Prosincové koncerty 2021

Článek

Všechny turné a koncerty se postupně kvůli covidu a omezením ruší. Proběhne alespoň jedna z těchto akcí?

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

středa 1. prosince

OLAF OLAFSONN AND THE BIG BAD TRIP + KOSMIKU (Underdogs', Praha) – FB event

mIZZY: Původně zde měli hrát Their Methlab, kteří kvůli covidu zrušili turné. Pokud to bude možné, na akci tedy zahrají jen dvě české psychedelické kapely.

pátek 3. prosince

(ZRUŠENO) BURIAL IN SAND VOL II (Divadlo Pod čarou, Písek) – FB event

mIZZY: BOHEMYST + BETON + KAOSQUAD + CHLAD + BAHRATAL. Slušný československý metalový výběr, ne?

sobota 4. prosince

ELEKTRICK MÄNN (Futurum Music Bar, Praha) – FB Event

LooMis: Nechci být špatným prorokem, ale tohle může klidně být letošní poslední koncert. Z Valmezu dorazí chasníci s pohnutou minulostí, která je ale nezlomila a pokračují dál se svým svojským humorem.

úterý 7. prosince

SAJJRA + PASSEPARTOUT DUO (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Psychedelická, rituálně-taneční (?) podivnost z Peru a ambientní moderní kompozice na synťáky z Itálie.

JSt: Sajjra je celkem fenomén, adaptace andské tradiční hudby do současných experimentů moc nemá obdoby a navíc to je ve výsledku dost zábavná psychedelie. Passepartout Duo si staví vlastní synťáky, na kterých vytvářejí moc pěkné meditativní věci, vlastně to není úplně daleko od současných ambientních Shackletonových věcí, případně v tom je slyšet klasický minimalismus (Reich/Riley).

středa 8. prosince

KONEKTIV NIGHT VOL. IV (Atrium na Žižkově, Praha) – FB event

AddSatan: Nepravděpodobné spolupráce / improvizace (?) tuzemských i zahraničních hudebníků. Mj. perkusionista Ellia Morreti, kytarista Tomáš Niesner, elektronika, cimbál, jakutský chomus, experimenty s hlasem atd.

čtvrtek 9. prosince

RAFAEL ANTON IRISARRI | FESTIVAL SPECTACULARE (Hvězdárna a Planetárium, Praha) – FB event

AddSatan: Dnes už poměrně velké ambientní jméno, jehož tvorba mě sice oslovuje čím dál méně, ale před lety právě na Spectaculare příjemně překvapil experimentálnější polohou a i projekce se mi tehdy líbila.

VADER + REJECT THE SICKNESS + MARA (Barrák, Ostrava) – FB event

Dantez: Ostravský Barrák slibuje tak trochu doplňkovou návštěvu Vader. Polští fotrové si před pár měsíci střihli zastávku v nedalekém Jablunkově a kdo se dostavil, údajně neprohloupil. Pokud situace a vláda dovolí, bylo by moudré návštěvu vážit i navzdory poměrně slabého supportu.

pátek 10. prosince

STIMUL NIGHTS: NOVI_SAD + KURWS (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Řecký field recordings / ambient se zvuky z Islandu a projekcí a polský post-punk / rio / no wave / krautrock.

JSt: Stimul doveze vynikajícího soundart Novi_Sad, což bude mocná srážka field recordings s psychoakustickými mindfucky a intenzitou power ambientu, plus působivá projekce. A Kurws patří mezi ty zajímavější zástupce jak v rámci polské scény, tak v rámci noise rocku / post-punku, velice solidní minimalistický výmaz.

NITZER EBB + TÁBOR RADOSTI + BODY OF PAIN (MeetFactory, Praha) – FB event

Dantez: Příznivce tvrdšího EBM s hlubokými kořeny a jejich krajskými následovníky snad ještě stihne potěšit koncert praotců žánru Nitzer Ebb v neméně industriálně laděných prostorách MeetFactory.

ÁRSTÍÐIR (Futurum, Praha) - event

bizzaro: Islandský vánoce v Praze. 

pondělí 13. prosince

Arstidir

ORCHESTR BERG – MÍSTA (Anežský klášter, Praha) – FB event

AddSatan: Hudba inspirovaná zvuky pouští, měst a hor. L'Esprit des dunes spektralisty Tristana Muraila, City Life math-minimalisty Stevea Reicha a premiéra For Tōru Takemitsu Jonáše Starého.

sobota 18. prosince

VALENTINA MAGALETTI, TOLOUSE LOW TRAX, TORESCH (Ankali, Praha) – FB event

JSt: Stimul a Ankali je dost zvláštní spojení, ale proč ne, když vozí věci formátu Valentiny Magaletti. Tahle bubenice (mj. z Tomaga) dokáže utáhnout hudbu sólově bez elektroniky, rozšířených technik i virtuózních hříček, prostě groovem. A navíc tam bude Tolouse Low Trax, což se dá popsat asi jen jako zvláštní rytmická elektronika, kvazikrautrockový beat doplněný zvukovými odřezky a odpadky, a Toresch, jeho projekt s vokalistkou Dechou, která letos vydala výborné album.

úterý 21. prosince

BAHRATAL + VOLE (Kabinet Múz, Brno) – FB event

Dantez: S neméně pokleslými nadějemi se můžeme modlit, že nám bude dopřáno si rozbít huby v poslední předvánoční úterý u cajzlů na Bahratal a Vole. Obě kapely nabízejí jiné pohledy na hudební agresi, v nasrání a jeho převedení do muziky ale excelují stejně. I proto dává kombinace a návštěva smysl.

sobota 25. prosince

CHRIST MOSH BEAST 2021 (Nevím kde a nevím jestli vůbec)

LooMis: Jestli nám to tady zase všechno nezavřou, tak se třeba uskuteční i tahle tradiční vánoční akce. Minulý rok to nevyšlo.

Vložit komentář

k.eight.a - 12.12.21 20:15:15
25.12. Christ Mosh Beast 2021 http://bandzone.cz/akce/69597 31.12. Silvester Metal Night vol. 8 http://bandzone.cz/akce/520805 ... obojí Modrá Vopice, Praha - Vysočany.
mIZZY - 26.11.21 10:10:36
Člověk nachystá článek, a hned se to začíná rušit :(

Zkus tohle