev Jona Parkina. Jeho procházky pod pódiem táhnoucí mikrofon za sebou, nebo zběsilé halekání z lavičky u stolku potvrdily mé teorie, že asi nebude plně duševně zdráv, nicméně část jeho démonů sdílela hrstka přítomných s nadšením. Pan zvukař zaúřadoval a zvuk byl na Gazu opravdu povedený; když pominu hráčský um kytaristy a zběsilého bubence, nejvíc jsem si liboval u mohutné basy. Gaza dokázala koncertně přenést atmosféru svých desek i na posluchače a klubová zastávka byla opravdu lepší než festivalové pódium.

trap them live

Američtí Trap Them to neměli s přestavbou pódia těžké. Využili jsme ji pro konzumaci české whisky z brambor a přicházíme na začátek setu včas. Trap Them jsem kacířsky neznal a nechal se především překvapit. Dostala se mi slušná porce hardcore ne nepodobná k Rise And Fall nebo Cursed s příměsí crust/grindu, ze kterého je cítit příchuť síry a kopyt. Žádné větší proslovy, tady se jede na jistotu v podobě kadence rychlých, nenáročných válů. Zašpinavělá kytara a nakřáplý hlas tomu dodával krásnou barvivost a živelnost. Jestli zvukař musel při Gaze kroutit hlavou nad zpěvákem Jonem, jak tahá mikrofon za sebou, při setu Trap Them musel vyběhnout na pódium a obrátit převrácený odposlech, tady se prostě s ničím nesere.

No a co říct o finské stálici českých prken? Mají to tu rádi, nějaká ta česká slova již pochytili a zdejší pivo jim také chutná. Není co řešit, Rotten Sound jsou naživo vždy excelentní. Co se taky dá na jejich palbě zkazit? Alb, potažmo skladeb, mají tři hektary a co vytáhnou, to je skvost; dokonale sehraný kvartet nepřipouští žádnou milost. Co skladba, to těžkotonážní palba, která nedá vydechnout.

No a co říct o finské stálici českých prken? Mají to tu rádi, nějaká ta česká slova již pochytili a zdejší pivo jim také chutná. Zde není co řešit, Rotten Sound jsou naživo vždy excelentní. Co se taky dá na jejich palbě zkazit? Alb, potažmo skladeb, mají tři hektary a co vytáhnou, to je skvost; dokonale sehraný kvartet nepřipouští žádnou milost. Co skladba, to těžkotonážní palba, která nedá vydechnout.

Rotten Sound liveRotten Sound na posledních deskách znějí přece jen špinavěji, což se promítá i do živého vystupování. Starším skladbám to nicméně na lesku neubírá. Hraje se hlavně na podporu nové desky Cursed, ale na chuťovky z Murderworks či Exit se nezapomnělo. Celkem zbytečná byla otázka Keija Niinimiho, jestli dané skladby známe. Ostatně to platilo i pro výzvy k tanci, kdy publikum, zastaveno na čísle 65, se moc k pohybu nemělo. Přesto si to ale pár odvážlivců vpředu přece jen užilo. Rottenům nedělá problém hrát na pódiu pro Brutal Assault či Obscene Extreme, přesto klubové dostaveníčko má své kouzlo a to, že sál byl prakticky prázdný, jim překážku k slušnému výkonu nedělalo. Chuťovkou byl dvouskladbový přídavek, který si vyřvala dvojice nejvěrnějších… a s pocitem dobře odvedené fachy si to Finové směřovali k Braníku. Já pro trička Gazy a alou domů.

Pokud mám hodnotit celý večer, musím říct, že co kapela, to jiný žánr a posluchač měl opravdu na výběr. Bohužel neznámá jména předskokanů, což by mohlo platit i pro Gazu, stáhla celkovou návštěvnickou účast. Pravda, Rotten Sound se objeví na letošním Obscene Extreme, ale jak praví známé moudro, v klubu je to prostě lepší. Budu tedy doufat, že kluky z Obscure to od pořádání podobných akcí neodradí. A u rumu na viděnou…

rotten sound playlist

Jiné názory


Přispěj do diskuze

No jó no, nějak se ten koktejl nepodařil umíchat, aby lákal, asi ta vidina RS brzy jinde... Chmelnice taky moc nevábí... Ale stejně, dost tristní na Prahu... Gaza to pro mě ovládla, kromě hudební stránky musím taky podtrhnout úplně přirozenou atmosféru, kterou se jim tam podařilo od první vteřiny vytvořit - žádná křeč, vzhledem k prázdnému sálu šamanský výkon. Vidět je třeba na té Sedmičce, klidně i bez TT a RS - to si odnáším z Chmelnice jako velké přání.

tak jak řikal sud v diskuzi pod galerkou..nevim o Gaze se mluvilo po brutalu ale možná v malém kroužku nás nadšenců, že by to bylo jméno co táhne to asi ne.....kdyby byla jen gaza, TT a RS na sedmě byl by to asi příjemnější večírek, ale kdo mohl čekat těch pár lidí....

aktuálně

diskuze