Články

přeposlat článek tisknout
POSSESSED, EXECRATION, DISKORD, PANDEMIA

POSSESSED, EXECRATION, DISKORD, PANDEMIA

  • kdy: 26.6.2012
  • kde: Praha, Exit-us

Pokud někam na wheelchairu přijede prezident spojených států deathmetalových, byla povinnost být u toho. A i když je tohle trošku revival, feeling to mělo a já se bavil skvěle.

Že by dneska jako death metal? No nevím, jestli jen dneska, ale návštěvu koncertu Possessed jsem přeci jen bral jako povinnost. Pokud chcete něco tvrdit o death metalu a ten styl Vás zajímá, tohle jméno je tak trošku magický. No i když… přece jen je to trošku revival a s původníma Possessed to má společnýho maximálně Jeffa. Ale plán byl vcelku jasný. Vidět jsem je chtěl a dokonce dorazil i pán z Vltavického Lavadomu, i když vyhrožoval, že bude radši poslouchat lo-fi black a sedět v šumavských hvozdech na počest norského patosíčku. Nakonec to klaplo, Nory dostal taky...a myslím, že i dost zajímavý.
 
Do klubu tedy po boku pana Lavadoma šestistéhošedesátéhošestého dorážím okolo osmičky chudší o dvě čísla Hyberned Children's Dreams, což mě mimořádně sere, protože jsem je po vzoru 666 misantropie utopil kdesi v modřanských hvozdech, chjo. A taky jsem zjistil, že z PANDEMIA jsem viděl poslední song a názor jsem si moc neudělal, jen mi to přišlo trošku jiný - možná i díky kytaristovi z Cutterred Flesh. Moc jsem toho nepochytil.
 
Dávám si nějaký to pivo a řeším se známejma nějaký to metalový drbání jakožto správně lowendový koření života a tak nějak plynule se na stage derou DISKORD a muzika se hraje docela zajímavá. Hudebně si s tím hoši hrajou docela barevně, sice to možná nebylo úplně pro fans Possessed, ale já se bavil. Basák s kvákadlem, zpívající bubeník a kytarista, co měl dost zajímavý nápady. Docela bych řekl, že muzika by se mohla líbit i lidem, kteří mají rádi něco na způsob !T.O.O.H.! nebo i těm, co si libují v něčem na způsob italských Ghouls. Jen bych dodal, že by tomu slušela druhá kytara a frontman by tomu slušel taky. Moc pěkný vystoupení.
 
A je čas zas na další pivo a drbání, tentokrát s Kellym z Pessimist, teda pardon, Possessed. Takže pěkně proprat, jak je to s těma Diabolic a zjistit, že Tony Campos je na turné se Soulfly, takže Possessed mají vlastně jiného basáka. A hle, najednou se vynoří týpek z Coffin Texts, tak mu říkám, že jsem ho viděl před deseti lety s Diabolic a dáváme se taky do řeči, probíráme situaci okolo nějaký tý vzpomínky na Infamy… prostě si pokecaly deathmetalový palice no. Dál nějaká ta debata, co dělá Kelly Conlon, který tady před pár lety hrál nepovšimnutý pro třicet lidí s Pessimist. Njn, děcka mají dneska radši jiný věci než je death metal, i když na Possessed bylo 88 lidí, což není tak špatný. To číslo je ofiko a doufám, že se u Possessed objeví jistá trocko demence, protože počet návštěvníků byl, jakej byl, hehe.

Já si jen říkám, že koncert Coffin Texts bych bral všema padesáti; no Awaiting the Absu mají ještě nějaký výzvy, aspoň by pár děcek (stejně by jich zrovna moc nepřišlo) poznalo, jak vypadá undergroundovej death metal, protože to, čemu se dneska tak říká, je zlej sen.
 
Ale pojďme k EXECRATION. Norsko podruhé a úplně jinak než v případě Diskord, ale taky moc pěkně. Execration jsou opět pecka z pekelnějšího těsta, sem tam bych řekl, že se kapela nebála ani black metalu. Ovšem jejich hudba může oslovit fanoušky třeba Dead Congregation, Autopsy i podobnejch bandů v čele s McEntee rohatým komandem. Výhoda Execration rozhodně je, že z hochů to Norsko cítíte docela slušně, takže jsou docela pěkně identifikovatelná banda. Hrálo se z obou desek a já jsem i s tímto norským pohledem na death metal byl spokojen, aby ne. A pokud bych měl muziku obou těles z Norska srovnat, řekl bych, že Execration díky lepší sestavě pro živé vystoupení působili natlakovanějším dojmem, ale Diskord hráli zase možná o poznání originálnější muziku. Takže pokud budou opět tyhle dvě kapely hrát společné turné, je totálně jasné, že já opravdu na ten koncert půjdu.
 
Opět nějaký drby, kde se od Čurbyho dozvídám, že gig Krisiun na Obscenu nebude, protože chlapi jsou nucený to z důvodu operace matky zrušit, což je škoda. Nicméně Krisiun nerušej koncerty jen tak, doufám, že bude vše ok. Přeci jen těmhle válečníkům nemůže člověk přát ani prasklou strunu, natož tohle.
 
Possessed - Jeff BecerraPOSSESSED? Přeci jen byla povinnost, pokud někam přijede na wheelchairu prezident spojených států deathmetalových, být u toho. (Nějaký zlý duchy jsem do sebe potřeboval vpravit.) Publikum dává hodně rychle najevo, kdo je tady pánem, ale to se dalo očekávat, protože věkově bylo tentokrát hodně blízko tomu, co jsem potkal na Voivod. Co se sestavy týče, mohu dodat: rytmika z Coffin Texts a kytaristé z Diabolic a Pessimist? I když ta sestava není původní, tak si myslím, že tyhle lidi jsou nakonec přesně ti, co mají death metal radši než takový Larry Lalonde, kterému možná tenkrát nedošlo, co těma Possessed spustí. A i když vyvinout se do podoby světa Primus špatné není, tenhle večer to bylo o něčem hodně jiném. Bavil jsem se ale skvěle.

PossessedJeff má hlas po letech pěkně vyřvanej, až ztrhanej bych řekl, ale tak nějak jsem mu to moc rád odpustil. Prostě feeling to mělo, já se bavil a jak jsem koukal na dav pařičů, nebyl jsem rozhodně sám. Jen pro ilustraci něco o publiku: pokud vedle sebe paří Gung-Ho, Wejška a do toho pařící člen Cult Of Fire, je nejspíš jasný, že tentokrát šlo o velkej metal. Vystoupení pěkně uteklo a já tímto mám další čárku na pažbě - Possessed jsem viděl.

Jinak pro info ještě, pan bubeník pak říkal, že se vrátí s novou deskou… hm, že by za tím reunionem bylo něco víc? Budu se těšit, třeba i bude mít smysl, v týhle sestavě by to mohlo mít rozhodně feeling.
 
A pak už jen nějaký piva a nějaký řešení srand, který souvisejí se vším možným, jen s Possessed moc ne. A pojezd noční tramvají? Ten už mě jako bavil o něco míň… takže šest, uvidíme se příště.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze