MARE; ONE TAIL, ONE HEAD; CULT OF FIRE

report

Jsou koncerty a pak jsou taky KONCERTY! A jeden takový KONCERT se odehrál právě před pár dny!

Prague Death Mass - stageJsou koncerty a pak jsou taky KONCERTY. Jednou člověk dorazí na akci, sleduje čtyři snažící se předkapely, stylově každý pes jiná ves a pak slavnostně možná zahraje něco, na co se dá i koukat, či co se dá poslouchat. V lepším případě se jedinec na danou veselici těší kvůli některým konkrétním interpretům a jen díky přátelům a alkoholu překlene to, co se ho zase tolik nedotýká. Takové koncerty jsou. A je to dobře. Oni si někde musejí zahrát i ti snaživci a člověk si někde musí popovídat s přáteli. Všichni pořadatelé tak zaslouží uznání za svou snahu. Tedy téměř všichni. Ale potom jsou taky nadkoncerty, které si fanatičtí pořadatelé-fandové udělají k obrazu svému. Aby potěšil je. A tím pádem udělají pomyšlení taky všem stejně naladěným fandům. A jeden takový KONCERT se odehrál právě před dvěma dny!

On je prostě rozdíl, když se kupříkladu milovník hororové literatury koukne do klasického knihkupectví a radostně tam najde pár věcí, které by ho mohly zajímat. Jiná situace nastane, když se podobný maniak dostane do knihkupectví specializovaného, kde naopak není nic, co by ho nezajímalo. To je potom úplně jiný zážitek. A právě tak se museli cítit milovníci všeho okultního, temného, pekelného a blackmetalového v sobotu v Hoodoo.

Prague Death Mass - stageJestli se dá na celém večeru najít nějaký zápor, pak ho zmíním hned na začátku. Klub Hoodoo je tuze útulný a na danou akci byl, dá se říct, ideální. Tentokrát byl nevýhodou fakt, který zrovna u nás na koncertech nebývá zase tak častý. Bylo docela plno. A tudíž těsno u baru, kde lehce nestíhala obsluha. Taky na pivo prapodivných názvů většina milovníků zlatavého moku frflala (černé jsem nedostal, protože by to prý cituji „dlouho trvalo“). Ale to je opravdu jen taková poznámka na okraj. Však si to pivo člověk může dát kterýkoliv jiný den a kdekoliv jinde. Důležité tu byly úplně jiné věci.

Plánovaný začátek se klasicky dostal do skluzu, ale nikomu to příliš nevadilo. Na každém kroku byl někdo známý a diskuze ve zšeřelém sále, osvětleném jen velmi decentně, byla už sama o sobě neobvyklým zážitkem. Svíce na pódiu, lebky a kosti, bafomet za bicí soupravou, motivy z hororových soundtracků jako hudební podkres... Nic nebylo podceněno.
 
Cult Of FireKonečně se na scénu dostavili CULT OF FIRE ve svých černočervených pláštích a špičatých kutnách, upomínajících KKK v černočervené verzi (vše o Capirote zde, zde něco o svátku). A trochu jsem se obával o jejich zdraví, když jsem viděl rozdováděný kotel. Těla se míhala kolem zapálených svíček a opravdu bych nechtěl vidět, co by dokázal oheň s garderobou muzikantů. Ale vzhledem k tomu, že nad vším dohlížel sám rohatý, byla má obava zjevně zbytečná. Sám jsem dosud slyšel jen starší epko a dvě skladby z čerstvé desky Triumvirát, kterou skoro celou bylo možno tento večer vyslechnout živě. A hned úvodní epická Závěť světu nenechala nikoho na pochybách, že tento večer se na nějaké předkapely nehraje. Už fakt, že se Cult Of Fire letos představí na Brutal Assaultu mluví sám za sebe. Základ všeho je stará poctivá čertovská škola. Není se co divit, když člověk vezme v potaz sestavu kapely. Některé skladby však absorbují až nečekané množství melodických nápadů. Naštěstí mají zúčastnění cit pro peklo a veškerá sóla či vyhrávky nenarušují onen infernální koncept ani v nejmenším. Naopak sóla navazují svým citem pro sirnatá témata k tradici Root a Master´s Hammer. V pravou chvíli se to však vždy znovu rozklepe, to by zase s Cornem jinak nešlo. Díky poněkud náročnějším kostýmům je show CoF (safra to je zkratka, hehe) poněkud statická, ale v záři svící bylo deklamování Devilishe za mikrofonem dostatečným vizuálním doprovodem k celému setu kapely. Snad jen sekyrová vozba mohla být poněkud hrubozrnnější, ale k tomu jeden kat chyběl. Celkově moc dobrá práce.

One Tail, One HeadPrvní z norské elity nastoupili ONE TAIL, ONE HEAD, kteří v sestavě Prague Death Mass tvořili funkci „špindírů“. On ten zvuk Cult Of Fire nebyl vůbec zlý, ale teprve když spustili jejich následovníci, byl znát markantní rozdíl. Pravdou je, že tady nebylo třeba tolik vypíchnout melodie, natož - jako u prvně jmenovaných - nějaké samply. Jak už lze tušit, zvuková lavina, kterou do přítomných Norové začali hustit, byla vražedná. Barbarský black metal s krvavou zálivkou rozhýbal kotel do patřičných obrátek. Vše dovedeno do extrému. Od maximálně otrhané a dirty image až po excelentně agresivní a energický projev celé kapely. Klepačky nikterak ultrarychlé, spíš v násilných intencích gorgorotího Pentagramu, střídaly do kola zvoucí tancovačky zcela v norské tradici a fanatici v kotli si mohli nohy ukopat a kosti zpřerážet. Studiová tvorba kapely mi nepřišla nějak zvlášť výjimečná, ale živá prezentace mi naprosto vyrazila dech svou přesvědčivostí a nekompromisní bestialitou. Vykulené oči zkrvaveného lídra dávaly jasně najevo, že v Praze nechala kapela maximum a většinu osazenstva plného sálu roznesla na kopytech.
 
MareMám mezi známými hned několik blackových fanatiků, kteří před tímhle čertovsky agresivním projevem dávají přednost sofistikovanému projevu á la Gaahl. I ti si tento večer přišli na své. MARE jsou zhudebněné velebení hlubin pekelných. Nebojí se rozprostřít rituálně-ambientní plochu, na kterou plynule navážou svým specificky pojatým black metalem. Během první skladby jsem si musel chvíli zvykat na poněkud jinou polohu vokálu Azazila. Klasičtější chrčák ustoupil o něco teatrálnějšímu a originálnějšímu projevu, který velmi dobře koresponduje s vizáží satanského kazatele. Kozlečí hábit a pentagram na čele už předurčoval k chladnému a nehnutému vystupování, ale vše nahrazovalo charisma a mimický projev. Zbytek kapely zvolil tradičnější výzor a po chvíli jsem se do jejich pekelného díla dostal i já. Po krajanech to Mare věru neměli lehké. Kdo lidi dokáže rozházet po sále, má zpola vyhráno. Hlavní šleh večera se však bez skrupulí zažral všem pod kůži a postupem času byl znát respekt, který si kapela svou produkcí automaticky zařídila. Majestátní plochy v černých odstínech se nesly nad svícemi k uším lidí, kteří dorazili na to správné místo ve správný čas a zasáhlo jejich slechy i mysl. Najednou byl konec a na většině tváří bylo znát jakési procitnutí z transu a touha po dalším přídělu.
 
Nic nevadí, že jsem, díky výluce spojů, šlapal z Flory pěšky skoro na Palmovku. Tenhle KONCERT stál opravdu za to. A kdo věděl, kam jde a proč tam jde, musel být kardinálně spokojený. Díky Kultu ohně za něj!

/Fotky © kurtteplice, celá galerie zde/

Vložit komentář

Tom Coroner - 05.02.13 13:03:39
těšba, HADES, NEGATIVE PLANE, VEMOD, SVARTIDAUDI, KADOTUS, ACHERONTAS
..a to jsem si skoro 100% jistej, že Hetroertzen tě živě totálně dostanou, mají neskutečnou atmosféru
Tom Coroner - 05.02.13 12:58:28
... myslim, ze na nejakym predbeznym vyctu kapel jsem Acherontas bud prehlid nebo tam nebyli, tak jako tak, slusna prace
přesně tak, přibyli úplně v závěru
pf - 01.02.13 11:42:47
těšba, HADES, NEGATIVE PLANE, VEMOD, SVARTIDAUDI, KADOTUS, ACHERONTAS
666 - 01.02.13 10:01:37
neudelas nic :) Svartidaudi je taky faktor, ale tak dva dny zpet jsem si rikal, ze jestli pribudou k Hetroertzen Acherontas, budu nejspis muset vyrazit do davu... myslim, ze na nejakym predbeznym vyctu kapel jsem Acherontas bud prehlid nebo tam nebyli, tak jako tak, slusna prace
Tom Coroner - 01.02.13 08:58:54
No vida, u tebe bych zrovna čekal, že se chytíš na Svartidaudi :-), člověk se furt učí...
666 - 31.01.13 19:09:42
Acherontas!
Tom Coroner - 31.01.13 15:36:00
pátek 12. a sobota 13. července 2013 Praha HADES (Norway) NEGATIVE PLANE (USA) VEMOD (Norway) HETROERTZEN (Sweden/Chile) SVARTIDAUDI (Iceland) KADOTUS (Finland) ACHERONTAS (Greece) AZAZEL (Finland) SORTILEGIA (Canada) CULT OF FIRE (Czech) OBSCURE BURIAL (Finland) KRINGA (Austria) https://www.facebook.com/events/163156627166811/
Tom Coroner - 23.10.12 08:45:27
Já jsem si tam koupil letenku několik měsíců předtím, než jsem vůbec tušil, že tam budeme hrát, alespoň nemusím sedět 2 x 9 hodin v autě:-), to totiž není lineup, to je konečná. Auroru Infernalis, NWN i Arosian Black Mass jedu, jen ještě zkouším vymyslet Forlorn, ale letenky (Umeå) jsou peklo...
Sud - 22.10.12 21:59:02
ale ten lineup je excelentni, to za by za ty penize rozhodne stlao, ale teda zahajeni prodeje me zastihlo tezce nepripravenyho..aspon ten NWN jsem zachytil zavcasu
Tom Coroner - 22.10.12 16:11:24
Tam není ani guest list :-), stěží jsme protlačili Devilishovu manželku.
Sud - 22.10.12 15:12:26
to je jako aukcni nabidka mist na guest listu?.))
Tom Coroner - 22.10.12 14:37:43
jen připomínám, že Nidrosian Black Mass IV se v srpnovém předprodeji okamžitě vyprodal
Tom Coroner - 01.08.12 15:07:39
já to koupil dávno za 3200, moc to zatím neleze nahoru, ale možná budou mít kluci nějaký místa v autě, uvidíme
666 - 31.07.12 23:14:48
dik, byl sem linej se kdekoliv koukat, znam jen idos a par cyklostezek...
lemmy - 31.07.12 22:28:16
s troskou jedu bych rekl UTFG, ale protoze sem jemnej a hodnej, je to momentalne 3500 pokud chces jen na to presny datum. praha - brusel.
666 - 31.07.12 21:31:56
na kolik cca vychazi letenka?
Tom Coroner - 31.07.12 17:56:24
já kupoval letenku v době, kdy jsem neměl ani ponětí, že nás tam pozvou :-)
brutusáček - 31.07.12 17:34:12
brutusáček: ...no..tak to mare asi až v zimě, beztak klub bude lepší Frčíš na Nidrosian Black Mass?
hele určitě ne :)
Sud - 31.07.12 17:05:09
jako znam se, urcite budu zase svorc, ale kdyby nahodou..
lemmy - 31.07.12 13:38:02
Jestli nekdo ficite na nidrosian black mass, muzem spojit sily. jeste je to daleko, ale...
Tom Coroner - 31.07.12 12:54:50
...no..tak to mare asi až v zimě, beztak klub bude lepší
Frčíš na Nidrosian Black Mass?
Sud - 30.07.12 23:45:48
to bych radsi s immortalem, jak to bylo, pandi revival motorhead?.) ale asi dam i tak dam prednost cult of fire
brutusáček - 30.07.12 15:31:33
tak to bych teda raději s immortalem, který už jsem viděl a kteří fungujou..bůh ví jak to bude u at the gates...no..tak to mare asi až v zimě, beztak klub bude lepší
Tom Coroner - 30.07.12 15:09:22
Bude, s At The Gates. Furt lepší, než třeba s Immortalem :-)
brutusáček - 30.07.12 11:01:05
jéjej na brutalu no snad se nebudete křížit s něčím pěkným... add převleky attila nejvíc vládne za strom a za králíčka! :)
Tom Coroner - 30.07.12 10:37:58
Cult of Fire 2x live: 11.8.2012 Brutal Assault club stage sobota 22:05 7.-9.2.2013 NIDROSIAN BLACK MASS v Bruselu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! http://www.terraturpossessions.com/nbm/
Tom Coroner - 17.07.12 17:05:04
pendlovky ani Attilovo odpadky neplánujeme :-)
brutusáček - 17.07.12 16:08:08
kostým párkrát propotit rozstříhat na pár kusu a každej prodat za desítku a pořídit lepší, jako je fakt super, všechna čest..ale Curatorovo kukačky to nepřekonalo :)))
Tom Coroner - 17.07.12 16:00:35
jasně, prošli mi adresu na coroner@cultoffire.com ten kostým jen vcelku a stojí desítku :-)
666 - 17.07.12 15:54:42
TC: bral bych jeden kus vinylu a mozna i jednu tu cepicu, zima se blizi... Muzes mi ho hodit do posty?
Tom Coroner - 17.07.12 15:02:10
Tak právě díky tomu, že se zjevil vydavatel na CD (což nebylo v plánu), download link se konat nebude, resp. ne oficiání, samozřejmě se to objeví na všem možným ihned po vydání. CD (Demonhood prod NOR) i MC (In league with Satan prod SK) budou koncem srpna.Obje media budou obsahovat jeden song navíc (ten se objeví na vinylu na podzimním singlu) a celé EP 20:11. 500 LP/1000 CD/666 MC
Crust - 17.07.12 14:30:08
gramec už nemám, takže asfalt má pro mě smysl jedině na silnici... možná někdy časem mě to s tím CD přijde náhodou jako dobrej nápad... nemám obavy, že by se pár kousků neuchytilo i v zahraničí. i když....víme, jak je to dneska s tímhle průmyslem
brutusáček - 17.07.12 14:23:11
to chce jenom asfalt s download linkem na trosky....kašlat na cd
Crust - 17.07.12 14:22:11
:D já bych se jen židácky připomněl s tím slibem o free download, pokud se tedy plány kapely nezměnily :) jinak bych musel počkat do září na CD, což se mi moc nechce ;)
Tom Coroner - 17.07.12 13:47:35
by mě zajímalo jestli se na ty kápě nabalí nějaké víc pravicovější black metalové publikum co to nepochopilo....jinak obleky parádní!
Díky. Myslím, že už se nám podařilo ukázat, o čem Cult je a že jde o absolutně apolitickou kapelu. S KKK máme spoléčného tolik, co třeba Gandalf nebo zmrzliny Cornetto.
bizzaro - 17.07.12 13:21:07
ty se uberpovedly!!!! www.photomusic.cz/report/996-prague-death-mass.html
nasel jsem se tam i se Zz ;)
brutusáček - 17.07.12 13:17:25
by mě zajímalo jestli se na ty kápě nabalí nějaké víc pravicovější black metalové publikum co to nepochopilo....jinak obleky parádní!
Crust - 17.07.12 13:10:45
kytarista z Mare má 4 struny na hmatníku zaklíněný trsátkem :D to je skoro nemusí ani natahovat :)
Tom Coroner - 17.07.12 11:20:00
tak tyhle fotky se uberpovedly!!!! http://www.photomusic.cz/report/996-prague-death-mass.html
666 - 17.07.12 11:10:38
příště bude víc lidí, takže bude abaton a pak rovnou do folimanky!
videl bych to na omezenej pocet mist k sezeni... death to masses
Dalihrob - 17.07.12 10:28:03
Fajn report a skvělá akce. Na Mortemu máme nějaká další videa. Jsou tak hnusná, až jsou skvělá, haha.
brutusáček - 17.07.12 10:25:50
příště bude víc lidí, takže bude abaton a pak rovnou do folimanky!
666 - 17.07.12 10:18:23
Moc pekny, trochu me mrzi, ze jsem to nedal, ale obetoval jsem panovi jinak, a pri tom poctu lidi me to vlastne nemrzi. Jen tak dal. Fakt, ze akce kolidovala s Obscenem byl fajn, aspon dosli ti trve a kvlt. Peknej report bizzi. Docteno.
bizzaro - 17.07.12 00:33:02
no ja chtel puvodne psat neco, ale po tomhle to nema smysl.. Mortuus to nandal, ale jen bych dodal, ze mam rad docela takovej ten rychlej black, co trueblackeri az tolik neuznavaj (eh) a ten nehrala jedina z kapel, cili mi treba COF chvilkama prisli malicko tezkopadni, ale jinak dobry harmonie i "sola", jsou v tom slyset Slovani, cha. One Tail zlobivci, parni valec a spinavej sirnatej "rokenrol" az do pekla, Mare ponurost nejvetsi, hniloba, uplne strasne divny akordy a ten vokal? fuuu.. brrr.. celkove moc povedena akce, vune kadidel, zvuk, svice - az jsem mel strach, aby tam nekomu nechytly vlasy.. ale tak zivou obeti by na tyhle mass urcite nikdo nepohrdnul.. Cult tleskam za organizaci, na BA chci videt capirote-headbanging ;)
Sud - 17.07.12 00:26:33
velmi mě sere, že jsem chyběl
lemmy - 17.07.12 00:15:11
Fakt výjimečnej koncert. Naprostá oddanost stylu z toho byla cítit. CoF domácí bleková událost roku. Osobně mi OTOH nějak moc nesedli, ne, že by byli slabí, ale prostě na tohle nejsem. Zato MARE, který sem z nahrávek odzívl mě zničili. Jeden z nej setů, co jsem viděl. Dobře to autor reportu vystihl jako rituálně-ambientní. Vokál fantastickej, ještě teď jsem z něj nadšenej. Kdykoli budu mít možnost, chci MARE znovu. 666
brutusáček - 17.07.12 00:07:16
parádní parádní.....no nebýt oef tak bych věřil že se pár duší ještě najde co zaleze (včetně mé maličkosti neasi), ale evidentně si to všichni užili a praha zažila pořádnou síru!

Zkus tohle