brauncholda

Listopadové koncerty 2021

I přes opětovné šíření covidu zatím nikdo koncerty nezakázal, takže věříme, že se této nálože listopadových akcí budeme moct zúčastnit. Například křtu Contrastic, Perfecitizen a Brauncholda.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

pondělí 1. listopadu

ORCHESTR BERG - VRSTVY (Divadlo Archa, Praha) – FB event

AddSatan: Pro mě (zatím) nejdůležitější akce podzimní sezóny (těším se víc jak rok a půl, přeloženo z loňska). Basklarinetista Gareth Davis s BERGem zahraje Échange od Xenakise a premiéru skladby Michala Nejtka, napsanou Davisovi „na míru“. A Are Your Experienced? od Davida Langa bude určitě taky pozoruhodná.

středa 3. listopadu

THE INTERNATIONAL NOTHING (Plato, Ostrava) – FB event

JSt: Dvojice klarinetistů, kteří jedou neuvěřitelné rozšířené techniky a psychoakustické triky, aniž by zapomínali na kompozici. V Grazi to byl jeden z koncertů loňského roku, snad se mi to povede zopakovat.

pátek 5. až sobota 13. listopadu

ALTERNATIVA FESTIVAL (Divadlo Archa a Pražská tržnice H11, Praha) – FB event

AddSatan: Škoda, že ze soupisky (znovu) odpadl Scorn, ale pořád jsou ve hře poměrně slibná jména –  Kevin R. Martin (The Bug, Zonal, ex-Techno Animal) & Pedro Maia, Maria W. Horn, Félicia Atkinson, Jacob Kirkegaard, Trepaneringsritualen a další.

JSt: Tradiční festival hutné hudby opět se solidním lineupem. Kevin Martin zahraje ambientní set, tzn. nečekejte taneční anihilaci, ale meditativní anihilaci (nahlas to bude pekelně). Legenda field recordings Jacob Kirkegaard odehraje čtyřhodinový set založený na nahrávkách posmrtných procesů od krematoria po příslovečné červy. Po několika letech se v Praze ukáže nezařaditelně éterická Félicia Atkinson, lidé spříznění s Radian vystoupí jako Kapital Band 1, dost zvědavý jsem na improvizační trio NYX se skvělými hudebnicemi.

neděle 7. listopadu

SKREI + VU + NEDORY SATORI (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Technošamanský večírek v Punctu. Italští srdcaři Skrei a Vu zandají drone se špetkou death industrialu, respektive rituální techno, Nedory Satori... vlastně nevím. Některé polohy, kde dominuje psychedelické banjo, připomínají krásu z labelů Digitalis a Kraak, jiné jsou koktejlem techna, ambientu, dubu. 

pondělí 8. listopadu

KUZU (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Nenápadná, ale zásadní akce. V improvizačním triu Kuzu se představí Tashi Dorji a Tyler Damon, kytarista a bubeník s velice osobitým staženým stylem.

úterý 9. listopadu

OVO + JASNOVIDEC + ZABLOUDIL(A) (Underdogs', Praha) – FB event

mIZZY: Tou dobou už budu sice na Islandu, ale kdybych nebyl, určitě na tohle italské noiserockové duo zajdu.

středa 10. až sobota 13. listopadu

ASCENSION FESTIVAL MMXXI (Fúsk, Gufunes, Reykjavík, Island) – FB event

mIZZY: Cca touhle dobou jsem měl být na Never Surrender festu v Berlíně, ale jelikož byl přesunut na rok 2022, koupil jsem lístek na tenhle fest na Islandu. Ved Buens Ende, Dødheimsgard, Grave Pleasures, The Ruins of Beverast, Of the Wand and the Moon, Inferno a hromada islandských kapel. Kdyby byl někdo náhodou takový magor jako já, tak lístky ještě jsou.

čtvrtek 11. listopadu

BUDOKAN BOYS + UMBRA (Punctum, Praha)

JSt: Výborný, bizarní pop, který vydávala Baba Vanga, a temné plochy ve stylu věcí, co dělají Wrong.

sobota 13. listopadu

MINDWORK + THE SPLIT + ELBE + THERVA (Modrá Vopice, Praha) – FB Event

LooMis: Na tuhle akci se hrozně těším. Mindwork jsou samozřejmě srdcovka i přesto, že jsem jim trochu ztrhal vystoupení na malém BADebut The Split Reminiscences mě na jaře více než příjemně překvapil a jelikož živě jsem ještě neměl možnost popatřit, je tohle ideální příležitost. 

bizzaro: Progresivní večůrek Autumn Prog Meltdown Vol. IIIve Vopici s MINDWORK, THE SPLIT, kteří v Praze snad ještě nehráli, ELBE a THERVA.

úterý 16. listopadu

ZÁSADNÍ LANG (DOX, Praha) – FB event

AddSatan: Gareth Davis a Lang v listopadu podruhé, ovšem tentokrát Bernard Lang. A Pražská komorní filharmonie a Ostravská banda.

JSt: Ještě jsem neslyšel skladby, které tam zazní, ale něco z Monadologie zaznělo na Ostravských dnech a byla to jedna z nejlepších věcí, co jsem letos slyšel. A tam i tady hrál fenomenální basklarinetista Gareth Davis. 

ŠELEST #1 (Ankali, Praha) – FB event

JSt: Solidní sestava DJs, hlavně tam ale zahraje tuším poprvé v ČR Slikback, jeden z nejlepších producentů ze současné africké vlny, která je celkově super.

středa 17. listopadu

MGŁA + MEDICO PESTE + MARTWA AURA (MeetFactory, Praha) – FB event

mIZZY: Jasně, zase Mgła, která je tedy stále ve skvělé formě, ale hlavně Medico Peste! I když budu asi chcíplej po čerstvém návratu ze země ohně a ledu, tak tenhle koncert si uniknout nenechám. ב: The Black Bile je fakt super album a naživo bude určitě taky výborné.

bizzaro: Posunutý koncert přeceňovaný (ehm) Mgly a jejich cool doprovodů se snad ještě uděje, uvidíme.

Doporučuje také brutusáček.

pátek 19. listopadu

(zrušeno) LINEA ASPERA + CIRQUE D'ESS + DALHIA (Rock Café, Praha) – FB event

Dantez: Uprostřed listopadu poskytnou prostory pražského Rock Café oslavám elektronické gotiky. Akci táhne zejména britské duo Linea Aspera, které v rámci moderního darksynthu prokázalo své tanečně-temné kvality dvěma deskami. Přizvané dvojice se do řemesla headlinerovi nevzdalují, a zaručují tak solidní podporu.

pátek 19. až sobota 20. listopadu

POWER GRINDCORE 8 (Melodka, Brno) – FB event

Dantez: Osmý ročník grindcoreových žní letos láká nejen žánrovými jmény. Paradoxně nejvíce rezonují právě kapely prosté grindových atributů – hlavně Sněť a spříznění Bahratal v sobotní soupisce.

sobota 20. listopadu

FAUST + PHAERENTZ (Meetfactory, Praha) – FB event

AddSatan: Krautrock veteráni se tu ukážou po 9 letech a budou hrát hlavně z Faust IV. Z něj zaznělo to nejzásadnější – psychedelická hypnóza Krautrock i minule. A dále jako na jejich deskách – některé skladby byly/budou dobré, jiné slabší. Přidanou hodnotou byly/budou (?) industriální perkuse, bruska a hlavně show (mj. pletení svetrů, pobíhání s motorovou pilou mezi obecenstvem atd.) … třeba tentokrát dojde i na ten katapult na seno. A předloni hráli i upravenou verzi Listen to the Fish se smyčci a trubkou.

(přesunuto na 2022) RIVERS OF NIHIL + ARCHSPIRE + ALLEGAEON + BLACK CROWN INITIATE + TO THE GRAVE (Praha) – FB Event

LooMis: Další smrtící sestava – i kdyby přijeli pouze RoN nebo Archspire, je to povinnost. Nová deska RoN nechává opět konkurenci těžce za sebou, stejně jako singl, který zatím vypustili Archspire (deska vyjde 29/10). No a jelikož i poslední deska BCI je příjemmným experimentálním kouskem, je o hlavní trojce pro mne rozhodnuto. A komu to není málo, tak Allegaeon rovněž stojí za doporučení (viz třeba deska roku 2019). Jediným velkým otazníkem tak zůstává, jestli se kapely opravdu do Evropy dostanou.

neděle 21. listopadu

CONTRASTIC + PERFECITIZEN + BRAUNCHOLDA (Modrá Vopice, Praha) – FB Event

LooMis: Bude to technicky náročný víkend. Perfecitizen stále jedou na vlně geniální desky Humanipulation, Contrastic po šesti letech zase udělali velkou radost s Mamun. No nezajděte je podpořit!

mIZZY: PerfecitizenContrastic na závěr svého Humamunipulation turné pokřtí svá loňská alba v Modré Vopici, kde se k nim přidá s křtem Stínohrad taky Brauncholda.

DR: Kontráši a rychlíci Perfecitizen jedou po naší domovině miniturné. Uzavřou ho ve Vopici, ale já jako Ústečák se spíš zastavím 17. listopadu v Teplicích, kde jim budou předskakovat Not!.

bizzaro: Sólo prezentace nových desek Perfe a Contra a trio osobitých extrém(ent)ů. Set složený z HuMAMUNipulation doplní Hnědcholda s naším Hmyzym!

MABE FRATTI (Atrium, Praha) – FB event

JSt: Guatemalská cellistka s vrstevnatými snovými plochami, bude pěkné.

pondělí 22. listopadu

ANNA VON HAUSSWOLFF (kostel sv. Salvátora, Praha) – FB event

Dantez: Anna Von HaussWolff. Na varhanech. V kostele. Více netřeba dodávat – snad jen vypíchnout i bratislavskou zastávku v koncertní síni bratislavského rozhlasu, která stále není vyprodaná.

pondělí 22. listopadu až neděle 28. listopadu

NEXT // ADVANCED MUSIC FESTIVAL 2021 (A4, Bratislava) – FB event

AddSatan: Gravetemple (O'Malley, Csihar, Ambarchi), Faust, Andrea Belfi, Thurston Moore atd.

JSt: V Bratislavě letos dostali nějaké norské granty či co a rozjeli to ve velkém. Mezi highlighty je třeba krautrocková legenda Faust nebo Gravetemple aka Ambarchi, Csihár, O'Malley, osobně se dost těším na bubeníka Andreu Belfiho s kytaristkou Julií Reidy. 

čtvrtek 25. listopadu

ARCHGOAT + WHOREDOM RIFE + THEOTOXIN (Futurum music Bar, Praha) – FB event

Dantez: Poslední čtvrtek v měsíci patří nesvaté arcikoze a pražské zastávce na turné k nové desce, která oficiálně vyjde den poté. Na akci zahrají také trondheimská zlost Whoredom Rife – rovněž s novou deskou za rohem.

mIZZY: Tak neasi! Tohle turné se sice ukáže aji na Celebrare Noctem festu v prosinci, na který mám opět lístky, ale už se těším, až si po delší době dám na Arcikozu s pár magorama opět pořádně do žeber. A taky docela doufám, že se mi podaří konečně vidět Whoredom Rife s úplně neposraným zvukem.

ZABLOUDIL/A + MASSOLA + SURFIN' BAZOOKA (Balada Bar, Praha) – FB event

AddSatan: Koncert Zabloudil/a na stejném místě byl poslední, na kterém jsem loni byl - pár dní před zákazem. A bylo to lepší a vyjetější, než jsem čekal – free noise/kraut/avant-rock. K tomu jazz-grind Massola a noise-avant-jazz Surfin' Bazooka.

MARDUK + VALKYRJA + DOODSWENS (Rudeboy Club, Bielsko Biala) – FB event

Dantez: Opožděné výročí švédského kultu přizvalo na ceremonie ostřílené Valkyrja a obskurnější Doodswens. Turné se Česku zcela vyhýbá, minimálně slezsko-moravští ale mohou zavítat alespoň na některou z bližších polských zastávek.

pátek 26. listopadu

BELPHEGOR + BATUSHKA + DIABOLICAL + IMPALEMENT + ALMOST DEAD (Futurum, Praha) – FB event

bizzaro: Neřeším, kolikrát tu Belfegor hráli, ale bude to rychlý, neřeším, jaká je to Batushka, prostě ta funkční. A k nim trio kapel, z nichž zmíním Diabolical. Neřeším až tak sestavu, hlavně že se ten koncert uděje. Tak snad nejen v Praze, ale i Košicích a Ostravě.

sobota 27. listopadu

(přesunuto na 2022) IGORRR + OTTO VON SCHIRACH + DRUMCORPS (Palác Akropolis, Praha) - FB Event

LooMis: Vypadá to, že několikrát přeložený koncert Igorrra se nakonec přece jen uskuteční. Kdo nebyl na letošním Josefstadtu, kde kapela předvedla neuvěřitelnou (ne)metalovou show, měl by napravit. V klubu to může být ještě větší!

mIZZY: Tady bych to rád podepsal, navíc se super supportem jako je Drumcorps a OVS, ale spíše tuším velký špatný, protože Igorrr mají podle svých FB stránek na tohle datum naplánovaný jiný koncert ve Francii v rámci turné s jinými kapelami. Bude se tedy asi opět přesouvat.

DR: Všechno se ruší, nebo přesouvá, vydrží aspoň tahle akce? Igorrr jdou nahoru, což jednoznačně předvedli na letošním miniBrutalu. Tipuju dobrou párty.


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

zabloudila jsou ve formě, ale v underdogs před ovo byly ještě lepší.

no, začíná to vypadat (?), že sezónu dnes opět zakončí(m?) Zabloudil/a :), letos tedy skoro o 2 měsíce později
edit: Massola odpadli, bude Naše Ano (Klang-und-Krach)

brutusáček: jestli si chceš dát (mnohem vyjetější) noise rockovou (a free jazz-noise) záplatu tak doporučuju dnes Balada Bar :)

   brutusáček: 28.11. Gnu, Lyssa; Wollongong v Underdogs   
přeloženo

20. 11. (a možná znovu i 15. 1. a 12. 2. 2022) Julius Eastman - Crazy Nigger pro 4 klavíry v Rudolfinu
www.ceskafilharmonie.cz/koncert/27085-julius-eastman-crazy-nigger

tak v sobotu další "koncert roku" :) - úplně skvělý NYX na Alternativě - hlavně vokalistku a klarinetistku Isabelle Duthoit (mj. koukám, že je to partnerka Franze Hautzingera, kterýho ale ten večer s přehledem trumfla) přidávám na seznam nejpozoruhodnějších vokálních výkonů, jaký jsem kdy slyšel - cca kombinace nejextrémnějších poloh Attily Csihára, Diamandy Galás, Sidsel Endresen, dravých ptáků, opic, 3měsíčního mimina a exorcismu :) atd., ale pořád to měla plně pod kontrolou a dávalo to smysl, s klavíristkou a hlukařkou / hráčkou na záhadný dechový nástroj se to skvěle doplňovalo, napětí, atmosféra i vtip (sampl vojenský dechovky to "zabil"- v dobrým :) )
Krapo Quartet taky celkem dobrý, ale měli hrát před NYX, zvláště kytara správně "vyndaná", místy mi to připomnělo i Supersilent atd.
Zangezi místy fajn, místy rozpačitý, i když harfu a rozšířený techniky na ní jsem ve free impru viděl poprvý
Maria W. Horn se nejdřív zdála jako fajn drone/ambient, po 20 minutách mě to ale začalo nudit a šel jsem...

28. 11. Balázs Pándi & Petr Vrba + Chlamydoe v Potrvá
www.facebook.com/events/298429741947651

28.11. Gnu, Lyssa; Wollongong v Underdogs

tak pro snoba tvýho formátu a s tím co si letos viděl asi málo :), pro mě letos určitě nej, i když mě to vyloženě nesundalo (možná jen některý pasáže k tomu měly blízko) a věci co hrála Ostravská banda od Xenakise v Doxu 2019 byly silnější, na druhou stranu jako fanatik do basklarinetu (a fagotu, pozounu...) jsem si místy fakt "pošušňával" :)
věřím, že by mě třeba na Ostravskejch dnech něco sundalo víc, ale z těch asi 6-7 (?) koncertů moderní klasiky, na kterých jsem za poslední 2 roky byl, mě tenhle bavil asi nejvíc (nebo srovnatelně s Promítám, stmívám od Hejla loni, což bylo ale dost i prostorem - resp. rozmístěním orchestru v něm), možná kdyby toho Langa hráli jako prvního, tak by mě taky bavil víc, čímž neříkám, že mě nebavil, ale... :)
a mě teda snad každá skladba v rámci týhle hudby přišla naživo lepší, často i opravdu výrazně

aktuálně

diskuze