ORANSSI PAZUZU, TÁBOR RADOSTI

report

Koncert Oranssi Pazuzu potvrdil dojmy z poslední desky - celkem fajn a několik silných míst, ale o nějakém nadšení mluvit nemůžu. Tábor Radosti byl, jak jejich název napovídá, veskrze úsměvnou záležitostí. A co víc? Máme tu i opačný názor.

Na klubový koncert Oranssi Pazuzu jsem se těšil. Jejich předloňské vystoupení v Transylvánii bylo sice dobré, ale příliš krátké, za světla, basa málo atd. (no viz. ten raport). K úplné spokojenosti (či nadšení) prostě ledasco chybělo. Sliboval jsem si, že v komornějším prostředí klubu, s lepším zvukem a setlistem to prostě musí fungovat mnohem lépe (jak to tak bývá). Jenže v mezičase vyšla nová deska Valonielu, ze které, přes jisté kvality a (ojedinělá) silná místa nejsem nadšený vůbec a asi nikdy nebudu. Trocha osobní rekapitulace: debut Muukalainen Puhuu byl pro mě v době vydání zjevením. Ani ne pro to, CO S ČÍM kombinoval (rozhodně v tom nebyli první), ale spíš JAK skvěle, nápaditě a s notnou dávkou osobitosti. Split hodnotím jako dobrý. Kosmonument mi strávit chvíli trvalo, tahle deska nebyla snadným soustem, ale byl to jeden z těch případů, kdy víte, že TO tam někde je, ale chvíli trvá, než TO z toho vydolujete. A takových desek si vážím velice. Naposlouchávat je, „dostávat se do nich“, je totiž dobrodružstvím. Loňskou desku vnímám jako opak Kosmonument. Vše je jasné, přímočaré a chytlavé už po prvním poslechu. Valonielu jde posluchači opravdu hodně naproti, na můj vkus až moc. Vytrácí se moment překvapení, u většiny skladeb se dá předvídat, co bude v následujících minutách následovat, po více posleších musím konstatovat i dojem určité plytkosti a povrchnosti. Neustále se mi nabízí jisté srovnání s tím, co udělali například Satyricon na Volcano a hlavně pak na Now, Diabolical (berte spíš volně). „Jéminkote, to nám ale ten černozhulbigbeat pěkně šlape co?!“. Jo je to dobře, chytře vymyšlené, dokážu pochopit, že se to někomu líbí a že se OP s poslední deskou dostanou do širšího povědomí, pro mě ale jen „celkem fajn“, nic víc. Tak sakra, je tohle recenze nebo report? Ptáte se možná. Tak trochu obojí. OP totiž (očekávatelně) vsadili z drtivé většiny právě na skladby z Valonielu (až na Reikä maisemassa zazněla celá).

Tábor radosti © archiv kapelyZačátek, avizovaný na osmou večerní, se nesl ve znamení cca hodinového zpoždění, prý kvůli chybě a laxnosti zvukaře, který sliboval cosi, co v klubu nebylo. Chvíli po deváté po dalších technických problémech s projekcí začíná TÁBOR RADOSTI.  Můj první kontakt s nimi proběhl, koukám, už je to dobrých 7 let zpátky s Negură Bunget v Bordo. Tehdejší dojmy: „neurazí, nenadchne“. A to jsem v té době měl tenhle druh „rituálního“ dark ambient / tribal / IDM, či jak to charakterizovat, o něco radši než dnes. Nemůžu říct, že bych už vyloženě neměl rád dark ambient, ale TÁBOR RADOSTI jednoduše zamrzli v čase, a to jak spektrem používaných zvuků, tak kompozičních postupů. Přesto jsem vydržel možná i víc než polovinu jejich setu sledovat, nicméně se nešlo při téhle „hře na temnotu“ neustále potutelně uculovat. Při „hitovce“ Kaz ve vzoru jsem se už vyloženě zasmál nahlas. Občas jsme se ocitli i na hraně nějakého špatného EBM/darkwave, zvuk taky nebyl nic moc (mj. potichu), snaha o tanečnější „rychtu“ i kvůli tomu vyznívala naprázdno. Ale jo, místy i díky ne úplně marné projekci celkem zábavné, ovšem ne zcela v tom pochvalném slova smyslu. Mj. znáte Tzolk’in? V lecčems podobná zahraniční záležitost, včetně inspirace mayskou kulturou, která mě kdysi celkem bavila (tuším). A když zůstaneme v Čechách, tak Do Shaska! pro mě v + - podobném ranku byli, jsou a nejspíš i vždycky budou mnohem lepší.

Oranssi Pazuzu © Coornelus, Fobiazine.netORANSSI PAZUZU po krátkém „kosmische intru“ lezou na pódium, frontman Jun-His s basákem se oproti předloňsku vzdali svých legračních gothic-BM rób a zvolili civilnější černé oblečení. To, že členové OP jsou spíš psych/krautrock hipíci než blackmetalisti, je věc docela známá a pro znalého poměrů tudíž nepřekvapující. Dle mých předpokladů se začíná s Vino verso, kterou z alba nemám rád, prostě mi ten riff přijde slabý až „jalový“ a ani vcelku zajímavě pojatá rytmika a oproti minulosti chudší a nepříliš nápadité klávesové rejstříky tuhle záležitost nezachraňují. Naživo to ale díky (!) horšímu, syrovějšímu zvuku působí vlastně o něco lépe a je to docela v pohodě. Po ní mě příjemně překvapuje Torni ze splitka - fajn i tahle věc fungovala naživo dobře.

Oranssi Pazuzu © Coornelus, Fobiazine.netNávrat k novince – Uraanisula, která mě celkem baví i na albu, tajemné vybrnkávání a pak drtivý, doomový riff a rytmika, do které se prostě musíte začít chtě-nechtě „klátit“.  Škoda, že basa je jen a pouze slyšitelná a nikoli pořádně vytažená a tudíž zabíjející (ach jo). Klávesy také občas zanikají a splývají se zbytkem, stejně jako Jun-Hisův vokál, který je na albech mnohem dominantnější. Zvuk má prostě k ideálu po většinu koncertu daleko. Klávesy jsou naopak na podiu nejspíš moc (?), Jun-His několikrát gestikuluje na zvukaře, který dlouhou dobu nemůže pochopit, co se po něm chce. Závěrečná pasáž Uraanisula byla ale stejně strhující jako na desce. Pak dochází na něco, co neznám, nová skladba, působila vcelku dobře, hodně psych-doomově, méně prvoplánové hitovosti, což vítám. Možná i je na co se těšit. Vyzdvihl bych i drobné improvizace a hlučení v předělech mezi skladbami. Tyhjä tempeli je na albu fajn, v živém provedení vlastně nic moc, kromě překvapení, že basák linku – kterou jsem považoval za zefektovanou basu - hraje na klávesy. Olen Aukaissut.. je pokus o hit á la Komeetta, ale na mě působí spíš jako laciný, bezzubý cajdák pro děti. Tento dojem mi živé provedení pouze potvrzuje a já se začínám nudit. Ympyra…  je v zásadě skvěle vystavěný „epický“ kolos, začátkem možná lehce odkazující na Set the Controls… od Pink Floyd, kde se v několika pasážích dostavuje kýžený hypno-efekt, konečně (možná i volbou efektu?) vylézá více basa i klávesy a já se konečně zase chytám a bavím. Mám s ní jen takový malý problém. Ona je totiž naprosto průhledná a předvídatelná, včetně té závěrečné pasáže, na kterou se všude možně pějí ódy. Nepřipomíná vám to 100x omílané postupy různých post-metal kapel? Mně tedy ano. Čímž nepopírám, že je tahle skladba vlastně dobře složená a umě zaranžovaná, jen je tu ten dojem, že „tohle už jsem někde slyšel a ne jednou.“

Pak je „jakože konec“, ale Finové dlouho „nedělají Zagorky“ a lezou zpátky, dochází i na „Thank you“ – tuším, že jediná věta, kterou Jun-His pronesl k obecenstvu. Čekám nějakou starší hitovku. Jako přídavku se nám dost nečekaně dostává Kerettiläinen vuohi z debutu, hurá, alespoň, že tak! Druhé poloviny prvních dvou desek OP často čelily kritice, nejspíš kvůli ambientnějšímu, nepřístupnějšímu a odtažitějšímu charakteru. Já jsem v nich postupně našel zalíbení a rád v těchto, pro někoho „unavených“, temných, kosmicky-zfetovaných mlhovinách bloudím a právě Kerettiläinen vuohi pro mě byl asi pomyslný vrchol večera, nejen díky naprosto ultimátně „namotávací“, hypnotické basové lince. Nebýt jí, byl bych asi trochu zklamaný, takhle to pro mě byl (jen) „celkem fajn“ koncert s několika silnými místy. Jestli bych šel příště znova? No, popravdě, vlastně nevím…

Fotky OP © Coornelus, Fobiazine.net

Vložit komentář

pf - 26.03.14 13:31:28
"A už vůbec je super, že někdo s ambientní muzikou veřejně vystupuje. :-)" CVL/WTF
LordSnape - 26.03.14 09:05:51
gorth: Nemění, ta hudba je podle mě prostě dobrá. A už vůbec je super, že někdo s ambientní muzikou veřejně vystupuje. :-)
bizzaro - 26.03.14 00:23:56
AddSatan sice vytahl na OP - dejme tomu - kritiku (vlastne jen svuj pocit a urcity preference), ale jinej nez pozitivni pocit z jeho dojmu, jak popsal koncert, nemam - libilo se mu to. se tu jen slovickari :)
dufaq - 25.03.14 23:11:13
mimochodem, to video na mortem zní zvukově hodně dobře
Proto jsem tu kameru taky pořizoval ;-)
gorth - 25.03.14 22:48:51
ono někdy stačí uvědomit si tu deformaci a číst důkladněji a psát s větší rozvahou...;) nevím tedy, co je to pravá míra, ale mám tušení, že ke štěkání má tahle diskuze daleko "kluci z TR" to můžou mít v píči, ale to nijak nemění tu hudbu, ne?:) mimochodem, to video na mortem zní zvukově hodně dobře
AddSatan - 25.03.14 22:22:49
kdo nestihl v pátek rozhovor s Jun-Hisem na R-Wave tak záznam tu: http://www.rozhlas.cz/radiowave/hudba/_zprava/junhis-z-oranssi-pazuzu-metal-se-musi-vyvijet--1330006 ad diskuze...hmm... velmi odlišné vnímání skutečnosti hraničící se stihomamem a halucinacemi :)) (a teď zrovna nemyslím dojmy z koncertu) něco je tu "špatně" (v lovecraftovském slova smyslu) ano, asi bude rozumnější, nechat to být :)
dufaq - 25.03.14 21:44:30
Cim vice to budeme resit, tim do hlubsiho hnoje se dostaneme, nebit dochazi ke konfrontaci v retezci uzivatel-pocitac-uzivatel a na tehle bazi se nikdy zadneho rozumneho vysledku ani dosahnout neda. Ka samozrejme nikomu jeho nazor neberu, naopak me spis prekvapil tento pohled, nebot je vskutku vyrazne odlisny od vsech co jsem zachytil (at uz v jakekoliv podobe) a rozhodne se ani nehodlam s nikym o cemkoliv prit, i kdyz se tak muze zdat. verim, ze osobne bychom si behem dvou minut vysvetlili vse v klidu a uvedli na pravou miru, kdezto tu na sebe temer stekame jak hladovy psi:-)
LordSnape - 25.03.14 21:32:38
Podle mě, aspoň jsem to tak i zaregistroval dle chování dvojice i z toho hraní celkově, že to maj kluci z TR úplně v píči a vlastně jim to je i jedno, že zní jako ambientní retro. :-)
pf - 25.03.14 20:34:27
za mě TR palec dolů (a to sem taky zaseklej na estetice devadesátých let) a OP jednoznačně palec nahoru
gorth - 25.03.14 20:32:50
dafuq? vždyť se tu nikdo do nikoho nepouští, akorát trym do seitna a já do tábora:) reporty na hevíkové kapely by dopadly katastrofálně, zcela upřímně:) hudba stárne, elektronika zvlášť, přežije jen pár nejsilnějších;) a to TR nejsou (myslím, že ani nikdy dobří nebyli, ale ta strašná vážnost a stylizace v kombinaci s evidentní zastaralostí tomu ze současného pohledu dává obzvláštní "půvab") ad očekávání a koncertní realita, prosím vás, trochu soudnosti:) poučování o tom, co má člověk v OP slyšet, je mimo - autor chodí na koncerty a ví, jak fungují, OP má naposlouchané jako málokdo a na rozdíl od většiny má srovnání, kromě bm, i s psych/space/krautrockem (a to i naživo) a např. viděl Aluk Todolo jako (jedinou?) další kapelu, která tyhle dva světy také míchá... nechci dělat tupého apologetu, ale ten report je dost věcný (i když stylové výhrady by určitě byly;)) na to, aby nebylo nutné se hádat o tom, co autor neslyšel, když popsal, co slyšel:) ad setlist, c'mon, přečetl sis slovo "očekávatelně" na konci úvodního odstavce?:) nechci z nikoho dělat debila, ale když o něčem diskutujeme, je dobré si opravdu přečíst ten materiál:)
AddSatan - 25.03.14 20:32:48
Dufaq: ale vůbec ne :) Hodně by mě překvapilo, kdyby takový oddaný worshipper jako ty nadšený nebyl :)) no asi takhle.. jsou styly a kapely, kde ta zaseklost - autentičnost může být i jistém směru klad, nebo přinejmenším tolik nevadí - např. ten oldschool metal - ale je to případ od případu, ono je taky dobrý retro.. a špatný retro - což je případ TR navíc v ambientu ta zaseklost a zvuková zastaralost (alespoň mně) vadí mnohem víc, tam mi ta "autentická naivita" jak zvuková, tak kompoziční způsobuje tak max. útok na bránici..... TR si z toho starýho dark ambientu prostě vzali spíš to špatný / dnes už směšný :), ale tak jako chvíli jsem se bavil :) k OP - převaha nový desky, k tomu už jsem se vyjadřoval v reportu a pak i tady v diskuzi, víc k tomu není co dodat... ještě jednou zopakuji: "já nějak i doufal, že mě ta novinka bude naživo bavit víc, ty skladby jsou podle mě mnohem víc přízpůsobený živýmu hraní, než ty starší, leč úplně se nestalo... " ad srovnání s DBE festivalem (DBR = Dark Buddha Rising :) ) vlastně není kdovíjak důležitý, kromě toho, že mě i jen 4 věci z Kosmonumentu naživo bavily o něco málo víc (soustavněji) než tenhle set (jako celek), byť i to předloňské vystoupení mělo jisté vady (světlo, částečně zvuk) "kecy, že to hráli jinak než na deskách" nejde ani o to ŽE... ale spíš JAK... a JAK na mě tahle prezentace naživo působila, jak si můžeš přečíst tak i něco lehounce lépe (Vino verso), něco zase trochu hůř (třeba Olen Aukaissut.. byla fakt ucajdaná)... koncertní autentičnost je super, rád se nechávám překvapit... záleží na tom, jestli je to změna k lepšímu, nebo k horšímu... můžu to zkusit ještě víc lopaťácky a podrobněji, ale fakt už nevím jak to podrobněji rozebrat....
pepua - 25.03.14 20:31:25
Tys tu větu hlavně moc hezky napsal, toť celé... ale vlastně... proč by jim to nemělo být vytýkáno jako negativum jenom proto, že oni sami pravděpodobně nechtějí jít kamkoliv jinam?
dufaq - 25.03.14 20:17:26
   anonymous: ... argument, že jsou zaseknutí v čase mi přijde trošku mimo - vždyť oni se ani nesnaží (nechcou) jít kamkoliv jinam..    Takže jsou vlastně zaseknutí v čase, viď? :-))
Narážel jsem na to, že jim to nemůže být vytýkáno jako negativum, ale asi jsi to nepochopil co? :)
pepua - 25.03.14 20:15:05
... argument, že jsou zaseknutí v čase mi přijde trošku mimo - vždyť oni se ani nesnaží (nechcou) jít kamkoliv jinam..
Takže jsou vlastně zaseknutí v čase, viď? :-))
dufaq - 25.03.14 19:28:13
Dobře se tu ta diskuze rozjela, jak to tak čtu, tak kdybyste se potkali osobně, asi si roztrháte občanky.. Já osobně (jak už jsem v reportu na Mku napsal), jsem byl z obou vystoupení nadšený. TR jsem viděl nesčetně krát a argument, že jsou zaseknutí v čase mi přijde trošku mimo - vždyť oni se ani nesnaží (nechcou) jít kamkoliv jinam.. Jak by pak dopadly reporty na Heavy metalové kapely, které už desítky let hoblují to samé? A k OP - jasně, že budou hrát hlavně z nové desky, když k ní jedou turné, to je snad více než jasné :) Že nezaznělo nic z "Kosmonumentu" mě taky mrzí, ale na druhou stranu zahráli "Torni" ze splitu a to jsem vůbec nečekal. Viděl jsem je poprvé, takže nemohu srovnávat o kolik jsou lepší/horší než třeba na DBR festivalu, atd.. ale mě narposto přesvědčili a takový ty kecy, že to hráli jinak než na deskách, to je snad sakra jasné u takové muziky. Nebyli jste na Dream Theater, aby každý tón zněl stejně jak na desce. Autentičnost koncertu je snad o něčem úplně jiném. A teď počítám, se pustíte do mé osoby :D
gorth - 25.03.14 19:02:30
Tryme, co sis to vymyslel? *facepalm* Tábor radosti není retro, ale "emo-bubu píčovina" (díky za termín) zcela autenticky zaseklá v době svého vzniku Snape: jakože kokainové krasořečení v pohodě;)) ale věty jako "představitelé přesně dle očekávání své tóny vytahují z pekel za pomoci masek" označující elektroniku zasahující do dark ambientu, přičemž v obou stylech je už standard mnohem surovější nebo minimálně méně plastový, jsou poněkud úsměvné, případně: co znamená "posluchačova deziluze"? prostě by to imo chtělo ty zapsané pocity editovat (jak věděl už Wordsworth) :) Abyss je ještě jiný případ:)
AddSatan - 25.03.14 18:58:57
Snape: já taky ne, no to nevím, jestli to zvládnu ještě víc emolopatizovat :) hele bych pochopil, že by se někdo ozval, kdybych napsal, že to stálo za hovno a OP jsou sračka, ale to je jak vedle v diskuzi k Heiden, člověk si dovolí něco jen trošku zkritizovat, nabídnout jiný pohled, podloží to argumentama proč a už je za zbytečnýho pseudoynteleguánskýho rejpala, na kterýho se vytahujou zcestný nesouvislosti, obvinění a domněnky.... je to absurdnější o to, že OP pořád jsou "moje" kapela, jen k nim nedokážu být naprosto nekritický, to je celý... a takový edit...jak jsem níž psal ve smyslu, že bych se z tvýho reportu nic moc nedozvěděl, tak to bylo lehce přehnaný, ale vlastně ne o moc :) ... něco infa tam je, to jo, ale....
LordSnape - 25.03.14 18:32:39
nebo nechce číst, popř. čte mezi řádky něco, co tam ani není (což je na Marastu celkem tradice)
Njn, já nejsem čtenář Abyssu, na mě musíš prostě polopaticky a emočně. :-))
AddSatan - 25.03.14 18:10:20
dostane mě do kolen každá emo-bubu píčovina
taková sebekritika? super :) a tím posledním pseudovtipem jsi ze sebe tradičně udělal vola, co neumí, nebo nechce číst, popř. čte mezi řádky něco, co tam ani není (což je na Marastu celkem tradice), gratuluju :) jinak fajn, že se ti to líbilo, mě celkem taky :)
Trym - 25.03.14 17:37:15
Za mě asi nejmíň uchvacující vystoupení TR, co jsem viděl, ale přesto dobré (no a co že je to retro?), OP super, jsem rád, že hráli hodně skladeb z posledního alba, které je podle mě vynikající (protože nerozumím muzice a dostane mě do kolen každá emo-bubu píčovina). Je dobře, že nejsem tak chytrej a nemám tolik naposloucháno jako AddSatan, protože to bych byl určitě taky zklamaný:)
AddSatan - 25.03.14 16:55:13
a taky si rád před psaním reportu pošlu lajnu koksu. :-))
jo jo, to mě napadlo, i když jsem podezíral trochu jiný drogy :) ale tak ok, každýmu vyhovuje jiný styl, já jen, kdybych tam nebyl, tak se z tvýho reportu vlastně nic moc nedozvím, kromě toho že tě to úplně "vyndalo" a že se tam pravděpodobně vzýval Cthulhu (jasně nadsázka, ale zrovna u OP hodně za vlasy přitažený příměr a je toho víc, zvláště v případě poslední desky, která je takový lehce zfetlý "user friendly - easy listening", byť stále docela kvalitní) No určitě jsem tam nehledal "démonickou zvrácenost", "genialitu", nebo nějakou "úchvatnost", já myslím, že jsem to sepsal celkem jasně, co mi přišlo dobrý a co už tolik ne ad Vždyť to je jen hudba... atd. - tady vůbec nevím co řešíš a na co narážíš.... s tím, že je to "fuk" ale spíš nesouhlasím.... prostě jsem šel na koncert svý oblíbený kapely, jejíž poslední deska mě z v reportu i jinde uvedených příčin až zas tak extra nebere, jestli mě to třeba naživo nevezme víc + jsem čekal možná tak o 1-2 starší skladby víc a dopadlo to, tak jak to dopadlo, byl to fajn koncert, pár super míst, na který si rád vzpomenu, bavilo mě to téměř celou dobu, jen jsem z toho neměl permanentní hudební orgasmus jako ty, v čem je problém? Jak to vzalo drtivou většinu je mi dost jedno, vyjadřuju se za sebe a ne za drtivou většinu :))
LordSnape - 25.03.14 16:05:03
Njn, já nejsem takový hudební intelektuál a proto taky rád píšu volnější, literárněji pojaté emo bubu bláboly. Je to také tím, že nemusím takový ten do detailu pitvající publicistický styl, který spíše patří do recenzí a taky si rád před psaním reportu pošlu lajnu koksu. :-)) Ne, já si myslím, že drtivou většinu to vzalo víc než tebe zrovna. Podle mě jsi v té K4 hledal a očekával něco, co v té muzice prostě není. Vždyť je to jen hudba, a je fuk, jestli je to více kraut, prog, psychedelic či tech, zvukově barevnější či uhlazenější nebo méně, narozdíl od studiovky apod. Já se díval zpětně i na ty videa na Mortemu a znělo to pořád skvěle po všech stránkách, takže ten kdo tam nebyl, si může udělat obrázek sám. My ostatní co jsme tam byli, se tu můžeme pak dál jen dohadovat, zdali tam bylo dost nadprůměrných míst a zdali byl setlist sestaven špatně nebo ne.
AddSatan - 25.03.14 14:32:54
chodím převážně na koncerty co mě zajímaj a ne, abych mohl zas někoho pořádně zkritizovat nebo si vylít vztek.
vidíš, alespoň v tomhle se shodneme :) vlastně doufám, že to není myšleno jako narážka na mě, jinak bych si myslel, že jsi to vůbec nečetl / nepochopil... určitě chodím na koncerty svých oblíbených kapel, abych mohl dělat chytrýho kritika a napsat, že to stálo za houby, to mi dělá obzvláštní radost :)) jo je určitě dobře, že to někoho vzalo víc než mě, vlastně mu to celkem i závidím, ale sorry z tvýho reportu fakt chvílema vůbec nechápu, hrozně přehnaný psych-bubu-emo bláboly, to se na mě nezlob :))) já nějak i doufal, že mě ta novinka bude naživo bavit víc, ty skladby jsou podle mě mnohem víc přízpůsobený živýmu hraní, než ty starší, leč úplně se nestalo... jinak srovnávat Aluk Todolo a Oranssi Pazuzu je zcela na místě, zajímavé je, že kapely kombinují podobné prvky / styly a výsledek je vlastně dost jiný (mám rád obě kapely) Aluk Todolo v K4 > Oranssi Pazuzu v K4 Oranssi Pazuzu na DBE > Aluk Todolo na DBE důvody a faktory jsou v reportech + souhlas s mIZZYm já příště půjdu jedině když by byl rovnoměrnější poměr starýho a novýho materiálu, jinak spíš ne a zůstanu u domácího poslechu gorth: Ympyrä - tak vždyť to tam vlastně píšu, funguje to, ale....
LordSnape - 25.03.14 13:56:34
Bylo to super. Nikdy si cizí názory a reporty nečtu, než to sepíšu, takže nevím jak básnili ostatní jinde. Nicméně za svým názorem si stojím. Bude to asi tím, že chodím převážně na koncerty co mě zajímaj a ne, abych mohl zas někoho pořádně zkritizovat nebo si vylít vztek. I když je asi pravda, že určité rozpoložení v tom hrát roli bude. Myslím si ale, že lidí jako AS bylo na koncertě určitě pomálu, protože s většinou, co jsem mluvil převažovala spokojenost. Ale tak je dobře, že se sešly názory ze dvou rozdílných táborů. Já jsem OP v Rumunsku fakt neviděl. Jezdím tam max. na hory. :-)
mIZZY - 25.03.14 13:34:26
No, mě tentokrát Nábor Mladosti také nebavili. Pravda, naposled na Hradbách jsem byl v trochu jiném psychickém i fyzickém rozpoložení, ale i set měli podle mě lepší, snad i více tanečnější. Docela oceňuji jejich snahu o nějaký tribal industrial viz. zmínění Tzolkin a nebo This Morn Omnia, jen je škoda, že místo toho, aby rozjeli pořádnou rychtu, to zabijí dost slabým dark ambientem. Oranssi vidím podobně jako AS, občas hodně dobré a hypnotické momenty: Uraanisula, Ympyra... a Kerettiläinen vuohi, ale také slabší a ne tolik chytlavá místa. Mne třeba nový song naživo nebavil. Zvuk, který šel ven, byl dost fajn, ze začátku sice pokulhávala basa, ale pak v momentech, kdy měla být slyšet, tak slyšet byla (např. úplný konec). Kytara s pomocí efektů dělala až příliš velký kravál, trhající uši, ale i to se mi líbilo. Když jsem to sice říkal několika lidem, tak mi tvrdili, že to srovnání je zcestné, ale já si myslím, když vemu tohle a koncert Aluk Todolo loni, tak snad nebudu úplně mimo. Psychedelický/kraut rock s blackovými prvky hrají vlastně obě kapely. Každopádně Aluk Todolo byli loni naprosto super, jeden z nejlepších kocnertů, na kterých jsem byl a i když také měli trochu slabší místa, tak mě fakt bavili celou dobu. Oranssi Pazuzu zahráli opravdu "jen fajn" (i když pro mne asi trochu víc fajn, než pro AS) koncert s pár hodně silnými momenty. Já bych na ně znova klidně šel.
gorth - 25.03.14 12:43:15
konečně někdo ocenil Tábor radosti jako humornou záležitost, nechápu ty věčné chvály, je to takový roztomilý relikt asi tak z roku 95?.p Ympyrä bych neodsuzoval jako totálně předvídatelnou záležitost, ale s tím post metalem (nebo i post-rockem) celkem trefa, byť mi to nakonec moc nevadí jinak je fajn (pro člověka, který se nedostal), že první report vedle hodnocení opravdu dává informace a netrpí potřebou přehánět a básnit jako všechny ostatní, které jsem četl
Tom Coroner - 25.03.14 08:59:00
Z mě Snape.

Zkus tohle