Články

přeposlat článek tisknout
MESHUGGAH, DECAPITATED

MESHUGGAH, DECAPITATED

  • kdy: 27.4.2013
  • kde: Bratislava, Majestic Music Club

Meshuggah se nevynechává a protože se metal sám od sebe taky neudělá, je třeba občas přiložit ruce k dílu. The Ophidian Trek (2013) tentokrát i nejen zpřed podia.

Ophidian Trek - přípravaOphidian Trek - příprava2Pokračování turné k aktuální desce Meshuggah Koloss pod hlavičkou Ophidian Trek tentokráte zavítalo k našim slovenským sousedům a nejen jako velký worshiper kapely a hlavně neúnavný reportér, musel jsem se do slovenské metropole vypravit. Nu a protože kolují fámy, že si reportéři žijí jako pra... v žitě, ehm, králové; do klubu limuzínou, kde na ně čekají stoly plné řízků, jal jsem se ozkoušet těžký život bedňáka. Takže ty řízky byly taky, ale já na druhé straně talíře nesoucích ho do zákulisí. Ale to předbíháme.

Ophidian Trek - příprava4 - Brutusáček

Tourbus dorazí cca 7 hodin před otevření klubu pro fanoušky a okamžitě začíná stěhovací cvrkot. Dnes hrají pouze Meshuggah a Decapitated, kteří jsou vesměs v klubu už nastěhovaní a postavení vedle pódia a čekají, až se sestaví stage pro Švédy. Ti si vozí všechno sami, takže to na pár beden vydá, naštěstí klub Majestic je se svým jedním poschodím víc než vstřícný a nemusíme čelit peklům pražské Lucerny nebo Roxy (mají tam výtah?). Krom klasického vybavení kapely byly jistou zvláštností světla, která nějakou tu stovku eur stojí a malý cca 7 kilový case, obsahující bůhví co. Na něj musel být brán zvýšený ohled. Zatímco technici staví bicí, ladí kytary a my stavíme bannery, kapela se mírně ospale trousí do klubu. Tupá nádeničina (rozuměj: přines tohle, podej tohle) je do hodinky hotová, a zatímco se švédští technici ponořují do štelování, zvučení a mluvení nějakým prastarým tolkienovským jazykem (švédština), my odcházíme do spodní části klubu na pivo. Majestic Music Club sdílí budovu s menším klubem Randál (ten večer hráli the Fialky a Guns n Roses revival), musí si fanoušek Majestic zamilovat hned od začátku. Prostorný klub, který pojme odhadem 600 (?) lidí, v sále dostupná wi-fi, vratné kelímky a hlavní přednost, sál je nekuřácký a návštěvníci to plně dodržují. Rozhodně klub, který může „Prahák“ závidět. V 19:00 se otevírají dveře klubu a sál se pomalu zaplňuje. Zatímco našinci jsou na letáky zvyklí a většinou odmítají, Slováci je s díky přijímají. Tím byl poslední quest před začátkem rychle splněn, bez tohoto detailu by se samozřejmě v osm začít nemohlo.

 
DecapitatedDECAPITATED, jak už psal CEO Bizzaro, k Švédům tak nějak přirostli. Navíc tohle jarní turné je pokračováním toho podzimního. Za intra Silence z poslední řadovky následuje Mother War a Poláci lehce dokazují, že rozehřát dychtivý dav pro Meshuggah není nic náročného a stačí jim na to jedna skladba. Stejně tak jako ve Vídni, i tady je za bicími (již stálý člen) Paweł Jaroszewicz, jenž neúprosně tlačí polský death metal vpřed. Změna je na postu basáka, Paweł Pasek však své party zvládá s přehledem a kapela změnou nikterak netrpí. Setlist je zaměřený hlavně na poslední řadovku Carnival is Forever, takže nemohla chybět jak klipovka Homo Sum nebo Pest, tak i titulní skladba. Decapitated na stále aktuální desce z roku 2011 zní hudebně nejblíže k Švédům a zapadají tak do koncepce večera ideálně. Setlist je na drobné kosmetické úpravy oproti Vídni totožný a svižná třičtvrtěhodinka utekla jako voda.

Decapitated

Setlist:
Silence (intro)
Mother War
Pest
404
A View from a Hole
Homo Sum
Carnival is Forever
Spheres of Madness
Day 69
 
MeshuggahPravdou je, že o naší bednařinu byli Decapitated ochuzeni, tak jim po jejich setu můj bedňácký souputník David aspoň pomohl odnosit aparát a na pódium vyběhli znovu technici mluvící stále tím tolkienovským jazykem dozvučit aparát a v 21:15 se mohlo začít. Ať už máte k MESHUGGAH vztah jakýkoliv, ale zároveň máte rádi „složitější“ nebo „techničtější“ pojetí metalu, koncert Švédů nesmíte minout. Stejně tak jako před Vánocemi, i zde si Meshuggah vytvořili svůj vlastní vesmír a posluchače do něj zcela vtáhli. Strojovna, industriál, totální odlidštění, naprostá přesnost, tlak. Tyto termíny se u nich budou neustále opakovat, což lze brát jako funkční jistotu, kterou Švédi oplývají. Mnohostrunný válec neúprosně tlačí pokřivené riffy, kaskádovitě (Lethargica), neúnavně. Naladit se na jejich rytmus a poklepávat si do něj je téměř nemožné, hlavně když jsou pořád o několik kroků napřed a hlavně tak trochu „vedle“. Meshuggah jsou prostě profesořina a sledovat je se pomalu blíží k jistému fetiši, naprosto inženýrsky přesná souhra. Opět, jak jsme u Seveřanů zvyklí, v komunikaci směrem k publiku panuje jejich pověstný „chlad“ a dbá se hlavně na hudbu. Koncert je aspoň plynulejší a nehyzdí ho klasické a nudné (metalové) proslovy.

MeshuggahMeshuggah, jak už bylo psáno, si vezou velmi silný světelný arsenál, jenž jejich hudbu mnohem více umocňuje a při skladbách jako jsou Bleed, Combustion nebo The Hurt that Finds You First bych se vší vážností epileptikům doporučil opustit sál. Viděl jsem je již pošesté a většina setů byla vesměs hodinových, samozřejmě že fanoušek chce vždy víc, ale ta hodina a půl je opravdu již na hranici únosnosti, a to byl bratislavský set ochuzen o klasický ukončovák Future Breed Machine. Naopak z druhé poloviny setu se In Death - Is Life, In Death - Is Death přesunula na konec a dvojice z Catch 33 byla již pomyslnou třešničkou na dortu. Jediná vada na kráse může být stavba aktuálního setlistu, který je orientován hlavně na Koloss a obZen, z Nothing zazněla (povinně) Rational Gaze a nejdál do historie jsme se dostali s New Millennium Cyanide Christ. Na druhou stranu aktuální tvorba v podobě skladeb jako obZen, Lethargica nebo Combustion a The Hurt that Finds You First má všechny Meshuggahspecifické prvky Meshuggah, kvůli kterým je máme rádi. Švédi to opět (jistota!) dokázali, byť zásluhy patří i Decapitated. Poláci získali i mírně lepší zvuk než ve Vídni, zatímco Meshuggah předvedli svojí zvukovou klasiku a klub Majestic se tak dobře osvědčil.

Hranici přes 400 hlav přesahující dav tedy spokojeně odchází a pro nás opět začíná cvrkot, nejdříve však přinést pizzy, řízky, grilované hermelíny pro uřícenou kapelu do zákulisí a jít balit. Sklízení je samozřejmě rychlejší, a tak, než kapela stihne dopít piváky, my už čekáme na autobus a začíná nakládka. Ještě stihnout utratit eura u merch guye a do hodiny je vymalováno. Upocený mávám idolům směřujícím do Záhřebu a my unavení, ale spokojení, míříme do stověžatého domova… takže, na Brutal Assaultu nevynechat!

MeshuggahSetlist:
Swarm
Combustion
Rational Gaze
obZen
Lethargica
Do Not Look Down
Dancers to a Discordant Systém
The Hurt that Finds You First
I Am Colossus
Bleed
New Millennium Cyanide Christ
Demiurge
--
Mind's Mirrors
Catch 33 Medley
 
Foto kvalita iPhone 

Jiné názory

Mehuggah naživo v současné formě? Kobercový nálet na mozkové laloky. Regulérně.

Na Brutal Assault 2010 jsem na Meshuggah nejel, radši jsem si něco přihodil a koupil si foťák. Když jsem ale nedávno četl Bizzarův oslavný report z Vídně, nebylo nějaké rozhodování o tom, jestli Bratislava ano nebo ne, vůbec na místě.

Majestic Music Club je příjemně útulný klub, v jehož zadní části je bar, který zastřešuje tribuna. Skvělé řešení a využití prostoru s vysokým stropem. Z tribuny je na pódium prvotřídní výhled a já chvíli laškuji s představou, jaké by to asi bylo, pozorovat vše pěkně z povzdálí… následně ji ale zapuzuji a pro jistotu ji jdu spláchnout pivem.

Organizačně vše zřejmě funguje do puntíku a Decapitated se jako předkapela objevují přesně v osm. Do nějakého hlubšího rozboru Poláků se pouštět nehodlám, protože to už udělal jejich hudby znalý Brutusáček, já je naopak slyším poprvé. Během jejich pětačtyřicetiminutovky střídavě pendluji mezi prostorem pod pódiem a barem, kde po dlouhé cestě hasím žízeň (11° Kozel potěšil). Hudba pěkně šlape a tepe a frontman je v pozici, kdy má rozpumpovat dav, jako ryba ve vodě. Po nějaké době se mi ale jednotlivé skladby slévají a mé uši zaplňuje lehký stereotyp. Takže zpátky k baru. Mně osobně by nevadilo, kdyby se Polákům vymezená část večera zkrátila o třetinu, kotel se ale zjevně bavil a i já jsem se v závěru nechal příjemně strhnout.

Přestavba pódia trvá předpokládanou půlhodinku, logo Dacapitated nahrazuje plachta s motivy alba Koloss a po stranách šest sedm metrů dlouhéhu pódia se objevují ještě dva menší panely.

Ve čtvrt na devět už nastupují švédští audio-devianti a jako pozdrav nám posílají Swarm. Pro mě jedna z nejlepších věcí na novince, a coby otvírák rozhodně trefa do černého. Vzduch lehce zhoustne a v groovy rytmech se vlní, láme a pokřivuje celý klub (nebo aspoň ta část, kterou vidím před sebou). A hned zkraje se utvrzuji v tom, že zvěsti z Rakous nelhaly – zvuk je čistý a valivý; jediný citelnější rozdíl oproti studiové produkci je ten, že živě vše ještě daleko víc nakládá. A to tak, že fest. Bez jakýchkoli formalit o tom, jak je kapela ráda, že je v Bratislavě, následují Combustion a hymna Rational Gaze. Dva krvavé fláky masa a dav poslušně slintá a hltá. Úvodní smršť zakončuje obZen a zpráva, která je v těchto čtyřech indiciích zakódována, je nad slunce jasná – dneska se diktuje, milánkové! Z čehož se, až na dvě výjimky, nesvolí ani o fous. I když výjimky, jak se to vezme. Protože jak Lethargica, tak I am Kolossus, které na albech nepatří k mým nejvyhledávanějším kusům, jsou naživo přeci jen trochu silnější, černější a více nahrubo umletá káva. Nevraždí nekompromisně a násilně, ale pomalu a systematicky a vy klesáte pod jejich tíhou. Jako by na vás někdo házel hlínu.

Jde o turné k nové desce, proto se klade důraz hlavně na ni. Celkem pět záseků. A musím říct, že k mému překvapení jde naživo o hodně silný materiál, jenž se setkává s výbornou odezvou a nepochybně se napevno zabydlí v budoucích setlistech. Moje cesta k albu byla trochu delší a padlo na ní pěkných pár poslechů, ale nakonec si skladby krásně sedly a dávají smysl. Nicméně teprve živé verze odhalují jejich skutečnou sílu a potenciál. Jak v úvodu zmiňovaná Swarm, tak Do Not Look Down a hlavně Demiurge se pořád krásně převalují a houpou, ale přibyla i netušená úderničina; The Hurt That Findst You First pak dostála svému názvu a trestá. Dovedu si docela dobře představit, že tohle teď frčí ve Švédsku na jatkách. Stejnou část setlistu jako Koloss si pro sebe uzurpoval obZen, mechanická tyranie Bleed je povinnost a pro mne poprvé v nezkrácené verzi. Ta šílená ultrapreciznost nepřestává fascinovat a Brutusáčkem zmíněný fetiš sem pasuje náramně. Bratislava je po Praze a Brightonu můj třetí Meshu-koncert, přesto mě minipremiéry čekaly ještě dvě - konečně jsem se dočkal vytoužené New Millenium Cyanide Christ a jako přídavek vše uzavřela dvojčata In Death s prologem Mind's Mirrors. Přehrávačem mi proběhla nespočetněkrát, přesto se mi během nich v hlavě objeví nejeden otazník (ten o vlastní příčetnosti není úplně nejmenší) a já v duchu jen nevěřícně kroutím hlavou. Hudba chladná a bez jakýchkoli známek života a přeci vyvolává tolik vášní a emocí. Haakeho tmavá silueta na zeleně nasvíceném pozadí vše ještě dokresluje.

Půl druhé hodiny je porce krásně uspokojující, a to v šuplíku zůstala nejedna živá lahůdka (až doteď neotřesitelná Future Breed Machine, Mouth Licking What You've Bled, Perpetual Black Second, Pravus…). Ještě jedno album s takovýmhle koncertním potenciálem a Meshuggah budou muset svoji live stopáž přifukovat.

Kolossální zážitek!


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

fredrik a jeho nové struny www.youtube.com/watch?v=2XFos-S4ArU

   GIANNI: bizzaro: jak ses tam dostal vubec? uz nejsi v Englandu, jo?
už dávno neni v Englandu holomek...
jezdí po evropě svoje MeshuTour :D
  
bizzaro - dík. V Englandu jsem byl jenom dva roky, přestalo mě to tam bavit.
gianni - jo vole, kdybys nebyl línej, moh jsi jet taky. Stálo to vážně za to.

   bizzaro: report Šimiho taky paradní. jak ses tam dostal vubec? uz nejsi v Englandu, jo?  
už dávno neni v Englandu holomek...
jezdí po evropě svoje MeshuTour :D

report Šimiho taky paradní. jak ses tam dostal vubec? uz nejsi v Englandu, jo?

no ja si dle fotek prave rikal. ts, ji ukrad Alice in Chains, ne? ;)

   anonymous: mi přišlo, že se zase posunuli o krůček blíž k dokonalosti, zvuk docela vražda, věci z novinky jsou naživo až trochu překvapivě silnej materiál.  
podobne jsem psal z Vidne, presne

aktuálně

diskuze