PSYCHOFAGIST - Jsme příliš extrémní pro publikum experimentální hudby a příliš experimentální pro posluchače extrému

PSYCHOFAGIST - Jsme příliš extrémní pro publikum experimentální hudby a příliš experimentální pro posluchače extrému

Jedna z nejšílenějších kapel současné extrémní kytarové hudby po roce opět zavítá do České republiky. Italští jazz-grindoví experimentátoři PSYCHOFAGIST chystají vydání nové desky a v rámci svého Anti-music Euro Tour již 16. až 18. června představí Česku. Split-album s polskou experimentální grindcorovou kapelou Antigama naváže na kritiky oceňované album Il Secondo Tragico, v němž PSYCHOFAGIST spojují možnosti extrémního metalu a avantgardní přístup k hudbě. Výsledek tohoto nevšedního sonického experimentu bere dech a kapelu řadí mezi nejvýraznější jména scény.
Právě AVAntýrám a MarastMusic se podařilo ještě před zahájením evropského Anti-Music Tour vyzpovídat kytaristu a hlavní postavu PSYCHOFAGIST steFa.

Psychofagist v ČRJedna z nejšílenějších kapel současné extrémní kytarové hudby po roce opět zavítá do České republiky. Italští jazz-grindoví experimentátoři PSYCHOFAGIST chystají vydání nové desky u labelu Subordinate a v rámci svého Anti-music Euro Tour ji 16. až 18. června představí Česku. Split-album s polskou experimentální grindcorovou kapelou Antigama naváže na kritiky oceňované album Il Secondo Tragico, v němž PSYCHOFAGIST spojují možnosti extrémního metalu a avantgardní přístup k hudbě. Výsledek tohoto nevšedního sonického experimentu bere dech a kapelu řadí mezi nejvýraznější jména scény.
České publikum už v minulosti PSYCHOFAGIST párkrát atakovali. Dvakrát vystoupili na festivalu Obscene Extreme (2004 a 2010) a v roce 2008 také na Fekal Party. Reakce účastníků obvykle vypovídaly o jednom: pokaždé šlo o nevšední zážitek, ať už bylo publikum na hudbu italských požíračů zdravého rozumu připraveno, či nikoliv.
Svůj toxický koktejl grindcoru a jazzu nyní poprvé přijedou představit do Brna, kde 16. června vystoupí v klubu Vegalite. Zde jako support vystoupí tři české kapely: (instrumentální math rock, Lomnice u Sokolova), PRŮMYSLOVÁ SMRT (power-violence / fastcore, Jihlava) a GOT A WOLF (chaoscore / mathcore, Blansko). 17. června PSYCHOFAGIST vystoupí v českobudějovické K2 spolu s EÁ a MARCH OF THE HORDS (death metal punks, Slavonice/Dačice). 18. června pak svůj zběsilý nálet na Česko zakončí v pražském klubu K4. Supportovat jim budou UNNECESSARITY (experimentální hardcore, Karlovy Vary).
Koncert v Brně pořádají crew dvou nepřizpůsobivých hudebních pořadů brněnského Radia R: Marast On Air a AVAntýry, v Českých Budějovicích jsou to NAAB a v Praze crew MarastMusic.
Právě AVAntýrám a MarastMusic se podařilo ještě před zahájením evropského Anti-Music Tour vyzpovídat kytaristu a hlavní postavu PSYCHOFAGIST steFa.

 
Do jaké míry pojem PSYCHOFAGIST reflektuje váš stav mysli? Jaký zážitek chcete předávat svým posluchačům?

Při volbě jména kapely jsme nepřemýšleli nad jeho významem. Abych byl upřímný, líbilo se mi, jak zní. Ale jasně, že v průběhu let se nás spousta lidí ptala, co znamená. Lidi mají většinou své vlastní výklady a o ty nás obohacovali. A tak jsme nakonec došli k tomu, že „psychofagist“ znamená „požírač mysli“ (v latině: psyché – duše, fagein – požírat, pozn. autora). Myslím, že to nás celkem vystihuje vzhledem k tomu, že o své hudbě hodně přemýšlíme a že nás vlastně rozumově pohlcuje. A zároveň chceme o svou hudbu obohatit lidi. Nic víc, nic míň.

Celkově pak tvorba PSYCHOFAGIST odráží způsob, jak vnímáme každodenní realitu a jaký je náš vztah k ní. Snažíme se do ní promítnout každou osobní zkušenost a každý hudební vliv tak, abychom posunuli hranice hudby o kousek dál. To vše s velkou úctou k veškeré muzice, kterou posloucháme. Doufáme, že zaujmeme nepředpojaté, vnímavé posluchače, kteří mají rádi výzvy a chtějí slyšet něco nového a neotřelého.

 
Psychofagist - StefJak bys popsal vaši hudbu někomu, kdo vás předtím nikdy neslyšel? Jak bys jej navnadil k jejímu poslechu?

No… naši hudbu určitě nejlépe vystihují označení „extrémní“ a „experimentální“. Ale rozhodně bych ji posluchačům radši představil do větší hloubky. Hrajeme mnohovrstevnatou muziku, která je někdy, obzvláště zpočátku, těžko vstřebatelná. Takže si myslím, že zvědavost je základním předpokladem při snaze objevovat naši hudbu.

 
Tvorba PSYCHOFAGIST absorbuje velkou řadu vlivů různých podob. Pod hlavičku téhle kapely však nespadá veškeré vaše tvůrčí úsilí. Stef sólově vydal desku Improvisations for No Syncopated Guitars, další sólový projekt DE-NOIZE chystá vydání druhého alba. Bubeník má hardcorovou kapelu BREAKING APART. V jaké další hudbě mají členové PSYCHOFAGIST prsty a jak moc se liší od domovské kapely?

Každý ze členů má spoustu vedlejších projektů. Marcello (baskytara/vokály) hraje v několika skupinách hrajících covery klasik rocku a surfrocku 70. let jako třeba The Stooges nebo Black Sabbath. Bubeníka Federica si najímají v různých kapelách, ať už jde o hardcore nebo rockabilly. Já osobně tvořím hudbu v několika sólových projektech a kapelách, kde hraju všechno možné od čisté improvizace a jazzu po současnou vážnou hudbu nebo noise rock. Prostě milujeme hudbu a tak pro nás není podstatné, jaký styl hrajeme. Dalo by se říct, že žánrové výlety mimo PSYCHOFAGIST nám při společné tvorbě pomáhají stále přicházet s něčím novým.

 
 
Psychofagist - MarcelloVaše hudba pojí extrémní metal a avantgardní svět experimentů. Už dávno nejde o dvě oddělené sféry. Kde si myslíte, že jsou vaše kořeny? S jakou scénou se identifikujete?

Když chceš vytvářet něco nového, měl bys být pevně zakořeněný v tradici, a přitom hledět do budoucnosti. Myslím, že naše hudební cítění je v tomhle blízké kapelám jako Death, Atheist nebo Voivod.

 

Vaše hudba zní hodně chaoticky. Nepřipraveného posluchače může snadno zaskočit její zdánlivá neuspořádanost. Přitom jde o velmi pečlivě komponované skladby. Jak velkou část procesu skládání tvoří improvizace a necháte někdy tuto skladatelskou spontaneitu vytrysknout i při koncertech?

Psychofagist - El DucaconteKaždá skladba je výsledkem společného skládání ve zkušebně, kde jej v konečné podobě zkoušíme pořád dokola. Zároveň si ale myslím, že každý z členů kapely musí umět dobře improvizovat. Díky tomu může dosáhnout nové úrovně používání svého hudebního nástroje. Improvizace tvoří základní součást našich koncertů. Na pódiu se cítíme naprosto přirozeně a jsme opravdu dobře sehraní. Naproti tomu nejsložitější je pro nás obvykle nahrávání ve studiu. Jsme kapela stvořená pro hraní „naživo“ a naše pojetí živých vystoupení má celkem hodně společného s organičností jazzového tělesa. Pokaždé zahrajeme něco jinak, proto nás živé hraní tak baví.

 
Jak k vaší hudbě přistupuje nemetalové publikum, respektive posluchači, kteří se neorientují na tvrdou hudbu? Jak vás vnímají nemetalová média a ziny?

Nemyslím, že naše hudba je jen metal. Jasně, jde o extrém, takže když posloucháš jenom pop, tak si cestu k hudbě PSYCHOFAGIST najdeš jen těžko. Od publika alternativní a experimentální hudby máme spoustu pozitivních ohlasů.

 
Psychofagist - LucaČeské publikum už mělo možnost živě se seznámit s tvorbou některých italských kapel experimentální tvrdé hudby. Z těch nejvýznamnějších jmenujme Ephel Duath nebo Zu. Jejich saxofonista Luca T. Mai je koneckonců slyšet na vašich dvou posledních deskách. Existuje v Itálii něco jako scéna, která spojuje podobné kapely či jejich publikum, nebo jde spíše o nesourodou skupinu lidí? Považujete PSYCHOFAGIST za band, který je na scéně nezávislý a který se pohybuje kdesi nad ní?

V Itálii existuje dost nesourodé publikum. Lidem, kteří mají rádi Zu, se obvykle naše tvorba nelíbí. Fanoušci Ephel Duath už třeba naši hudbu ocení mnohem víc. Myslím, že v Česku nebo Polsku je otevřenější publikum než u nás v Itálii. Alespoň se mi to tak zdálo pokaždé, když jsme tu měli možnost hrát. Je pro nás dost těžké patřit k nějaké hudební scéně. Občas máme pocit, že jsme příliš extrémní pro publikum experimentální hudby a příliš experimentální pro posluchače extrému. Ale zas tolik si s tím hlavu nelámeme, protože pro nás je důležité, abychom byli v první řadě upřímní k sobě a našim fanouškům.

 
Ohlásili jste vydání split-alba s polskou experimentálně-grindovou kapelou ANTIGAMA na labelu Subordinate. Na některých internetových médiích jsme se mohli dočíst, že deska měla původně vyjít na kultovním labelu zaměřeném na extrémní hudbu Relapse Records. Je u vás něco nového ohledně příprav alba?

Tohle splitko bylo plánováno pro Subordinate už od začátku. Netuším, proč některé blogy psaly, že to vydá Relapse, protože my jsme nic takového neřekli. (Že se album chystá vydat Relapse Records, anoncovala na svém sama Antigama, pozn. autora článku) Jasně, že Relapse máme rádi, ale nemyslím, že by to chtěli vydat. Nevím, co bude v budoucnu, ale v současnosti s Relapse žádnou dohodu nemáme. Samozřejmě, že pokud by s námi v budoucnu chtěli spolupracovat, bylo by nám ctí být v jejich stáji. Prozatím ale neprojevili zájem.

 
Otázka na závěr: Myslíte, že české publikum bude víc „psycho“ než vy a vaše hudba?

Jsme si jisti, že české publikum nás nezklame! Milujeme Česko, takže doufáme, že místní fans nás a naši hudbu podpoří.

aktuálně

diskuze