Oransi

Květnové koncerty 2022

Květnová nálož mnohdy několikrát přesunutých koncertů, z nichž se nejvíce těšíme na návrat finských psychedeliků Oranssi Pazuzu.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

neděle 1. května

ENSEMBLE NIST-NAH (Divadlo 29, Pardubice) – FB event

JSt: Gamelanový orchestr vedený bubeníkem Willem Guthriem, myslím dost výjimečná příležitost, která bude i silná.

pondělí 2. a úterý 3. května

DEAD CAN DANCE + ASTRID WILLIAMSON / JULES MAXWELL (Kongresové centrum, Praha)FB event

DR: Vstupenky mám už půl roku. Jsem tedy zvědavý, jestli to bude barvotiskové lalala, nebo tajuplný emoční výlet. Spíš asi něco mezi, ale vidět to musím.

mIZZY: To já mám vstupenky už dva roky, takže se samozřejmě taky těším. Posledně to na stejném místě bylo moc pěkné, takže počítám s tím, že i tentokrát nebudu zklamaný. Jen škoda, že úterní koncert, na který mám lístky, se kreje s Big Brave a Taake.

úterý 3. května

GABBER MODUS OPERANDI + RAJA KIRIK (Fuchs2, Praha) – FB event

JSt: Indonéský (nejen) gabber a tribální techno, velká legrace.

TAAKE + KAMPFAR + HELLERUIN (Futurum, Praha) – FB event

mIZZY: Nebýt na Dead Can Dance, tak jdu samozřejmě na black metal.

BIG BRAVE + FAGALLE + OBELISK OF LIGHT (Bike Jesus, Praha) – FB event

mIZZY: A nebo taky sem, protože Big Brave naživo drtí neskutečně. Nakonec vlastně dobře, že se nemusím rozhodovat.

středa 4. května

BRIGHDE CHAIMBEAIL (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Progresivní hráčka na dudy, není to jen kuriozita, ale autenticky solidní věc.

MASERATI  + LOST IN KIEV (Underdogs, Praha) – FB event

brutusáček: Pořeložený koncert taliánů Maserati je konečně tady ve sklepích smíchovských.

pátek 6. května

VADER + REJECT THE SICKNESS + MARA (Black Pes, Praha) – FB event

LooMis: Vader jako jedna z mála zahraničních kapel u nás koncertovala i během omezení. Poláci mají výtečnou formu, kterou si asi pilují na 40, kterou dosáhnou příští rok. Předkapely tentokrát z Belgie a Švédska.

pondělí 9. května

KÆLAN MIKLA + KANGA + ROSA VERTOV (HOL, Krakow, Polsko) – FB event

Dantez: Ostravským se sluší nabídnout vzdušnou čarou nejbližší zastávku Kaelan Mikla. Druhá (a možná lákavější) šance se naskytne v srpnu, kde se islandská enigma objeví na Prague Gothic Treffen po boku několika zajímavých jmen.

úterý 10. května

DEMONICAL + NERVOCHAOS + SUFFERING HOUR + HAUNTER + REPUKED (Modrá Vopice, Praha)FB event

mIZZY: Spojení dvou tour, pěti kapel a dvou pořadatelů. Obscure dotáhli Demonical, Nervochaos a Repuked. Kreas zase Suffering Hour a Haunter. Osobně mě nejvíce zajímají Suffering Hour a rád si připomenu i ožralce Repuked, kteří jsou naživo vždycky super. Nakonec z toho vznikla až nesmyslně velká akce, ale je samozřejmě blbost, aby si ve stejný den konkurovaly dva deathové koncerty.

čtvrtek 12. až sobota 14. května

HRADBY SAMOTY – BRATISLAVA INTERMEZZO (A4 & Fuga, Bratislava, Slovensko) – FB event

mIZZY: Rovněž několikrát přesouvaná akce. Jelikož letos nedávám normální Hradby Samoty, jsem moc rád, že můžu jet aspoň na městskou verzi, která proběhne v klubech A4 a Fuga v Bratislavě. Nejvíce se těším na In Slaughter Natives, Empusae, Flint Glass a samozřejmě taky na bordely, které předvede Maraki, Drén a další noisaři a soundsystemy.

pátek 13. až sobota 14. května

ETERNAL NOISE MISERY III (Underdogs & Eternie, Praha) – FB event

mIZZY: Nebýt v Bratislavě na Hradbách Samoty, rád podpořím už třetí ročník festivalu, který se koná v jednom z nejlepších klubů v Praze. Směs grindu, metalu, sludge a dalších žánrů. Za zmínku stojí třeba Distaste, Lucifuge a Prehistoric War Cult.

sobota 14. května

PAWEL DOSKOCZ & WOJTEK KUREK + FRISE LUMIERE (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Dvě dost chytré instrumentální věci, které mají tendenci k sevřenému přístupu s osekaným zvukem. Nenápadná akce, na kterou se ale hodně těším.

HÄLLAS + TRAHIR (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Další z akcí, kterou nedám kvůli tomu, že budu na Slovensku, ale doporučuju zajít. Hällas jsou z nové vlny retro psychedelického rocku jednou z nejzábavnějších kapel a naživo byli hrozně super.

pátek 20. května

KONVENT + IMPLORE + LIVLØS + (O) (Barrák, Ostrava) – FB event

Dantez: Vyššími patry ostravského barráku by mohl solidně otřást čtyřčlenný monolit Konvent, který sice z desek občas zní až příliš jednotvárně, naživo by však zvuk mohl hudbě podstatně přidat na síle. Ze soupisky vypadli ukrajinští 1914, což by mě jako potenciálního návštěvníka moc nenasralo, možná dokonce i naopak potěšilo.

HATERS + STOCHASTIC REAPER + VIOLENT REPRISAL + PURITY (Rock Hill, Ostrava) – FB event

Dantez: Na třetí pátek se v Ostravě chystají dvě akce extrémnějšího ražení. Ti, kteří nevyrazí na Konvent, mohou zavítat na koncert pod jménem Fear of The Future, který pořádá místní trhashová zášť Violent Reprisal.

pátek 20. až sobota 21. května

OVER THE EDGE FEST (Chemiefrabrik, Drážďany, Německo) – FB event

mIZZY: Dvoudenní fest kousek za hranicemi s Deathhammer, Black Magic, Occvlta a také s českými Vole a Sněť zní dost lákavě.

sobota 21. května

FESTIVAL ZVÍŘECÍCH PIV (zahrada Zámeku Troja, Praha) – FB event

mIZZY: Laura a její tygři a Děda Mládek Illegal Band samozřejmě nikoho nezajímají, ale najebat se pro dobrou věc je chvályhodný čin. Z každé vstupenky jde 100 Kč na podporu tasmánských čertů, což je jedno z nejvíce satanistických zvířat.

WYRM + SUKKHU + DEPTHS ABOVE (Modrá Vopice, Praha) – FB event

mIZZY: A když už budeme mít v sobě několik těch zvířecích piv, určitě stojí za to zajít do Vopice na Depths Above, jakožto jednu z nejlepších brněnských BM kapel.

brutusáček: V Modré Vopici se čím dál tím více rouhá a rouhá.

HAZE + ANTIANIMISM (Koleto–Libeň, Praha) – FB event

brutusáček: Melodie, emoce a hluk se nemusí hrát ve velkých arénách, ale (zatím) jen třeba pro pár kámošů…

neděle 22. května

ROBERT CURGENVEN & KAT MCDOWALL + TASOS STAMOU (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Jedno z větších jmen na poli sound artu a kuriózní hudebník, který kombinuje elektroakustiku s ozvěnami lidových hudeb.

NOISE ZONE XXI (Balada Bar, Praha) – FB event

mIZZY: Maginot, Vomir a Magadan budou v neděli hlučit v Baladě. Jen doufám, že tentokrát tam ta noisová akce bude pořádně nahlas.

pondělí 23. května

TOOL + BRASS AGAINST (O2 arena, Praha) – FB event

LooMis: Květen je měsícem velkých koncertů a ze všech dalších zmíněných, vidět (opět) Tool po třech letech smysl má! Těším se na další slastné zvukové vibrace šamanských polyrytmů s uhrančivou vizuální show.

mIZZY: Tyvole, když nepočítám festivaly, tak tohle je nejdražší koncert, na kterej jsem si kdy koupil lístek. Tak kurva doufám, že to bude stat za to!

úterý 24. května

SENYAWA + ECKO BAZZ + SSNURSSLA + ZEY (Bike Jesus, Praha) – FB event

AddSatan: Indonéské experimentální duo – lze čekat osobité, divoké rytmy i drone doom, široké spektrum vokálních technik („indonéský Attila Csihár“), nástroje vlastní výroby a kdo ví co ještě. K tomu ugandský MC - grime, dancehall, hip-hop nebo tak něco atd.

JSt: Jedna z událostí roku, indonésky experimentální metal, který je naživo údajně naprosto strhující. Plus rapper ze zásadní scény Nyege Nyege s náležitě temnou produkcí.

čtvrtek 26. května

ORANSSI PAZUZU + STURLE DAGSLAND + DEAF KIDS (Futurum, Praha) – FB event

DR: Mestarin Kynsi považuju za nejlepší desku OP, takže mi nebude vadit, když ji přehrají celou. V roli supportu se představí indie senzace Sturle Dagsland.

mIZZY: Přesně tak, Mestarin kynsi je moc dobré album a online stream, kde ho ho hráli, se mi hrozně líbil. Tak pevně doufám v to, že mě konečně budou Oranssi Pazuzu pořádně bavit i naživo!

brutusáček: Psychedelický black metal se po přeložení taky konečně dočká, minule se jsem hutně připravil před setem a to se odlítlo až někam do soustavy Hyperion!

DREAM THEATER + DEVIN TOWNSEND (Tipsport arena, PRAHA) – FB event

LooMis: Loňská deska A View From The Top Of The World (10/2021) slušně bodovala i v desce měsíce a je prostě třeba říct, že se povedla. A tady tedy musím i velmi kvitovat, že si troufli s sebou vzít Devina Townsenda. Tohle může být velmi zajímavé přímé srovnání a v tomto případě se i předkapela určitě vyplatí!

pátek 27. května

PRAŽSKÉ JARO 2022 - KLANGFORUM WIEN (DOX, Praha) – FB event

AddSatan: Rakouský soubor zahraje skladby Olgy Neuwirth, Clary Iannoty a Martina Smolky.

MARDUK + SKAPHOS + DOODSWENS (Rock Café Southrock, Jablunkov) – FB event

Dantez: Marduk se vyplatí vidět při každé příležitosti. Už jen konzistentně výsostné běsnění Mortuuse si musí podmanit i ty, pro které kouzlo švédské stálice vyvanulo. Za zmínku stojí i holandští Doodswens, kteří během loňského hostování Marduk doručili rovněž solidní vystoupení.

KORN + FEVER 333 (Tipsport arena, Praha) – FB event

LooMis: Další velké jméno, které tentokrát tvořilo historii nového metalu. Korn si i přes drobné albové výkyvy drží stabilní formu, takže Aréna bude bezpochyby fanoušky nabitá.

sobota 28. května

LEILA BORDREUIL + DANIEL MEIER (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Francouzská violoncellistka, jejíž loňská Not an Elegy pro mě byla překvapením i deskou roku. Pošmákne si nejen fanoušek moderní klasiky / současné kompozice, ale i drone, noise, free jazzu/improvizace, dark ambientu, možná i disonantního metalu a atonální hudby obecně.

JSt: Cellistka, která udělala jednu z nejlepších loňských desek, poprvé u nás. Čekám, že z nástrojů ten večer polezou naprosto nepochopitelné zvuky.

neděle 29. května

CLAWFINGER + FREEZES DEYNA (Roxy Prague, Praha) – FB event

LooMis: Clawfinger při svém loučení na BA jsou stále nezapomenuti. Návrat sice byl slabší, ale klub je klub! Předkapela tentokrát ze Švýcarska.

DANSE MUSIQUE RHONE-ALPES + ÚJ BÁLA + KABAL (Punctum, Praha)

JSt: Minimalistický mindfuck a pokroucený dub. Nemocná párty na závěr nabitého měsíce.

pondělí 30. května

SPECTRAL WOUND + GAEREA + ALTARS ABLAZE (Modrá Vopice, Praha) ­– FB event

mIZZY: Kanadský atmo black Spectral Wound ani přehnaně moderní hipsteřina Gaerea z Kanady mě sice z desek kdovíjak nedostává, ale věřím, že naživo to bude dost dobrý.

brutusáček: A čertovina je připravena na konec měsíce lásky, jen houšť.


Přispěj do diskuze

Leila Bordreuil - violoncellová + rezonační a feedbacková magie, napětí, že jsem chvílema zapomínal dýchat :), psychedelie, atmosféra, dynamika, asi jeden z největších extrémů, který jsem slyšel na sólový nástroj obecně, byť jsem čekal, že to bude místy ještě trochu divočejší, ale i tak mě to solidně "zmatlalo" :)
Daniel Meier dobrý, jedna část moc pěkně halucinační, asi jsem měl radši, když hrával bez multiefektu, ale i takhle zajímavý, společný improv. duet s Leilou se taky povedl

Senyawa - Rully Shabara je fakt indonéská verze Attily Csihára + trocha Mikea Pattona (1-2 skladby mi připomněly i Anonymous od Tomahawk) + i jiné zpěvy/techniky, rytmický věci vyzněly lépe, silněji než z nahrávek, skvělý zvuk/y toho "Einstürzende Neubauten instrumentu" a divnorytmy na něj, ty drone/doomový tolik nevyzněly, musel by být mocnější zvuk "kytary", něco fajn, něco dobrý, něco super, přehráli skoro (?) celý Alkisah + Tanggalkan... ze Sujud a jedna nová
Ecko Bazz - dobrá party
novej Bike Jesus sympaticky svéráznej prostor, Únětice, až bude tepleji, tak bude super i ta "zahrádka"

Ensemble Nist-Nah (v Praze, Vzlet - pěknej prostor, starý, bývalý kino, Vinohradský pivo) - rád jsem konečně slyšel gamelan živě, něco fajn, něco i víc, ale nejvíc mě bavilo, co do toho hrál Will Guthrie na normální bicí, celkově to nějak silný nebylo

27. května Gareth Davis & Ensemble Spectrum & Stratocluster + Lucie Vítková v Punctum:
www.facebook.com/events/768790504151620/

Oranssi Pazuzu podle všeho přehrají poslední desku a přidají dvě věci z předchozí Värähtelijä:
https://www.setlist.fm/setlist/oranssi-pazuzu/2022/legend-club-milan-italy-73b78

https://buggewesseltoft.bandcamp.com/album/duo

Za dva dny v Praze, objevil jsem až teď....

aktuálně

diskuze