Články

přeposlat článek tisknout
Metal Evening Party 2012

Metal Evening Party - WAR ENSEMBLE, HEAVING EARTH, CLYTOR, STRANGEFEELINGS, NEUROTIC MACHINERY, 7 SINS OF SURVIVING

  • kdy: 12.5.2012
  • kde: Praha, Exit-us

Zhlédnout za pouhou stovečku koncert tohoto kalibru se nakonec ukázalo jako správné rozhodnutí! Jak se během večera v pražském Exit-Us ukázalo, dozrála nám v Čechách další vynikající parta.

Akci si vzali na starost chlapci z kapely Strange Feelings a jejich pozvání přijala rozmanitá sestava. Ač se mohlo na první pohled zdát (dle plakátu určitě), že se bude jednat o čistě deathmetalový večírek, takhle striktně se to napsat nedá. Skutečně ortodoxní death hrají pouze Heaving Earth. Zbytek skupin tento styl do své muziky roubuje statečně, ale vždy ho proloží i jinou odrůdou.

7 Sins Of SurvivingZačátek patřil „trenýrkovému“ vystoupení 7 SINS OF SURVIVING. Jedná se o pražský death/metalcore spolek, který doplatil na tradičně trochu pomalejší rozjezd akce. Přestože lidí už bylo v klubu celkem dost, většina si během jejich setu dopřávala pivko nahoře na baru. Jejich vystoupení tím pádem postrádalo to hlavní, tedy odezvu fans. I tak bych jim chtěl vzdát hold za přístup a doporučit jejich letošní demo Fall from the 7th Heaven. Dobrý úvod!

Neurotic MachineryHned po nich se na prknech klubu představila západočeská bestie NEUROTIC MACHINERY. Klukům jsem sice fandil při jejich letošní účasti na MetalGate (a vzápětí s rozhořčením sledoval jejich vypadnutí v semifinále), sobotní set ale za velkou výhru nepovažuji. Kapela působila unaveně, což bylo zřejmě způsobeno i vystoupením dne předchozího. Každopádně se hrálo (jako poslední dobou již tradičně) z novinkového EP Exi(s)t a setlist byl prokládaný kousky z debutu Opsialgia. Na zpěvákovi bylo vidět evidentní nachlazení, a i když se s ním pral statečně, jako by dopadlo na celou kapelu. Už jsem od nich viděl hodně lepších show.

Strange FeelingsPořádající STRANGEFEELINGS nastupují jako třetí. Parta kolem Jakuba Trnavského se vrátila ze studia, kde natáčela následovníka alba Fractality z roku 2008. Musím přiznat, že jsem měl z jejich vystoupení zprvu rozporuplné pocity. Pomalejší rozjezd však nakonec vyvrcholil ve výbornou jízdu. Kdo poslouchal jejich technikou prošpikovaný death metal, musel si vychutnávat nápaditost jejich tvorby. Určitě je třeba si STRANGEFEELINGS pohlídat a s napětím budu očekávat novinku!

ClytorTakže nahoru na pivko a zpět do sklepa! Na podiu už stojí další zástupci hlavního města, death/grindoví CLYTOR. Pod podiem už to začíná pěkně vřít a skupina to sype do publika jedna báseň. Navíc je na chlapce i pěkný pohled, jednoznační kostýmoví vítězové večera! :) Venku je jejich aktuální fošna Kodex a po zhlédnutí jejich pařby ji mohu vřele doporučit!

Dole už je takřka nedýchatelno a všechny vystupující je třeba ocenit za velkou osobní statečnost. Na baru už se objevují známé tváře ze scény a napětí pomalu stoupá. Bicí si totiž dole šteluje Jirka Zajíc a nepovšimnout si Žláby je nemožné. Ano, na podiu se chystají HEAVING EARTH. Moje poslední zkušenost s kapelou je z dob, kdy za mikrofonem stál ještě Sepp (ex-Despise) a na kytaru hrál Patrik. Obměna sestavy je tedy velkou výzvou pro samotnou kapelu. Aktuální line-up tvoří kromě zmíněného bicmana a zpěváka Brutally Deceased ještě zakládající člen Tomáš Halama, Jarda Šantrůček (ex-Despise, Imperial Foeticide) a konečně basák Šatris, kterého zná většina deathmetalové veřejnosti z party Feeble Minded. Heaving EarthTakže soupiska jako hrom, zůstává otázkou, jak to bude vypadat „na hřišti“.
Přál bych vám vidět a slyšet ten mazec! Jako by celý večer patřil předkapelám a najednou se na podiu ukázala hlavní hvězda. Takový příval energie jsem nezažil hodně dlouho. Až tenhle večer jsem definitivně pochopil, proč se kapela jmenuje HEAVING EARTH! Jürgen nasadil doslova vražedné tempo a zbytek bandu se naladil na stejnou strunu. Je radost sledovat, jak to téhle partě šlape. Jarda sází jedno lepší sólo za druhým, Tomáš drží celou smečku pěkně pohromadě a Žlába ničí publikum neskutečným growlem na pokraji lidského chápání. Nikde nic neskřípe, i nová sestava zná věci z debutu Diabolic Prophecies dokonale. Šatrisova basa pěkně „bublá“ vespod a celé to zní, jako by přijela světová kapela. Dojde i na tradiční cover od Morbid Angel a publikum chlapcům zobe z ruky. Nelze se divit, tenhle set je skutečným vyvrcholením večera.

War EnsembleZávěr velmi povedeného večírku obstarává spolek WAR ENSEMBLE. Již dle názvu je jasné, odkud fouká. Ano, jedná se o tribute band samotných SLAYER. Ještě jednou tedy dolů do tunelu a nasát atmosféru z dob South of Heaven. Klukům to šlape, jen zpěv by mohl být krapet blíže originálu, ale jde to vůbec? Určitě stylový závěr večera. Většina fans už byla bohužel pryč, a tak si skupina spíše hraje pro sebe a několik nadšenců.

Závěr? Jak jsem zmínil v úvodu, za mrzký peníz vypečená akce! Chvála klukům ze Strange Feelings za odvahu a všem účinkujícím za předvedené výkony. Bavil jsem se výborně a téměř zaplněný klub dle reakcí také.

PS: Nemohu nezmínit Žlábovu „děkovačku“ NEUROTIC MACHINERY, kterou jsem si nechal osvětlit až při závěrečném sezení s kapelou. Tímto zdravím Štembuse, neklesej na mysli!

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze