MADEBYTHEFIRE, NEGERO, UN CRI BLEU

report

Po těžkém dnu v práci si dopřeju trochu toho kulturního pošušňání! S touto myšlénkou jsem seděl v metru, přibližujíce se k Florenci, kde seděli strýčkovi M. milí dochtoři Marastí u plzeňského výborného. Když jsme již uznali, že nastal čas a plůtek na lístku započal houstnouti, zaplatili jsme a přesunuli se do Jet klubu na Žižkov.

Klub to je nevelký a na návštěvu v tak hojném počtu by se musel přeci jen trochu nafouknout. Nenafoukl. Jelikož tu bylo lidí známých tolik, že by se dali krájet, než jsem se prozdravil do sálu, spolek Un Cri Bleu kolem Kombucha boye Yarrdeshe již plnil prostor hlukem. Prostoupil mě prazvláštní pocit, že tvorba spolku v lepších momentech připomíná mé milé psychedelicko - zhulené pasáže ze Cephalic Carnage. Tu a tam prosvitla nějaká ta matematika. Stále dumám nad tím, zda byl anarcho styl hraní na bicí Yarrdeshovým záměrem nebo ho před koncertem navštívil pan rumíček z Božkova, každopádně vyjma trefování matky na hajtce breakbeatoval obstojně s lehkým nádechem osobitosti..:) Rád se nechám překvapit nějakou studiovkou! A samozřejmě až se sestava sejde, tak i naživo.

Ale to už se blížil druhý hřeb večera a to minimum prostoru v sále (spíše sálečku) krom posluchačů zaplnily i kamery. Na pódiu dozvučili Negero. Sokolovští přijeli podporovat desku Zero Nothing Zero Nothing Everything. Díky příjemnému hlasu zpěvačky, osobitým (a často kakofonním) klávesám, ale i chytře vystavěným rytmickým kompozicím výborně bavili. Dali ochutnat zapadlý kout české alternativy, který zavání lehkou dekadencí, ladnou avantgardou, ale i post rockovými postupy. Písně jsou načichlé jakousi zvrácenou hravostí, kterou může člověk slyšet u Pattonových Mr. Bungle. Kapela se nebojí pro vytvoření atmosféry sklouznout do disharmonických až noisových pasáží. Perfektní zpěv hrál mnoha barvami i uvěřitelnou angličtinou. Některé okamžiky daly vzpomenout na Už Jsme Doma v nejlepší formě. Trochu mě mrzela akustika klubu, zvuk prostě nebyl to pravé ořechové, každopádně Negero nelze než pochválit! Taky je nejde v české scéně tak úplně srovnávat. Naživo doporučuju! Potlesk byl bouřlivý a zasloužený.

Jako finální tečka za příjemným hudebním večerem se ve stěnách klubu zabydleli emotivní matematici MadeByTheFire. Emu zez Plzně. O jejich stále se lepšící formě by se daly psát ódy. Šlapající mašinu podpořil i konečně dobrý zvuk. Nahrávka už konečně není jen vysněným přáním milovníků téhle lahůdky, ale rýsuje se cosi jako CD! (Vážně se jednalo o splitku s Meshuggah??) Kluci se opřeli do nástrojů a kotel se povážlivě začal vlnit a v bouři vln rozlévat po okolí. Jak málo stačí.. Bicí, basa, kytara bez vokálu a je vymalováno! Samozřejmě neopomenu i chytře melodicky a rytmicky postavené skladby. Tam, kde Meshu po paternech nasazují metalově, MadeByTheFire vykouzlí harmonickou melodii, až srdíčko zaplesá. Plesal i Brutusáček, plavaje na rukou rozdováděných lidí. Mejdi jako vždy bavili! Chtěli jsme je na pódiu trochu zdržet, ale čas už se nachýlil. Poděkovali, sbalili..

Trochu jsem litoval, že dnešní kapely nemohly vyniknout v nějakém větším prostoru a lepším zvuku. Na takhle výbornou muziku nenarazíte každý den!
---- --- -- - -- --- ----
www.uncribleu.com
www.madebythefire.tk
www.myspace.com/negeromusic
www.jetclub.cz

Vložit komentář

yarrdesh - 05.02.08 01:07:34
vsechno najdes v obi, tuary! me prave zpev sadame z negera pripomina zpev tyve, i kdyz to nejmenovany vykuk vyflak na svym letaku ..
molit - 04.02.08 22:13:50
je pravda, že mé vnímání zvuku mohlo poznamenat mé hypersensitivní levé ucho odpálené kdysi.. Počáteční agresivní výšky u Negero mi ho hodně pozlobily, tak jsem přes půl koncertu absolvoval monofonicky:(( Tak to abych se asi teda jako omluvil, co?:))
bizz - 04.02.08 21:17:44
ja ne, ja byl se zoubkem auvejsovej a ani Brufeny mi pak nezabiraly :-/
lemmy - 04.02.08 18:54:21
přésně, já to aspoň přiznávám
metod - 04.02.08 18:44:49
myslim že všichni jste byli až moc vožralý na to abyste věděli kdo vůbec hrál.. natož jak
aLánis de Lónis - 04.02.08 18:03:20
jééé, to je ale hezky napsaný, to mi to pak hned připadá jako povedenej koncík, a o to nám vlastně šlo, takže super : ) jinak teda mě osobně připadal zrovna zvuk mých nejdražších nejsladších od sokolova až neuvěřitelně krystalicky čistoskvoucí. zvlášť v závěrečném songu, kdy hároš udělal z jetu chrám v době končící bohoslužby, jsem si móóóc krásně povrněl (ještě teď mi z toho běhá husí mráz po zádech). ale třeba jsem jen stál na ideálním místě, kde bylo slyšet všechno naprosto úžasně, a nemám tedy ke zvuku jedinou výhradu. prostě nádhera, možná spíš paráda paradisima!!! vůbec celej večírek byl hodně povedenej, super lidma počínaje, super lidma konče. i klub jako prostor mi maximálně vyhovoval (snad teda kromě nefungujícího spodního baru, a tím pádem nestíhajícího horního), snad si zase někdy podobnou akci zopakujeme. jo, splitko s meshuggah mě pobavilo : ))) ikdyž proč ne, třeba kluci švédský přijdou s nějakou zajímavou nabídkou... : )) jen se pak při společném křtu do jetu asi opravdu nevejdeme... : )
brutusacek - 04.02.08 16:04:42
mosh or die voe :)
lemmy - 04.02.08 15:58:54
brutusáček si zaplaval, ale kolínka bolej koho...
méďa - 04.02.08 15:45:01
slabý
bizz - 04.02.08 15:11:19
ta to nebude :)
brutusacek - 04.02.08 14:39:22
tak o ní vim taky...ale co vim tak členové jsou děsní notoři a všechno prochlastají..i svoje aparátý a i hudební duše...! :)
bizz - 04.02.08 14:09:11
vim jeste o jedny kapely :-/
brutusacek - 04.02.08 13:49:03
právě že brutusáček plesal až moc...a těch plzní bylo tež kvanta aby podal rozumný pohled na akcičku libovou..... nicméně když už kombucha vydala cosi zvané demo tak made by the fire je snad už jedinou v tomto státě co nemají nic :))) ale věříme že to hoši ušatí napraví
bizz - 04.02.08 12:43:38
po bok strejdy moliTa se pripojuji v radu spokojenych navstevniku, sice hral ten den ObedUJary, ale.. :)) ano ano, Yarrdesh je pri hrani velmi zajimavy, vypada jak poranenej z druhyho patra, akorat nevim, zda je ten zelenej nebo modrej.. takze je to asi jasny..tady vladne jen jedna barva :))) MBTF samozrejme bez komentare a Negero vrazda! klavesy, ktery hrajou rozhazenej zaklad a na to ostatni vystavuji konstrukce a naldicky.. zpev chvilemi pripomnel Islandskou princeznicku, po koncerte ihned nasledovalo ziskani cd, krasa!

Zkus tohle